KizaHood
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 52
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Poslato: 12. Maj 2009, 16:14:26 » |
|
Prica se da dobri domacini kad im se rodi dete napune bure rakijom, koju posle koriste na svadbi doticnog deteta. Navodi se i da se "zasece cep", bure zakopa u zemlju i slicne mantre... Kazem "prica se", jer mi iz ove perspektive to deluje nemoguce: cak i da imaju najbolje bure, koje godisnje ostane bez svega oko 5% zapremine, do svadbe bi im ostalo prazno i suvo bure  E sad, dal' ima tu neki stos? Deblje duge? Impregnacija necim? Bure manje pusta kad je zakopano u zemlju? ...ili se samo radi o tome da su se nekad ljudi zenili/udavali sa manje od 20 godina, tako da bi u buricima ipak ostajalo po malo rakije 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 12. Maj 2009, 18:08:06 » |
|
Колико буре, које губи годишње 10% своје запремине, изгуби течности за 10 година? 100%? Хајдемо назад у гимназију и надокнадимо из математике оно што нисмо научили кад је било време, а то су експоненцијалне једначине.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 13. Maj 2009, 15:44:23 » |
|
Колико буре, које губи годишње 10% своје запремине, изгуби течности за 10 година? 100%? Ovo boldovah da istaknem razliku u racunu. Dakle, pitanje je da li bure gubi 10% SVOJE ili 10% RAKIJINE zapremine (tj. od zapremine rakije koja je unutra kad bure nije do vrha puno). Ako gubi godisnje 10% SVOJE zapremine, kao sto si ti i napisao, onda sam ja u pravu - posle 10 godina gubi 100%. Ako gubi godisnje 10% RAKIJINE zapremine (dakle 10 litara prve godine, pa 9 druge, pa 8.1 trece...) onda si ti u pravu. Ja mislim da je istina negde izmedju, ali blize tome da gubi procenat od SVOJE zapremine. Kad bi gubilo procenat od rakijine zapremine, NIKAD se ne bi ispraznilo, sto je apsurd. Isto kao i prica o zecu koji nikad ne stize kornjacu. Bure bi gubilo procenat od rakijine zapremine samo u slucaju kad bi se odavanjhe rakije iz bureta vrsilo iskljucivo kroz duge koje su u ili ispod nivoa rakije u buretu, kao i kad bi propustanje duga bilo ograniceno samo na tecnu fazu rakije. Ajmo sad nazad u skolu i prisetimo se da je pored matematike postojao i nesto komplikovaniji predmet zvani fizika 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #3 Poslato: 13. Maj 2009, 21:11:32 » |
|
Uh!!! al ove prisvojne zamjenice mogu prisjesti.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #4 Poslato: 13. Maj 2009, 21:36:11 » |
|
Ви знате, Кизахуде, да је физика десакрализована магија. Дакле, и у физици су чуда могућа ако се у њих верује. Кажите ви мени колики ће бити губици ракије у бурету од 200 литара за 10 година? Од Прилике (до Ивањице).
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 14. Maj 2009, 22:22:52 » |
|
Pa zavisi... Ako je kvalitetno, bice jedno 100 litara, a ako je vasarsko, onda jedno 200 litara 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shuca
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #6 Poslato: 04. Januar 2010, 12:30:50 » |
|
posto sam licno cuvao rakiju 28 god u dudovom buretu u podrumu moje iskustvo je da sam dolivao sveke god u proseku od 1 do 3 litre nove rakije sto po meni i nije neka velika kolicina.a inace sam nasao balon od 5 litara koji je moj pokojni otac zakopao pre 9 godina i nije mi bila ni malo da kazem ukrtila tj ostarila .kao da je juce ostavljena.pozzz toliko od mog iskustva
|
|
|
Sačuvana
|
bog je stvorio vodu, a covek vino!
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #7 Poslato: 04. Januar 2010, 16:01:00 » |
|
Ja mogu iz iskustva dugogodišnjeg, kad se to tako radilo, Reći da je gubitak u buradima, a koji su bili pod otvorenim nebom, posle pet godina odležavanja, bio oko 30% tečnosti i oko 30% gubitka alkohola. Tako da je iz bureta koje je imalo zapreminu 500litara, a razlivenu jačinu oko 75%, vađeno posle pet godina: oko 350litara vinskog destilata jačine oko 50%.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #8 Poslato: 05. Januar 2010, 14:33:11 » |
|
Destilatu koji se čuva u drvenim sudovima jačina može da pada, da ostane ista, ili da se povećava, a šta će se dogoditi zavisi od atmosferskih kondicija u kojima piće zri. Naravno, u Pecinom slučaju reč je o prosečnoj godišnjoj vrednosti atmosfere jer se radi o čuvanju na otvorenom. Sad zaboravio sam tačno kako to ide, ali ako je vlažnost prevelika onda u bure, kroz pore, uđe nešto vode u bure a izađe i alkohol i voda, pa se zato jačina destilata smanjuje. Ako je pak vani jako suvo koncentracija pića u buretu bi se trebala povećavati jer izađe, valda, više vode nego alkohola. Zato postoje propisani uslovi čuvanja i oni iznose, ako se dobro seća, relativna vlažnost od 70%. U tom slučaju se isto gubi i vode i alkohola i piće u buretu gubi na količini ali ne u jačini.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 63
|
 |
« Odgovor #9 Poslato: 05. Januar 2010, 17:16:50 » |
|
Zar alkohol ne isparava brze od vode?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #10 Poslato: 05. Januar 2010, 19:23:23 » |
|
U otvorenoj posudi odgovor je, da. Ali ovde se govori o rakiji koja se nalazi u buradima i alambik je načelno u pravu.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #11 Poslato: 06. Januar 2010, 22:08:16 » |
|
Колико буре, које губи годишње 10% своје запремине, изгуби течности за 10 година? 100%? Хајдемо назад у гимназију и надокнадимо из математике оно што нисмо научили кад је било време, а то су експоненцијалне једначине.
Evo ima skoro 7 meseci od ove primedbe Alambika, a kako ja nisam bas bio 100% siguran u svoje tvrdnje izrecene u mom tadasnjem odgovoru Alambiku, a imao sam spremno (ovinjeno i zaduveno) bure, pristupio sam eksperimentu. Evo rezultata: U bure od 64 litra sam sipao 15,2 litara meke rakije, koja je tu sluzila da "odrzi bure" dok ne stigne rakija za u bure. Tu rakiju sam drzao 3,5 meseca, posle cega sam iz bureta izvadio sve, sto je tad bilo 13,5 litara. Dakle, bure je gubilo u proseku oko pola litra rakije mesecno. Posto sam pomenuto bure ispraznio, u njega sam sipao 62,5 litara ljute rakije (dakle skoro do vrha) i pratio nivo izbazdarenim rabosem na svakih mesec dana. Posle prva 4 meseca gubitak rakije je iznosio 2 litra, dakle, kao i u prvom slucaju, pola litra mesecno. ZAKLjUCAK: Gubitak rakije ne zavisi od kolicine rakije koja se nalazi u buretu, cime sam potvrdio svoje tvrdnje od pre 7 meseci. Dakle, ako bure gubi npr. 10% zapremine godisnje, to se odnosi na zapreminu bureta, a ne na zapreminu rakije. Prakticna primena: ako imate npr. 50 litara rakije koju zelite cuvati u buretu, nikako nemojte za tu svrhu koristiti veliko bure - "prema svecu i tropar", vec taman toliko ili eventualno "broj vece" bure. (npr. 60 litara za 50 litara rakije je podnosljivo, ali 100 i 200 litara ni pod razno - ili dopecite jos rakije, ili kupite manje bure).
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shuca
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #12 Poslato: 06. Januar 2010, 23:10:47 » |
|
kizo ja te ama bas nista nisam razumeo u postu ali verovatno si hteo da kazes da je bolje cuvati rakiju u punom buretu sto je sto posto tacno i to bas do vrha jer ako ti iole ostanu duge suve preko njih se vrsi mnogo vece isparavanje jer hrast upija vlagu i istovremeno isparava tako da je gubitak mnogo veci ja sam vec naveo da sam u buretu od 72 litra doduse dudovom i to rucno pravljenom da kazem deljanom a ne masinskom obradom ima gubitke otprilike 2 litra godisnje sto je zavisilo od godine a to znaci da je bilo i vise i manje.pozzzzzzz
|
|
|
Sačuvana
|
bog je stvorio vodu, a covek vino!
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #13 Poslato: 07. Januar 2010, 00:47:20 » |
|
Интересантно запажање кизо! Ја мислим да смо ми увек говорили под претпоставком да је буре пуно. Међутим, ти си потпуно у праву: ако буре напунимо, а не досипавамо, оно ће се стално празнити. ова чињеница у комбинацији са овим твојим открићем је изузетна интересантна јер значи да ће буре пуно ракије заиста брзо потпуно пресушити!!!
(наравно, највероватније да се она друга функија, која говори о количини присутне ракије а не о величини бурета, "ативира" касније кад је буре већ полупразно па стога буре неће потпуно пресушити, али ипак ово објашњава приче неких људи који кажу да су 60-их година напунили буренце од 30 литара ракије и ових дана га отворили, кад тамо 2 до 2,5 литре!!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 63
|
 |
« Odgovor #14 Poslato: 10. Januar 2010, 10:01:57 » |
|
E pa KizoHood-e cuo sam pricu sinoc na Slavi iz prve ruke. Covek kojimi je pricao radi to svake godine, bar jedno bure vec 80-tak godina, prvo njegov deda, otac, sad on. Koristi burice od 30L. koje zakopa i stoje mu od 20 do 30god. U buretu ostane od 12-17litara rakije za koju kaze da je fenomenalna. Da mu verujem na rec. Ono sto me je zanimalo sta se desava sa buretom u vezi truljenja i ostalog. Kaze da bure mora spolja da se voskira i to je razlog ocuvanja bureta i rakije.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|