08. Oktobar 2024, 21:37:37 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Maratonsko starenje rakije  (Pročitano 65521 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #30 Poslato: 19. Mart 2010, 19:42:16 »

A u cemu je smisao bagremovog bureta?

Zna se da je hrast najbolji, i dud moze, ali ni blizu kao hrast, a bagrem se slabo pominje.

Pinter koji je meni radio bure kaze da on dosta prodaje bagremovu burad, a ja kad ga pitam zasto narod to kupuje kad ima hrastovo on kaze: "Zato sto je 20 evra jeftinije".

E do moega... dohfly
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #31 Poslato: 19. Mart 2010, 22:32:58 »

Kiza kaže:"Pinter koji je meni radio bure kaze da on dosta prodaje bagremovu burad, a ja kad ga pitam zasto narod to kupuje kad ima hrastovo on kaze: "Zato sto je 20 evra jeftinije".

Burad od bagrema i duda su prihvaćena u domaćinstvima za čuvanje alkoholnih pića, ali nigde se nije pokazala plemenitost drveta kao kod sudova od hrastovine.
Mnogi zaborave na vrlo važnu operaciju pre sipanja pića, a to je ovinjavanje buradi.
Maratonsko starenje podrazumeva svake godine dolivanje sveže rakije u sud za starenje. Mnogima se desilo da su posle pet godina čuvanja rakije u novom buretu dobili mešavinu karamelisane, oslabljene i čak pomalo kisele rakije.
Mislim da je moja poruka prepoznatljiva, nemojte bukvalno prihvatati sve priče oko starenja jakih alkoholnih pića. Kod mene u firmi u kojoj radim jeste vinski destilat odležavao do pet godina u buradima na placu pod otvorenim nebom, ali su to bila burad koja su već korišćena 10-tak godina. Dobijeni odležani destilat je bio odličnog kvaliteta.
Kada smo prešli na zatvoreno starenje u prohromskim tankovima, a koji su bili napunjeni hrastovim letvicama, onda je postupak bio drugačiji. Imamo 10 tankova koji su povezani i kroz koje teče destilat 5 litara na sat. Svi tankovi se zagrevaju posredno (spirala u podu), pomoću vodene pare do temperature 40C. I na taj način nemože doći do preterane ekstrakcije drveta. Eto ideje za starenje.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #32 Poslato: 30. April 2010, 11:41:19 »

Imam u planu kupiti star barik bačvu (4 godine) u kojoj je stajalo vino, pa me zanima: dali mogu nju na neki način oprati i pripremiti za rakiju i dali ču dobiti zadovoljavajuče rezultate.
Sačuvana
Milan73
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.9

« Odgovor #33 Poslato: 30. April 2010, 13:32:36 »

Pozdrav, na tvoje pitanje mogu da odgovorim na tri načina!

ako hoćeš dobra destilat, ostaren kako treba-NEĆEŠ

- no jako je diskutabilo, šta je ZADOVOLJAVAJUĆE, rakija ti sigurno neće curiti van bureta ali neće ni dobiti boji, ako pitaš samo zbog odlaganja rakije, to je OK, stajaće kako treba.

ako je bure od crvenog vina-nemožeš oprati, mada alabik tvrdi i imaš ovde po forumima, kako je on prao burad, možda ti uspe.

ako je bure od belog vina, biće ti lakše i ispraćeš sigurno. ali jedno je sigurno NIKO TI NEMOŽE REĆI KAKAV ĆEŠ REZULTAT IMATI. Ako imaš neku, ne mnogo važnu rakiju-probaj ako ti je stalo do nje NEMOJ

to ti je u najkraćem
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #34 Poslato: 30. April 2010, 13:56:17 »

Ja sam oprao barik bure od crvenog vina.
Oprao sam ga sodom i toplom (vrućom) vodom. Dva do tri puta a potom napunio bure hladnom vodom do vrha i držao tako nekoliko dana.
Bure više apsolutno ne boja rakiju vinom ali je boja drvetom, hrastom. Ali to se i očekuje jer je reč o praktično novom buretu. Vino je stajalo u njemu samo 2 godine.
Sačuvana
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #35 Poslato: 30. April 2010, 15:35:56 »

I dali si dobio išta na kvaliteti i dali se osijeti ukus bariqu, znaš možda cijenu
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #36 Poslato: 09. Maj 2010, 18:53:37 »

Ако мислите на цену кориштеног барик бурета од 225 литара, из Француске (Бордо) онда она износи око 50 евра. Толики су трошкови превоза и зарада трговца кориштеном буради. Иначе тамо на месту, у подруму, гратис су. Бар за ове трговце који имају уговор са тим подрумима. Они им рееовно одвозе ислужену бурад а зато их добију бадава.
Да ли се у њима осећа барик на дестилату још је рано да говорим. Дестилат ми се у њима налази тек пар месеци. У овом тренутку брине ме друго питање а то је да ли ће боја вина да се пренесе на дестилат. По мени то се не догађа.
Али ево испочетка.
Купио сам два бурета јесенас од француског храста, од 225 литара, која су служила за барикирање црвеног вина.
Оба сам опрао са содом и држао недељу дана пуна хладном водом.
Вода је била потпуно бистра.
У једно буре сам тад усуо патоку од грожђица а у другу сирови дестилат од пива. Оба су лежала у тим бурадима око 3 месеца.
Дестилат пива био је јачи од патоке грожђице и чини ми се да се он и јаче обојао него патока.
Препек патоке од грожђица нисам враћао у дрвено буре јер ми треба безбојан а препек пива сам вратио у исто буре и ево сад стоји у њему око 2 месеца. Боја се према очекивању то јест спорије него да сам у њега ставио барик дашчице јер, напосе, буре није ново и вино је за 2-3 године, колико је стајало у њему, извукло нешто боје и танина.
За даљње оцене мораћемо сачекати.
Ако дестилат не буде довољно барикиран могу покушати са додатком барик дашчица.
У сваком случају ћу дестилат касније морати пребацити у старо буре које више не одаје боје јер очекујем да ће највише за годину дана у овом бурету бити довољно обојен и за виски.
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #37 Poslato: 25. Maj 2010, 16:04:32 »

U petak, ako Bog da, idem u Belgiju da dovezem odatle nekoliko starih viski buradi. Tamo ima neka trgovina na veliko sa tim stvarima i ja sam ih danas zvao da ih pitam imaju li starih konjak ili armanjak buradi i rekli su mi da obično imaju ali da sad slučajno nemaju ali da imaju staru viski burad pa ako mi odgovora....
Odgovara mi jer mi treba da kasnije prebacim destilat iz skoro novog barik vinskog bureta, kad se dovoljno oboja, u bure koje više ne odaje boju. Mislim da viski bure koje je imalo 20-ak godina jak viski destilat u sebi, ne bi trebalo više da boja.
Veličina ovih buradi je 190 litara, poreklom negde sa ostrva (ne znam tačno da li su škotska ili irska) a cena je ista kao i za isluženu vinsku barik burad.
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #38 Poslato: 09. Jun 2010, 22:53:53 »

...u bure koje više ne odaje boju...

Mislim da je ovo nemoguce. Bure nikad ne prestaje da odaje boju, doduse svake godine sve slabije, ali boja je uvek prisutna. Lozu drzim u 60+ godina starom buretu koje i dalje daje boju (bledu, ali evidentnu).
Sačuvana
ChatNick
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #39 Poslato: 10. Jun 2012, 00:48:28 »

Ako gubi godisnje 10% SVOJE zapremine, kao sto si ti i napisao, onda sam ja u pravu - posle 10 godina gubi 100%.

Citam forum i slucajno naleteh na ovaj post.
Nemoj se ljutiti ali kako to bure moze da izgubi 10% svoje zapremine? Smiley Ne postoji logika koja bi to potvrdila. Dakle, ne gubi bure, vec ono sto se nalazi u buretu, a onda je to "umirujuci gubitak" ili neka funkcija koja najvise podseca na kamatnu stopu (odnosno kamata na kamatu), da ne kazem eksponencijalna funkcija, jer to nije.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 10. Jun 2012, 01:29:26 »

Ni jedan od ova dva učesnika u priči nije već duže vrijeme aktivan na forumu, pa ću morati ja dati odgovor na ovo što si izvukao iz naftalina.
Stvarno ne vidim svrhu ovakvom zalaženju u već rečeno, pogotovo što je to i tada bila apsurdno, ali kada si već potegao…
Sjećam se tog pokušaja da se ispadne pametan i ovo što si citirao je apsolutno primjeren i tačan odgovor na to.
Gubitak iskazan u procentu se mora posmatrati u odnosu na nešto, a to nešto ovdje rečeno kao „svoje zapremine“ je zapremina bureta. Ako je bure 200 litara godišnji gubitak tako izrećen je 20 litara. Nema tu ništa nelogično, naprotiv jako je logično i jednostavno. To je poenta koja je pokazala nečiji nedostatak logike, i dokazala da je primjedba bila neumjesna a priča totalno nepotrebna.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
ChatNick
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #41 Poslato: 10. Jun 2012, 02:38:17 »

Ni jedan od ova dva učesnika u priči nije već duže vrijeme aktivan na forumu, pa ću morati ja dati odgovor na ovo što si izvukao iz naftalina.
Stvarno ne vidim svrhu ovakvom zalaženju u već rečeno, pogotovo što je to i tada bila apsurdno, ali kada si već potegao…
Sjećam se tog pokušaja da se ispadne pametan i ovo što si citirao je apsolutno primjeren i tačan odgovor na to.
Gubitak iskazan u procentu se mora posmatrati u odnosu na nešto, a to nešto ovdje rečeno kao „svoje zapremine“ je zapremina bureta. Ako je bure 200 litara godišnji gubitak tako izrećen je 20 litara. Nema tu ništa nelogično, naprotiv jako je logično i jednostavno. To je poenta koja je pokazala nečiji nedostatak logike, i dokazala da je primjedba bila neumjesna a priča totalno nepotrebna.

Smiley
Ne verujem.
Malo sam "krstario" forumom i izvukao ovo (sto ti kazes) "iz naftalina". Sad se kajem. Molim administratora da ukloni ovih par poslednjih poruka jer nemaju smisla s`obzira na vremensku distancu, a u diskusiju o matematickim funkcijama ne zelim da ulazim u raspravu jer ne vidim kakvu bi korisnu informaciju citaoci foruma imali od toga. U svakom slucaju (u svim scenarijima), funkcija nije monotono opadajuceg karaktera, sto za rezultat ima teznju ka nekoj minimalnoj kolicini tekucine u buretu - sa pretpostavkom da vreme tezi beskonacnosti.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #42 Poslato: 10. Jun 2012, 10:06:07 »

Citat
Ne verujem.
Vrijeme je da počneš.  Cheesy  
Citat
Malo sam "krstario" forumom i izvukao ovo (sto ti kazes) "iz naftalina". Sad se kajem. Molim administratora da ukloni ovih par poslednjih poruka jer nemaju smisla s`obzira na vremensku distancu,
Poruke trajno ostaju na forumu i ne mogu se brisati željom onog koji ih je napisao.
Citat
a u diskusiju o matematickim funkcijama ne zelim da ulazim u raspravu jer ne vidim kakvu bi korisnu informaciju citaoci foruma imali od toga.
Ne znam ni za prvu poruku šta si mislio postići pričom o matematičkim funkcijama ni zašto si uopšte izvlačio citat.
Usput samo radi se o diskontnom faktoru.
Citat
U svakom slucaju (u svim scenarijima), funkcija nije monotono opadajuceg karaktera, sto za rezultat ima teznju ka nekoj minimalnoj kolicini tekucine u buretu - sa pretpostavkom da vreme tezi beskonacnosti.
Već sam ti rekao da je priča inače bila apsurdna, i normalno da ove Zenonove aporije bez obzira ko ih upotrebljava ne piju vode. Nisam ih komentarisao jer ih nije ni bilo u citatu.
Ako gubi godisnje 10% SVOJE zapremine, kao sto si ti i napisao, onda sam ja u pravu - posle 10 godina gubi 100%.
Ono što stoji u citatu je apsolutno ispravan odgovor, i „zasluženo patosiranje“ na nešto ovako nametljivo, prepotentno, drsko i bezobrazno, a povrh svega još i netačno.  
Колико буре, које губи годишње 10% своје запремине, изгуби течности за 10 година? 100%?
Хајдемо назад у гимназију и надокнадимо из математике оно што нисмо научили кад је било време, а то су експоненцијалне једначине.

P.S. Proces starenja rakije zahtijeva da je bure napunjeno sa nekih 98% zapremine, zahtijeva još i redovno periodično dopunjavanje do te zapremine. Godišnji gubitak destilata je cca. 3%. Sva ostala matematika sa pretpostavkom da vrijeme teži beskonačnosti je isto tako beskonačno mlačenje prazne slame, kao uostalom i ova priča koju ćemo nadam se ovim prekinuti.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Alergija
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #43 Poslato: 09. Januar 2021, 12:47:41 »

Pozdrav, imam rakiju šljivu koja je odležala u barik buretu. Fantastičnog je ukusa i mirisa. Dvije su različite rakije u pitanju, dvije godine pečene, ali su obje odlične. Posle odležavanja sam ih stavio u staklene balone i tu stoje već 2-3 godine. Htio bih da je osiguram i zatvorim za neke buduće fešte, za 15-20 godina Smiley . Kako je najbolje da to uradim? Baloni su trenutno zatvoreni plastičnim čepovima. Razmišljao sam da ih zatvorim plutanim čepovima i zalijem voskom. Da li je to dovoljno dobro ili imate neki drugi prijedlog?

Takođe u jednom od stajlenih balonu nedostaje 1-2 litra da bude pun. Mogu li da naspem neke druge rakije u njega, da li bi to napravilo problem?

Srdačan pozdrav
Sačuvana
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #44 Poslato: 10. Januar 2021, 11:38:11 »

Prekinuo si procese starenja i dozrijevanja postupkom prelijevanja u staklene posude. Rakija će sad ostati ista i nisi ništa korisno napravio.
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
Stranice: 1 2 [3] 4 5   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 43.615 sekundi sa 21 upita.