Ne verujem.
Vrijeme je da počneš.
Malo sam "krstario" forumom i izvukao ovo (sto ti kazes) "iz naftalina". Sad se kajem. Molim administratora da ukloni ovih par poslednjih poruka jer nemaju smisla s`obzira na vremensku distancu,
Poruke trajno ostaju na forumu i ne mogu se brisati željom onog koji ih je napisao.
a u diskusiju o matematickim funkcijama ne zelim da ulazim u raspravu jer ne vidim kakvu bi korisnu informaciju citaoci foruma imali od toga.
Ne znam ni za prvu poruku šta si mislio postići pričom o matematičkim funkcijama ni zašto si uopšte izvlačio citat.
Usput samo radi se o diskontnom faktoru.
U svakom slucaju (u svim scenarijima), funkcija nije monotono opadajuceg karaktera, sto za rezultat ima teznju ka nekoj minimalnoj kolicini tekucine u buretu - sa pretpostavkom da vreme tezi beskonacnosti.
Već sam ti rekao da je priča inače bila apsurdna, i normalno da ove Zenonove aporije bez obzira ko ih upotrebljava ne piju vode. Nisam ih komentarisao jer ih nije ni bilo u citatu.
Ako gubi godisnje 10% SVOJE zapremine, kao sto si ti i napisao, onda sam ja u pravu - posle 10 godina gubi 100%.
Ono što stoji u citatu je apsolutno ispravan odgovor, i „zasluženo patosiranje“ na nešto ovako nametljivo, prepotentno, drsko i bezobrazno, a povrh svega još i netačno.
Колико буре, које губи годишње 10% своје запремине, изгуби течности за 10 година? 100%?
Хајдемо назад у гимназију и надокнадимо из математике оно што нисмо научили кад је било време, а то су експоненцијалне једначине.
P.S. Proces starenja rakije zahtijeva da je bure napunjeno sa nekih 98% zapremine, zahtijeva još i redovno periodično dopunjavanje do te zapremine. Godišnji gubitak destilata je cca. 3%. Sva ostala matematika sa pretpostavkom da vrijeme teži beskonačnosti je isto tako beskonačno mlačenje prazne slame, kao uostalom i ova priča koju ćemo nadam se ovim prekinuti.