21. April 2025, 17:17:54 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 6   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Zidano ložište za kazan  (Pročitano 102532 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Poslato: 26. Maj 2009, 19:03:10 »

Ево ставићу на ову тему.

Ради се о грађевинским радњама, то јест изградњи пецаре са узиданим казанима.

Због непредвиђених догађаја у закашњењу сам од неколико месеци. Просторију сам подигао, и покрио (што се на овој слици баш и не види), али зидове нисам затворио док не инсталирам казане на њихово место. Наиме, казан треба да има испут комине изван просторије, кроз зид, а ту је и зидање димњака, одвода топле воде из хладионика и довода хладне, итд., па сам мислио да је боље све то урадити пре него што зидови буду на месту. Дакле све ставити на своје место а онда просторију обући у зидове.
Темеље за зидану пећ за казан (ДЕС-ов од 200 литара) направио сам од цигле и у облику стопе. Могао сам и од бетона, армираног, наравно, али овде где сам бетон није јефтинији од цигле а и копликација је јер немам мешалицу за бетон па ми све то изгледа компликовано. Дакле цигла, први ред у ширини од две цигле, па онда сужење на циглу и по, и на крају цигла ширине, колико ће бити и сам зид пећи.
Све ово, док сам још под земљом, зидам цементним малтером (дакле песак и цемент), а то је потребно због прекида капилара којима би се влага дизала до врха пећи. кад изађем изнад земље променићу циглу (узећу без рупа) и нећу зидати малтером него иловачом, жутом земљом.
Круг овде није затворен јер на крају имам стари темељ који сам проценио као довољно добар, па ћу га интегрисати у ове нове темеље, а то је иначе страна где ми испуст пролази кроз зид. Испуст је тек 13 цм дугачак па зид не може бити на циглу него само на пола цигле. Ако некоме није јасно о чему овде говорим биће кад постујем следећу фотографију. А то ће бити кад стигнем с послом дотле. Надам се брзо, али ко зна шта се може све догодити па ми опет отегнути посао.
Иначе, синоћ и данас је пљуштала киша па као што видите, иако је све ово под кровом (али на рубу), киша је напунила рупу водом па ми се данас заиста није зидало. Дакле, данас је била пауза, али сутра мислим да ћу даље.

Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #1 Poslato: 26. Maj 2009, 19:29:39 »

Mozda smo ovo mogli u posebnu temu, tipa "zidanje pecare" ili nesto slicno, zbog preglednosti...
Je li stigao kazan? Podigla se prasina svojevremeno oko DES-ovih kazana pa da cujemo informacije iz prve ruke Cool
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #2 Poslato: 26. Maj 2009, 19:32:30 »

Pa može, napravi poseban topik.
Kazani su stigli, nisam na njima još ništa pekao ali ovako, na prvi pogled, puno su bolji od slovenačkih a nisu skuplji od njih.
Ali to sam znao još kad sam ih video u Subotici.
Ostaje da ih isprobam još i kako rade.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #3 Poslato: 26. Maj 2009, 20:19:07 »

Sredjeno Wink

Izvestavaj o napretku radova...

Sad sam prelistao prirucnik prof. Jovica da vidim da li pise nesto o prednostima ozidanih lozista ali nisam pronasao nista konkretno.
Procitao sam nesto drugo sto, pretpostavljam, vec znas. Pise da loziste treba tako ozidati da nivo dzibre koja ostaje u kazanu na kraju destilacije bude najmanje 10 cm iznad nivo do kog doseze plamen. Razlog je da se spreci zagorevanje kapi koje u toku kljucanja prskaju na zidove kazana....
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 26. Maj 2009, 21:25:55 »

Па нисам то знао.
Али не знам ни како бих то извео.
ДЕС-ови казани имају равно дно (нисам ни ово знао! више бих волео да су мало заобљени) и промер им се по висини не мења. То значи да је висина ватре, у ствари, до висине дна казана јер се пећ зида колико је казан широк. Али, не може се назидати тако да казан без имало слободног простора буде уграђен у пећ већ је пећ свуда око казана између 5 и 10 мм шира што значи да постоји мали простор између казана и пећи све до врха казана, у ствари све до нивоа до ког се казан пуни.

Смисао зиданих пећи је боља ватра - стабилнија, жешћа и са могућношћу финије регулације. Наравно ако се пећ добро направи. А ја ћу се потрудити да буде добро.

Иначе, ако просторија предвиђена за пецару има солидан армиранобетонски под темеље, наравно, није потребно правити јер је тежина овакве пећи, све заједно са казаном пуним комине, између 800 и 1000 кг, што солидан бетонски под може лако носити.
Ја нећу имати такав под него само песак и на песку бетонске плоче (30 пута 30 цм) зато морам направити праве темеље за пећи.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #5 Poslato: 26. Maj 2009, 22:28:05 »

Onda ce biti dobro! Ako plamen ne ide direktno na bocne zidove ne moze ni da zagori to sto ce prskati po njima...

Hoce li te ploce tonuti u pesak? I pranje je teze ako imas ploce jer svasta upada u medjuprostor....
Sačuvana
Sicko
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 40

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #6 Poslato: 29. Maj 2009, 08:39:03 »

Ja znam da smo mi kod mene oblozili unutrasnjost i dno zidanog kazana (van zemlje) "samotnim" ciglama i ilovacom a oko njih su ove klacicne pune cigle i beton. I pokazuje super rezultate nigde nije ispucao... ili tome slicno...
Srecno u daljim radovima  Thumb
Sačuvana

Ljubitelj dobre kapljice :-)
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #7 Poslato: 29. Maj 2009, 12:21:19 »

Хвала на добрим жељама.
Далеко од тога да сам ја неки велики стручњак за ову област али се сматрам малко упућеним јер већ дуже време проучавам градњу руских зиданих пећи. Дакле, и тамо се најчешће тражи да се ложиште озида ватросталном циглом (шамотом) али господин Кузњецов (највећи руски живи конструктор зиданих пећи за грејање кућа и храмова) каже да он, као школовани пећар, и инжињер  за ту област, мора да у својим нацртима предвиди упоребу шамотних опека иако, каже, на руском селу, где се већ вековима зидају "теплушке", за такву циглу никад нису ни чули. Хоће рећи: може и без али је век трајања са шамотом, највероватније, дужи.
Међутим оно што треба избегавати је кориштење бетона!
Видим ви га имате.
У реду, ако пећ не пуца, онда нема приговора.
Али ради се о томе да је коефицијент истезање приликом повећења температуре за бетон пуно већи него за циглу. Цигла, печена глина, и сирова глина, то јест иловача, имају сличне коефицијента растезања, и оба су релативно мала. Шамот има још доста мањи и од њих али у комбинацији са обичном циглом управо због тога може бити проблем јер ако се печена цигла мало растегне, а шамот још пуно мање, ето пуцања!
Проблем ће бити и малтерисање, то јес облаћивање, како кажу Босанци. Како нећу зидати "лепо", то јест неће бити фасадно зидање, мораћу пећ још и да облатим и прекречим.
Још увек не знам како то треба али док дођем дотле информисаћу се.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #8 Poslato: 29. Maj 2009, 13:04:29 »

Mozes ilovacom u koju dodas malo peska i to sve dobro "izmesis" ili samotnim brasnom i vodenim staklom(3dela brasna 1deo stakla),Da ne bude zabune staklo je u tecnom stanju.Ta smesa sluzi za popravke peci i vatrostalna je(ne znam tacnu temperaturu).Ploce nece tonuti u pesak,samo ga malo pokvasi i dobro ga sabi.Moze neki panj za koji zakucas dve drske.To je tehnika koja se koristi za postavljanje raster elemenata i behatona(ukrasne ploce u boji u dvoristima ili parkinzima)
Sačuvana
Sicko
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 40

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #9 Poslato: 29. Maj 2009, 14:20:30 »

Da se razumemo ja nemam pojma o zidanju kazana, samo sam se setio da je pecnica izidana samotnim ciglama a okolo su isle ove obicne... whistlefly

Sačuvana

Ljubitelj dobre kapljice :-)
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #10 Poslato: 29. Maj 2009, 18:30:08 »

Сале, хвала што се ангасжујеш (интелектуално) око овог питања. Све што си рекао, иако ја то знам, врло је корисно као информација. Песак се сабије или онаквим импровизованим алатом као што га ти описујеш, или водом, или се стабилизује цементом (најскупљи али и најбољи начин).
Сицко, нема потребе да се од било чега ограђујеш. коментар ти је био потпуно на месту, и из властиог искуства.

Куцам ово још прљавим рукама Smiley од цемента, малтера и цигле јер сам данас наставио зидање и стигао на ниво будућег пода. Дакле излатим на површину. Ударићу још неколико реди са цемнетом јер хоћу да се подигнем од подземних вода које су овде врло високе а и зато да целу инсталацију подигнем нешто више јер хоћу да ми пароводна цев буде бар 2 метра висока јер имам један простор у пецари који могу досегнути само ако прођем испод ње. Како је, ако је све на нули, пароводна цев на неких 170 цм, нећу да стално ударам главом у њу па ћу све подигнути за 25 цм и тако добити пароводну цев на 2 метра висине.
Дакле идем још 4 реда изнад пода (цигла овде има формат 5x10x21 па је четири реда цигле, са фугном, 24 цм) а онда прлазим на другачију циглу и на блато уместо малтера..
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 Poslato: 30. Maj 2009, 09:11:49 »

Ево како изгледа са завршеним темељима:

Сад сам, дакле, негде на 3-4 цм испод нивоа будућег пода. Сад ћу монтирати шаблон за даљње зидање (до сад је било, изузев првог реда, све из руке) и идем још 3 реда са цементом а онда прелазимо на блато.
Sačuvana
cip
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 67

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #12 Poslato: 01. Jun 2009, 07:52:10 »

Da li se ova pecara pravi u Holandiji? Thumb whistlefly
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 Poslato: 05. Jun 2009, 21:53:47 »

Иде спорије него што је планирано, али тако је најчешће!
Ипак напредујем:

Овде сам коначно дошао до пода пећи. Ово је ниво неких 15-ак цм изнад будућег пода.

Даље сам зидао блатом:

Овде се види да сам озидао простор за пепео и изашао на ниво решетке на којој ће се ложити ватра.

Ево детаља простора за пепељару:

Лепо се види да је озидано жутом земљом. Користим чисту иловачу за коју сам, експериментом, дошао до закључка да треба мешати са (оштрим) песком у омеру 2:1, то јест 2 дела песка а један део иловаче.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #14 Poslato: 05. Jun 2009, 22:09:49 »

Vidim da ti zidanje ide od ruke Wink
Iskreno, pojma nemam kako izgledaju ozidana lozista!
Sada prvi put vidim kako se zidaju i kontam otprilike kako ce izgledati...
Ako nije problem uslikaj kada podignes zid ali tako da se vidi kako stoji resetka za pepeo.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 6   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.053 sekundi sa 21 upita.