15. Mart 2025, 06:13:22 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Zidano ložište za kazan  (Pročitano 101438 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #60 Poslato: 03. Februar 2018, 23:35:56 »

Kada utrošite puno vremena na upoznavanje sa tehnikom gradnje i oblikom zidanih peći i ložišta od onih koji drže primat tradicijom i vještinom zbog žestokih i surovih zima koje su ih na to natjerale, rusi i švedi prije svega, pa i ona modernija istraživanja usmjerena na treći svijet i obnovljive izvore energije, emisiju CO2 i slične postavke koje su proizvele američku i svjetsku pomamu za rocket stove, i nakon svih tih spoznaja i uvida u digitalna mjerenja i programske dijagrame efikasnosti, pa i onih domaćih analiza, ili čijih već kod kamina, peći za centralno grijanje, krenete crtati neko svoje viđenje idealnog rješenja zidanog ložišta za kazan, i nakon što ga nacrtate shvatite da je to u stvari jako slično, pa gotovo i isto rješenje onom u koje je „upakovan“ čuveni alambic charentais, samo ga niste imali prilike vidjeti tako detaljno iz unutrašnje perspektive, tek onda u stvari možete u svakoj njihovoj nijansi i pristupu rješavanja problema pojmiti i ono što iz lokalnog ugla djeluje nepojmljivo. Zašto i kako je moguće da konjak već stotinama godina drži primat daleko najveće i neprikosnoveno najbolje rakije na planeti. Kod njih diletantizmu nema mjesta. Svaki i najsitniji detalj se rješava samo na jedan jedini način. U vidu najkvalitetnijeg mogućeg rješenja, i to onog koje neće moći biti osporeno ni protekom jako puno godina, a možda i nikad. Ako već tražite rješenje onda birajte ono najbolje, ili bar ono za koje ste uvjereni da je najbolje, ili ga nemojte ni tražiti. Uzmite ono idući linijom manjeg otpora, ili ono koje prvo dođe pod ruku.  

Crtež mog viđenja idealnog pa usput i univerzalnog rješenja ložišta za kazan. Univerzalnog zbog moguće upotrebe različitih vrsta plinskih plamenika i normalno isto tako idealan za loženje drvima. Odavno to hoću da uradim ali me je sputavala moja nevještost crtanja, naročito u ovom računarskom modelu. Bez obzira na to mislim da je dosta toga vidljivo iz ove dvije perspektive.

Šamot, izolacioni materijal, ispuna, cigla, je materijal za gradnju, počevši od sredine ložišta.

Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
duhovitiduh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 52.0

« Odgovor #61 Poslato: 03. Februar 2018, 23:58:30 »

Ako plamen gorionika treba da bude visine nekoliko milimetara ili da plamen gori unutar cevi gorionika onda je dno kazana dovoljno visoko. U suprotnom, ili kazan podići ili šamotne kosine spustiti. Smatram da se kazan uvek oslanja gornjom površinom a ne dnom, pa je njegovo oslanjanje na šamot dnom problematično ili u najbolju ruku nepotrebno. Zbog vihorenja plamena gorionika usled usmerenog strujanja svežeg vazduha prema dimnjaku treba drugačije rešiti otvor tj. dovod vazduha u ložište.
Sve ovo ne mora da bude važno ako se loži na bukvu, pa i na hrast, a još manje na drva.
Sačuvana

Okreni, obrni, opet ti je donji deo leđa pozadi.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #62 Poslato: 04. Februar 2018, 00:24:42 »

Citat
Ako plamen gorionika treba da bude visine nekoliko milimetara ili da plamen gori unutar cevi gorionika onda je dno kazana dovoljno visoko. U suprotnom, ili kazan podići ili šamotne kosine spustiti.
Ništa se ne podiže niti spušta jer niko ni ne pomišlja postavljati plamenik po kosinama, naročito onaj sa plamenom visine 60 cm.  Cheesy
Citat
Smatram da se kazan uvek oslanja gornjom površinom a ne dnom, pa je njegovo oslanjanje na šamot dnom problematično ili u najbolju ruku nepotrebno.
Probaj ti svojom težinom tražiti stabilnost i oslonac kada visiš i kada stojiš na nogama.  Smiley
Nema razloga da bude problematično a pogotovo nepotrebno, naročito sa ojačanjima pojedinih mjesta u zavisnosti od zapremine kazana, kako se ojačanje inače radi i kada kazan visi. Ne oslanja se kazan u jednoj tački pa da može nastupi problem.
Smatraš zato što si navikao gledati limena ložišta i kazane od 100 litara. Ja svoj koji punim sa 400 litara oslanjam na dno sa nalijeganjem od 20 mm, a francuzi to rade sa kazanima od 2500 i 14000 litara pa im ništa nije problematično. Problematično bi u stvari bilo kada bi visio.  
Citat
Zbog vihorenja plamena gorionika usled usmerenog strujanja svežeg vazduha prema dimnjaku treba drugačije rešiti otvor tj. dovod vazduha u ložište.
Nema vihorenja plamena kod kvalitetnog gorionika, jedino ako je gorionik neprimjerenog kvaliteta, ako je u stvari igračka a ne gorionik.
Francuzi inače često koriste plinske plamenike kao kod peči za centralno grijanje sa mlazom dužine cca. 50-60 cm pa im se opet ništa ne vihori, a ložište kao što sam rekao formiraju na potpuno isti način. Dovod vazduha kod plinskog plamenika ide odozdo iz komore na čije dno se inače stavlja lužnica. Suština je njegovo zagrijavanje u komori obloženoj šamotom.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #63 Poslato: 04. Februar 2018, 11:07:18 »

bistrice  Grin

Vidi se da si uložio dosta truda i znanja,jednom rečju svaka čast! Thumb
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #64 Poslato: 04. Februar 2018, 11:27:01 »

Hvala za podršku.
Nadam se ne meni lično nego načinu rješavanja problema. Načinu djelovanja.  Grin

Jer ako je lično da brišem odmah.  Cheesy
Sačuvana

jagnjilac
Prijatelj foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #65 Poslato: 04. Februar 2018, 11:35:26 »

Ma to je on skinuo aplikaciju od neke kazandzijske radnje, i napravio za dva minuta.  Cheesy
Salim se naravno. Svaka cast na trudu.  Thumb

Znam koliko mi treba vremena da napravim nesto slicno. Kada to neko posle vidi, samo sto ne kaze, ma to je prosto.
Sačuvana

Jelo je potreba, a razumeti se u jelo i pice predstavlja umetnost
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #66 Poslato: 04. Februar 2018, 11:54:06 »

Bistrice,to je za tvoju opasku vezanu za osnovne zakone fizike,i njenu slikovitost Smiley (kod oslonca kazana)

A u kom programu si radio ovaj crtež?Skech up ili nešto drugo?

Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #67 Poslato: 04. Februar 2018, 12:18:24 »

Thumb SketchUp imam instaliran ali ga koristim samo za analize onog što je u njemu rađeno. Rastavljanje po elementima objekta i pogled iz različitih uglova. Jako je pogodan za tako nešto ali ga ne znam koristiti za crtanje. Dosta alata i tehnika koje bi trebalo savladati za kvalitetnu operativnost u njemu traži i dosta vremena kojeg na žalost nemam. Ovo sam radio u onom što je najjednostavnije i najlakše. Windovs programčić za bojanje zbog dorade i korekcije nakon copy-paste iz Word-a u kom sam radio umetanje oblika.
Sačuvana

duhovitiduh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 58.0

« Odgovor #68 Poslato: 05. Februar 2018, 12:07:12 »

Bez ispitivanja u radu sve je idejno dobro. Bilo bi dobro napraviti i videti da li se ponaša po očekivanju. Gorionik koji sam napravio ima problem dok je kazan hladan, plamen vihori sve dok ne prođe više od pola sata. Mislim da bi taj problem rešio sa mnogo većom površinom dotoka svežeg vazduha umesto što dolazi sam kroz rešetku na sredini dna metalnog ložišta. To su moje primedbe i iskustva na gorionik koji sam napravio.

Sačuvana

Okreni, obrni, opet ti je donji deo leđa pozadi.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #69 Poslato: 05. Februar 2018, 20:56:59 »

Priznat ćeš da se period od 10 godina samo sa polidoro plamenikom u šamotnom ložištu prije može imenovati na svaki drugi način nego ispitivanjem.

Nije mi ložište baš potpuno isto ali je jako slično. Razlika je samo u nedostatku ovako koncipiranog izolacionog sloja kao na crtežu, kao i malo u zapremini i obliku komore sa plamenikom.
Premještam ga na proljeće pa ću iskoristiti priliku da baš svaki detalj bude kao na slici. Smanjujem komoru ložišta za nekih 15% i produžujem do poda. Mogao bih i više što se tiče plamenika ali namjerno ostavljam u funkciji i varijantu sa loženjem drvima.
Rekao sam ti već da nikada nikakvih problema nisam imao sa plamenikom. Ni kada je ložište potpuno hladno, ni kada su potpuno otvorena vrata ložišta istovremeno sa klapnom na dimnjaku. Ni u suprotnoj situaciji kada je ta klapna maksimalno moguće prigušena, i na vratima za „lužnicu“ ostavljen minimalni otvor za protok vazduha.
Sačuvana

Stop
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Windows NT 6.1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #70 Poslato: 02. Mart 2018, 23:28:12 »

Prvi put vidim ovakvo resenje sa osloncem dna kazana i izgleda mi interesantno.Zanima me koja je uloga ove da je tako nazovem vazdusne komore,izmedju vertikalne stranice kazana i samotne opeke(da li mozda sluzi kao dimovodni kanal ili...)?

http://img4.imagetitan.com/img4/small/17/17_zidanolozistekazana.jpg
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #71 Poslato: 02. Mart 2018, 23:59:50 »

Prije svega za ravnomjernije i potpunije zagrijavanje smjese u kazanu, što onda utiče i na stabilnost i ravnomjernost isparavanja različitih komponenti pri destilaciji. Normalno da ako postoji ovaj prostor da će tu kolati i dim, ali dimovodni kanal bi funkcionisao i kada bi se ove praznine popunile na svim drugim mjestima osim u dijelu koji direktno vodi do dimnjaka. Dim i toplota ispod dna kazana, iz onog četvartasto označenog crnog pravougaonika, prolazi samo na onaj usječeni dio krušnice i šire se ovim kanalom. Negdje u lijevom ili desnom daljem uglu je i otvor za dimnjak koji je povezan istim dimenzijama kanala koji vodi do mjesta naspram usječenog dijela kružnice. Zbog ove kosine na tom dijelu je dimnjaak smješten u lijevom daljem uglu slike kazana. Ako ćeš desno onda ova mala kosina ide na kontra stranu.

Sačuvana

Stop
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #72 Poslato: 03. Mart 2018, 00:12:27 »

Sad razumem ,u startu ovu malu kosinu nisam ni primetio.
Sačuvana
istar1
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #73 Poslato: 16. Mart 2018, 19:19:30 »

Poštovani, nov sam na forumu.
Pošto sam i ja u fazi rešavanja zidanog ložišta za kazan pitam iskusnije članove.Da li je moguće ložište uraditi sa ekspandiranom glinom.Nekad davno dok sam radio u brodogradnji slična rešenja smo primenjivali.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #74 Poslato: 16. Mart 2018, 19:41:55 »

Zašto da ne jer se kao izuzetno dobar materijal za ispunu i termičku izolaciju u ovakvim situacijama najčešće koriste upravo vermikulit, perlit i ekspandirana glina.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.028 sekundi sa 21 upita.