draganpan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 70
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 23. Februar 2012, 11:14:39 » |
|
Znaci li ovo da se rakija pravi samo do 55 stepeni. Sta raditi sa onima koji je prave i do 65 stepeni za kucnu upotrebu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Lako ti je kad te hoće, izdrži kad te neće...
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 23. Februar 2012, 11:18:25 » |
|
Ono što piše u zakonu odnosi se na rakiju koja izlazi na tržište. Normalno da svi pravimo jaču zbog kvaliteta, i prije prodaje je svodimo na željenu jačinu, koja mora biti u zakonskim okvirima. Usput samo rečeno, ovo ne važi za ličnu upotrebu, ali važi za poklone.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
bane30
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 50
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 23. Februar 2012, 19:30:25 » |
|
Aman ljudi ko je bre ovde lud??? Pa kad bi bilo po ovom zakonu(koji je takoreci ok) nestalo bi rakija iz prodavnica a da ne pricam dalje, ma mi smo klasicna sprdnja, blago receno!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 23. Februar 2012, 20:16:24 » |
|
Bez obzira šta neko od nas mislio o pojedinim normama ovog zakona, što prije bude išao u striktnu primjenu u praksi prije će se podići kvaliteta rakije a samim time i njena prođa na tržištu. Najveći doprinos tome je ako se krene od sebe samog pa nadalje. Ne mislim ovdje na tebe lično, nego na forum kao instituciju, pa onda i na tebe kao višegodišnjeg člana.  Tipičan primjer za ono što govorim su konjak i kalvados sa rigoroznim zakonima koji su ih i doveli na svjetski tron na jednoj strani, i paralelno sa njima na drugoj strani armanjak koji nije na taj način bio zakonski regulisan i debelo izgubio ugled raznoraznim brljanjima, dok i oni konačno nisu shvatili šta im je činiti. Govorim o nečemu što se dešavalo prije više od 100 godina. Mi svi skupa još nismo došli ni do te tačke. Možda bi ovaj forum mogao dati svoj doprinos na način da na njemu ne bude bar deklarativno prihvatljivo ono što je u suštinskoj suprotnosti sa ovim zakonom, ako nam je stalo do kvaliteta ili prođe na tržištu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
bane30
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 24. Februar 2012, 06:19:17 » |
|
Pretpostavljam da mislis bas na mene? E pa da ti kazem potpuno si u pravu! Jedina je razlika sto je roba u prodavnicama zarad profita a ja i moje igranje sa secerom nema bas neke veze sa profitom nego sa strahom od male kolicine itd. U svakom slucaju ja se igram u svom dvoristu i to je to a ono sto mogu da kupim u rafu barem u Srbiji nije videlo ni voce, ni kazan a nedaj boze odlezavanje i starenje(opet kazem cast izuzecima) i nikom nista. Drzavi kad zatreba para oni im malo rebnu kazne i sve po starom a zakon stoji da ugusi malog proizvodjaca da mu neda da dise. Pozdrav!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 24. Februar 2012, 11:07:08 » |
|
Ma ne mislim na tebe zbog onih 5% šećera koje si dodao u rakiju, nego zbog ovog što si napisao. Jer se slažem sa tobom i mislim da je vrijeme da se počne raditi na tome da ovih „rakija“ o kojima govoriš nestane iz prodavnica. Određene promjene na bolje uvijek iniciraju, vode i rade najkvalitetniji i najprogresivniji dijelovi društva. Svaki pojedinac bira stranu ili zauzima stav. Ako ga zauzme, i svojim primjerom i dokazuje, onda ima pravo i da kritikuje. U suprotnom nije u redu kritikovati i čuditi se a sam raditi isto. Nije bitno iz kog razloga i interesa, finansijskog u vidu profita ili materijalnog u vidu veće količine. I jedan i drugi razlog bitno određuje je li nam uopšte stalo do kvaliteta, što ovdje jeste tema razgovora. Ovaj zakon neminovno podiže kvalitet i njegova primjena, a doći će do toga jednog dana, i treba da uguši sve i velike i male koji ne žele praviti rakiju (u punom smislu ove riječi a ne nekakve surogate). P.S. Može se destilat praviti i od nečega drugog, ne mora to biti samo voće, ali onda treba biti odgovoran i korektan pa to nazvati pravim imenom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 56
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 25. Februar 2012, 19:47:16 » |
|
P.S. Može se destilat praviti i od nečega drugog, ne mora to biti samo voće, ali onda treba biti odgovoran i korektan pa to nazvati pravim imenom. Лишена правних стега Ракијска банда моћна Раџу муља од свега Само да није воћна. Нека отровна злоћа Тера лажне сељаке Да поред брда воћа Раџу праве од каке
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 27. Februar 2012, 08:28:19 » |
|
Ma lako je nama jer se razumemo i isto mislimo ali nista ne mozemo da ucinimo. Vec sam ranije rekao da se vec dugi niz godina bavim prodajom kafe po kaficima kafanama itd. takodje poceo sam malo da se raspitujem gde nabavljaju rakiju i po kojim cenama i ostao zabezeknut. Moji dobri saradniici i drugari drze jaaako lep i velik objekat na nbg gde organizuju i svadbe a dunju nabavljaju od "proverenog" coveka po 450 dinara za litar! Onda sam im objasnio kako je to nemoguce a oni su odgovorili da covek ne kupuje voce nego ima svoje. Na to sam im odgovorio da kad te svoje dunje proda ima vecu zaradu i to duplo nego da pravi rakiju i njima prodaje(i ne samo njima), nista im nije bilo jasno ali i dalje kupuju od njega. I to je deo trzista koji se teze kontrolise. Onaj laksi deo je upravo u maloprodaji legalnoj ali i to prolazi u veoma velikim kolicinama kao kroz sir. Nisam ja zaduzen da kontrolisem pa me i ne interesuje ali mi nije jasno kako moze na tim flasama da pise da je rakija a nema veze sa istom. To znaci i da na nekim bocicama pise da je hrana za bebe ili lek a u unutra boga pitaj sta je. E to me vec jako brine! A opet ne mogu nista da uradim!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 28. Februar 2012, 00:23:08 » |
|
Svemu ovome je gospodar Novac, i gde je on tu razum prestaje, a vlada pravilo jačeg i zaštićenijeg. Mi možemo da lepo razmišljamo, i ne samo to već da želimo da radimo ispravno, već i radimo, bar većina.. ali je problem u našoj veličini i zaštićenosti jer nemamo dovoljno Novac. U globalnom svetu je svuda priznat samo novac i njegova količina kroz plasman u intersne svere za ostvarivanje još više njega(novca), pa se to neminovno reflektovalo i kod nas. Dobra srvar u Srbiji je ta što vina jesu vina i to ona prava, ali je to kod vrhunskih vinara i vinarija, i ta vina su skupa za običnog potrošača i u mnogo manjoj su seriji od onih koja se mogu kupiti za 90 do 150 dinara. ali i to nije mnogo veliki problem u smislu kvaliteta, jer i ta vina sa niskom cenom su mnogo više vina nego hemija. Nažalost kod rakija je savim duga situacija, ogromna količina "rakija" se pravi, ( ne proizvodi se, već pravi, kao što kaže i jedna knjižica o spravljanju rakija, a ne proizvodnji)! Te pravljače štiti novac. Da se vratim na kalkulaciju proizvodnje rakije i to unazad: pdv-18% akciza- oko 100din na 1l apsolutnog alkohola zatvarač boca etiketa transportna kutija plaćena radna snaga transport troškovi proizvodnje trgovačka marža zarada proizvođača...
Ako se u ovom primeru uzme da je rakija šljivovica i da za jedan litar te iste šljivovice treba minimum 10kg šljive, i čija je cena oko 10 din po kg, to znači da je samo šljiva u proizvodu 100, 00 dinara.. A da nebi mnogo dalje pisao, maloprodajna cena rakije šljivovice pravljene u maloprodaji je između 190, 00 do 210, 00 dinara, pa prosudite sami, još dodajte 40,00dinara akcizu i 18% pdv, dodajte na onih 100,00din početnih, što iznosi:165,20din.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
deki
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 28. Februar 2012, 20:51:02 » |
|
Peca je u pravu u prvom delu svog posta ali je po mom mišljenju malo zakazao kod kalkulacija. Akcize na prirodne rakije i vinjak uvećane su sa 97,68 na 104,52 dinara, na žestoka alkoholna pića sa 158,84 na 169,96 din. 10 din. za kg šljiva-teško ako se radi o požegači ili crvenoj ranci, možda na drvetu  . Zna peca kako je na Gledićkim planinama. Ako se čita Zakon o rakiji i drugim alkoholnim pićima videćete da postoji mogućnost pravljenja-spravljanja i sl. rakija koje nisu od voća ali se moraju tako i deklaraisati ili kako reče Bistrica "nazvati pravim imenom" a ja se našalio sa stihom iz O, DE Jednostavno to je problem za koji svi znaju da je prisutan i niko ne reaguje. Čitave imperije su nastale... ma ne bih više, pročitajte ODU
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 21. Novembar 2012, 11:27:53 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
ChatNick
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 21. Novembar 2012, 11:36:42 » |
|
Sta reci nego - KONACNO!  Lepa vest.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 21. Novembar 2012, 19:12:15 » |
|
Ima i lepih i pametnih komentara na temu, ali ima i tresh. Beogradizacija Kad se kaze rakija misli se sljivovica
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 21. Novembar 2012, 19:35:31 » |
|
Deki je bas upotrebio pravu rec, beogradizacija. vec dugo godina ministarstvo poljoprivrede i vlada pricaju o najperspektivnijoj mogucnosti da se Srbija moze oporaviti bas preko poljoprivrede. I tu mislim da su upravu. Ali kada pomenu poljoprivredu, onda misle na Vojvodinu i ratarstvo. U novije vreme pominju i ostale grane poljoprivrede, a u okviru alkoholne proizvodnje vinogradarstvo i vinarstvo. Kada pricaju o vocarstvu, onda su tu maline, visnja, jabuka, ponajmanje sljiva kao proizvod namenjen alkoholnoj proizvodnji i stvaranju srpskog brenda sljivovica. I ja mislim sve dok ministar poljoprivrede nebude iz sljivarskog kraja, pod uslovom da zna sta je sljiva i sljvovica, nema nama perspektive u proizvodnji sljivovice, pa i drugih vocnih rakija.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
armin1
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
 |
« Odgovor #29 Poslato: 30. Novembar 2012, 21:41:38 » |
|
bio swqam danas do polj inspekt da vidim sta kazu za objekte i tamo dobijem ovo http://www.mpt.gov.rs/postavljen/125/4827011.0065.13-1.pdf da zena je bila vrlo ljubazna i nije bilo nikavih problema 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
|