Ево на воћарству и теме о ситном воћу.
На оном нашем сусрету у Крњеву био је и господин којем сам право име зборавио, а овде се појављивао као нови 1, или тако некако, и који ми је причао да засадио хетар, или тако некако (углавном јако пуно), боровнице.
Више не виђам новог 1 овде али се надам да бар пасивно учествује у раду овог квалитетног форума.
Разговарали смо тад и о сортименту боровнице. Ја нисам о томе знао ништа и тек сам се накнадно мало о свему информисао.
Дакле, како ја схватам, ово што се данас комерцијално узгаја у Европи углавном је увек амерички варијетет боровнице док европски варијетет можемо наћи углавном по боровим шумама, дакле као дивију биљку. Зато на многим европским језицима и зову ову воћку, у преводу, шумска бобица.
Овај амерички варијетет је далеко погоднији за узгајање, даје више плодова, и крупнија је, а зову је, у правилу, плава бобица.
Ја имам у башту један грм који сам посадио пре пар година и сад ми улази у пуни род.
Прошлих година је већ почела рађати и како смо сви били одушевљени квалитетом плода ставио сам ове зиме још 6 грмова у земљу. Они ове године још неће рађати али, с обзиром да су то трогодишње саднице, следеће године очекујем и на њима први род.
Плодови расту у гроздићима и ево како изгледа један зрео гроздић са овом мог грма који је ове године заиста преродио:
Истина, ово је дечја рука, али свеједно су крупне.