16. Januar 2025, 00:05:15 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Borovnica i brusnica  (Pročitano 23736 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Poslato: 01. Jul 2009, 15:34:49 »

Ево на воћарству и теме о ситном воћу.

На оном нашем сусрету у Крњеву био је и господин којем сам право име зборавио, а овде се појављивао као нови 1, или тако некако, и који ми је причао да засадио хетар, или тако некако (углавном јако пуно), боровнице.
Више не виђам новог 1 овде али се надам да бар пасивно учествује у раду овог квалитетног форума.
Разговарали смо тад и о сортименту боровнице. Ја нисам о томе знао ништа и тек сам се накнадно мало о свему информисао.
Дакле, како ја схватам, ово што се данас комерцијално узгаја у Европи углавном је увек амерички варијетет боровнице док европски варијетет можемо наћи углавном по боровим шумама, дакле као дивију биљку. Зато на многим европским језицима и зову ову воћку, у преводу, шумска бобица.
Овај амерички варијетет је далеко погоднији за узгајање, даје више плодова, и крупнија је, а зову је, у правилу, плава бобица.
Ја имам у башту један грм који сам посадио пре пар година и сад ми улази у пуни род.
Прошлих година је већ почела рађати и како смо сви били одушевљени квалитетом плода ставио сам ове зиме још 6 грмова у земљу. Они ове године још неће рађати али, с обзиром да су то трогодишње саднице, следеће године очекујем и на њима први род.

Плодови расту у гроздићима и ево како изгледа један зрео гроздић са овом мог грма који је ове године заиста преродио:

Истина, ово је дечја рука, али свеједно су крупне.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.11

« Odgovor #1 Poslato: 01. Jul 2009, 16:54:42 »

U poredjenju sa sumskim su ogromne a cini mi se da je i branje lakse jer su u grozdicima a one sumske se beru pomocu "ceslja" (pojma nemam kako se zove ta spravica za branje)

Evo malo vise o americkoj borovnici

http://www.poljoprivreda.info/?oid=4&id=480
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #2 Poslato: 01. Jul 2009, 20:42:00 »

Оне јесу у гроздићима али не сазру све бобице истовремено па је брање ипак потребно вршити у неколико наврата и при томе брати само зреле бобице.
Ја сам овде нашао један гроздић којем су све бобице сазреле истовремно. Није ни ово једини такав, наравно, али је ипак убедљива већина оних који сазревају асинхроно.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #3 Poslato: 03. Jul 2009, 13:25:04 »

Dioda je u pravu,divlje su mnogo sitnije.Beru se cesljem ali je to zabranjeno pa pazite... Undecided
Sačuvana
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 18. Januar 2010, 08:04:47 »

Ili ako smem da dodam beru se takodje rucno a cesljem se unistavaju stabljike(doduse tako se lakse i brze dolazi do plodova) ali se ostaje bez biljke...
Sačuvana
shuca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #5 Poslato: 18. Januar 2010, 11:08:08 »

e gdine alambik taj novi je vas omiljeni SHUCA  koji je bio u krnjevu kao novi1 ,ja sam zasadio 1ha borovnice u jesen 2008 i ako vas bas zanima u vezi borovnice mogu vam pomoci od a do s.od sadnica sadnje i itditd.samo da znate sto procitate na netu i u zbilji je sasvim druga prica jer to nije biljka za potcenjivanje kao sto mi je receno kod kupovine sadnica jer su mnogo velika ulaganja a i ima puno rada , ne znam koliko se radi oko vinograda posto ga ove godine podizem ali znam da mi je pukla kicma prosle 2009.ako nemate 4lit vode svaki drugi dan da joj date sistemom kap po kap i ako vam kiselost zemlje prelazi 4,5-5,5 ne pocinjite.to vam je potrebno pored neprekidne borbe sa travom.90 posto novca sam potrosio na unistavanje korova i trave .pitajte tu sam da pomognem   
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #6 Poslato: 26. Januar 2010, 20:05:58 »

A ja sam letos pomagao kumu da razbacamo piljevinu po sadnicama, nije bilo tesko cim sam se umorio seo sam da popijem pivo al oni su i dalje radili ne znam zasto, hehe... Ma zajebano do bola(ne mislim na razbacivanje) uzgajanje te borovnice, ne salim se!
Sačuvana
ekolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #7 Poslato: 24. Decembar 2010, 08:35:44 »

Боровница постоји разних.Посадио сам укупно 3о-ак.Избегавам амерске >:а жена да ме обрадује купи ми прошле недеље 3 на поклон од којих 2 америчке сорте.Има руских и украјинских.Садим још десетак ускоро,време зеза.По савету познаника посадих неколико у мешовитој шумици-борови и храстови.Роде,ал плодови кисели преко мере.
Посадих и десетак брусница,треба време да роде,Камчатске јагоде,
Дрењине,трњине,махоније,оскоруше,дудове,бели и црни јасен,Калину-све фришко посађено,видећу колко треба до прве бербе.

Такође и шипак.Купљене саднице су бар за мене скупе.Колко се сећам око 20€ по комаду.Од 3 ,1 угинула.
Изненадио сам се ове године кад је од прелепе црвене руже посађене пре 6 година изђикао са стране шипак.Родио шаку.Пробах плодове.Изванредни.Тако,ако стигнем данас,ћу исећем шибље шипка и засадим у земљу.
Према савету,нађох на нету,треба те саднице да су дужине 25-35цм,најбоље да се посади на сталном месту.Зависно од земљишта и климе даће плодове за коју годину.

Садим ускоро и индијанске банане.Наводно одпорне на зиму-до  -20.

Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #8 Poslato: 16. Septembar 2011, 19:07:17 »

Da li moze u srbiji da uspe proizvodnja!?
Sačuvana
Milosmd
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 33

Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 Poslato: 17. Septembar 2011, 19:08:28 »

itekako moze da uspe samo je potrebno odabrati pravo mesto za nju mislim na nadmorsku visinu na tip zemljista ima u srbiji nekoliko parcela pod borovnicom
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #10 Poslato: 17. Septembar 2011, 20:33:50 »

itekako moze da uspe samo je potrebno odabrati pravo mesto za nju mislim na nadmorsku visinu na tip zemljista ima u srbiji nekoliko parcela pod borovnicom
Da znam ali prodaja, otkup...
Sačuvana
Milosmd
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 33

Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 Poslato: 18. Septembar 2011, 19:53:44 »

jedino po pijacama se moze prodati po nesto
Sačuvana
nikola11
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 6.0.2

« Odgovor #12 Poslato: 29. Novembar 2011, 04:15:44 »

nasao sam dosta korisnih stvari o proizvodnji borovnice
naravno da zahteva ulaganje ali kazu da se isplati
jako interesantna kultura,trebalo bi razmisljati o uzgoju

otkupna cena kazu da je bila 600 dinara po kilogramu a da je ako se nadje kupac u inostranstvu moze dobiti i do 1000 dinara/kg

kod nas radja ranije nego u drugim zemljama u evropi koji su veci proizvodjaci od nas,cime se moze postici veca cena na trzistu zbog ranijeg plasmana.

saznao sam za zadrugu "Prima-borovnica" nisam pricao nisakim iz zadruge ali vidim da imaju dosta clanova (zadrugara) i da dobro funkcionisu

trebalo bi pokrenuti ovu temu malo ozbiljnije ja sam jedan od jako zainteresovanih i krecem sa upoznavanjem materije

ako neko ima neki komentar sto se tice borovnice i brusnice nek se javi,znacice!

Veliki pozdrav!!!
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #13 Poslato: 06. Januar 2012, 21:02:05 »

jedan praktični savetnik za proizvodnju borovnice. srećno badnje veče!
http://www.agrobiznis.net/documents/RS_F22.0_Blueberry_Production_Guide_for_Fresh_Markets_-_Serbian.pdf
Sačuvana
shuca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 9.0.1

« Odgovor #14 Poslato: 23. Januar 2012, 23:31:52 »

Боровничар од 2008 године све што вас занима ту сам да помогнем имате неке оквирне информације али има ту много тога да се разоткрије нпр:
1)заборавите задругу у Белановици јер је то једна од захаријевих прича тј ако сте ушли у тај круг -готови сте .како се каже на кинеском ташта:чим даље тим боље -тако вам и ја кажем ако већ нисте? не покушавајте јер много ће вас и коштати и болети
2) боровница може да се гаји у целој србији и не почињите причу без 1/2х све остало је само за кућну употребу-замајавање
3)тачно је да се извози по лепој и горе наведеној цени али то није урадила ,,прима боровница,, из Белановице већ задруга ,,блуеберруцооп,, чији сам и ја члан ,,
4) улагања су велика а најбитнија компонента вам је вода ако немате довоњно воде не почињите са улагањима
За све инф сам ту да вам помогнем мада ја мислим да сам и отворио тему о боровници  поззз
сада сам видео имате на 2 страни СИТНО ВОЋЕ и тамо је започето писање о боровници мада су били кратког даха тако да би уредник могао да их споји  напоменућемо им позз
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.025 sekundi sa 21 upita.