vlada78
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #330 Poslato: 08. Mart 2023, 11:39:47 » |
|
Meni su u Revinu za rakiju preporučili Actiflore BO213
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kodjak
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #331 Poslato: 11. April 2023, 12:23:04 » |
|
Pozdrav svima.Prosle godine po preporuke foruma probao da nabavim Uvaferm CM i Fermaid E,preko prijatelja iz Kavadarca.Poslali mi Oenofrance selectys la bayanus i EATON ConFerm uni V.Pecem lozovacu i pri anaerobne fermentacije koristio Oenofrance.Imam dva pitanja.Dali mogu koristiti ove godine EATON ili baciti?Posto izbor enoloskih sredstava u Makedoniji je vrlo siromasan,sve se svodi na Oenofrance koji prodaje [nije reklama]Eurohandel iz Kavadarca.Kakvi su generalno proizvodi ovog proizvodjaca za lozovacu,eventualno sljiva i jabuka?Veliko HVALA.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Margus
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
Starost: 61
|
|
« Odgovor #332 Poslato: 10. Jun 2024, 21:18:24 » |
|
Pozdrav svim forumašima. Pokušavam da nabavim enzim Lallzyme HC, ali ga trenutno nema ni jedan prodavac u Srbiji. Nove količine stižu krajem jula - početkom avgusta, ali će to biti kasno za čačansku lepoticu. Tražim neki alternativni koji sadrži kombinaciju poligalakturonaze, pektin esteraze i pektin liaze, i naišao sam na Fermentisove enzime Safizym pres i Safizim clean. Ima li neko iskustva sa ovim enzimima?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ddacha
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #333 Poslato: 12. Avgust 2024, 21:45:26 » |
|
Нажалост, изгледа да форум умире.
Ипак, да питам и да се надам... Да ли би кљук могао да се хлади оним спиралним прохромским хладњацима за хлађење сладовине (пива)? Спирално увијена прохромска цев убачена у кљук, кроз коју пролази бунарска вода по потреби.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #334 Poslato: 13. Avgust 2024, 18:40:38 » |
|
Mogao bi u istoj mjeri objektivno konstatovati i novokomponovani slijepac da umire upaljeno svjetlo u prostoriji. Ni ono ni forum ne mogu umirati. Mogu biti samo ugašeni onda kada se to prohtije nekom ko to može i hoće uraditi. Ako ću o personifikaciji življenja i umiranja onda umire samo vašarska buka, dreka i galama, kao isprazno proseravanje bolesno frustriranih gospodara nadnaravnih moći proisteklih iz mitske tradicije pravljenja rakije, iliti neiscrpnih znanja poteklih od dr/mr tipa Nestorovića, Vujčića i sličnih diletanata. Ne žalim nimalo za takvim umiranjima. Sve drugo, kao uostalom i odgovor na tvoje pitanje, živi na forumu i dalje, a koliko priča dopire do mene itekako živi i mimo njega. Pročitaj ponešto sa foruma, ima ih i kojima pitanja zamru nakon toga.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
robe
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #335 Poslato: 13. Avgust 2024, 22:53:58 » |
|
Pozdrav svima, Da li ima netko informaciju gdje se u BiH mogu naći kvalitetni kvasci za krušku? Regija Banja Luka prvenstveno.
Bio bih zahvalan na bilo kakvim odgovorima.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tatkodvd
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #336 Poslato: 14. Avgust 2024, 09:32:48 » |
|
Enovitis ima zastupništvo u Trnu (na staroj cesti Banjaluka-Laktaši) evo na strnici imaš kontakt https://www.enovitis.net/
|
|
|
Sačuvana
|
Budimo dobri domaćini
|
|
|
robe
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #337 Poslato: 14. Avgust 2024, 11:35:52 » |
|
Hvala puno
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Alfaa
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #338 Poslato: 15. Avgust 2024, 20:12:51 » |
|
Enzim Lallzyme HC 100 grama - neotvaran rok trajanja do 4 mj 2024. Dali može koristiti ako je 4 mj prosao rok. ( imam pakovanje sa dobrim rokom a od ovoga bi mi proslo oko 30g - da taj dio odradim bez enzima ili dodam ovaj sa isteklim rokom) Pitanje bi bilo ako ne može u potpunosti koristiti dali bi napravio štetu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #339 Poslato: 16. Avgust 2024, 22:06:39 » |
|
Od ta 4 mjeseca proteklog roka važniji faktor su uslovi u kojima je enzim čuvan. Može biti nekog efekta ali i potpuni izostanak djelovanja jer dolazi do inaktivacije enzima
U principu se ne dodaje ništa što nije neophodno za postizanje kvaliteta i čiji efekat nije unaprijed poznat, ali se ovdje radi o jako malim količinama ionako inaktiviranog enzima koje neće izazvati nikakav efekat, pa ni onaj negativan.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Turizmolog
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #340 Poslato: 23. Avgust 2024, 00:53:48 » |
|
Pozdrav svima. Izvinjenje ako je pitanje bilo (a bilo je sigurno), da li postoje različiti kvasci (za grožđe) za dobijanje vina i za pravljenje rakije?
Ako da, šta da radim kada od istog grožđa pravim i jedno i drugo? 10% vino, 90% rakija....
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #341 Poslato: 24. Avgust 2024, 09:31:14 » |
|
Ne ide jedno i drugo nikako.
Nema tu vrhunskog rezultata ni u primisli. Ono što daje vrhunsko vino nije baš za vrhunsku rakiju, pa tako ni obrnuto. Ako ipak hoćeš onda je manje bitno koje ćeš kvasce korititi.
Za kvasce za pravljenje rakije imaš konkretne preporuke i detaljne upute na ovoj temi i forumu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Turizmolog
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #342 Poslato: 24. Avgust 2024, 09:37:27 » |
|
@bistrica Hvala na odgovoru, pretpostavljao sam da je tako. Ja ne jurim vrhunske rezultate, biće dovoljno i prosjek neki, da je meni to ok pa cemo lako za takmičenje.... U svakom slučaju, ići cu na sl rešenje: D254 kvasac (25g/100kg) Go ferm Fermeid E Znam da je to za vino, ali opet bolje nego nista.... (iako sam do sada išao na spontanu fermentaciju uvijek) Ako te ne mrzi, napiši mi koji je najbolji za rakiju Bistrice. hvala.....
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #343 Poslato: 24. Avgust 2024, 09:48:38 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|