23. Januar 2025, 14:57:42 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 5   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Određivanje sadržaja šećera u voćnom kljuku  (Pročitano 93255 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.11

« Odgovor #15 Poslato: 04. Jul 2009, 10:22:05 »

Bistrica, najgore je sto ja imam taj PDF i nije mi palo na pamet da pogledam dohfly
U svakom slucaju hvala sto si se potrudio da prekucas tabelu....

johanan, ako znas koja je sorta u pitanju oduzmi ukupne secere od suve materije i dobices procenat nesecernih materija u soku kajsije. Faktor za kominu ne mogu da izguglam, ako pretpostavimo da je priblizan FK za sljivu onda racunaj sa 0,9
Sačuvana
johanan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #16 Poslato: 08. Jul 2009, 07:44:03 »

Сорта је мађарска најбоља. То онда испадне 4,53 јел тако? Фактор за комину ми није толико битан, проценат шећера ми је важана.
Хвала вам пуно!

Поздрав. Thumb
Sačuvana

Јоханан
1964
Gost
« Odgovor #17 Poslato: 28. Avgust 2009, 13:53:08 »

Gdje mogu da nađem tabelu o kvalitetu koma. Odnosno, interesuje me optimalne količine šećera u komu od šljive, viljamovke , kajsije , dunje i sl. Npr. U prosjeku procenat šećera u šljivinom komu je od 9-15%.
Nabavio sam refraktometar ali nemam tablicu po kojoj bih uporedio vrednosti. Ako ima moli bih da neko objavi ili bar link na kojem to mogu da nadjem. Hvala
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #18 Poslato: 28. Avgust 2009, 15:08:16 »

Sadržaj šećera u voću
Vrsta voća   Sadržaj ukupnog šećera u %
Jabuka   6,6-15,5
Kruška   8,3-15,4
Dunja   5,8-12,5
Kajsija   6,4-12,6
Breskva   5,0-12,0
Šljiva   7,0-15,5
Višnja   6,9-12,5
Trešnja   4,7-11,5
Malina   4,7-9,5
Kupina   6,0-9,0
Jagoda   4,5-7,8
Grožđe   15-25
Limun   1,5-4,0
Pomorandža   5,6-13,5
Borovnica   4,0-7,0
Crna ribizla   6,1-13,3

Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
1964
Gost
« Odgovor #19 Poslato: 04. Septembar 2009, 10:57:01 »

Bistrica,
hvala na odgovoru.
Sačuvana
BAAABA
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.4

« Odgovor #20 Poslato: 01. Novembar 2009, 18:47:53 »

gde mogu da kupim refraktometer i kolko on košta???
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #21 Poslato: 01. Novembar 2009, 21:48:39 »

Ja sam ga kupio u enovitisu u Topoli,cena koliko se secam negde 5.000din.
Sačuvana
frangel
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #22 Poslato: 25. Oktobar 2010, 21:05:41 »

Moze li netko da mi kaze koliko se razlikuje izmereni procenat secera u zrnu grozdja refraktometrom i procenat secera u mastu,kljuku,izmeren klasicnim siromerom.Kad sam kupovao grozdje kod prodavca je pokazivalo preko 23 grada a nakon muljanja sa mojim siromerom jedva 20. Scratchhead
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.11

« Odgovor #23 Poslato: 26. Oktobar 2010, 18:30:32 »

Ne razlikuje se uopšte. Razlika se pojavi samo kao pogrešan način uzimanja uzorka. Mjerio si bobicu grožđa koja je odstupala od prosjeka. Zato se kod mjerenja, bilo čime, preporučuje uzimanje više uzoraka sa različitih mjesta, njihovo miješanje, cijeđenje, i tek onda mjerenje.

Ovo ti u principu važi za ekslov širometar, kod baboovog imaju neka mala odstupanja, imaš na forumu objašnjenje za to.
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,508.msg6749.html#msg6749
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #24 Poslato: 12. Maj 2011, 20:30:00 »

Zaboravio sam da kazem da se sadrzaj alkohola dobija u litrima kao 100% alkohol i to je kolicina koja se dobija iz 100 litara komine. Ako je kolicina konine manja ili veca onda se sadrzaj alkohola moze dobiti proporcijom.

Primer iz knjige "Prirucnik za spravljanje rakije" prof. Slobodana Jovica

Imamo 100 litara komine od jabuka, sadrzaj nesecernih materija u soku od jabuka je 2,5 %, faktor za kominu od jabuka je 0,94.
Nakon muljanja je ocitano je 63 Ekslova stepena.

Procenat secera: (63/4)-2,5=13,25% secera u soku od jabuka.
Sada taj % secera mnozimo sa 0,55 i faktorom za kominu koji iznosi 0,94 i dobijamo 6,95 litara 100% alkohola iz 100 litara komine od jabuka.

Ako imamo npr 70 litara komine alkohol dobijamo iz proporcije

100:6,95=70:x

x=4,865 litara apsolutnog alkohola iz 70 litara komine

Citat
Да видимо да ли сам разумео:
- прво процедим сок из комине
- затим измерим Екселовим широметром колико има степени
- поделим са 4
- одузмем од тога нешећерне материје (по таблици) и тако добијам колико у воћу има % шећера.
Је ли тако?

Tako je Cool

Citat
Рекао си да широметар по Бабоу мери грамажу шећера у 100гр. Онда би и са њим било једоставно измерити проценат шећера у комини (наравно, мораш знати тачну масу комине). Има ли и у мерењу са њим нека вредост из таблице која је урачунава у рачуницу?

Nije jednostavno zato sto u vocnom soku imas jos par procenata raznoraznih materija koje nisu seceri a uticu na merenje (siromer ce pokazivati veci sadrzaj secera od stvarnog)
Bolje nabavi Ekslov Roll Eyes
Zna  li se ovaj proracun ali za viljamovku, bas mi znacio?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #25 Poslato: 12. Maj 2011, 21:55:08 »

Gotovo isto. Sadržaj nešećernih materija je 2,5 do 4 %,  a faktor za kljuk je 0,90 do 0,92.
Sačuvana

bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #26 Poslato: 13. Maj 2011, 07:14:50 »

Glupo mi vise da se zahvaljujem svaki cas al hvala!
Sačuvana
bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #27 Poslato: 13. Maj 2011, 07:49:48 »

E sad da zaokruzim na 7 litara (da bude lakse) 100%-og alkohola iz 100 litara kljuka, znaci kad se to razblazi sa destilovanom vodom na 40% alkohola 7x2.5=17,5 dobija se toliko rakije zar ne? Mora da negde gresim definitivno al ne vidim gde? Velika mi kolicina nekako.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #28 Poslato: 13. Maj 2011, 11:07:41 »

Ovo što je napisano je samo pokušaj da se prikaže tačnija količina dobive rakije preko količine šećera u voću.
Svaki takav pokušaj je u stvari izračunavanje kojim se nastoje uračunati gubitci zbog načina mjerenja i svega što se dešava u tehnološkom postupku obrade.
Prva i najvažnija stavka je šta si dobio mjerenjem na ekselovom širometru, 63 je samo jedna mogućnost napisana da se može baratati nekom brojkom. Ne znam da li tvoje kruške mogu postići tako nešto.
Za sve ostale gubitke ovdje se uvrštavaju određeni koeficijenti ali se to umanjenje može raditi i slobodnom procjenom od oka (iskustveno). Pa ti iz iskustva i preporučujem da ideš na maksimalna umanjenja. Umanjenje za suhu materiju je 4%. Koeficijent kljuka je 0,9. Ovdje nije iskazano umanjenje ako se fermentacija ne završi do kraja. Nije iskazano umanjenje ako se radi aerobna fermentacija pa time dolazi do gubitka alkohola. Nije iskazana situacija ako se fermentacija radi na povišenoj temperaturi i još uz veću aktivnost drugih mikroorganizama. Litru rakije je jako lako izgubiti. Recimo da svega toga nema. Ovakvim prikazom se dobiva količina alkohola koji se može dobiti prvom destilacijom, ali samo ako je ona obavljena do nule. Ako si destilaciju prekidao na nekih 5,6% alkohola (na luli), onda ti je u kljuku u kazanu ostalo nešto malo manje od litre rakije od 40% vol.a.a., govorim o kazanu od 100 litara. Sada kada tu meku rakiju staviš u kazan za drugu destilaciju, odvajanjem prvenca, (ako ga ne recikliraš-„kazan na kazan“) imaš gubitak od 2 litre rakije od 40% vol.a.a. Ne znam šta ćeš raditi sa patoke i uračunavanja njenog „gubitka“, a u svakom slučaju ponovo će ti u kazanu ostati na kraju 1 litra rakije ako destilaciju prekidaš na nekih 5,6% vol.a.a., Gubitci u drugoj destilaciji se uračunavaju trećinom jer je druga destilacija proizašla iz tristo litara kljuka, dakle ove tri litre su u stvari 1 litra na 100 kg voća.
Sačuvana

bane30
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Symbian OS 9.3 / Nokia E52-1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #29 Poslato: 13. Maj 2011, 12:40:07 »

fermentacija mi je aneorobna a temperatura podruma 16,5 c u septembru kad je radim. Rekao sam da mi izgleda da ispadne dosta rakije zato sto moj stric pece krusku i tvrdi da je 12 kg potrebno za litru rakije a mene fascinira koliko gresi i on i vecina domacina radeci po staroj metodi. Brzo ce septembar pa cu se i uveriti.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 5   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.045 sekundi sa 21 upita.