killroy
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 16. Mart 2011, 01:21:36 » |
|
Pozdrav svima!
Gledao sam pre par dana neki kazan u cijoj tabarci se ne nalazi klasicna "zmija", nego cev, sa nekim cilindrom na sredini, vertikalno postavljeno..
Moze li neko da kaze o cemu se tu radi?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 16. Mart 2011, 06:56:45 » |
|
Pozdrav svima!
Gledao sam pre par dana neki kazan u cijoj tabarci se ne nalazi klasicna "zmija", nego cev, sa nekim cilindrom na sredini, vertikalno postavljeno..
Moze li neko da kaze o cemu se tu radi?
To i je pravi kazan.Ja sam odrasto da za drugaciji nisam ni znao (tj da postoje sa spiralom).Moje licno misljenje je da je taj sa uspravnom posudom bolji nego sa spiralom.
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
Milan73
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 51
samo polako
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 17. Mart 2011, 10:36:47 » |
|
to je kondenzator, jedna jednostavna naprava koja jako dobro radi ali ima jedan problem, teško se pere.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 17. Mart 2011, 17:01:45 » |
|
Pozdrav svima! Gledao sam pre par dana neki kazan u cijoj tabarci se ne nalazi klasicna "zmija", nego cev, sa nekim cilindrom na sredini, vertikalno postavljeno.. Moze li neko da kaze o cemu se tu radi?
U pitanju je drugi oblik kondenzatora koji se najčešće koristi na našim prostorima. Njegova primjena je sve veća, jer u odnosu na spiralu kakvu često viđamo u mnogim tabarkama ima značajne prednosti. Takve spirale nemaju dovoljnu zapreminu, koja onda ne može da zadovolji zahtjeve kvalitetne destilacije. Svojevremeno sam bio u zabludi da je neki standard za spiralu da razmak cijevi bude negdje oko 20 cm, naprosto jer su gotovo sve koje sam vidio imale baš takav raspored. Inače sam uvijek koristio kondenzator koji ti ovdje spominješ, a spirala mi je bila kao odbačena varijanta iz navedenog razloga. Kada je Peca napisao poruku u kojoj spominje kako je primjereno da to rastojanje bude negdje oko 1,5 puta veće od prečnika cijevi, zainteresovao me je i počeo sam ozbiljnije da razmatram spiralu kao opciju. Konačan zaključak bi bio da spirala može imati dovoljnu zapreminu ako se postavi sa primjerenim i provjerenim (francuski konjak) rastojanjem. U gornjoj zoni, rastojanje između krugova je jednako prečniku cijevi koja je identična prečniku parovodne cijevi ili za nijansu manja. Taj prečnik se smanjuje kako spirala pada ravnomjerno prema luli, a rastojanje krugova raste na pomenutih 1,5-2 dužina prećnika, i završava istim prečnikom cijevi i lule. Dakle, moguće je u tabarci iste veličine postaviti i spiralu i cilindrični kondenzator koji bi imali istu zapreminu prostora za alkoholne pare i destilat. U procjeni kvaliteta ove dvije varijante postoji još jedna dimenzija a to je dodirna površina bakra sa alkoholnim parama, preciznije rečeno odnos između zapremine i dodirne bakarne površine kondenzatora. Meni je ovaj drugi dio jako važan zbog pozitivnog uticaja bakra na kvalitet i aromatičnost rakije. Kod spirale 24 litra zapremine daju cca. 2,4 kvadratna metra dodirne površine, a kod cilindričnog kondenzatora 24 litra zapremine daju cca. 3,5 kvadratnih metara dodirne površine. Ono što si vidio je varijanta pod b. 
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
killroy
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 12. April 2011, 18:07:33 » |
|
Kupio sam taj kazan sa kondenzatorom, puno hvala na informacijama. U mom kraju svi kazani imaju "zmiju", mislio sam da je ovo neka vrsta kolone, razgovarao sam kasnije sa vlasnikom... Kazan je od 350 litara, okacicu slike uskoro...
Prvom prilikom cu probati jednu turu na drva, a jednu na gas (kupio gorionik zajedno sa kazanom) pa cu da vidim razliku. Do sada sam lozio sepurike pod kazan i zadovoljan sam lozom, probacu prvi put gasom, rakija ce sama odluciti...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
stopciger
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 29. Jun 2011, 23:33:27 » |
|
Da li bi neko mogao da postavi neki nacrt kondenzatora za tabarku od 160 litara? To je onaj kazan Murska Sobota, hvala.........
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 30. Jun 2011, 07:49:40 » |
|
Dali mislis na ovo?  Uploaded with ImageShack.us
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
stopciger
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 30. Jun 2011, 12:29:53 » |
|
Da, naravno......nacrt, materijal, izrada?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 01. Jul 2011, 01:52:10 » |
|
 Uploaded with ImageShack.us
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
stopciger
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 01. Jul 2011, 13:49:44 » |
|
Ukapirao sam, hvala Vam puno, puno.  Samo jos dimenzije, tabarka je 160 litara.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 01. Jul 2011, 15:56:46 » |
|
Tu ti nemogu pomoci jer dimenzije neznam.To mozes pronaci i sam,ako negdje vidistakav kazan pa kopiraj.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 01. Jul 2011, 17:50:51 » |
|
Koja je zapremina kazana, koliko sipaš litara u njega? Brzina protoka destilata, ili orijentaciono koliko ti vremena curi neki broj litara rakije? Prečnik parovodne cijevi? Dimenzije tabarke, prečnik i visina posude za vodu bez nožica.
Pa ćemo odrediti i dobre dimenzije.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
stopciger
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 01. Jul 2011, 18:43:59 » |
|
Slika kazana je na http://agromex.si/, kazan je Standard-KZK 120. 15-tak litara rakije za oko 3 sata, od pocetka lozenja, mlaz je neujednacen. Precnik tabarke je 60 a visina 78 cm........Hvala Vam unapred
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 01. Jul 2011, 20:22:48 » |
|
U tvom slučaju zapremina tabarke bi morala biti oko 250 litara. Ako sam dobro skužio ove slike, imaš mogućnost da podigneš mjesto na kome voda izlazi iz nje. Visina tog mjesta bi onda trebala biti 90 cm. Možda bi trebalo i dograditi njenu visinu, Ne znam da li to želiš raditi, pa ču ti dati obje varijante.
U situaciji sa 90 cm visine vode za hlađenje bi mogli napraviti bolju varijantu cilindričnog kondenzatora. Vanjski prečnik 32 cm, unutrašnji 30 cm, visina vanjske posude 80 cm, plus nožice koje je odvajaju od dna tabarke za 5 cm. Unutrašnja posuda je za 5 cm manja, i visoka je 75 cm.
Druga varijanta je da zadržiš tabarku kakva jeste i samo namjestiš visinu vode od 75 cm (promjenom mjesta na kome se nalazi cijev za izlaz vode), tada bi morali smanjiti visinu kondenzatora i tako izgubili proporciju između površine bakra i zapremine za nekih 35%. Još jedan nedostatak ove varijante je na baš idealna zapremina vode za hlađenje od 210 litara. Destilacija bi morala biti sporija od dosadašnje. Vanjski prečnik 32 cm, unutrašnji 29 cm, visina vanjske posude 65 cm, plus nožice koje je odvajaju od dna tabarke za 5 cm. Unutrašnja posuda je za 5 cm manja, i visoka je 60 cm.
U oba slučaja dobivamo dobre zapremine kondenzatora od cca. 12 litara.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
stopciger
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #29 Poslato: 01. Jul 2011, 22:30:30 » |
|
 Hvala Vam puno, pozdrav