21. Oktobar 2018, 07:28:08 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
Stranice: 1 ... 5 6 [7]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Tabarka, spirala ili cilindar?  (Pročitano 70594 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator
*****

Van mreže Van mreže

Lokacija: BiH
Poruke: 3.285

OS:
Windows NT 6.1
Browser:
Safari


« Odgovor #90 Poslato: 11. Januar 2018, 19:51:45 »

U tekstu, dvije poruke iznad, sam pričao o razlikama spiralnog (Grahamovog) i cjevastog (Dejvisovog) kondenzatora, a ovdje ću o njihovim zajedničkim razlikama u odnosu na Libigov. Što po svojoj suštini i konstrukciji jeste ovaj za koji @mouton pita.

Sva tri kondenzatora ako su propisno dimenzionirana bez ikakvih problema mogu obaviti onu svoju elementarnu funkciju u destilaciji, potpunu kondenzaciju isparenja, i tu nije ništa sporno. Po čemu se onda razlikuju i šta je to što zbog svoje konstrukcije i kroz svoje uslove rada mogu Grahamov ili Dejvisov a ne može Libigov kondenzator? Zbog čega je svima koji se ozbiljno bave destilacijom u stvari smiješno spominjanje libigovog kondenzatora i njegova primjena kod klasičnog kazana za rakiju?

Razlika je u načinu izmjene toplote, načinu hlađenja. Prva dva to postižu većom dodirnom površinom i većom zapreminom rashladnog fluida, vode u tabarci. I ono jako važno njenim sporim protokom.
Libigov manju dodirnu površinu i manju zapreminu vode u vanjskoj posudi, tabarci, nadoknađuje jako brzim protokom vode, dobiva se isti rezultat kada je u pitanju krajnja kondenzacija na mjestu izlaza iz kazana. na luli.
Da, ali to već imamo i sa ona druga dva pa nismo dobili ništa, ali šta smo izgubili? Izgubili smo visoku temperaturu u gornjoj zoni kondenzatora. Izgubili smo sporiju i postepenu kondenzaciju alkoholnih isparenja jer to libigov kondenzator ne može postići. Ne može upravo zbog brzog protoka vode kojim se u velikoj mjeri gotovo pa izjednačava temperatura na vrhu i dnu kondenzatora. Temperatura u gornjoj zoni kondenzatora se nastoji održati na nivou cca. 70-80 stepeni, i to na način da postepeno pada prema onoj poželjnoj na dnu pored lule.

Zašto je to bitno?
- Kazan je mali hemijski reaktor kojim se utiče na konačan kvalitet rakije, zbog svih onih hemijskih reakcija koje se dešavaju u njemu, a o kojima smo detaljnije pisali u porukama na forumu.
- Najvažniji faktori hemijskih reakcija su: prisustvo katalizatora, vrijeme i temperatura
- Mjesta odigravanja aromatski važnih hemijskih reakcija kod kazana je: dno kazana izloženo otvorenom plamenu, tečnost u kazanu, i na bakarnim površinama na kojima se dešava kondenzacija.
- Katalitičko dejstvo bakra i uticaj na rakiju se dešava u dva pravca i dva nivoa: kroz stvaranje novih hemijskih jedinjenja koja daju doprinos aromama pozitivnih i smanjenje negativnih aromatskih uticaja. Odnosno dešava se povećanje koncentracije postojećih i stvaranje potpuno novih aromatskih komponenti kojih nije bilo u fermentisanom materijalu prije destilacije.

Dakl, prepustite libigov kondenzator svima onima koji misle da je gubitak isparenja kroz izostanak kondenzacije jedini problem koji treba rješavati u destilaciji. Držite se onog što doprinosi aromatskom uticaju, a rekli smo već koja su to tri najvažnija faktora:
1. Prisustvo katalizatora kroz dodirnu površinu kondenzatora,
2. Vrijeme potrebno za odvijanje hemijskih reakcija, kroz sporije hlađenje alkoholnih isparenja sporijim padom temperature kondenzatora od vrha prema dnu, i
3. Temperatura kod koje se za svakih 10 stepeni razlike udvostručuje brzina odvijanja hemijskih reakcija.

Libigov u sebi nosi izrazitu manjkavost kroz sva tri ova faktora, pa se zbog toga lako i odbacuje u svakoj ozbiljnijoj priči kod klasičnog kazana.

Na žalost morao sam ovako šturo i u tezama jer bi za detaljnije morala ići prava prezentacija u kojoj je ovo napisano samo smjernica za priču sa puno konkretnih podataka i dokaza o aromatskom uticaju kroz mnogobrojene stručne radove praćene hemijskim i senzorskim analizama koje to dokazuju.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: 1 ... 5 6 [7]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin


Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.022 sekundi sa 21 upita.