06. Decembar 2024, 08:28:47 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od višanja  (Pročitano 45956 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
zicaprom
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #15 Poslato: 27. Januar 2019, 19:26:55 »

Kakva su iskustva sa rakijom od šumadinke? I meni je ostalo nešto višnje Šumadinke posle berbe, možda 500-600kg pa sam je stavio na fermentaciju i ispekao, mada sa nekim sitnijim propustima, zbog gužve a i rađeno je u selu. Prepek ostavljen na 63 stepeni, a količina oko 5-6 litara, dosta slabo, ali nisam se za više ni nadao, s obzirom da ova sorta ima slab Brix. E sad bih da je razblažim, ali nisam siguran da li da bude 40 stepeni ili nešto malo više. Takođe bih je obojio prirodnim maceratom koji sam takođe uradio od Šuamdinke. Unapred hvala,
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #16 Poslato: 28. Januar 2019, 09:59:25 »

Citat
Kakva su iskustva sa rakijom od šumadinke?

Ako pročitaš prethodni post od jagnjilca videćeš-nimalo sjajno.
Ja sam imala priliku i da je probam.Da nisam znala da je u pitanju višnja trebao bi mi dobar napor da je otkrijem.
Bezlična i prazna.

Citat
Takođe bih je obojio prirodnim maceratom koji sam takođe uradio od Šuamdinke.

Zašto bi to radio?

Citat
E sad bih da je razblažim, ali nisam siguran da li da bude 40 stepeni ili nešto malo više.

Ja sam ovu svodila u rasponu od 40-43vol% i našla je negde na 42vol%.
S tim da je ovaj destilat bio na daleko visočijoj jačini od tvojeg.
Procijeni sam jer to bez probe teško da ti neko može reći napamet.Ali,kako si sve opisao mislim da ispod 43vol% ne bi mogla.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
zicaprom
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #17 Poslato: 31. Januar 2019, 16:06:49 »

Macerat sam hteo da dodam da bih naglasio da se radi o višnji bojom i mirisom koji macerat nosi. I to upravo zbog toga što rakija jeste dosta bezlična. Trenutno sam na 43, probaću na uzorku da još malo smanjim, pa ću upoređivati. Iskreno ovu rakiju sam radio samo da bi mi popunila prazno mesto u budućem asortimanu, a savršeno je jasno da nema nikakav značajniji potencijal.
Sačuvana
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.062 sekundi sa 21 upita.