Ево пар обећаних фотографија из Армањака (уз извињење што су слике лоше, а ни ја не разумем зашто су такве!):
Прво о казанима.
Ово је главни казан, највише њиме раде:
Јасно је да се ради о дестилационом уређају са "колоном", то јест са дестилационим торњем од, ако сам добро пребројао, девет преливних подова, огромних димензија (ако сам добро разумео госпођу која ме је водила кроз подрум, 1800 литара).
Интересантно је да Французи сваки казан за дестилацију зову аламбик, па тако и овај. Ово, по мени, није аламбик, па нека се они преврну на главу!
Још један апарат, сличних карактеристика, само доста старији, и мањи, али га још увек, ту и тамо, користе:
Госпођа коју видимо с леђа је супруга власника шатоа, то јест дестилерије, винарије и свих винограда около, које можете видети овде:
Није се ово небо намрчило него сам ја нешто зезнуо кад сам сликао. Можда сам држао прст преко објектива
Око овог шатоа је неколико десетака хектара винограда а горе на брду је дестилерија а мало даље и винарија.
Назад на казане:
Ово су спрегнути казани:
Углавном се више не користе и стоје овде, мање више, као експонат.
Исто као и овај антички казан:
Ово је место где се мери и важе. Мени је била интересантна ова вага којом се важе пуно буре армањака и тако одређује садржај алкохола!
Овде смо, госпођа власница, мој унук и ја, испред великих бачви пуних армањака који чека на флаширање:
Док зри, армањак се налази у бачвама од 250 литара (сад видим да те бачве нисам сликао! а призор делује импозантно јер их има на стотине, сложене 4 реда високо), а кад се спрема за флаширање, и купажу, сипа се у велике усправне каце (једну видите на овој слици са десне стране), и онда се одатле пуне у флаше, или се евентуално преспу у велике бачве да још тамо мало одлежи.
На последњој фотографији сликао сам једну историјску пресу за грожђе, у муѕеју армањака у Кондому (иако је било забрањено фотограсиање, српска посла!) Преса је направљена крајем 19. века и заборавио сам колико тона грожђа одједном стаје у њу. Притезали су је воловима, својом чувеном блондом сортом крава, па онда, јелте кастрираним биковима те сорте.
Даму у позадини (моја боља половина, постављена је тамо да дочара размере ове пресе, но свеједно нисам имао довољно места да се измакнем да би се видела у свој својој величини.