shuca
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 24. April 2010, 21:24:04 » |
|
ko to kaze da krtica nije stetocina.pa kad vam krtica izrije zemlju oko korena loze sta se desava kada koren visi u vazduhu.osusi se. tako da krtica jeste stetocina i to velika.imaju spec naprave za hvatanje u sarajevskoj ulici u bgd na uglu sa durmitorskom neka agro radnja imaju ,,krticolovke,, ja ih po 15-20 kom uhvatim sa tom jednom spravom.pozzz
|
|
|
Sačuvana
|
bog je stvorio vodu, a covek vino!
|
|
|
Matej
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 52
OS: Windows NT 6.1 Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 24. April 2010, 21:33:49 » |
|
koliko čokota krtica može na taj način da uništi...!? čak i ako se to desi, krtica to ne radi "namerno"...mislim da je veća šteta trebiti ih nego ih ostaviti kao prirodni korektivni faktor protiv mnogo većih štetočina...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 28. Septembar 2010, 11:05:04 » |
|
Naime imam problem veliki sa pticama! Moj vinograd je jedini u krugu od 1km a blizu je sume tako da ptice slecu na njega i jedu ga intezivno tako da mi svake godine pojedu dobra procenat grozdja i ako ga oberem pre vremena. Nekada se ovo nije desavalo ali jedne godine sa vinograda od 16a nabrali smo samo 200-300kg grozdja. I zato ga sada svake godine berem 20-30 dana ranije sto mi smanjuje siru i povecava kiselinu u siri sreca je ta da je sorta Zilavka koja moze da dogura do 24% secera pa u tom periodu ima vec oko 18%. Tako ako znate neku efikasnu metodu za suzbijanje ptica a da to nije trovanje i ubijanje napisite!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Don Julijan
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 47
Don Julijan
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 28. Septembar 2010, 20:19:43 » |
|
Ja stavljam mrežu protiv čvoraka. To je mreža koja se koristi za izradu džakova za krompir, luk... Može da se kupi na rolne, ima različitih dimenzija širine, pa uzmi koliko ti metara treba. Možeš da stavljaš samo u nivou gde je grožđe, što će malo smanjiti upijanje sunčevih zraka ili da pokriješ ceo vinograd, što je skuplja varijanta. Ja je stavljam već 3-4 godine (doduše ove godine nisam, imali smo čuvara) i još uvek je cela.
|
|
|
Sačuvana
|
Bog pića i piće Bogova!
|
|
|
Ivan.J.
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 28. Septembar 2010, 20:31:56 » |
|
A jel smeta to sazrevanju? Moj otac je to sada koristio, mali vinograd. Inace vinograd koji ja planiram da podignem isto je pored sume, u okolini nema vinograda, jeste da nece biti mala parcela, ali me jako brine? Cuo sam da ljudi koriste i plinske topove. A pre dve nedelje gledao sam reportazu iz Slovenackog Jerusalema, vinogradarski kraj poznat i po zvuku cegrtaljki, bas neke velike cegrtaljke pokrece ih vetar!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Don Julijan
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 47
Don Julijan
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 28. Septembar 2010, 20:42:51 » |
|
Naravno da smeta, samo ne znam u kojoj meri. Mada je bolje izgubiti malo šećera nego 20% ili možda 80% roda, zavisi koliki je vinograd. Što se tiče plinskog topa, može i to ako si siguran da će ostati tamo.
|
|
|
Sačuvana
|
Bog pića i piće Bogova!
|
|
|
cvele
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
OS: Java Platform Micro Edition Browser: Opera 9.80 (Opera Mini 5.1.21661)
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 28. Septembar 2010, 22:35:47 » |
|
Ako su podrumu Janko pokrali 2 tone merloa koji mu ove godine stigao na rod, plinski top je za takve igrace kao decja zvecka
|
|
|
Sačuvana
|
dok pijem-zdrav sam
|
|
|
ivkovs
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 40
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 09. Oktobar 2010, 11:14:05 » |
|
ovu godinu sam pregurao samo sa starim cd-ovima.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ivan.J.
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 16. Oktobar 2010, 18:35:28 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
draganpan
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 69
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 18. Oktobar 2010, 19:11:33 » |
|
Prica mi jedan kolega da je njegov komsija probao sve moguce, ali jedini je uspelo ove godine to sto je postavio jedan radio aparat u vinograd koji nije bas veliki. Ukljucio je jednu radio stanicu koja ima non stop muziku, i ptice su se ostavile grozdja... lako je probati
|
|
|
Sačuvana
|
Lako ti je kad te hoće, izdrži kad te neće...
|
|
|
Milosmd
Mlađi član
Van mreže
Starost: 33
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 19. Oktobar 2010, 12:14:31 » |
|
ja sam se cvoraka resio tako sto sam postavio vetrenjacu precnika 1 m koja proizvodi zvuk kao ceketaljka i postavo sam neke plasticne kese koje pokrece vetar i to je za sada oteralo ptice.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vali
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 19. Oktobar 2010, 12:16:46 » |
|
ako si u mogucnosti posalji nam sliku vetrenjace
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Milosmd
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 20. Oktobar 2010, 14:36:03 » |
|
hocu samo da potrazim od drustva uzb za neki dan. nebitno kakva je vetrnjaca samo da je lagana da moze vetar da je okrece i da ima snagu da okrece ceketaljku uzni npr. ventilator od auta i produzi mu peraja sa nekom plastikom .
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 20. Oktobar 2010, 17:21:07 » |
|
Kako izgleda ta ceketaljka?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Milosmd
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 21. Oktobar 2010, 18:58:06 » |
|
izgledaju kao one navijacke samo sto su od drveta . jednostavno je ima jedan drveni zubcanik 6 cm precnik koji ima nekoliko zuba na sebi i preko njega ide drvena letvica koja je pri vrhu tanja i kada se okrece zubcanik ta letvica udara u zube zubcanika
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|