ninox
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 59
|
|
« Poslato: 13. Avgust 2009, 07:00:07 » |
|
Dakle veliki problem. Imam mali vinograd sa oko 300 čokota i prošle godine nisam ubrao skoro ništa,sve su pojeli čvorci. Ove godine su ponovo prisutni i ja nemam pojma kako da se otarasim napasti. Već su mi obrstili nekoliko krušaka u neposrednoj blizini vinograda.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vladan
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 73
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 13. Avgust 2009, 07:25:55 » |
|
Protiv cvoraka se tesko boriti. Ali ipak ima nekoliko nacina manje ili vise efikasnih. problem je u tome sto je vinograd suvise mali da bi se isplatila odbrana. jedan nacin je mreza koja se koristi i protiv grada, zatim cegrtaljkke koje koriste pudari (cuvari vinograda), plinski top koji se pdesava da puca u zeljenim vremenskim intervalima, a naj jeftiniji nacin je da po zemlji raspes elementarni sumpor koji ce stititi grozdje od svih gljivica i insekata pa i cvoraka. Ovde moram priznati da je zastita od cvoraka na oovaj nacin efikasna samo na temperatorama iznad 20 25 stepeni. Drugo ako padne kisa jovo nanovo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ninox
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 13. Avgust 2009, 07:44:19 » |
|
Hvala Vladane na brzom odgovoru. Gde se može nabaviti sumpor i koje su količine potrebne?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vladan
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 13. Avgust 2009, 08:42:05 » |
|
U svakoj poljoprivrednoj apoteci se moze kupiti elementarni sumpor, spada u najjeftinije preparate, potrebno ga je rasuti 2-3 kilograma. Naravno moze i manje ali onda kada sumpor ispari, moras ponoviti rasipanje. Dok je sumpor rasut po zemlji i sam se neces moci duze vreme zadrzavati u vinogradu po toplom vremenu, pa u vinograd ulazi u ranim jutarnjim satima, radi branja grozdja ili neke druge potrebe.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 13. Avgust 2009, 09:14:40 » |
|
Што рече Владан, проблем јесте тежак али има начина да се изборите за своје грожђе, само проблем јесте да је виноград тако мали, па је инвестиција у плински топ неисплатива (у ствари, ја не знам колико та направа кошта, али очекујем да је прескупа за тако малу површину. Тај сам топ гледао како ради у једном великом воћњаку и заиста, кад пукне, сви се чворци разбеже али се убрзо поново скупе. Срећа је да се никад не навикну на то пуцање па сваки следећи пут поново се разбеже.
Идеја са расипањем сумпора ми се не свиђа али биће да је вама то, у овим условима, једини начин.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ninox
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 13. Avgust 2009, 20:11:41 » |
|
Plinski top ne dolazi u obzir,jer se vinograd nalazi u naseljenom mestu pa nebih plašio samo čvorke već i komšije. Bio sam danas do poljoprivredne apoteke i sumpor zaista nije skup(150 din.kg),ali se bojim da ne šteti nešto grožđu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Komsic
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 28. Avgust 2009, 18:58:08 » |
|
ili jednostavnije : Rjesio se ptica za par eura . Kod staklara nasjekao ogledalca velicin 15x15 cm , vezao silkom za ribe , onak ko postanski paketic , zakacio na motku visine 4-5 m onak u koso postavljenu i ogledalce na njoj nekih 1 m duzine silka . To se po cijeli dan vrti i stvara odbljesak . stavio svakih 30-ak metata po jedno ogledalce . Uz to sam na vrh stapa vezao komade od oko 2 m duzine vrpce iz video trake ( 5-6 vrpci ) tak da i to viori i susti . Poslije toga evo vec 20 dana ni jedna bobica mi nije naceta od ptica !
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
darko
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 29. Avgust 2009, 08:30:09 » |
|
mozes li da postavis neku sliku
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 29. Avgust 2009, 16:08:08 » |
|
Vrlo jednostavno i jeftino.Moracu da pocnem da ga primenjujem.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ninox
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 30. Avgust 2009, 18:49:43 » |
|
Ja sam stavljao stare CD diskove,imaju isti efekat ogledala. Bilo je od pomoci neko vreme,ali si se ponovo ohrabrili.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pbabic
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 02. Septembar 2009, 21:24:15 » |
|
...mogu i plastične vrećice u boji na žicu i također se ne usuđuju sletjeti na vinograd...
|
|
|
Sačuvana
|
Ludi ratuju, a pametni vino piju!
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 26. Decembar 2009, 20:51:19 » |
|
Da li je neko imao problem sa ovim napastima u vinogradu i koliku stetu mogu da pricine.Kako ih se osloboditi na najlaksi nacin?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
miroslav
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 41
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 26. Decembar 2009, 22:03:17 » |
|
Da si stavio neke slike pa da ti sto posto odgovorim, ovako, komsija, nemoj se ljutiti, ali moram da se nasalim : 1. postavis slike krtica 2. pozoves moju devojku koja inace obozava zivotinje 3. stvar resena tebi, problem presao meni (mada volim i ja zivotinje), ali sad pricamo o tebi a salu na stranu, izguglaj, "protiv krtica" http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=156 http://www.misevi.com/krtice.htm ...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Matej
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 52
OS: Windows NT 6.1 Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 24. April 2010, 19:26:38 » |
|
koliko realno krtice mogu da pričine štete? razumem da smetaju u povrtnjacima gde se hrane korenom nekih biljaka, mada su pretežno mesojedi i jedu crviće insekte i gliste (i u tom smislu mogu biti i korisni u vinogradima, ako izuzmemo što tamane gliste), te na travnjacima gde nam je stalo da imamo lep, ravan i zelen travnjak a one svojim humkama estetski remete "ravnotežu". pošto se ova tema nije preterano razvila, pretpostavljam da nikome nisu ni pravile veliku štetu u vinogradu... ja ih inače imam dosta...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vladan
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows Vista Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 24. April 2010, 20:27:43 » |
|
U uredjenom vinogradu veoma retko zaluta krtica a ako i zaluta brzo se sama iseli. Krtice su oko vinograda gde se zemlja ne obredjuje. Smetaju mi za kosenje trave, mram prvo da poravnam krticnjake ali neka ih, one u vinogradu nisu stetocine.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|