Ovo u poruci iznad je bila samo još jedna slikovito uvjerljiva fikcija, idemo sada u još uvjerljiviju i nemilosrdniju stvarnost, doslovno od riječi do riječi. Na žalost u stvarnost koja nam na svakom koraku nudi samo još jednu novu namjernu obmanu, perverznu konstrukciju, izmišljotinu i očiglednu laž.
Iskoči mi citat na internom pretraživaču napisan od strane jednog od dvojice urednika bloga Rakija, uglavnom koga sam već susretao na internetu u vezi bliskih mi tema:
„Život Srba nije počeo tek 1918. godine, kao što nije počeo ni njihov doprinos svetskoj nauci i tehnologiji. SHS je htela da podvuče kontinuitet života našeg naroda bez obzira gde do stvaranja države živeo. I, danas, kada Srbi žive u nekoliko država, ne ide da se odričemo naučnih, književnih i umetničkih dostignuća. Takođe, ovaj patent govori koliko je rakija bila bitna za naš narod i ukazana mu je čast da bude prva registrovana intelektualna svojina. To je sjajan datum.“
Poziva čovjek, i to najozbiljnije, na obilježavanje godišnjice patenta i tvrdi sav ushićen, sve do nebeskih naroda ponosan, kako su njegovi rakijaši, uglavnom Srbijanci patentirali kazan za rakiju. Kako to sad Srbijanci kad je opštepoznat razvojni put uređaja za destilaciju i kazana za rakiju od crteža iz drevnog Egipta preko njegove materijalizacije kod arapskih alhemičara pa sve do modernog i neprevaziđenog francuskog oblika kazana nastalog mnogo prije dvadesetog vijeka.
O prozvana sociologijo, historijo, književnosi i umjetnosti, fillozofijo, nauko i tehnologijo, meni svaka riječ ovdje isuviše zaudara, pa se dadoh u potragu da vidim o čemu se radi.
Patent normalno ima i svoj zavedeni broj, sliku a i detaljan opis predmeta pronalaska.
Patent broj 1
„Predmet pronalaska je uređaj kazana za pečenje rakije čiji se kazan za pečenje jednostavno vadi iz postolja pomoću poluge pa je tako u velikoj mjeri olakšano pražnjenje kazana. Inače sam kazan radi po poznatom postupku sa nizom lopatica za mešanje koje se mogu lako izvući preko zupčanika i ponovno vratiti, gde su ti nizovi lopatica povezani preko klinova koji se lako uguraju i vade.“
Lako ga je isčitati i sa prve stranice patenta, odmah na početku zaokruženo žutim.
Evo ga i slika.
Ovo žuto obilježeno pri vrhu je doduše kazan za rakiju, ako je vjerovati pronalazaču koji je ovaj „uređaj“, postolje za kazan, označen plavom bojom, patentirao.
E jebiga rekoh da me niko ne čuje. Ili sam ja lud ili je luda ova planeta pa svaka šuša može u njoj prodavati muda pod bubrege. Zna li bar neko sabrati 2 i 2, detaljnije sagledati stvar, potražiti neki vjerodostojan argument ili jednostavno pročitati šta je lično napisao autor pronalska. Ako ni to onda bar pogledati sliku i vidjeti na šta se taj patent odnosi, umjesto slušati hvalospjeve nacionalno ostrašćenih "orci" diletanata.
Koji bolan patent kazana za rakiju. Predmet pronalaska je uređaj, najobičnije metalno postolje koje se eto tako nekako patentiralo uz polugu za dizanje kazana iz ložišta pa ga sad samo zaslijepljeni rakijaši uglavnom srbijanci umjesto priljepka dizalici nazivaju patentom kazana za rakiju.
P.S. Ako se pitate kakve to sad veze ima sa doprinosom svjetskoj nauci i tehnologiji ili sa naučnim dostignućima kojih se ne treba odricati. Ne brinite, nema ama baš nikakve ali ima itekako sa Rakijom, uglavnom… na svakom koraku.