22. Mart 2025, 15:48:22 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 12   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Način za odvajanje prvenca, željene rakije i patoke  (Pročitano 166941 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #45 Poslato: 18. Februar 2014, 16:22:37 »

Ako je hvataš na izlazu iz kazana (na luli) onda je na početku destilacije uvijek u pitanju najjači destilat.

Postoji teoretska mogućnost, zbog nestručne izrade, da se jedan manji dio slabe patoke iz prethodne destilacije zadrži na dnu kondenzatora pa da eventualno ublaži tu jačinu.
Postoji i nešto drugo kao mogućnost. Ako je hvataš preko posude sa vodom onda ćeš nakon što tečnost počne da prelijeva tu posudu dobijati u startu smjesu destilata i vode (iz posude) čija jačina raste dok ne dostigne određenu vrijednost, nakon koje normalno počinje da opada. Jedino u tom kontekstu mogu razumjeti ovakvu dilemu.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Brko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 38

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #46 Poslato: 18. Februar 2014, 16:35:40 »

Razumijem Markovo pitanje, jer postoje legende da prvijenac i nije tako jak. Smiley Misli se na ukupan procenat alkohola, naravno (nevažno na udio acetona, metila, etila). Ja sam svoj prvijenac gradirao iz znatiželje i da, jak je, tj. najjača frakcija. Pitanje koje se lako riješava uz kazan i alkoholmetar...ako se ne vjeruje na riječ, opklada može da sačeka sledeće postavljanje "vesele mašine"  Grin
Sačuvana

Keep calm and grow a mustache.
MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #47 Poslato: 18. Februar 2014, 16:57:49 »

Hvala ljudi na brzom odgovoru. Opklada je celo jagnje ili prase.  Grin Stariji covek od oko 60 godina se toliko uznemirio sto sam mu se suprostavio recima da je na pocetku najjaca rakija, da je skocio i rekao da ce da pojede i kazan i lulu i tabarku ako bude jaca od 8 gradi, a da veruje da nema ni toliko! Smiley Direktno iz lule, ne preko vode. Ja naravno znam i iz iskustva i znatizelje da je u pitanju najjaci procenat alkohola, ali sam morao da dobijem i napismenu podrsku od vas! Smiley
Sačuvana
Brko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #48 Poslato: 19. Februar 2014, 09:52:26 »

Ma nema šanse, kakvih 8 gradi. Neobično je da vlada takvo ubjeđenje, jer je bar procenat alkohola lako ustanoviti.
Nego, šta će biti? Jagnje, ili prase? Prijatno  Grin
Sačuvana

MarkoKG
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #49 Poslato: 19. Februar 2014, 12:34:54 »

Ma nema šanse, kakvih 8 gradi. Neobično je da vlada takvo ubjeđenje, jer je bar procenat alkohola lako ustanoviti.
Nego, šta će biti? Jagnje, ili prase? Prijatno  Grin
Ma ne vlada sire od jednog coveka, za koga ja znam. Smiley Znas kako kad odes negde i slusas starije kako pametuju, pa kad ne mozes vise da izdrzis toliku kolicinu gluposti i moras da kazes nesto!? E to se meni desilo da se suprostavim u raznim tvrdnjama, starijem coveku, ali na kulturan nacin i malo po njegovom i on polude, izgore kao fitilj. Jos sam mu rekao da kad bude dosao trenutak da kupi od mene jagnje ili prase da imam duplu korist! Cheesy Onda je napravio ovakvu facu:  Evil
Izabracu jagnje... Wink
Sačuvana
partana
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #50 Poslato: 19. Februar 2014, 13:40:37 »

Dobar izbor. Thumb
Sačuvana
Brko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #51 Poslato: 19. Februar 2014, 17:17:56 »

Postoji "vjerovanje" još kod nekih koje ja poznajem, mada sam u poslednje vrijeme sve sigurniji da su u pitanju kontraši, koji moraju naopako, pa kud puklo da puklo Cheesy Prvijenac ne može da bude 90 % alkohol i u tom smislu nije najjači alkohol koji možete pronaći u apotekama, recimo, pa je možda to napravilo pometnju kod ljudi koji tvrde da nije jak. Oni možda očekuju 120 % alkohola  Wink , pa je onda prvijenac od 65 % lagano izgubio vrijednost putujući od uha do uha i spao na niske grane...do tih 20 %.
Okrenuli smo malo na zezanje svu ovu priču, što smatram da je vrlo pozitivno  whistlefly
I ja bih se odlučio za jagnje  Cheesy
Sačuvana

nexbg
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #52 Poslato: 06. Avgust 2014, 08:45:53 »

Pre neki dan sam prvi put pekao rakiju, odnosno resio sam da pocnem  Grin. Za mene je to radio lokalni kazandzija sa nekih 25 god iskustva. Pripremio sam se da radim odvajanje prvenca po ovde opisanim metodama, ali mi je on non-stop preporucivao njegov metod pozivajuci se na iskustvo, pa sam podlegao pritisku. On to radi na sledeci nacin:

1. U rasecenu flasu od 1,5l sipa oko 0,75l vode
2. Pusti prepek (kompletan do patoke) da preko te flase i vode ulazi u donji sud i tako hvata srce.
3. kaze da se metil alkohol zadrzava na dnu, a da srednja frakcija ide gore posto je laksa od vode.

Kada smo zavrsili, rakija mi je zadovoljavajuceg ukusa ali joj nalazim manu (koju ne primecuju drugi) u cinjenici da ponekad osetim gorko-kiseli ukus u obrisima (sve testiram na nerazblazenoj i nezreloj srednjoj frakciji). Nema paljenja grla i slucnih simptoma neodvojenog prvenca.

Da li sam pogresio sto sam poslusao kazandziju, i da li mislite da ova "mana" koju samo ja primecujemo moze imati veze sa ovim?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #53 Poslato: 06. Avgust 2014, 16:41:10 »

Jesi pogriješio. Prvenac se mora fizički odvojiti. nema drugog načina. Za hvatanje rakije preko vode i ostale već viđene gluposti oko metanola, teže, lakše, pliva, tone,.. imaš ovu temu kao i mnoge druge na forumu u kojima je to pisano pa pročitaj.
Ono što osjetiš u rakiji pored ostalog je rezultat činjenice da nisi uhvatio prvu litru prepeka (prvenac) i bacio ga. Ne moraš bukvalno, ali na način da ne smije da ide u rakiju. Ne samo da ne pije vode priča o razdvajanju metanola, etanola, vode i sličnih stvari jer se radi o smjesi u kojoj su komponente rastvorljive-topljive, nego je to i jedna od većih gluposti vezana za pravljenje rakije. To su hemijska jedinjenja za koje se znaju sve karakteristike pa je smiješno da po drugi put na ovom forumu, i to sve u dvadeset prvom vijeku, pričamo o razdvajanju tečnosti na način kako je to moguće najobičnijim sipanjem i presipanjem a toga su bili debelo svjesni i oni u desetom vijeku i uveliko koristili baš destilaciju za takve stvari.   
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
nexbg
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #54 Poslato: 07. Avgust 2014, 08:37:15 »

Nisam nasao na ovoj temi pricu vezano za ponasanje hemijskih jedinjenja u procesu "odvajanja" prvenca vodom, ali mi je dovoljno i ovo... Znaci mnogo sam se iznervirao, kada sve teze stvari uradim kako treba a ovo zeznem... Imam samo jedno pitanje vezano za ovaj metod: Da li se ovakvim odvajanjem zapravo ne odvajaju "problematicni" alkoholi, ili se u rakiji zadrazavaju nepozeljne aromatske komponente, ili oba/nesto trece?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #55 Poslato: 07. Avgust 2014, 10:30:15 »

Nema ovdje nikakvog metoda, i ne znam gdje ga vidiš u činjenici da si u rakiju koja izlazi iz kazana samo dodao 0,75 l vode. Hvatanjem rakije preko vode se ništa ne dešava u tom smislu, a prvenac se odvaja od uhvaćene rakije u destilaciji da bi se smanjila koncentracija jedinjenja koja će u svakom slučaju negativno djelovati na kvalitet i aromu rakije. Da se neke stvari vezane za destilaciju, način isparavanja, „odvajanja“ i sl. mogu lako objasniti u dvije rečenice sumnjam da bi mi ti sada i postavljao ovakva pitanja.  Smiley Vidim da te sve ovo "očigledno" zanima pa ću ti još samo ovaj put preporučiti da pročitaš bar one teme vezane za destilaciju. Ako nećeš ili ne želiš, onda izvini, ali nisi ni vrijedan truda, pa ti jedino preostaje ono što će ti neko preporučiti. Kao ovaj put, „metode“ koje to u stvari nisu, niti će ikada biti.
Sačuvana

nemanjas
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #56 Poslato: 27. Avgust 2014, 19:29:22 »

Postovani forumasi, prvi put se oglasavam na ovom forumu sa molbom za pomoc od iskusnijih kolega.  Pre par dana sam ukomio  tonu sljive Stenli, sljiva je samlevena ,bez kostica i peteljki i obavljam zatvorenu fermentaciju u kacama od 500l na 18+/-3 stepeni u podrumu. Problem koji me muci je to sto oko 40 posto plodova nije bilo u tehnoloskoj zrelosti vec zelenije, pa me brine stvaranje heksanola i heksanala tj da ce mi rakija biti zelenciva. Interesuje me da li ima nacina da se destilacijom to bar malo koriguje. Destilaciju cu raditi na klasicnom sarantskom tipu uredjaja.

Unapred hvala !
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #57 Poslato: 27. Avgust 2014, 20:15:54 »

Na ovoj količini zelenije šljive ako ti je ostalo bilo stvarno zrelo ne bi trebalo da malo jačim odvajanjem prvenca ostavi posebno lošeg traga. Nemoj pretjerati ni sa njim, Negdje oko 1% do 1,2%. Probaj meku rakiju ako ne osjetiš izraženu karakterističnu zelenu, travnatu notu idi na ovu vrijednost, ako te ništa drugo ne tjera da pojačavaš prvenac.  
Sačuvana

nemanjas
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #58 Poslato: 28. Avgust 2014, 11:15:04 »

Bistrice,

havala na savetu, sledece nedelje pecem, pa cu probati ovako.

Pozdrav
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #59 Poslato: 07. Septembar 2014, 22:50:16 »

Legenda kaže da je u 17-tom veku,dvostruku destilaciju izumio izvesni Chevalier de la Croix Maron, Gospodara Segonzac, vrlo pobožnom čovjeku koji je sanjao da mu Đavo pokušava prokleti njegovu dušu. U svom snu, on je sebe vidio u vražjem kotlu, ali sačuvala ga je njegova vjera u bogu koja je bila tako duboko usidrena u njegovoj duši ,da se uspešno odupirao kod prvog "kuhanja". Da bi postigao svoj cilj, Đavo je bio prisiljen ga ponovo "kuhati"da bi mu izvadio dušu. Kad se probudio, Chevalier je dobio ideju za vađenje "duše iz životne vodice“ (eau de vie) sa drugom destilacijom, odbacivši prvenac i patoku...
Zamisli, to se desavalo još u 17-tom veku...a mi se i danas prepiramo oko toga... Smiley
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 12   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.073 sekundi sa 22 upita.