22. Mart 2025, 16:22:40 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 12   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Način za odvajanje prvenca, željene rakije i patoke  (Pročitano 166947 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #75 Poslato: 24. Septembar 2015, 19:17:56 »

Hrvatski je ok , ruski je sranje
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 61

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #76 Poslato: 31. Oktobar 2015, 09:42:50 »

Juče sam počeo da pečem moju rakiju od loze. Imao sam 3 kazana meke + prepek. Prilikom prepeka , odvojio sam prvih pola litra - prvenac . U zbirni sud sam sakupljao prepek dok nije poteklo na luli 45 % , tada sam prekinuo ali sam skupio još 6 l. rakije slabije jačine.
Pošto imam da pečem i komšiluku( lozovaču i jabuku) , sakupiće se tu još bar 2-3 litra prvenca i 30 - 40 l. patoke.
Pitanje moje glasi : Da li mogu ponovo da prepečem tu patoku ? Da li mogu da sjedinim prvenac i patoku pa da tako prepečem?
Hvala unapred na odgovoru.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #77 Poslato: 31. Oktobar 2015, 10:37:37 »

Može, na isti način kao i prepek samo odvoji nešto više prvenca. Okvirno 1,5-2%.
U konkretnoj situaciji bi bez problema prošla hemijsku analizu sa aspekta zdravstvene ispravnosti, ako si zbog toga pitao.

Prednost je dobra godina sa visokim šećerima. U onim suprotnim, jako lošim godinama sa niskim sadržajem šećera, moglo bi kod nekog pojedinog voća ponešto biti upitno ako se o tom ne vodi računa tokom postupka pravljenja.

Nemjerljiva razlika u kvalitetu je druga stvar ali to i sam možeš lako vidjeti, uporednim probavanjem.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #78 Poslato: 31. Oktobar 2015, 10:55:35 »

Može, na isti način kao i prepek samo odvoji nešto više prvenca. Okvirno 1,5-2%.
U konkretnoj situaciji bi bez problema prošla hemijsku analizu sa aspekta zdravstvene ispravnosti, ako si zbog toga pitao.

Prednost je dobra godina sa visokim šećerima. U onim suprotnim, jako lošim godinama sa niskim sadržajem šećera, moglo bi kod nekog pojedinog voća ponešto biti upitno ako se o tom ne vodi računa tokom postupka pravljenja.

Nemjerljiva razlika u kvalitetu je druga stvar ali to i sam možeš lako vidjeti, uporednim probavanjem.

Zahvaljujem !!!!
Sačuvana
mitrodus
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #79 Poslato: 18. Novembar 2015, 20:21:49 »

Koliko prvenca trbe baciti na 40 litara kljuka Shocked
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #80 Poslato: 18. Novembar 2015, 20:58:30 »

Ne kljuka, nego meke rakije.  Wink
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Komina
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #81 Poslato: 19. Novembar 2015, 00:53:29 »

Pozdrav svim članovima foruma, isčitavao sam dugo vaše prepiske i mnogo naučio a sada sam se najzad i registrovao. U pečenju rakije sam početnik, ispekao sam par kazana dunje pre dve godine i ove godine 200 kg jabuke i toliko dunje(za sada sam zadovoljan rezultatima). inače sam poljo inženjer i volim da radim sve po PSu.
Pošto imam male količine a želim neki kvalitet opredelio sam se za izdvajanje sredine gde odvajam 1l prvenca i sečem na 40c na kazanu od 70l.
Ovo ispod 40c vraćam u sl kazan, moje pitanje za iskusnije članove je -da li bi imalo smisla ubaciiti i prvenac (koga se nakupilo) ili on ide samo za stakla itsl?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #82 Poslato: 19. Novembar 2015, 18:18:51 »

Ima smisla i to mnogo više nego ovo ispod 40, ako si sve ostalo radio kako i kažeš, po ps-u.
Inače se u analizi uticaja recikliranja na kvalitet rakije gleda uglavnom na zadnju frakciju jer je ona ta koja pravi veći problem, čak i kada je u pitanju njeno najbolje izdanje. Kada se u njoj nalazi ono što je sječeno ispod 58-60.

Prvenac nema količinu alkohola kojom može razblažiti arome i ima proporcionalno mnogo veće koncentracije poželjnih aromatskih jedinjenja.

Kod zadnje frakcije su obje stvari sa suprotnim predznakom.

Ono što im je zajedničko je u stvari drugi ali najvažniji razlog razdvajanja frakcija u destilaciji. Koncentracija nepoželjnih jedinjenja.

P.S. Napisao sam bezbroj puta ali da ne bude zabune. Pojam poželjnih i nepoželjnih jedinjenja treba shvatiti uslovno jer se uglavnom radi o tome da su u pitanju samo njihove velike ili prekomjerne koncentracije.    

Sačuvana

Komina
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #83 Poslato: 19. Novembar 2015, 22:15:39 »

Hvala na odgovoru. Par stvari mi nije baš jasno.

"Prvenac nema količinu alkohola kojom može razblažiti arome i ima proporcionalno mnogo veće koncentracije poželjnih aromatskih jedinjenja."

Ovo se verovatno odnosi ako se prvenac od jednog kazana stavi u sl. Ja sam odvajao 1l na kazan od 70l i sad imam 5l.
Imam još 3-4 kazana i ako raspodelim novi i stari biće preko 2l po kazanu.
Koliko treba povećati odvajanje prvenca kada se dodaje prvenac iz prethodnog kazana. Pretpostavljam da nije proporcijalno jer onda ceo postupak ne bi imao smisla. Logično mi je da acetoni itsl izađu ponovo za isto vreme samo u većoj koncentraciji.

"Inače se u analizi uticaja recikliranja na kvalitet rakije gleda uglavnom na zadnju frakciju jer je ona ta koja pravi veći problem, čak i kada je u pitanju njeno najbolje izdanje. Kada se u njoj nalazi ono što je sječeno ispod 58-60. "

Ovo mi nije jasno jer meni kreće sa 60-65 pa je maltene cela srednja frakcija ispod 58. Da li se misli na prepek?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #84 Poslato: 19. Novembar 2015, 23:48:11 »

Da, prvo se odnosi na slijedeći kazan kada ih nema previše u seriji, kao što je kod tebe slučaj. Opet ponavljam ako si fermentaciju uradio kako treba i sa pravim voćem onda nije bilo aktivnosti mikroorganizama i uslova koji bi prije svega napravili količinu etil acetata i acetaldehida da je potrebno povećavati količinu prvenca preko nekih 0,6%. Sve preko toga i ne treba smatrati prvencem pa uz uslov, da ga ne ponavljam i treći put, slobodno dodaj po ove dvije litre na kazan. Inače se u recikliranju prvenca i ne ide na njegovo veliko povećano odvajanje. Degustacija je nešto što je sastavni dio igre i rituala, a ako je ne možeš raditi na kazanu onda odvoji ovih 0,6% a ono što izlazi neposredno nakon toga hvataj po nekih 0,2-0,3% u par flašica pa konačnu odluku donesi kasnije probavanjem, „mućkanjem“-miješanjem, i ostalim što ti mašta dozvoli.

Ovo drugo pitanje. Mislim na najobičniju, klasičnu drugu destilaciju ili prepek. Ako se na destilaciju stavi meka rakija jačine 20 stepeni, što je inače neprimjereno, onda se i u laboratorijskoj epruveti na početku destilacije dobija jačina od nekih 70 stepeni, a na iole normalnom kazanu uz normalne uslove destilacije preko 75 stepeni. Šta li si ti radio pa da dobiješ 60-65?
Meni fermentisana šljiva kreće na cca. 60.
Sačuvana

Komina
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #85 Poslato: 20. Novembar 2015, 00:01:45 »

Ovo što sam napisao 60-65 je početak kod prve destilacije, u pitanju je dunja pa je dosta mali procenat aklohola u kljuku. Ne planiram da radim drugu destilaciju jer je u pitanju mala količina a veoma sam zadovoljan kvalitetom.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #86 Poslato: 20. Novembar 2015, 00:23:55 »

To ti mene zezaš? Nešto ti ima malo šećera ili alkohola nastalog iz njega pa nećeš da radiš drugu destilaciju?  Cheesy
Ako dobiješ 65 stepeni na početku destilacije onda je u kazanu šira sa 10-11% alkohola. Da bi ga šira imala toliko morao si na vrenju imati 18-20%šećera. To može samo grožđe, doduše može i šećerna repa. :'(  
Sačuvana

Komina
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #87 Poslato: 20. Novembar 2015, 00:47:02 »

Hteo sam da kažem da neću da radim drugu destilaciju jer će verovatno biti mala količina rakije za jedan kazan.

Rekao sam 60-65, pekao sam pre dunje jabuku pa je to raspon za obe. Od dva kazana dunje prvi je krenuo na 60 a drugi 63, u drugom je bila patoka od prvog. Dodavao sam 5kg šećera na 100kg dunje što mislim da nije previše.

A to što volim da radim po PSu ne znači da sam i u mogućnosti da sve ispoštujem :'(
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #88 Poslato: 20. Novembar 2015, 01:03:40 »

Izvini, kasno sam skužio da je u pitanju šećeruša jer si pitanje postavio na uopštenoj temi. Da sam naslutio vjerovatno se ne bih ni upuštao u priću. Nije nikakav problem ali nemam volje za njen nastavak, možda neki drugi put.  

Ništa lično u pitanju je samo princip. Bez obzira na to imaš pozdrav i dobrodošao na forum.
Sačuvana

shonepa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #89 Poslato: 20. Novembar 2015, 11:16:12 »

Ako dobiješ 65 stepeni na početku destilacije onda je u kazanu šira sa 10-11% alkohola. Da bi ga šira imala toliko morao si na vrenju imati 18-20%šećera. To može samo grožđe, doduše može i šećerna repa. :'(   

Sad meni nije najjasnije. Meni su jabuka, breskva i kruška krenule takodje u rasponu od 60-65% , ali je ta jačina trajala dosta kratko...
ništa šećera nisam dodavao...
Sačuvana
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 12   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.053 sekundi sa 22 upita.