bistrica
|
 |
« Odgovor #90 Poslato: 20. Novembar 2015, 18:48:41 » |
|
Velika je razlika kada se izmjeri do 60-61 i kada se ide preko toga, na 65. A konkretno i sam takvo mjerenje najčešće radim brzinski iz ruke jer mi nakon prvog kazana više nije toliko važno. Uzimam manji alkoholmetar zato što mi tada treba manja menzura a za onu veliku me mrzi čekati da je napunim. Takve gradi su i manje precizne jer imaju manje podeoke. To su prve dvije greške kod mjerenja. Treća bi bila zanemarivanje meniskusa koji alkohol pravi u dodiru sa alkoholmetrom pa se to ne može raditi odozgo nego odozdo, prateći donji rub meniskusa, gledajuči kroz tećnost, do nivoa tećnosti u menzuri. Da ne govorimo o onim zahtjevima za precizno mjerenja kao što su obavezno čekanje od tri minute nakon uranjanja alkoholmetra, lagano sipanje tečnosti zbog stvaranja mjehurića vazduha, potpuno čista površina tećnosti bez masnoća i sl. Način uranjanja čistog i potpuno suhog areometra zbog formiranja pravilnog meniskusa. Njegova udaljenost od stjenki i dna menzure. Kvalitet alkoholmetara koji se prodaju po skromnim cijenama je priča za sebe, i sam imam jedan koji „laže“ od 1,5-2 stepena. Šta li mi tek laže njegov termometar.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
shonepa
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 43
|
 |
« Odgovor #91 Poslato: 20. Novembar 2015, 19:10:37 » |
|
Znaci sve OK A ja jos imam menzuru od 50ml čiji je prečnik za 4mm veći od prečnika alkoholmetra, pa moram da ga "ciljam" da se ne dodiruju ... JBG, brzo se puni , pa mogu odmah da vidim....  Ja merim mnogo češće takođe kod prvog kazana...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #92 Poslato: 20. Novembar 2015, 19:32:52 » |
|
 U prečniku najmanje 10 mm, a od dna 25.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
rnovak
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #93 Poslato: 27. Septembar 2016, 10:45:13 » |
|
Jučer sam pekao kominu od kruške viljamovke. Po prvi puta sam uz mjerenje alkoholmetrom često isprobavao na luli destilat... neznam zašto to nisam ranije radio jer mi je bilo vrlo očito što želim u rakiji, a što ne želim! Destilat je krenuo na 61%, a skupljao sam ga otprilike do preporučenih 5% (alkoholmetar mi mjeri do 10%). Ono što me oduševilo je koliko je lako raspoznati točku rezanja, tj. konc. alkohola pri kojoj sam prestao skupljati destilat. U početku su se osjetile voćne arome, a kako se smanjivala snaga destilata dobivao sam nešto slično razblaženoj, razvodnjenoj rakiji. Cijelo vrijeme sve slabije, ali i dalje s voćnim notama i svježinom. Pred kraj destilacije počeo se javljati blago kiseli okusi, ali još uvijek se u "pozadini" osjećao onaj lijepi okus pa je sve to išlo u rakiju. Pred kraj (pretpostavljam da je to bilo oko 5% na luli) naglo su krenuli vrlo gorki okusi. Taj prelaz je toliko jasan da ga je teško promašiti. Gorčina se razvija u ustima i potrebno je oko 10ak sekundi da se potpuno razvije... ali kad opali, onda moraš isprati usta vodom. Nažalost nisam još osmislio kako da dovoljno ohladim izlazni destilat - temp. vode s kojom razrjeđujem mi je čak 20 stupnjeva pa se osjeti malo na masno, ali nije tako strašno... prepeku ću raditi kad zahladi pa će i to biti bolje! Topla preporuka svima, pogotovo manje iskusnima, da isprobavaju što im curi na lulu
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #94 Poslato: 24. April 2017, 11:48:38 » |
|
Evo možda nekome pomogne u odvajanju prvenca i frakcija inače. 
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #95 Poslato: 24. April 2017, 20:28:42 » |
|
Neću komentarisati ostalo ali hoću onu mrtvačku glavu kao simbol za otrovne materije, koju sam brisao sa slike. Nije joj mjesto na slici, a pogotovo joj nije mjesto tamo gdje je bila nacrtana, pored prvenca.
Neću pričati detaljnije ovaj put kako nečega što se smatra štetnim po zdravlje, a to je prije svega metanol, pored rakije ima i u prirodnim sokovima ili samljevenom voću, jogurtu, konzerviranoj hrani, u svemu što sadrži određene zaslađivače i sl....
... ali hoću po ko zna koji put o tome kako se metanol kod destilacije voćnih rakija ne nalazi u ogromnim koncentracijama u prvencu, nego u patoci. Pa ako ga neko ko radi destilaciju želi umanjiti na običnom kazanu ili na onom koji ima 3-4 poda od rektifikacione kolone, onda to može uraditi tako što će hvatati jaču rakiju jer metanol ostaje u znatno većim koncentracijama u patoci. Ako radi recikliranje frakcija onda neka se ne boji zbog metanola raditi to sa prvencem nego neka se plaši hvatanja slabije rakije ili usipanja patoke u kazan za ponovnu destilaciju.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Mladi kazandzija
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #96 Poslato: 08. Jul 2017, 17:04:12 » |
|
Pozdrav svima na forumu. Postavio bih par pitanja. Pekao sam kajsiju, kom pripremio odlicno, bio je kao marmelada, nisam dodavao secer ali jesam kvasce i hranu za njih. Fermentacija je trajala oko 25 dana na 21c. Spoljna temperatura kada sam poceo destilaciju je bila oko 33c. Vatra je bila lagana a kazan 60% napunjen. Prvi problem koji se javio bio je taj sto je na luli prvo polazio kom i ako NISAM lozio jako vec vrlo lagano pa bi posle par litata koma krenula meka rakija jacine oko 60c i na dalje bi se sve odvijalo uobicajno i bez bilo kakvih problema. I tako sa svakim kazanom( kazan je 40l, punjen max 25l). Kom koji je izlazio na luli nije bio klasicni kom vec je licio na sok od kajsije sa malo pene u sebi. Moje prvo pitanje je zasto je komina kod svakog kazana prvo izlazila, i to po 2-3l na kazan u kome je od 20-25l koma iako sam lozio vrlo lagano? Drugo pitanje je kako je moguce da je prepek krenuo na 80%(prvenac), zatim posle odvojenih 1,5% prvenca nastavila je srednja frakcija jacine oko 78%. Sledece merenje na luli je bilo 50% jacina i vec skupljenih oko 7l jacine 70%. Zatim sam nekih 5min kasnije video promene u rakiji u vidu braonkastih ulja u vrlo maloj kolicini. Opet izmerio na luli i gradomer je pokazivao 0%. Posle 5min od 50% do 0%. Kako je to moguce? Rakija je bistra kao kristal i mirise fantasticno na 63%. Ukupna kolicina rakije koju sam skupio je 8l na 63% od 100kg cistog koma kajsije bez koscica.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #97 Poslato: 08. Jul 2017, 20:25:26 » |
|
Na ovo bih ti mogao adekvatno odgovoriti i odmah ali mi je jednostavnije da to ostavimo za poslije, ali najkasnije sutra do nekih 11 sati jer poslije toga više neću moći, normalno nakon što postaviš slike iz kojih je prije svega vidljiv cjelokupan kazan kojim si to radio.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Tasos
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #98 Poslato: 09. Jul 2017, 12:50:39 » |
|
Bistrice druze, sta bi sa odgovorom? P.S. @Mladi kazandzija, kazes da je kom bio fantastican.. Da li je kazan kod tebe od ranije, ili ti je ovo prva destilacija sa njim?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #99 Poslato: 09. Jul 2017, 20:49:22 » |
|
E, druže moj, kao i uvijek do sada nikada kod mene nije bio problem u odgovoru, nego u načinu na koji se formatira pitanje.
Ako se postavi slika kazana i odgovori na još par jednostavnih pitanja onda može ići i odgovor. Sve ostalo je najobičnija lakrdija koja ne zaslužuje pažnju, pa ćemo je do kraja morati i brisati.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #101 Poslato: 09. Jul 2017, 21:00:00 » |
|
Ne sa interneta nego tvoj kazan.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Mladi kazandzija
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #102 Poslato: 09. Jul 2017, 21:03:43 » |
|
pa to je taj
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #103 Poslato: 09. Jul 2017, 21:08:02 » |
|
Ne treba mi za početak priče slika kazana, nego slika tvog kazana.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Mladi kazandzija
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #104 Poslato: 09. Jul 2017, 21:09:21 » |
|
kazan je 40l, nisam siguran koje je legaure, mada znam da je koriscen kao vojni kazan za spremanje hrane
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|