21. Mart 2025, 15:51:31 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podjela, klasifikacija i standardizacija vina  (Pročitano 4827 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Poslato: 07. Jul 2019, 11:50:18 »

Sto se mene tice za nas koji vino pravimo od grozdja iz malog vinograda klasifikacija vina na stono, kvalitetno ili vrhunsko je suvisna i opterecujuca. Meni je bitno da mi se vino svidja na ukus, da prija nepcima i oku i vino koje to ispuni je najbolje. Neka se komercijalne vinarije bore za zvucne titule, ja cu biti zadovoljan i sa ovakvom podelom:
http://prntscr.com/obmvud
boju imamo,jos samo ukus i miris  Cool
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #1 Poslato: 07. Jul 2019, 16:31:28 »

Sto se mene tice za nas koji vino pravimo od grozdja iz malog vinograda klasifikacija vina na stono, kvalitetno ili vrhunsko je suvisna i opterecujuca. Meni je bitno da mi se vino svidja na ukus, da prija nepcima i oku i vino koje to ispuni je najbolje. Neka se komercijalne vinarije bore za zvucne titule, ja cu biti zadovoljan i sa ovakvom podelom:
http://prntscr.com/obmvud
boju imamo,jos samo ukus i miris  Cool

Pa šta te onda vuče ovoj temi?  Smiley
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 07. Jul 2019, 17:00:30 »

Citat
Pa šta te onda vuče ovoj temi?  Smiley
hehe znas, pas bi bio jos ziv da nije bio radoznao  Cheesy
Nepotrebno znanje ne postoji. Ako tezimo najboljem vinu i najboljim destilatima moramo da se upoznamo sa svime sto dodiruje tu temu. Ovde ocigledno da ima odlicno obrazovanih i iskusnih u ovom poslu, ali ja ne mogu da uvek ocekujem da neko trosi svoje vreme i zivce pojasnjavajuci mi svaku sitnicu. Zato cu biti i na nekoj drugoj temi za koju cu da kazem da me opterecuje  Cool
Na kraju, ovde sam da bih nesto naucio:
Citat
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Smiley
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #3 Poslato: 07. Jul 2019, 18:38:59 »

Mjenjaš teze. Stvar je u tome da nema potrebe za potenciranjem komercijalna vs domaća vina. To pomalo podseća i na onu priču o kiselom groždju i slatkom limunu. Da, postoji klasifikacija na stona vina, kvalitetna, vrhunska, kao što je i tržište takvo kakvo je. Kad izlaziš na tržište u skladu sa okvirima zakona moraš i da se definišeš.Od zakona o deklarisanju preko elaborata o porijeklu groždja, pa svih sertifikata koje moraš ispostaviti u takvim zahtjevima.
Naišla sam i sama na svašta u "domaćoj radinosti" gde mi autor s druge strane govori kako on ne koristi "hemiju". Ili ono drugo gde prekorači sve doze vinobrana.I na kraju obavezno provlači to je autentično, domaće, a ne da mi se ni da ga okusim.Pa onda njegova priča kako je ovaj ili onaj proizvodjač koristio razne manipulacije da bi sve to naglasio bez ijednog argumenta.
Nemoj me shvatiti pogrešno, poenta je da koliko god je dobro vino koje čovjek proizvodi nema potrebe za tim da govori o drugima praveći paralelu čime misli da se uzdiže na stepenik više.
Uživaj u tome što ne moraš da klasifikuješ vino koje oni drugi moraju čime se i bavi sama tema.
U suprotnom izgleda kao da dolaziš na zabavu gde ti traže kodeks oblačenja a ti kažeš sa vrata, ma samo vi poštujte kodeks ja odoh na plažu.  Smiley

Sačuvana

Čehov
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 07. Jul 2019, 18:59:25 »

Izgleda ad nisam razumeo. Moja pocetna predpostavka je da je forum namenjen amaterima pre svega i njihovim naporima da poboljsaju kvalitet svog vina ili destilata. Nekako podrazumevam da su komercijalne vinarije-destilerije dovoljno profesionalno opremljene i opremom i znanjem da bi ovde trazili jos toga. Kako ti kazes i zakon ih obavezuje da imaju tehnologa sa diplomom. Ukoliko nisam u pravu to je odlicno, znaci da potrebno znanje sakupljam na mestu gde i obuceni profesionalci. Tu ne mislim na vas nekoliko koji ste i formalno obrazovani i profesionalno se bavite ovim. Mislim na mnoogo malih i srednjih vinarija i destilerija koje sam obilazio i jos uvek to radim nadajuci se da cu usput i da pokupim nesto pametno, a uglavnom cuo da su oni ti koji jedini rade ispravno i najbolje i da ostali pojma nemaju i pitaj Boga sta bih kupio da kupim njihove proizvode.
Da budem jasniji: hteo sam da kazem da nama koji vino i rakije pravimo iz spostvenog zadovoljstva za sebe i bliske prijatelje ocene nisu najbitnije. Naravno da treba znati sta drugi misle o tome sto se radi, pa ja uvek posaljem svoja vina na ocenjivanje kad god je neka prilika u blizini. Jasno je da je uporedjivanje krajnje nepotrebno, da veliki moraju mnogo toga da urade da bi ispostovali zakonske normative i da mi mali bas zbog te velicine ne mozemo nikad da pariramo kontinuitetom kvaliteta pre svega. Nisam zeleo da cackam niti da otvaram utakmicu, moj tim iz opstinske lige ne moze da pobedi Zvezdu.
Valjda se nisam upetljao opet Huh?
Konacno, pre ce da se popije los proizvod iz domace radinosti nego iz komercijalne vinarije. Mogao sam to da kazem i odmah, da ne odugovlacim previse  Cheesy
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #5 Poslato: 07. Jul 2019, 19:15:10 »

Pa i "mali" nekad ulaze na utakmicu zvanu tržište i proces registracije. 
Smiley A na toj utakmici je ovo jedan od koraka.
Mogu a i ne moraju, sve je stvar izbora.
Ako ti to bude izbor, imaš temu.  Smiley
Sačuvana

Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 07. Jul 2019, 21:45:12 »

Citat
Moja pocetna predpostavka je da je forum namenjen amaterima pre svega.
Forum je namijenjen vinarima i rakijašima. Oni se ne mogu podijeliti nikako drugačije osim na dvije grupe. One kojima je stalo do kvaliteta vina, rakije i vjerodostojne priče o njima. Ne postoje interesi niti ciljevi koji to mogu nadvladati pa će tako i ostati.  
Oni drugi se ionako ne zadržavaju dugo na forumu a nisu ni vrijedni da se na njih troše riječi.

Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 50

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 07. Jul 2019, 21:48:25 »

Jbm li ga, razmišljam da na ovakve forume dolaze samo oni kojima je stalo do kvaliteta... mada kada bolje sagledam mozda ima i ubačenih "elemenata"  Grin
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #8 Poslato: 07. Jul 2019, 22:05:17 »

Cheesy Za njih sam otvorio temu šećeruše i sl.

P.S. Postoje i ograničavajući faktori kod sagledavanja kvaliteta. I to ponekad od nepromjenjivog uticaja.  Cheesy
A postoje bogami i različiti lični, materijalni, i svakakvi drugi interesi koji ne idu baš istovremeno pod ruku sa kvalitetom.  Grin
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #9 Poslato: 08. Jul 2019, 00:03:35 »

Citat
Mislim da cemo svi da budemo primorani na registraciju. Drzava nas nece ostaviti u ovom obliku i na ovakvoj slobodi kakvu uzivamo trenutno. Kad budu pronasli odgovarajuci model popece nam se na ledja samo tako. Ima to i dobru i losu stranu. Dobra je ta sto ce vina i destilati da se uvedu u neki standard i kontrolu kvaliteta. Losih ima u zavisnosti od toga kako smo radili do sada: ko je radio na ispravan nacim nece mnogo da oseti, sto vise odstupanja to vise problema.
Citat
Forum je namijenjen vinarima i rakijašima
Nisam ni sumnjao da je tako.
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #10 Poslato: 09. Jul 2019, 19:25:43 »

Citat
Mislim da cemo svi da budemo primorani na registraciju. Drzava nas nece ostaviti u ovom obliku i na ovakvoj slobodi kakvu uzivamo trenutno. Kad budu pronasli odgovarajuci model popece nam se na ledja samo tako. Ima to i dobru i losu stranu. Dobra je ta sto ce vina i destilati da se uvedu u neki standard i kontrolu kvaliteta. Losih ima u zavisnosti od toga kako smo radili do sada: ko je radio na ispravan nacim nece mnogo da oseti, sto vise odstupanja to vise problema.

Ma u redu je sve,razumela sam šta si htio reći.
Po zakonu svako alkoholno piće koje se prodaje mora imati etiketu i proći proceduru registracije,u suprotnom to je siva zona.I za sopstvene potrebe postoji ograničavajuća količina u hl.Ima tu više dobrih strana ali ima na našim prostorima i jedna pojava vezana za samu lošu organizaciju kod donošenja zakona s jedne strane i neregularnog tržišta s druge strane.Osetiće stoga i onaj ko radi ispravno,nažalost.
Zakoni se mjenjaju,i razlikuju od zemlje do zemlje,a kod nas se mjenjaju tako što se u poslednje vrijeme uglavnom usklađuju sa regulativama iz EU.U praksi je ipak drugačija situacija.Dok EU donosi nove regulative koje olakšavaju proizvođačima ukidajući pojedine zahtjeve  i korake na balkanu tek prevode one starije zakone iz  EU često nespremni da ih i sprovedu jer su ih resavski prepisali i bez uzimanja u obzir samo podneblje na kojem se vino proizvodi.

Mislim da je barem kod nas loše odradjen sav taj prelaz sa starom sistema na neki novi gdje je nastao ceo niz propusta,od zakona preko birokratije i tu najviše trpi baš taj mali proizvođač.
Sačuvana

Čehov
ogarski
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 10. Jul 2019, 08:54:15 »

Skoro sam saznao za neki forum, tačnije grupu...
Šta sve tamo možete videti i čuti, cirkus,pijaca,razni interesi... Ovaj forum je ipak "prepek".
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.056 sekundi sa 21 upita.