10. Decembar 2024, 03:29:20 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 15 16 [17] 18 19 20   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Smanjivanje procenta alkohola na zeljenu jacinu  (Pročitano 267823 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #240 Poslato: 12. Mart 2017, 09:38:48 »

Hajde da iskoristim priliku za veliki pozdrav i podržim odluku za tvoj povratak na forum. Pitao sam se gdje nestade nakon one priče o rakiji i stavova koji su u to vrijeme izazivali lavine negodovanja.  Cheesy  

Amerika je zemlje marketinga i to onog najbeskurpuloznijeg. Tu se nema obzira prema istini i važan je cilj koji opravdava sredstva, a koriste se sva raspoloživa. Voda kod viskija je samo bajkovita priča koju su preuzeli iz proizvodnje piva. Iskorištavaju je maksimalno iako je u pitanju gotovo pa nevažna stvar u smislu uticaja na kvalitet krajnjeg proizvoda. Govorim o dijelu upotrebe vode koji nema veze sa razblaživanjem viskija nego namakanjem sladovine, njenim ispiranjem i sl.. Pivo i voda su nešto potpuno drugo i tamo to stvarno bitno određuje kvalitet jer je voda u pivu sadržana sa procentom većim od 80%. U prirodi nema hemijski čiste ili omekšane vode iz bunara nego se ona u određenom manje izraženom obliku jedino može naći u površinskim tokovima, i opet nije dovoljno omekšana ali to pivarima nije presudno, čak naprotiv, pa sa najvećim uspjehom koriste one iz rijeka. Normalno pročišćena i prerađena u bakteriološkom smislu. Kako jedna laž vuče drugu onda ovi kod viskija moraju i kod svođenja na pitku jačinu ići sa istom pričom a koja onda do krajnjih granica postaje apsurdna i kontradiktorna.

Treba im i sigurno koriste omekšanu a najčešće nemaju rijeka u „dvorištu“ pa im preostaje samo ona bunarska koju moraju u većoj mjeri tretirati za uklanjanje dvovalentnog željeza, mangana i čega sve ne prije nego to urade kalciju i natriju. Na većim dubinama se u pravilu nalaze mineralne vode koje su po svojoj prirodi pa i samom nazivu tvrđe, a usput imaju više željeza kome je neophodno potreban kontakt sa kiseonikom za prirodno dugotrajno taloženje i njegovo uklanjanje iz vode. Kako niko nema toliko vremena za čekanje na prirodnu oksidaciju i tako dugačak kaskadni tok vode za prirodno taloženje na scenu stupaju moderniji hlor dioksid kao manje štetan od običnog hlora i aluminijum sulfat kao sredstvo koje će sve to lakše zadržati na filterima za krajnju deferizaciju vode.

Hlor dioksid je inače jedan od prvih i uspješno korištenih bojnih otrova u prvom svjetskom ratu pa se ne smije skladištiti u plinovitom obliku, nego se mora direktno proizvoditi u krugu fabrike, reakcijom natrijev hlorita sa hlorovodoničnom kiselinom otopljenim u vodi.  
Apsurd nad apsurdima, ili drugačije rečeno nema šta se sve ne može upakovati i "prodati" kao priča samo treba bezočno lagati. Što veća i bezočnija laž to lakše prolazi.  Wink
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Gofer
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 48

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #241 Poslato: 12. Mart 2017, 13:20:44 »

Bistrica "myth buster"  Smiley. Ne isplati im se da destiluju vodu, prosto mnogo energije bi utrošili, ovako im je to mnogo jeftinije e sad jeftinije i bolje u većini slučajeva ne ide zajedno, tu marketing čini čuda.
Sačuvana
dm
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 52.0

« Odgovor #242 Poslato: 16. Mart 2017, 12:09:14 »

Zanima me vase misljenje u vezi vode koja je prosla reversno osmozni filter.Dali je ona prihvatljiva za razblazavanje destilata.
Posedujem takav filter kapaciteta oko 10l precišćene vode po satu.Probao sam sa njim da razblazim destilat i nisam primetio razliku u odnosu na demi vodu koju sam do nedavno koristio.
Jos jedna stvar, ukoliko se destilat razblazi naglo i dodje do zamućenja sto je u toj situaciji neizbezno koliko mu je potrebno vremena da se "oporavi" u potpunosti i bude spreman za filtraciju i upotrebu.
Sačuvana
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #243 Poslato: 16. Mart 2017, 13:41:16 »

Zavisi i koja je vrsta rakije.dunju sam cekao skoro 2 meseca da se skroz izbistri
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #244 Poslato: 16. Mart 2017, 17:58:03 »

Zanima me vase misljenje u vezi vode koja je prosla reversno osmozni filter...
Reverzna osmoza je jedan od postupaka kojim se dobiva demineralizovana voda pa bi trebala biti dovoljno omekšana i ona koju ti praviš.

Filtraciju možeš raditi i odmah ali se ne preporučuje zbog uticaja na kvalitet kroz odstranjivanje iz rakije određenih aromatskih jedinjenja. Najbolje je kada se rakija vremenom sama izbistri pa je filtracija najčešće i nepotrebna. Vrijeme bistrenja zavisi od hemijskog sastava, odnosno količine prisutnih jedinjenja koja prave zamućenje. Kao što je već napisano u pravilu se to poklapa sa minimalnim vremenom za stabilizaciju, nakon konačnog namještanja na pitku jačinu. Nekih par mjeseci u prosjeku. Preciznije ne bi išlo jer bi se iz bilo kakvog detaljnijeg opisa moglo ipak samo naslutiti struktura i učešće takvih komponenti, koje zavise od vrste voća, godine... kao i postupka prerade, fermentacije, destilacije, odležavanja...
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
dm
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 52.0

« Odgovor #245 Poslato: 17. Mart 2017, 11:27:32 »

Ok Bistrice,tako sam i ja mislio u vezi reversne osmoze.Nego sad imam jos jedno pitanje.Rakija od kajsije proizvedena 2016.g. odlezala je  do februara 2017.g. i prosla prirodnu hladnu stabilizaciju (preko zime na temperaturi i do -5 stepeni u prostoriji gde se nalazila ) i lepo se iztalozila.Na dnu i na stranicama tanka se nakupilo malo plavih pahuljica koje sam namerno izmesao sa mikserom da vidim dali će posle mešanja i kad se sve smiri sve pasti na dno,međutim posle mešanja (temperatura je u tom momentu bila 9c stepeni) plavetnilo se podiglo na vrh i sjedinilo sa uljima iz rakije i obrazovalo skramu koja pliva po površini tanka.Pretpostavljam da bi sve to trebalo da se spusti na dno onog momenta kad temperatura rakije dostingne dovoljno stepeni da ulja iz rakije ponovo postanu rastvorljiva u istoj.Dali bi bila greska sad obaviti filtraciju tj dali bi se ta ulja zadržala na filteru ili bi samo nečistoće bile odstranjene.Rakija trenutno ima 43% vol. i bila je bistra i prozirna sem ovih napred opisanih pahuljica koje su se nalazile na rubovima i na dnu tanka.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #246 Poslato: 17. Mart 2017, 11:54:24 »

Nemoj je filtrirati nego samo propusti kroz višestruku gazu da otkloniš te površinske masne naslage. Kombinacija eteričnih ulja i jedinjenja višemasnih kiselina koja može da povuče na gorkasto pa i sa osjećajem metalnog ukusa. Trebao si to ukloniti odmah kada se istaložilo i pojavilo na površini, a iz istog razloga je poželjno destilat na izlazu iz tabarke hvatati preko postavljene gaze na kojoj će se zadržati tako nešto.
Sačuvana

dm
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 52.0

« Odgovor #247 Poslato: 17. Mart 2017, 13:53:05 »

Ok hvala na savetu.Mada rakija je odlicna po misljenju mnogih koji su je probali i pitka i aromatična samo mi je ovo bilo čudno što se tako podiglo na površinu u vidu skrame nakon jačeg mešanja.
Sačuvana
Posavac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 56.0

« Odgovor #248 Poslato: 04. Novembar 2017, 21:04:30 »

Razblazivao sam destilat sljivovice, uzeo 40 litara destilovane vode i sveo cjelinu na 50 volumnih procenata alkohola. Sada ne mogu da nadjem onu istu destilovanu vodu koju sam vec koristio. Da li bih smio u apoteci kupiti neku drugu ili da se vise potrudim u trazenju one iste Cheesy ? Mislim da ne bi trebalo biti problema, voda je voda, ali nije lose pitati iskusnije. Unaprijed hvala
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #249 Poslato: 04. Novembar 2017, 23:06:26 »

Nije zgoreg malo i promijeniti.
Sačuvana

Posavac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #250 Poslato: 04. Novembar 2017, 23:10:03 »

Hvala bistrice.
Sačuvana
Turizmolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #251 Poslato: 15. Oktobar 2018, 23:22:30 »

Kao prvo, pozdrav svima na forumu, hvala na ogromom broju informacija koje ovdje dajete!!  Thumb

A sada, ako dozvolite, da izvučem sledeći post iz konteksta i odem malo u off (nadam se da neću popiti ban odmah  Grin )
Kada razblazujes rakiju kako to radis?
Mene zaista interesuje kako se to radi, pominjete neke tabele, kako ih naći?
A još i više me interesuje, KADA raditi razblaživanje, nakon koliko vremena od pečenja?

Hvala puno, oprostite na skretanju sa teme, pozdrav svima!
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #252 Poslato: 16. Oktobar 2018, 20:07:10 »

Pozdrav dobrodošlice i tebi.

Niko do sada nije popio ban zato što je otišao malo u "off" nego puno u "on", pa se ne brini. Za ono odmah. Cheesy Šalim se.

Na ovoj temi imaš ponešto o svođenju rakije na pitku jačinu.
Inače se rakija svodi na pitku jačinu tek onda kada se mora. Nakon dugog dozrijevanja na alkoholnoj jačini koja je dobivena destilacijom. Ako ti se žuri onda je minimalno vrijeme neka dva mjeseca odležavanja. U nekoliko navrata spuštanje jačine za po 5% alkohola. Ako je rakija bila 65 stepeni i više onda prvo spuštanje možeš uraditi za maksimalnih 10 stepeni. Nakon svakog razrjeđenja pusti neka protekne bar 10-15 dana, a poželjno je i više. Ako sa 45 želiš spustiti na 40% onda u ovoj zoni budi dodatno oprezan i uradi to u dva navrata. Iako je napisano na više mjesta na forumu ne mogu da ne naglasim, potpuno lagano u jako tankom mlazu uz obavezno i neprestano miješanje čitavo vrijeme dok se voda iste temperature u sipa u rakiju. Ne smije se dozvoliti potkoncentracija alkohola u bilo kojem dijelu posude jer bi to bio direktni udar na stabilizirane arome u destilatu i njihov djelimičan gubitak.

Evo ti i tabela koja pokazuje tačan omjer vode. Zbog lakšeg snalaženja obilježio sam ti situaciju u kojoj imaš 100 litara rakije od 68 stepeni i zanima te koliko ti vode treba da bi je sveo na 40. Rezultat koji se vidi je 72,3 litara vode.

Sačuvana

bc201
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #253 Poslato: 05. Novembar 2018, 09:33:08 »

Juče sam odradio prepek rakije, i greškom sam na nekih 17l jačine 62% odmah dosuo veću džezvu destilovane vode. Greška je što sam to uradio  odmah i što temperatura vode i rakije sigurno nije bila ista. Nije došlo do zamućenja, pa se nadam da ne može doći naknadno.
Kako planiram da pećem još rakije i računam na nekih 7-10l prepeka (u roku od nekih dve, tri nedelje), interesuje me, da li smem taj prepek da dodam u ovu jedan put razblaženu rakiju, pa da onda odradim razblaživanje celokupne rakije kako valja?
Jasno mi je da rakiju ne treba sipati u destilovanu vodu, već obratno, ali ovde se radi o jednom razblaženoj rakiji ( oko 5%) koja će odstojati dve, tri nedelje do dosipanja nove rakije.
Takodje, pošto rakiju držim u staklenim balonima, interesuje da li je moguće direktno u balonu razblaživati rakiju (npr.dospem vodu, pa izmešam nekom dužom varjačom) ili je ipak bolje da sve to sipam u bure, mešam, pa opet vratim u balon.
O ovako malim količinama rakije pišem jer koristim kazanče od  35l, kako bih ispekao rakiju od dvorišnog voća...

Takodje, čuo sam da se rakija može mešati i  duvanjem u crevo koje se uroni u rakiju, pa bi to bilo zgodno u ovoj situaciji kada je rakija u balonu. Da li je to tačno, i ako jeste gde naći odgovarajuće crevo za ovu svrhu, odnosno za prehrambrene tečnosti?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #254 Poslato: 05. Novembar 2018, 19:20:51 »

1. Zamućenje se u pravilu pojavljuje na koncentarcijama alkohola ispod 50%, naročito ispod 45.
2. Uvijek se sipa slabija rakija u jaču, istim postupkom kao kod sipanja vode, ali je ovdje mala razlika u koncentraciji pa možeš i tako. 
3. Sipanje vode kod razblaživanja rakije se radi potpuno lagano, u jako tankom mlazu, uz obavezno i neprestano miješanje, čitavo vrijeme dok se voda iste temperature u sipa u rakiju. Ne smije se dozvoliti potkoncentracija alkohola, u bilo kojem dijelu posude, jer bi to bio direktni udar na stabilizirane arome u destilatu i njihov djelimičan gubitak. To je nemoguće postići miješanjem u balonu. Uventualno sa manjom pumpom i venturijevom cijevi.
4. Ne može na kvalitetan način.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 15 16 [17] 18 19 20   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.074 sekundi sa 21 upita.