10. Decembar 2024, 03:54:03 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 17 18 [19] 20   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Smanjivanje procenta alkohola na zeljenu jacinu  (Pročitano 267827 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #270 Poslato: 04. Septembar 2019, 16:48:27 »

1. 43 stepena
2. nikako odmah
3. od jedne godine pa na vise bolje
4. destilovanu ili demi vodu mozes i svoju ako mozes da je dobijes iz cistog kazana.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #271 Poslato: 04. Septembar 2019, 23:57:09 »

Након друге дестилације добио сам око 60л ракије од шљиве, јачине 24 града. Поставио бих неколико питања у вези са даљим поступком:...
Već si je „razblažio“ destilacijom pa sve ono što ide poslije nje postaje manje bitno. Da sam ja na svom kazanu radio destilaciju meke rakije od 25 stepeni, u prihvatnoj posudi bi mi bilo 60 kada je na luli 25. Na kazanu bez kape je ta relacija 60-30. Neprihvatljivo čak i za sve one manje senzibilne ili tolerantnije na izrazito patočne tonove.

Probaj jednom samostalno destilat na luli jačine 25-30 stepeni pa ćeš lakše prepoznavati njegov uticaj na kvalitet rakije. Ne samo zbog loših patočnih tonova nego i sveg onog što maskira i zamagljuje prethodno nakupljene i skoncentrisane arome u destilatu. To je upravo ono što jednoj pravoj kvalitetnoj rakiji nikako ne treba. Smeta joj za pravi uzlet, neprekidno već par stotina godina. Pusti sve nedorasle savjete i preporuke nego slijedeći put u destilaciji „zasuci rukave“. „Poturi nos i izloži usta“ uzorku jačeg destilata upoređujući ga sa svim onim istim što si ovaj put uradio.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
hrotgar
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 46

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #272 Poslato: 06. Septembar 2019, 06:48:52 »

Već si je „razblažio“ destilacijom pa sve ono što ide poslije nje postaje manje bitno. Da sam ja na svom kazanu radio destilaciju meke rakije od 25 stepeni, u prihvatnoj posudi bi mi bilo 60 kada je na luli 25. Na kazanu bez kape je ta relacija 60-30. Neprihvatljivo čak i za sve one manje senzibilne ili tolerantnije na izrazito patočne tonove.

Probaj jednom samostalno destilat na luli jačine 25-30 stepeni pa ćeš lakše prepoznavati njegov uticaj na kvalitet rakije. Ne samo zbog loših patočnih tonova nego i sveg onog što maskira i zamagljuje prethodno nakupljene i skoncentrisane arome u destilatu. To je upravo ono što jednoj pravoj kvalitetnoj rakiji nikako ne treba. Smeta joj za pravi uzlet, neprekidno već par stotina godina. Pusti sve nedorasle savjete i preporuke nego slijedeći put u destilaciji „zasuci rukave“. „Poturi nos i izloži usta“ uzorku jačeg destilata upoređujući ga sa svim onim istim što si ovaj put uradio.
Па каква је тек ракија коју пеку директно гађајући јачину од 45%, без накнадног разблаживања?! Тамо има паточних једињења у далеко већој мери... Колико видим, чак и овде велики број људи ради управо тако.
Поредио сам мирис препека са првенцем, меком ракијом и оном добијеном од патоке- небо и земља, заиста је очигледно у чему је разлика. Међутим, нисам био сигуран да ћу чулима препознати тренутак за раздвајање фракција, па сам послушао савет из Јовићеве књиге: да не издвајам преко 30-35% у средњу фракцију, како бих избегао утицај патоке, и испало је како је он о прогнозира, око 60% јачине. Тако да могу рећи да нисам слушао недорасле савете, већ неког ко важи за ауторитет у тој области. Нисам сујетан, не терам по своме и не пратим слепо неке ракијашке митове и мистификације којих у мом крају има као и свугде - напротив, врло радо питам искусније и паметније.
Надам се да је претерано рећи да је ракија овим упропашћена - свакако није за медаље и такмичења, али такве амбиције нисам ни имао. Верујем да може да се попије чашица-две без мамурлука и главобоље као од неких које око мене продају људи који не одвајају првенац и патоку, не разблажују већ гађају 20 гради на препеку, додају шећер и незрело воће...  Smiley
Ако сам све добро схватио, треба неразблажену ракију да наспем у овињено буре, и да је разблажим тек након одлежавања, а пре употребе /пребацивања у стакло (старо буре)?
Опростите што постављам много питања последњих дана- имам веома мало искуства, кад то не бих радио, вероватно би грешака било и више  Sad
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #273 Poslato: 06. Septembar 2019, 08:05:14 »

Da nije stamparska greska u toj knjizi? Cheesy
Jovic je vinar pa mu mozda i zbog toga ne treba bas sve u vezi rakije uzeti zdravo za gotovo. Ja nemam nekog iskustva, ali meni je uvek granica za secenje bila izmedju 40-45%. Prijatelj je probao da ide ispod, razlike na ukusu skoro da i nema to je tacno. Ali skoro ne znaci da je nema vec da je mala. A na razblazivanju njegov se destilat zamutio. Moj nije.U kolicini je dobio par litara svega vise. Ne znam koliko je ovo uporedjivanje merodavno, ipak smo fermentaciju radili odvojeno. Ali je mene ubedilo da ne vredi za par litara rizikovati sve ostalo.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
hrotgar
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #274 Poslato: 06. Septembar 2019, 08:20:12 »

Da nije stamparska greska u toj knjizi? Cheesy
Jovic je vinar pa mu mozda i zbog toga ne treba bas sve u vezi rakije uzeti zdravo za gotovo. Ja nemam nekog iskustva, ali meni je uvek granica za secenje bila izmedju 40-45%. Prijatelj je probao da ide ispod, razlike na ukusu skoro da i nema to je tacno. Ali skoro ne znaci da je nema vec da je mala. A na razblazivanju njegov se destilat zamutio. Moj nije.U kolicini je dobio par litara svega vise. Ne znam koliko je ovo uporedjivanje merodavno, ipak smo fermentaciju radili odvojeno. Ali je mene ubedilo da ne vredi za par litara rizikovati sve ostalo.
Не верујем да је грешка, све јасно пише  Smiley
Боже мој, човек се учи док је жив. Следећи пут прекидам раније.
Sačuvana
zicanin
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #275 Poslato: 06. Septembar 2019, 09:40:28 »

Професор Јовић некако снисходи читаоцима, али написао је када треба у току редестилације да се прекида средња фракција... од 40 - 45 степени.

Даклем, опште правило је да средњу фракцију, тј срце ракије у току редестилације треба прекидати када је испод луле финална јачина будуће ракије, дакле, око 18 гради.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #276 Poslato: 06. Septembar 2019, 15:16:51 »

Pa Vladimir ti je već odgovorio na to pitanje,kratko i jasno.
Samo sedi,skoncetriši se i pročitaj šta ti je već napisano. Smiley Videćeš odgovore ne samo na pitanja koja iznova ponavljaš nego i sva ona koja bi postavio nakon toga.
Naravno da Jović nije "autoritet" u toj oblasti,nije ni što se tiče vina još odavno.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
batasiki
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #277 Poslato: 24. Oktobar 2019, 09:30:37 »

Moze li rakija koja se zamutila prilikom razblazivanja ponovo vratiti u kazan, kako bi se ponovi prepekla i izbistrila?
Hvala unapred.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #278 Poslato: 24. Oktobar 2019, 10:48:43 »

Koja rakija? I kako se zamutila..
Može na redestilaciju, a možda i ne mora.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #279 Poslato: 24. Oktobar 2019, 11:07:12 »

Naknadna destilacija se nikada ne radi bez nekog krupnog razloga nego se saceka da se rakija sama izbistri. Ako se ipak ne desi onda se filtrira.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #280 Poslato: 30. Novembar 2019, 17:14:08 »

Odlučio sam da joj dam infuziju. Kupio sam na internetu https://www.ebay.com/itm/IV-SET-Administration-Sterile-IV-Tubing-Universal-Mediflex-MEDICAL-HOSPITAL/253423507289?hash=item3b0137d759:g:JmIAAOSwhqVbBnFJ Cheesy

Jedan kraj infuzije sam pričvrstio kroz čep u bocu s destiliranom vodom i objesio bocu iznad spremnika s rakijom koju trebam razrijediti. Drugi kraj (slobodna cijev) ulazi kroz čep u balon s rakijom - nema izravnog kontakta sa zrakom. Namjestio sam protok na infuziji tako da je prinos vode oko 1% zapremnine rakije na dan (znači na 100L rakije, 1L vode na dan). Kapne jedna kapljica svakih 7-8 sekundi. Sad tako razrjeđujem u stupnjevima...prvo s 68 na 60, pa nakon pauze dalje...

Manje mi je posla, a i ne moram mjiešati stalno i izlagati rakiju zraku (viljamovka)...
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #281 Poslato: 30. Novembar 2019, 17:54:33 »

Bez miješanja praviš veću štetu, činiš rakiji gore. Stvaraš mjesta sa podkoncentracijom alkohola. Bez miješanja je u igri samo brzina difuzije etanola. Zato je miješanje obavezno. Nakon nekoliko dana izvuci sadržaj sa dna i vrha posude u različite menzure pa izmjeri jačinu rakije. Nećeš vjerovati svojim očima.  Cheesy
Sačuvana

ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #282 Poslato: 30. Novembar 2019, 17:59:16 »

Ako vam je namera bila da me uplasite-uspeli ste.
Ove godine: sljiva, kajsija, loza, komova. Sve sam pokusavao sa uzorcima, maltretirao ih maksimalno. Svodio sam sa 69%vol na 43 u jednom zahvatu. I nikad se nije desilo nista da se primeti. Posle nekoliko dana uzorak bi bio veoma pitak i bistar.
Na kraju stvarno ima dobro da razmislim o destilatu od kruske.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #283 Poslato: 30. Novembar 2019, 18:33:08 »

Možda i o posjeti okulisti. Ide to s godinama.  Cheesy
Sačuvana

ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #284 Poslato: 30. Novembar 2019, 22:56:11 »

Da znas da je tako.
Mada bi ovim godinama vise prijalo potraziti neku baku koja zna da baje od straha  Cool
Ma kad sam uspeo kajsiju bez secera i vode pokusacu i sa kruskom. Nece to da me ubije valjda.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 17 18 [19] 20   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.063 sekundi sa 22 upita.