28. Oktobar 2025, 17:16:15 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 20   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Smanjivanje procenta alkohola na zeljenu jacinu  (Pročitano 281092 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #90 Poslato: 21. Decembar 2009, 10:02:26 »

Зашто имам осећај да се пшревише неке нервозе јавља у разговорима?
Ракија је јака толико колико смо је направили. Нећемо је намерно правити јачом због лагеровања него јачину одређују друге ствари. Ако је ракија чисти препек, без разблаживања сирове ракије пред препек водом или свежом комином, јачина ракије биће сигурно минимално изнад 60% а максимално до 73%, или 74%.
Поента ове приче је у томе да се таква каква је, без икаквог разблаживања, ставља на чување. И то најмање из два разлога. Први је да тако штедимо потребан простор (капацитет буради за чување) а други је да јачи дестилат другачије стари него слабији, а ми хоћемо управо тако да стари.
Дакле, ракију остављамо на зрење у јачини како смо је испекли а то значи ако је смо је испекли као 50% онда иде таква на зрење и нећемо је само због зрења пећи јачом.
Sačuvana
draganpan
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 70

Windows XP
Browser:

« Odgovor #91 Poslato: 21. Decembar 2009, 10:25:09 »

Зашто имам осећај да се пшревише неке нервозе јавља у разговорима?
Ракија је јака толико колико смо је направили. Нећемо је намерно правити јачом због лагеровања него јачину одређују друге ствари. Ако је ракија чисти препек, без разблаживања сирове ракије пред препек водом или свежом комином, јачина ракије биће сигурно минимално изнад 60% а максимално до 73%, или 74%.
Поента ове приче је у томе да се таква каква је, без икаквог разблаживања, ставља на чување. И то најмање из два разлога. Први је да тако штедимо потребан простор (капацитет буради за чување) а други је да јачи дестилат другачије стари него слабији, а ми хоћемо управо тако да стари.
Дакле, ракију остављамо на зрење у јачини како смо је испекли а то значи ако је смо је испекли као 50% онда иде таква на зрење и нећемо је само због зрења пећи јачом.
Evo za razumevanje
Sada valjda to svak razume... Normalno...
Sačuvana

Lako ti je kad te hoće, izdrži kad te neće...
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #92 Poslato: 21. Decembar 2009, 13:01:14 »

Na starenje se stavlja jaci destilat zato sto  bolje sazreva.Kasnije se razblazi.Niko nije rekao da ne moze da se stavi slabija rakija.Mozes da sipas i sok od zove u bure niko to ne brani.Covek je lepo napisao sta je bolje a ne da to tako mora da bude i nikako drugacije.To su valjda osnovne stvari i trebalo bi da ih znas.
Sačuvana
mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #93 Poslato: 22. Decembar 2009, 13:27:30 »

Како се постављају слике?
Sačuvana

HUBERT 1924
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #94 Poslato: 22. Decembar 2009, 15:14:57 »

Evo link gde mozes da pogledas.
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,336.0.html
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #95 Poslato: 22. Decembar 2009, 15:25:51 »

Pa po zakonu rakija moze biti max 55 stepeni ...

Nis' ti shvatio Zakon. To sto ti pises znaci da rakija koja se LEGALNO iznosi na TRZISTE ne moze biti jaca od 55%. Rakija koja se sipa u bure na odlezavanje nije proizvod za trziste, vec poluproizvod. I kao takva moze imati alkohola koliko joj volja.

U sustini, AKO se planira da se nekoj rakiji naknadno obara procenat alkohola destilisanom vodom, to treba raditi NAKON sto je ona odlezala u buretu onoliko koliko je proizvodjac planirao da odlezi.

Pitanje nije bilo u vezi sa Zakonom, vec u vezi sa rakijom. Najbolji odgovor je ovo sto je napisao Alambik.

Ko pece rakiju za svoje potrebe, ne bi trebalo mnogo paznje da obraca na Zakon.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #96 Poslato: 27. Decembar 2009, 09:57:28 »

Problem koji se javlja pri razblazivanju je i temperatura rakije koja se razblazuje.Npr. temperatura rakije je 15 c i izmerili smo da imamo 100l rakije i izracunali smo da treba dodati 40lvode da bi dobili zeljenu jacinu.E sad da je rakija bila 25 c ne bi bilo 100 l nego vise, sto znaci da bi trebalo dodati i vise vode?
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #97 Poslato: 27. Decembar 2009, 17:34:42 »

Smiley

E pa kao sto tih 100l ne bi bilo 100l nego vise, tako i tih 40l vode ne bi bilo 40l vode nego vise. Cool

Ipak, ja mislim da je u velikoj kolicini vode osnovni razlog zamucenja rakije. 40 l na 100 l je ne mnogo, nego MNOGO. Ja sam tek pre neki dan uzivo video kako se manifestujue to zamucenje i to sasvim slucajno: kuvao sam sumadijski caj od uzasno jaked rakije, pa sam je prethodno razblazio destilisanom vodom i to u odnosu 1:2 (na 1dl rakije 2 dl destilisane vode) i rezultat je bio takav da je rakija pobelela (ne potpuno, naravno da je i dalje bila providna).

Zakljucak: kad se rakija razblazuje destilisanom vodom, ne treba preterivati!
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #98 Poslato: 27. Decembar 2009, 18:42:48 »

Mozda nisi primetio ali napisao sam npr.,znaci cifre su uzete proizvoljno.
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #99 Poslato: 27. Decembar 2009, 23:57:35 »

Ma vidim, nego nisam komentar usmerio konkretno na tvoj post, vec generalno, posto primecujem da se mnogi zale na zamucenje rakije, a takodje i da se pominju veoma drasticna razblazivanja (tipa sa 70% alkohola na 40% i tome slicno). Ja sam samo jednom pribegao razblazivanju rakije (i to samo zato sto su se ortaci zalili na jacinu, inace sam protivnik toga) i to sa 57% alkohola na 52%. Nikakvog zamucenja nije bilo.

Opet kazem, ko zeli da dobije blagu rakiju, smatram da je bolje da vodu doda u sam kazan pre prepeka (dakle u meku rakiju), pa da eventualno kasnije doda vrlo malo destilisane vode u gotov destilat, ukoliko ima potrebe.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #100 Poslato: 28. Decembar 2009, 16:53:25 »

KizaHood, da ne bi bilo zabune kao prošli put sa doslađivanjem komine, moram te pitati.
Da li se ovo, što si napisao, odnosi na voćnu rakiju ili na medovaču?
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #101 Poslato: 28. Decembar 2009, 18:52:25 »

Ja ovaj sistem pecenja koristim za sve rakije koje pecem (sljiva, loza i medovaca).

A ako pitas koja mi je rakija pobelela kad sam dodao destilisanu vodu (da bih skuvao sumadijski caj) - rec je bila o lozi. Takodje je loza bila i ta rakija (jedina) kojoj sam spustao jacinu sa 57% na 52% (i koja se nije zamutila).

Ne znam na sta si konkretno mislio.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #102 Poslato: 28. Decembar 2009, 22:20:25 »

U principu se zamućenja kod razblaživanja voćnih rakija dešavaju kod spuštanja na jačinu negdje ispod 50 vol.%, pa ako si ispoštovao preporučeni način i smanjio jačinu rakije sa 57 vol.% na 52 vol.%, dakle za samo 5 vol.%, onda je i normalno da nemaš zamućenja.
Pitam te iz razloga što o medovači ne znam gotovo ništa, pa je ne mogu ni komentarisati.
A u suštini primjećujem da već nekoliko puta iznosiš preporuku:
Citat
...smatram da je bolje da vodu doda u sam kazan pre prepeka (dakle u meku rakiju)...

pa ako se to odnosi na voćne rakije, zanima me, ima li još kakav razlog osim zamućenja.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #103 Poslato: 28. Decembar 2009, 23:19:53 »

Ja prepek radim tako sto stavim 1/3 kazana komine (priblizno), 1/3 kazana meke rakije (tj. svu meku rakiju iz prethodnog kazana, hvatanu do jacine od 8 gradi) i ostatak vodu (dopunim vodom do vrha). Time dobijam dve stvari:

a)Ona 1/3 komine koja ucestvuje u prepeku utice na to da rakija ima, sa jedne strane, nesto jace izrazenu vocnu aromu (ili mednu, zavisi sta pecem), a sa druge strane zadovoljavajucu cistocu, skoro kao cist prepek.

b)Vodom se postize da se jacina finalne rakije spusti, tako da ni nema potrebe da se naknadno dodaje destilisana voda u gotovu rakiju. Dakle, postizem da finalna rakija ima zeljenu jacinu (oko 22 grada) po zavrsetku destilacije, bez daljeg cackanja.

E sad, jasno je da ovaj metod ne moze bas uvek da "ubode" zeljenu jacinu, tj. daleko je neprecizniji od naknadnog dodavanja destilisane vode uz pomoc tablica, ali meni ionako jacina rakije nije "sveto pismo", 1 grad gore-dole mi ne znaci mnogo. Opseg koji mi odgovara je 20-22 grada i do sada mi se desilo samo 2 puta da mi jacina rakije izadje iz opsega: prvi put kad sam pekao piskovacu (koja je ispala slabija od 20 gradi) i drugi put kad sam pekao gorenavedenu lozovacu (koja je ispala jaca od 22 grada, pa sam je zbog protesta ostalih stejkholdera "ubio" na 21 grad (i normalno, zadrzao sam za sebe jedno balonce nerazblazene Evil ))
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #104 Poslato: 29. Decembar 2009, 00:24:57 »

А ја ћу поновити: то не може са сваком ракијом. Рецимо, ни једна житна ракија не може тако да се пече. Мора на најмање 65% и онда, наравно, после зрења, мора да се разблажи.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 20   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.061 sekundi sa 22 upita.