07. Novembar 2024, 03:39:05 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 16   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Proizvodnja rozea  (Pročitano 159116 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Dragisha
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 61

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Poslato: 07. Avgust 2009, 08:51:04 »

A moze li se roze dobiti prekidom maceracije crnog grozdja, ili je bolje pomjesati crno i bijelo 5/1.
Da li je ovo 5/1 u korist crnog ili bijelog ?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.11

« Odgovor #1 Poslato: 28. Avgust 2009, 17:58:34 »

5 belo 1 crno, u suprotnom bi dobio crno vino...
Iskreno nisam cuo za ovaj odnos (5:1) ali se roze, izmedju ostalog, moze dobiti i mesanjem crnih i blih sorti kako si napisao. Pomesas sorte, izmuljas, ostavis da fermentise 10 - 12 sati, odlijes, dodas bentonit 100 - 200 g/hl i onda dalje ide kao fermentacija sire kod proizvodnje belog vina.

Citat
A moze li se roze dobiti prekidom maceracije crnog grozdja

Moze i tu imas 2 nacina, ako te zanima mogu ukratko...

Sačuvana
Dragisha
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #2 Poslato: 31. Avgust 2009, 10:24:02 »

Problem je sto ja nemam bijelog grozdja. Dogovorio sam iz trebinja da mi drugar posalje 150 kg crnog grozdja,
pa sam mislio da skinem sa maceracije samo 30 kg za roze...
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.2

« Odgovor #3 Poslato: 31. Avgust 2009, 10:34:33 »

Mozes dobiti roze od crnog grozdja, nije problem, samo mi nije jasno sta ovo znaci

Citat
Dogovorio sam iz trebinja da mi drugar posalje 150 kg crnog grozdja, pa sam mislio da skinem sa maceracije samo 30 kg za roze...

Kako mislis da skines 30 kg sa maceracije? Hoces da pravis roze od 30 kg grozdja a od 120 crno vino ili nesto drugo?
Sačuvana
Dragisha
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 31. Avgust 2009, 10:53:27 »

mislio sam da odvojim 30 kg mosta kada vidim da je to neka roze boja, ispresam i ostavim posebno,
a ostatak da skinem tek kada bude zavrsena maceracija.
mozda lupam ali sam ja to tako skontao.

Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.2

« Odgovor #5 Poslato: 31. Avgust 2009, 16:06:58 »

Dobro si skontao samo nisi dobro objasnio Wink

Mošt se ne može presovati jer je mošt tečan i ne sadrži čvrste delove grožđa pa presovanje nema smisla. Kada izmuljaš grožđe odlij nakon 12 - 24 sata (kada budeš zadovoljan bojom) tih 30 litara mošta i onda dalje postupaš kao kod proizvodnje belog vina. Ostatak za crno vino odlij nakon 5 - 7 dana...

Evo za kraj malo teorije, čisto da se ubuduće me mimoilazimo sto se terminologije tiče.

Izmuljano grožđe se zove kljuk (masulj).
Šira ili mošt je grožđani sok, dakle tečna frakcija u kljuku. Kada se šira odlije ostaju čvrsti delovi grozda koji se zovu komina a komina može biti slatka (kod proizvodnje belih vina) i prevrela ako se radi o crnim vinima...
Sačuvana
Dragisha
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #6 Poslato: 01. Septembar 2009, 09:52:28 »

ok. Mislio sam jedno a napisao drugo. Jos mi samo reci kada da stavim kvasac.

Procitao sam jos jednom sta si mi napisao i nesto mi nije jasno. Da li da odlijem most ili da odvadim 30 kg kljuka
pa ispresam za roze? Ako odlijem 30 litara mosta hoce li mi ostatak izgubiti na kvalitetu?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.2

« Odgovor #7 Poslato: 01. Septembar 2009, 10:26:49 »

Napravio sam gresku, ti si pisao o 150 kg grozda a ne o 150 litara vina...
Imas 2 nacina za dobijanje rozea, sad nemam vremena pa cu veceras napisati ukratko o oba a ti izaberi koji ti se vise svidja Wink
Sačuvana
Dragisha
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 Poslato: 01. Septembar 2009, 10:41:02 »

Molim te napisi mi i kada da stavim kvasac.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.2

« Odgovor #9 Poslato: 01. Septembar 2009, 11:49:40 »

PROIZVODNJA RUŽIČASTOG VINA

Ovo vino se nalazi na prelazu između belog i crnog(crvenog) vina. Po boji je bliži crvenom vinu, a po svom hemijskom sastavu i ukusu slično je belom vinu. Od ovog vina se traži da poseduju vočni karakter, da je sveže (sa većim sadržajem ukupnih kiselina) i da je lakše, tj. sa nižim sadržajem alkohola i ekstrakta. U proizvodnji ovog vina potrebno je veliko iskustvo i to kako u izboru sorte, tako i u određivanju trajanja maceracije, kako bi se izvuklo što više voćne arome, a manje bojenih i taninskih materija. Ovo vino je veoma osetljiva, jer je teško u toku nege održati voćni karakter, koji tom vinu daje „mladost“.
Ružičasto vino se može proizvoditi na više načina, ali se najčešće primenjuju sledeć dva:

I.   hladna maceracija (po postupku dobijanja belog vina);

II.   odvajanje delimično prevrelog vina od kljuka posle 24-48 časova od početka alkoholne fermentacije                                                                                                                                                                                                 

Šema proizvodnje ružičastog vina

Prerada grožđa kod prvog načina se vrši kao kod proizvodnje belih vina. Grožđe se mulja i dobijeni kljuk se sumporiše sa 15 – 20 g SO2 /hl. Jačim sumporisanjem kljuka odlaže se početak alkoholne fermentacije a postiše se hladna maceracija (prelaženje bojenih i delimično taninskih materija iz ćelija pokožice u širu). Mogu se primeniti i pektolitički enzimi (0,5 – 2 g/hl) da bi se povečao randman šire. Kraćom maceracijom dobija se šira veoma svetle boje, a ukoliko želimo više obojenu ružicu kljuk se duže macerira. Šira se zatim prepušta fermentaciji. Potrebno je da brzo otpočne alkoholna fermentacija, da se normalno odvija i završi. Poželjno je da kvasci stvaraju malo isparljivih kiselina i da ne daju strani miris. Optimalna temperatura fermentacije je 15-20o C. Na toj temperaturi dnevno se utroši oko 20 g/l šećera. Ružičasta i roze vina treba da zadrže određenu svežinu, odnosno da se spreči jabučno-mlečno fermentacija. Odmah nakon završene alkoholne fermentacije, vino se odvaja od grubog taloga i sulfitiše do 25-30 mg/l slobodnog SO2. Najtraženija ružičasta vina su ona koja se brzo stavljaju u promet, a njih karakteriše svežina i bogatstvo u estrima.

Drugim postupkom dobija se vino tipa ružice obojenije i na ukusu punije. Kljuk se sumporiše sa manjom dozom SO2 (oko 10 g/hl). Fermentiše od 24 do 48 časova, a zatim se vrši ceđenje delimično prevrelog kljuka i izdvaja delimično prevrela šira koja u sudu nastavlja da fermentiše po postupku za belo vino.

Preuzeto iz knjige "PRIRUČNIK O TEHNOLOGIJI VINA", Dr Snežana Stanković-Opsenica

Ako ces raditi po prvom postupku kvasac dodajes u siru, nakon cedjenja kljuka. Ako radis na drugi nacin kvasac dodajes nakon sulfitisanja kljuka.
Potrebne kolicine SO2 su izrazene u gramima po hektolitru pa obrati paznju. Pretpostavljam da ces koristiti vinobran a to znaci da treba da dodas duplo vise vinobrana od onih vrednosti koje su navedene. Npr ako pise da se sumporiše sa 15 – 20 g SO2 /hl znaci da trebas dodati 30 - 40 grama vinobrana /hl. Jedan gram vinobrana oslobodi 0,576 grama SO2 a u praksi se uzima 0,5 pa zbog toga...
Sačuvana
Dragisha
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #10 Poslato: 01. Septembar 2009, 17:57:24 »

Ok. Hvala, koristicu prvi nacin, mislim da sam skontao postupak. Javicu rezultate kada dobijem grozdje i odradim.
Kod nas u Banja Luci nema bas nekog kvalitetnoga grozdja pa ce mi poslati drugar iz trebinja polovinom septembra.
Sačuvana
Dragisha
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 Poslato: 03. Septembar 2009, 10:36:47 »

Znaci za roze kvasac stavljam u siru, a za crno vino stavljam kvasac u kljuk zajedno sa vinobranom cim izmuljam.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.2

« Odgovor #12 Poslato: 03. Septembar 2009, 10:41:01 »

Citat
Znaci za roze kvasac stavljam u siru...

Da, ako radis na prvi nacin. Ako radis na drugi onda u kljuk nakon sumporisanja.

Citat
...a za crno vino stavljam kvasac u kljuk zajedno sa vinobranom cim izmuljam

Da
Sačuvana
Dragisha
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 Poslato: 09. Septembar 2009, 09:34:54 »

Dans mi stize grozdje, a nesto bitno ne znam. Da li se grozdje treba oprati prije muljanja ?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.2

« Odgovor #14 Poslato: 09. Septembar 2009, 09:37:04 »

Ni slucajno!!
Ostace mokro a ta voda ce razblaziti siru....
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 16   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.024 sekundi sa 21 upita.