|
bistrica
|
 |
« Odgovor #150 Poslato: 22. Oktobar 2014, 00:25:59 » |
|
 ...jer veće kiseline daju niži pH koji itekako ubrzava bistrenje vina. Svemu doprinosi i veća koncentracija K i Ca nakupljenih u ovako kišnoj godini.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 37
|
 |
« Odgovor #151 Poslato: 22. Oktobar 2014, 09:16:15 » |
|
Ok,
Kad je neko optimalno vreme da se uradi bistrenje. Dakle ne mislim na prirodno bistrenje koje moze da traje i 2 godine. Da li vinari obicno drze vino u podrumu dok ne prodje zim pa onda rade distribuciju ili ga bistre pre prvog pretoka i posle vec stavljaju u promet?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #152 Poslato: 22. Oktobar 2014, 14:35:08 » |
|
Nakon završene fermentacije dešavaju se taloženja u vinu zbog kojih se rade pretakanja, i dešava se formiranje i dozrijevanje mladog vina. Nakon toga se vino stabilizuje, i tek potom ide u boce. Hajdemo reći da nije uobičajeno da se na tržištu pojavljuje unutar prve godine, mada se kod mladih vina kod kojih dominira svježina i primarne arome punjenje u boce radi u proljeće-ljeto, okvirno 6 mjeseci.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #153 Poslato: 22. Oktobar 2014, 20:58:13 » |
|
Da li ovo vazi i za mlada vina kod kojih je moguce odraditi stabilizaciju hladjenjem? Odnosno, bistrenje i stabilizaciju mozemo ubrzati vestacki ali koji je to potreban period dozrevanja mladog vina, ovde mislim na roze, koji se odlikuje svezinom, malo tanina i vocnim aromama?
A recmo da je radjena i karbonska maceracija koliko je to onda skraceno?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #154 Poslato: 23. Oktobar 2014, 00:35:21 » |
|
E to ti je već situacija gdje varijanca razine signifikantnosti intercelularnog metabolizma pod uticajem endogenih enzima uz stupanj anaerobioze i kataboličkih procesa stvara cinaminske produkte koji korigiraju standardnu devijaciju abgregacije gdje se estimira akceleracija vremena potrošnje. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ducin
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 71
|
 |
« Odgovor #155 Poslato: 23. Oktobar 2014, 07:33:54 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Neka je blagosloven onaj koji nema šta da kaže a ipak ćuti!
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #156 Poslato: 23. Oktobar 2014, 08:05:58 » |
|
Ha ha,
Mislim da sam doziveo ostecenje mozga.
Ajde onda da postavim pitanje drugacije.
Vino, roze, koje je namenjeno da se pije mlado i kao takvo ne zelim da odlezi u buretu. Posle fermentacije je otoceno za grubog taloga. Od tada je proslo 5-6 nedelja. Vino se dosta izbistrilo.
Kada uraditi prvi pretok. U literaturi su razliciti podaci. Jedni kazu 4-6 nedelja posle otakanja a drugi kazu u januaru. Da li prvi put pretociti sad posle 6 nedelja i skinuti sa finog taloga, a drugi put u januaru + bistrenje? Da skinemo sa soli vinske kiseline, kako se ne bi opet rastvorila kada nastupi toplije vreme?
Ili prvi put pretociti u januaru a drugi put negde pocetkom maja?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goks
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #157 Poslato: 23. Oktobar 2014, 08:51:59 » |
|
Ti si ga prvi put već pretočio posle završene fermentacije, čeka te drugi pretok koji već sad možeš uraditi. A što se tiče bistrenja, ako imaš strpljenja čekaj ako ne, bistri odmah.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ducin
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #158 Poslato: 23. Oktobar 2014, 10:34:21 » |
|
Ovo što si uradio je odvajanje od taloga. Sada sledi pretakanje. Pretakanje možeš uraditi za 6-7 nedelja od odvajanja od taloga. Prati šta se događa i videćeš da svakim danom dobijaš na bistrini a i kiselost se smanjuje. Sve ide sporo ali sigurno. Ta kiselost koju si osetio ne mora da znači kiselinu, moguće je da osećaš i zaostao ugljen dioksid koji ti daje lažnu sliku. Vino ne uznemiravaj previše osim što ćeš natočiti neko bokalče kad bolje pojedeš. Sve će se srediti sa prvim mrazevima. Inače soli streš nije rastvorljiv.
Poz...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #159 Poslato: 23. Oktobar 2014, 10:54:21 » |
|
Hajde da i ja ponovim rečeno. Mislim da sam doziveo ostecenje mozga.  To je i poželjno u ovoj fazi. Sad nemaš više čime maltretirati ni sebe ni svoj roze.  Opusti se, nahrani kerove i ne diraj ništa. Osloni se na čula, osluškuj ga i prati, sam će ti reći kada je spreman.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #160 Poslato: 23. Oktobar 2014, 11:41:44 » |
|
Ovo što si uradio je odvajanje od taloga. Sada sledi pretakanje. Pretakanje možeš uraditi za 6-7 nedelja od odvajanja od taloga. Prati šta se događa i videćeš da svakim danom dobijaš na bistrini a i kiselost se smanjuje. Sve ide sporo ali sigurno. Ta kiselost koju si osetio ne mora da znači kiselinu, moguće je da osećaš i zaostao ugljen dioksid koji ti daje lažnu sliku. Vino ne uznemiravaj previše osim što ćeš natočiti neko bokalče kad bolje pojedeš. Sve će se srediti sa prvim mrazevima. Inače soli streš nije rastvorljiv.
Poz...
Dragi ducin, Vino jeste kiselije na ukus, a i analiza ukupnih kiselina je to potvrdila 8.4 (izrazeno u vinskoj). To da je stres rastvorljiv, procitao sam u knjizi tehnologija vina, gde se savetuje da se drugi pretok uradi pre maja, odnosno pre toplog vremena kako se ne bi ponovo rastvorio. Tamo takodje pise da se prvi pretok posle otakanaj savetuje u januaru. Zato sam se i zbuni. Na drugi mmesima sam nasao savet kao tvoj, da se prvo pretakanje vrsnje 4-6 nedelja posle otakanja. To je i poželjno u ovoj fazi Ovo je bilo pedagoski 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ducin
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #161 Poslato: 23. Oktobar 2014, 20:12:05 » |
|
Za sad ostavi analize i knjige jer te zbunjuju. Sve govorim iz amaterskog iskustva. Početkom novembra izaberi lep dan i zatvoreno (sa što manje kontakta sa vazduhom pretoči (vinobran se podrazumeva). Kad dođu hladni dani prema uslovima skini temperaturu (otvaraš luftere, prozore, vrata...). Već oko nove godine imaćeš nešto koliko-toliko definisano. Oko Sv. Trifuna - 14.feb. pretoči ponovo i organizuj feštu. Videćeš da si se džaba nervirao i reći ćeš da je to-to! Kod streša sam namerno rekao da se ne topi jer je ustvari teško topiv. A ako vino izložiš tako toplim uslovima ostaćeš i bez vina! Opušteno i strpljivo! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nenad88
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #162 Poslato: 23. Oktobar 2014, 20:16:14 » |
|
Ok, hvala na savetima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
|
 |
« Odgovor #163 Poslato: 24. Oktobar 2014, 15:02:48 » |
|
Nenade, vino se pravi sa uživanjem, to ti je stil života. Budeš li ovako nastavio odustaćeš nakon nekoliko godina ili ćeš izludeti sebe ili sve ljude u svojoj okolini. Razmilsli malo o filozofiji života i ulozi vina u njemu, u njemu se uživa ( a ne opterećuje ). Ne može se uvek napraviti idealno vino, nekad treba učiti i na sopstvenim greškama, tu je nauk najveći. Osim toga imam za tebe pitanje od životne važnosti. Zašto bistriš vino , jer ga prodaješ, izlažeš itd. Nekada davno i ja sam to radio, ali sam u zadnje vreme odustao jer se više gubi nego dobija. Dobijaš bistrinu na uštrb kvaliteta, to je tako socijalistički, industrijski. Probaj da ništa ne diraš, što se bistrine tiče do posle drugog pretakanja, pa ako tada ne budeš zadovoljan, ti bistri. Ali te molim da jedan deo vina ne bistriš, pa tamo na leto uporedi ta dva vina. Pozz.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
fivaka
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 53
|
 |
« Odgovor #164 Poslato: 27. Oktobar 2014, 19:49:39 » |
|
hvala.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Moglo bi se reci da sve prolazi,samo dobro vino ostaje. Jedan Francuz je rekao: Sve mode prolaze samo vino ostaje.
|
|
|
|