27. Oktobar 2025, 12:52:02 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 16   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Proizvodnja rozea  (Pročitano 166921 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bosch
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #60 Poslato: 13. Januar 2011, 09:50:53 »

da da to si u pravu ok hvala imamo dosta vremena i ko ne proba nikad nece znati dali je uradio nesto dobro Smiley
Sačuvana
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #61 Poslato: 28. Januar 2011, 00:12:58 »

Kako napraviti polusuvi ili poluslatki roze? Ideja mi je Hamburg sa kojim ne znam sta cu (pa pecem lozu)  Scratchhead Ne znam koliko treba drzati do otakanja i ono najteze, kako iskontrolisati fermentaciju i kako sacuvati takvo vino?
Sačuvana
bosch
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #62 Poslato: 30. Oktobar 2011, 21:32:55 »

hajde malo ste se uspavali oko pravljenja rozea ili niko nije se usudio da pravi roze ove godine vidim da niko nista ne komentira ili sve znamo oko pravljenja roze hahahaha
Sačuvana
bosch
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #63 Poslato: 30. Oktobar 2011, 21:38:46 »

ja ove godine probacu da dobijem roze sa sorte nisavka (kod nas se tako zove valjda je svugde isti naziv poima nemam Scratchhead) tako sto sam jedno 24 sata po muljanja odvoio siru sa kominje i ostavio tako da fermentuje sad ga jos cekam ima neku blagu zicu valjda jos traje tiha fermentacija ako se ne varam kad bude se smirio planiram da odvoim to sa taloga i vratim u cistu bure zatvorim dobro neznam dali da dodam vinobran i tamo u decembru izvrsiti zatvoreni pretok......
Sačuvana
NiPetSest
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux (Ubuntu)
Browser:
Firefox 3.6.24

« Odgovor #64 Poslato: 22. Januar 2012, 14:59:37 »

Evo jedna Frankovka otočena 1h posle muljanja:

A zašto si je otočio tako brzo? Zar ne bi bilo bolje da ostaviš malo duže sok na komini? Zar se tako ne bi dobio bolji roze?
Sačuvana
bosch
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #65 Poslato: 25. Januar 2012, 00:09:00 »

bas je ispalo dobro roze ovu godinu ne ne ako sam ostavio duze ja mislim da ne bi dobio ovu boju koju imam sad
a za iducu mozda i ostavim oko 18 sati  znaci to je bila samo jedna sorta nisam vrsio kupazu
Sačuvana
Raks
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #66 Poslato: 02. Septembar 2012, 17:42:59 »

Pozdrav svima. Jutros sam odradio berbu, nešto ranije nego što je bilo planirano, pošto su me ose i čvorci naterali na ovaj korak. Takođe, na nekim čokotima frankove grozdovi su počeli da venu. Ove godine nemam dovoljnu količinu da odvajam sorte pa ću pokušati da napravim roze kombinacijom čak 6 sorti: italijanski i rajnski rizling, smederevka, plovdina, prokupac, frankovka i kaberne sovinjon. Količinski prednjače plovdina, prokupac i smederevka. Grožđe je izmuljano, a izmerena slast je 21%. Da li je još neko brao vinograd ove godine i, ako jeste, kakvi su rezultati?
Sačuvana
dule varvar
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #67 Poslato: 02. Septembar 2012, 22:33:21 »

Danas sam probao nesto po prvi put, ROZE sa SARDONE i VRANAC, ( jedam prema pet ) i ne znam sta  ce da se dogodi , prvi put radim nesto ovakvo a i dosad nisam sreo negde neko da pokusa roze sa SARDONE pa vidicemo .
 Secer shardone je 24 , Vranac 23 , to nije problema, ali kako ce da se slaze, boja ukus  to ne znam
Sačuvana
dule varvar
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #68 Poslato: 02. Septembar 2012, 22:34:35 »

Samo da dopunim, obe su im mog kraja, juzne Makedonije, a 4/5 je SHARDONE 1/5 je vranac
Sačuvana
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #69 Poslato: 03. Septembar 2012, 13:28:12 »

Da kazem nesto o roze vinu. Roze se pravi iskljucivo od crnog grozdja. Grozdje se izmulja macerira 2 do 24 sata, retko je to vise od 24 sata. vreme maceracije zavisi od vrste grozdja, a cilj je da se dobije boja ljuske od crnog luka, pa se tako odredjuje i vreme maceracije. Najcesce se nepresuje vec se samo ocedi kako presovanjem ne bi pokvarili boju, postao tamniji od zeljenog. dalji je postupak kao sa belim vinima. Mogu se kupazirati grozdja koja dospevaju u isto vreme, a mogu se, ako je velika razlika u vremenu zrenja, raditi odvojeno pa nakon previranja kupazirati vina. Pogodnije je kupazirati vina, kupaziranje vina daje vecu mogocnost odredjivanja boje i ukusa. I da ponovim roze se uvek pravi od crnog grozdja.
Kada se kupaziraju bela crna moze i stona grozdja tada dobijamo ono sto mi zovemo siler. Siler je takodje voma lepo vino i on moze po boji biti i svetliji od rozea pa sve do crvene boje, sve do boje crvenog vina. Za siler se kaze da je vino sa jednog poteza ili iz jednog vinograda, obere se svo grozdje koje je u vinogradu pa se od njega napravi vino a boja kako ispadne.
Sačuvana
fivaka
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 15.0

« Odgovor #70 Poslato: 04. Septembar 2012, 17:01:51 »

Planiram da sa prijateljem uradim roze i to samo od hamburke. pre jednu nedelju secer u siri je bio 21, a bere se za vikend. crno pravimo od frankovke, crnog burgunduca i hamburke. kakva su misljenja za roze od hamburke? mi mislimo da bi trebalo da valja, posto hamburka nije jake boje kao frankovka, a ima odlican miris. koliko dugo da cekamo do otakanja za roze, da li dodavati vinobrana na pocetku ili kasnije. raditi samo od hamburke, ili dodati mozda jos nesto od pomenutih sorti. pomagajte!!!!!!!!
Sačuvana

Moglo bi se reci da sve prolazi,samo dobro vino ostaje. Jedan Francuz je rekao: Sve mode prolaze samo vino ostaje.
vladan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 14.0.1

« Odgovor #71 Poslato: 04. Septembar 2012, 20:44:39 »

Uvek se, bez obzira na boju vina, vinobran dodaje jos u kvecanju, ukupnu kolicinu vinobrana slojevito dodavati prilikom muljanja grozdja. Roze od hamburga treba macerirati 10-12 sati pa ga onda ocediti i ostaviti da se taloziti, ukupno maceracija i talozenje da ne predje 24 sata. zatim zasejati kvasac i kada prevri 1/3 sire dodati bentonit i hranu za kvasce. Hranu za kvasce mozes dodavati tako da ukupnu kolicinu podelis na 3 dela pa svaki dan dodas po 1/3 hrane za kvasce. Izmedju 1/3 i 2/3 prevrelog secera treba ozraciti vino (roze) i to je jedini put kada roze mozes ozracivati. Sva ostala pretakanja su zatvorena, bez izlaganja vazduhu.
Crno vino je mnogo kvalitetnije od crnog burgundca nego kupaziran sa hamburgom. Vino od hamburga po kvalitetu znacajno zaostaje za crnim burgundcem.
Frankovka takodje moze za roze ali maceracija ne bi trebalo da traje duze od 2-3 sata. sve ostalo je receno kod hamburga.
Ja ne bi vise od 30% frankovke mesao sa burgundcem.
Sačuvana
fivaka
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 15.0

« Odgovor #72 Poslato: 04. Septembar 2012, 22:05:57 »

Vladane, hvala na savetima. Ako jos neko ima licnih iskustava, neka napise, jos sam svez u ovome. Godinama kupujem domaca vina,zatim to na raznorazne nacine transportujem u dijasporu preko komsijske Madjarske; ali je tu cesto bilo, vezano za kvalitet, svega i svacega.
Kao da je malo vinara koji se drze one narodne da se dobro vino pravi samo od grozdja.
Jos jednom, hvala unapred za odgovore i pomoc. Grin  Thumb Grin Thumb

Sve pohvale u dosadsnjem radu i moralna podrska u buducem!!!!
Sačuvana

Moglo bi se reci da sve prolazi,samo dobro vino ostaje. Jedan Francuz je rekao: Sve mode prolaze samo vino ostaje.
fivaka
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #73 Poslato: 17. Septembar 2012, 13:49:31 »

imam roze iz 2010-e g. koji sam flasirao. kad ostane 1/4 boce kao da se oseca blaga gorcina. o cemu se radi i moze li se to ispraviti? inace flase su u lezecem polozaju u podrumu.
Sačuvana

dule varvar
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #74 Poslato: 27. Septembar 2012, 23:33:19 »

Ove godine osim crvena vina otocio sam i roze od cabernet sovignon ( 100%) nakon 12 sata,
Secer oko 24 !
Boja izvrsna, stavio sam kvasce i krenulo je vrenje,evo sutra treci dan od kad je otocen sa kljuka.
Sad je otvoren, pa zanima me koliko dana da drzim sad otvoren, pred da stavim probuseni kapak sa crijevo u vodi ?
Vinobran sam stavio jos pri muljanja, 10/100 hl.

pozdrav
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 16   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.284 sekundi sa 22 upita.