12. Decembar 2024, 11:24:29 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 7 8 [9]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Određivanje završetka vrenja voćnog kljuka  (Pročitano 127986 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Fleksi123
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #120 Poslato: 23. Septembar 2019, 23:57:48 »

Mali update od mene. Obavio sam destilaciju u petak 20.09 ili samo 6 dana nakon sto je pocela fermentacija.
Poceo sam meriti 4 dana nakon pocetka fermentacije i 3 dana za redom specifična je bila bez promene na
0.995 sto je, kao sto je ovde puno puta pisano dobar signal da je fermentacija gotova. Posto ne pravim
prepek hvatao sam rakiju na lulu do 40% tako da sam dobio ukupno kolicinu sa jacinom od 57%. Rakija je
izasla super sa odlicnom aromom. Planiram da to ostavim da odlezi 2-3 meseca pa bi to postepeno spustio
do nekih 45%.
Stvarno me iznenadilio vreme za koje je fermentacija obavljena to stvarno nisam ocekivao.
blue_moon posebno hvala tebi na savetu  Thumb
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #121 Poslato: 24. Septembar 2019, 00:02:28 »

Smiley

Sledeći put budi takav i kod destilacije. Nije odlično da ne radiš dvostruku, a posebno da je ostaviš tako nisko.
Videćeš i sam.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #122 Poslato: 24. Septembar 2019, 08:51:34 »

Citat
Posto ne pravim
prepek hvatao sam rakiju na lulu do 40% tako da sam dobio ukupno kolicinu sa jacinom od 57%
Da nece takav destilat da se zamuti kod razblazivanja?
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #123 Poslato: 24. Septembar 2019, 22:43:09 »

Pa teško da će se zamutiti, posebno od bijelog vina.Sam postupak je sam po sebi loš jer je potpuno nedovršena priča. To je kao da meku rakiju prekineš na 57vol% u posudi. Takvih rakija ima dosta kod nas zbog dugogodišnje loše prakse.

I kad se uporedi onaj destilat gde je radjena dvostruka destilacija jasno se vidi razlika u kvalitetu. I na ukusu i mirisu.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Fleksi123
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #124 Poslato: 30. Septembar 2019, 16:41:54 »

Posto sam u prethodnih postova opisao nacin kako sam vrsio fermentaciju a nisam napomenuo da sam u isto vreme ostavio u isthih uslova jedno buro bez nikakvih dodataka. Znaci isto je bilo sve samo sto sam na njega cekao da isfermentise 14 dana. Kad je sve bilo gotovo vrsio sam merenja i dobio iste podatke kao kod onoga sto je imalo enzime i kvasce, znaci specifična 0.995 i alkohol 11.5 %.
Ali ono sto sam primetio je da je boja vina bila daleko svetlija.
Drugo ukus vina koje je dobiveno sa dodatkom enzima i kvasca je bilo za manju nijansu gorko a ovo sada nije imalo takvu gorcinu. Ali takodje aroma je bila daleku intenzivnija kod enzima.
Pa zeleo bih savet u odnos na to. Dali je normalno da kad se stave kvasci a pogotovo enzimi da se dobije takav rekao bih minimalan gorki ukus.

Na ovu novu kolicinu sam pravio prepek i stvarno je ispala rakija odlicna  Smiley
Ali primetio sam da i kod meke rakije odnosno prvu destilaciju, rakija je bila manje aromaticna nego prethodna ali nekako mnogo pitkija na ukus. Kao da se neka mala gorcina zadrzala kod one za enzimima.

Pa generalno pitanje je dali je to i glavni razlog sto se fermentacija dobivena sa kavasce i enzima podlozi na prepek ili je nastao neki drugi problem kod mene.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #125 Poslato: 30. Septembar 2019, 18:21:49 »

Kada kreneš da praviš ajvar, pa prekineš postupak prije ukuhavanja smjese, i samo onako samljevenu papriku staviš u tegle. Isto je kao da ga nisi ni pravio, pa ne možemo ni pričati o kvalitetu ajvara, bez obzira na papriku, količinu dodataka i ljutih papričica.
Ista stvar je i sa rakijom. Pogotovo još kad vino ima 11,5 a destilacijom ga uhvatiš na 57 stepeni.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Fleksi123
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #126 Poslato: 30. Septembar 2019, 23:14:38 »

Imam mali kazan od 35 litara. Ovo je prvi put da pravim rakiju. Isao sam na manji kazan
bas zato da bi me greske ne bi mnogo kostale. Moram priznati da se najvise greske desavaju
kad se saveti slusaju od okoline pa se zato trudim da sto vise stvari primenim iz ovog foruma
i iz strucne literature.
Zadnji kazan sam izvadio meku rakiju na 30% pa uradio drugu destilaciju sa odvajanje 1.5%
prvenca i prestao sa sakuplanje kad sam ukupno dobio rakije jacinu 71%.
Ali ipak kao sto sam prije napisao to je bilo vino dobijeno fermentacijom bez kvasca i enzima tako
da ostaje sledece godine da probam prepek sa kvasce i enzime.
Pa u tom smislu mi je bilo prethodno pitanje oko razlike izmedju vina dobijeno bez i sa dodatka.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #127 Poslato: 30. Septembar 2019, 23:24:34 »

Ne možeš ni u jednom drugom segmentu porediti rakije uhvaćene na 57 i 71. Osim u destilaciji. Bez obzira šta im prije nje radio ili ne radio. Razlika je toliko velika da će višestruko poništiti sve ono kvalitetno što je mogla dobiti u prethodnom urađenom postupku.

Ako ćemo opet o ajvaru onda bi ona od 57 bila kao da u ajvar nakon pravljenja naspeš istu zapreminu vode, a onda ti još u njega upadne i nekoliko smrdibuba.  Smiley
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
miika
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #128 Poslato: 17. Oktobar 2019, 08:40:38 »

Поздрав свим форумашима овог сјајног сајта!
Први пут се јављам, обзиром да други пут самостално печем ракију.
Елем, имам неких 160 кг тамјанике, које сам измуљао и оставио у буре покривено мрежицом и затворено тек да не улазе мушице. После  4 дана сам додао квасац за вино и воћне ракије, те храну за квасце и редовно мешао наредних дана.  Пре пет дана, колач се није видео, тотално је пао, а јуче, када сам опрао казан и хтео да дестилишем, колач се поново појавио на врху, са ситном појавом плесни. Након мин, два, почео је местимично да дише. Ја сам промешао, нисам избацио тај мали део са пллесни, грешка сам, покрио и сад чекам.
Питање, јесам ли закаснио са дестилацијом или врење није завршено до краја?
Хвала унапред
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #129 Poslato: 17. Oktobar 2019, 09:16:33 »

Imao si i otvorenu fermentaciju,a pri tom si kvasac dodao tek nakon 4 dana.
Koliko vidim iz opisa krenulo je i u smjeru gde je pitanje da li tako nešto može bilo šta vrijedno i dati u destilaciji.
Sačuvana

Čehov
Turizmolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 93.0

« Odgovor #130 Poslato: 10. Oktobar 2021, 13:15:15 »

Pozdrav ljudi, da li uopšte kljuk može/treba da padne na 0% šećera prije destilacije,
ili je to u stvari nemoguće (da baš kompletan šećer pređe u alkohol)?

Grožđe izmuljano prije 25 dana, širometar po Babo-u "potone" skroz u menzuri,
dok mi refraktomer pokazuje 9 (prije 4 dana pokazivao 10, znači još "radi" kljuk).

Još sok nije izbio na površinu tj. trop nije "potonuo",
što je isto znak da vrenje nije gotovo jel tako,
da li da čekam da refraktomer pokaže 0 ili ne?

Vidio sam da je na početku teme rečeno da refraktomer ne može da posluži za mjerenje prevrelosti kljuka, ali pretpostavljam da može donekle da pomogne....
Sačuvana
Turizmolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

unknown
Browser:
Firefox 93.0

« Odgovor #131 Poslato: 14. Oktobar 2021, 22:48:56 »

Pozdrav ponovo, treba mi pomoć oko očitavanja vrijednosti indikatora vrenja komine.
Radi se o SD-Duvančić (HR) indikatoru, koji ima stepene od 990 (vrh indikatora) do 1040 (dno indikatora).

U uputstvu je navedeno da "zadnje 2 znamenke (iznad 1000kg/m3) označavaju Ekslove stepene".
Znači sami početak indikatora (vrh) od 990 do 1000 su Ekslovi stepeni.
Meni indikator pokazuje 994. Da li su to 4 stepena po Ekslu, ako uzmemo da 990 predstavlja nulu?
Temperatura tečnosti je 18C°, oduzima se 0.2 po stepenu za ispod 20C°,
znači ova moja komina ima 3.6 po Ekslu.

Kominu da filtrirao (kroz gazu+cjediljku), izmućkao da bi se oslobodio CO2 i potom mjerio....
Sačuvana
Vepar
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #132 Poslato: 10. Januar 2023, 19:28:56 »

Dobar dan dugo već pratim ovaj forum ali nikako da se registrujem i nešto i napišem. Nisam našao temu za predstavljanje pa cu iskoristiti da se ovde predstavim. Zovem se Radovan i iz Novog Sada sam. Poslednjih nekoliko godina pravim sa kumom dunju i puuunooo sam toga naučio sa ovog foruma i uspešno primenio, hvala vam puno na svom prenetom znanju!
Sačuvana
Stranice: 1 ... 7 8 [9]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.061 sekundi sa 22 upita.