Posto sam u prethodnih postova opisao nacin kako sam vrsio fermentaciju a nisam napomenuo da sam u isto vreme ostavio u isthih uslova jedno buro bez nikakvih dodataka. Znaci isto je bilo sve samo sto sam na njega cekao da isfermentise 14 dana. Kad je sve bilo gotovo vrsio sam merenja i dobio iste podatke kao kod onoga sto je imalo enzime i kvasce, znaci specifična 0.995 i alkohol 11.5 %.
Ali ono sto sam primetio je da je boja vina bila daleko svetlija.
Drugo ukus vina koje je dobiveno sa dodatkom enzima i kvasca je bilo za manju nijansu gorko a ovo sada nije imalo takvu gorcinu. Ali takodje aroma je bila daleku intenzivnija kod enzima.
Pa zeleo bih savet u odnos na to. Dali je normalno da kad se stave kvasci a pogotovo enzimi da se dobije takav rekao bih minimalan gorki ukus.
Na ovu novu kolicinu sam pravio prepek i stvarno je ispala rakija odlicna
Ali primetio sam da i kod meke rakije odnosno prvu destilaciju, rakija je bila manje aromaticna nego prethodna ali nekako mnogo pitkija na ukus. Kao da se neka mala gorcina zadrzala kod one za enzimima.
Pa generalno pitanje je dali je to i glavni razlog sto se fermentacija dobivena sa kavasce i enzima podlozi na prepek ili je nastao neki drugi problem kod mene.