sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 20. Septembar 2009, 07:24:56 » |
|
Jos jedno zapazanje.Voda ne ulazi sa gornje strane nego sa donje.Na ove dve male cevi izlazi topla voda koja je preuzela temperaturu od pare.Posto je topla, normalno je da tezi da ide gore.Ko god je pekao rakiju morao je primetiti kako topla voda "izbija"odozdo na gore kroz te cevi.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 20. Septembar 2009, 11:28:40 » |
|
Казанпашо, и сале, после последњег објашњења презонтија јасно је да овај хладионик ради али је питање у чему је он бољи од других верзија? Код хладионика је само једна карактеристика важна - конвенција топлина. На основу величине конвенције одређује се капацитет хладионика. Али ево испочетка: Конвенција је предаја топлине топлијег тела хладнијем. Замислимо да узмемо две цигле, једну хладну а другу топлу, и ставимо је једну на другу. Преко површине којом се оне дирају почиње пренос топлине са топлије на хладнију. То је конвенција топлине (или конвекција, користе се оба термина али ја никако да схватим кад треба који). Величина конвенције може се изразити снагом (колико вата (W) у секунди (W/s)) са топлије цигле пређе на хладнију по јединици површине (м2), за разлику температуре од 1 степена Келвина (K) (што је исто као и Целзијуса). Дакле, што је површина већа, и разлика у температури већа, више прелази, али ми то, те две величине, сведемо на јединичне вредности, и остаје само "карактеристика" материјала и "карактеристика" система у игри. Код хладионика можемо посматрати два екстремна система, један је класична табарка са спиралном цеви и стајаћом хладном водом, а друга је оно што се у лабораторији зове Либигов хладионик, или у дестилеријама проточни хладионик, где пара иде у једном смеру а вода за хлађење у супротном, кроз један прилично узак вањски мантл. Под истим условима конвенција код Либиговог хладионика 7-8 пута је већа од стационарног хладионика. Ово има за последицу да површина код проточног хладионика толико може бити мања да би се имао исти капацитет хлађења. У пракси, ако нам класични хладионик има цев дугу 5 метара (смотану у спирслу, и ако је та цев промера 4 цм, онда је укупна површина хлађења (2na kvadrat x Pi x 500) око 6300 квадратних центиметара, па нам је за проточни хладионик истог капацитета довољно 7 пута мање, то јест око 900 квадратних центимерара, то јест довољна је једна цевка истог промера (4 цм) а дужине око 70 цм). Овај систем који презентује презонтије, по принципу рада је класични хладионик са стајаћом водом и ја не видим зашто би овај систем, са истом површином хлађења, имао већи капацитет од класичне спирале. Можа и има али очекујем од презонтија да нас у то увери, т јес да нам објасни зашто има. Посебна прича је одржавање хладионика. Спиралу није могуће четком чистити него само водом, или нечим другим испрати. Проточни хладионик чисти се као пушчана цев, кратак је и раван. Овај систем, по мени, такође није могуће четком прати него исто као и спирални само испрати. Значи ни што се тога тиче не видим предности.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
prezontije
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 20. Septembar 2009, 12:35:42 » |
|
Alambik,sa duznim postovanjem zamolio bih vas da pazljivo citate moje postove. Sto se tice reklamiranja ja nigde nisam postavio adresu niti telefon za kontakt,a i ne zivim od ovoga jer imam svoju firmu koja se bavi drugom delatnoscu.Ovo radi moj otac a ja posto sam odrastao uz taj zanat hteo ne hteo morao sam da ga naucim. Lepo sam naveo da "prilikom jace vatre POSTOJI MOGUCNOST da dodje do gubitka finalnog proizvoda,sto znaci da nemora da to bude pravilo. Sto se tice boljeg iskoriscenja para koja ulazi u spiralnu cev brze putuje kroz nju nego kroz aparat pa prilikom jace vatre sva kolicina pare ne stigne da se pretvori u tecnost vec izlazi napole kroz cev,sto kod aparata ne moze da se desi jer se duze zadrzava u njemu.Drugo povrsina spiralne cevi NIKADA se nemoze hladiti bolje od povrsine aparata. I na kraju ja nikoga ne teram da menja spiralnu cev vec samo iznosim moje misljenje koje nije zasnovano na rekla-kazala vec na licnim iskustvima i praksi. I jos jedna stvar.Nasa radnja pravi kazane preko 40 god.Zar mislite da bi pravili aparat za koji je potrebno nekih 3-4 dana rada umesto spirale koju mozemo da savijemo za 2 sata i koja je kudikamo jeftinija i zahvalnija za rad.Jos nikada niko nije dosao da se pozali na aparat niti da ga zameni spiralom,dok smo spiralu menjali aparatom dosta puta. Sale potpuno si u pravu sto se tice kruzenja vode.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 20. Septembar 2009, 14:50:58 » |
|
Да, брзина паре зависи о почетној кинетичкој енергији и о "ширини пута" којим пролази. Спирала је "ужи пут" па је и за очекивати да ће пара, у спирали, са истом почетном кинетичком енергијом, брже тећи, али је и истина да је спирала неколико метара дуга па ће ефекат опет бити исти, под условом да је кинетичка енергија у оба случаја иста и да је укупна површина хлађења иста. Ја нисам рекао да овај систем не функционише. Напротив, рекао сам да функционише али сам се запитао да ли је бољи од спирале и ако јесте, у чему је бољи? Ви наводите као аргумент то што вам више времена треба да направите такав хладионик него да савијате спиралу. Схватићете и сами да та чињеница не објашњава зашто је тај систем бољи. То само објашњава да има доста купаца који верују да је тај скупљи систем бољи и хоће да га плате.
Ево да направимо један тест. Израчунајте колика би вам површина за хлађење требала у једној табарки од 400 литара у вашем систему а ја ћу вам онда рећи колика је код спирале а колика је код проточног хладионика. Тад ћемо видети колики капицетитет хлађења има који систем.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
prezontije
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 20. Septembar 2009, 15:21:52 » |
|
Moj argument je moje iskustvo sa jednom i sa drugom stvari,a ne pada mi napamet da se takmicim sa vama u dokazivanju teorija. Teorije prave ljudi koji tesko da su zalozili i jedan kazan a rakiju peku domacini,tako da nemojte da mi govorite da ljudi koji peku rakiju neznaju sta je bolje. A sto se tice zarade veca zarada je na spirali nego na aparatu,to bar nije velika matematika. Bakar + 2 sata rada ili bakar + 3-4 dana rada. Voleo bih da mi kazete da li ste ikada koristili aparat za destilaciju umesto spirale. Izvinjavam se svima zbog ovog prepucavanja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 20. Septembar 2009, 15:41:16 » |
|
Sve što ste napisali o konvenciji topline i Libigovom kondenzatoru stoji na teoretskom planu i na planu proizvodnje ćistog etanola, međutim za proizvodnju rakije (ćemu inaće ovaj protoćni cilindrićni kondenzator služi) jako je bitno da tok alkoholne destilacije ima ujednaćen i lagani tempo jer samo na taj naćin dobivamo rakiju sa izraženom aromom. Zahtjev za laganim i ujednaćenim tempom je bitan zbog obe faze destilacije odnosno kako je bitan u fazi laganog tempa isparavanja tako je bitan i u fazi prevođenja tih istih para u tećno stanje odnosno destilat. Na strućnom planu a za potrebe praktićne proizvodnje rakija definisano je da dobar hladionik treba da obezbjedi temperaturu destilata za 2 stepena veću od temperature vode za hlađenje koja ulazi odozdo. Rakija koja izlazi iz hladionika trebalo bi da ima temperaturu između 15 i 17 stepeni a voda koja izlazi sa površine hladionika teba da ima temperaturu oko 65 stepeni i da njena temperatura prema dnu tabarke ravnomjerno pada. Hladionik koji prezontije promoviše svakako može bez ikakvih problema da zadovolji sve postavljene parametre (normalno u skladu sa velićinom kazana, proporcionalnom tabarkom i kontrolom brzine protoka vode za hlađenje) i zbog toga se bez ikakve rezerve može tvrditi da se ovakvim protoćnim hladionikom dobija kvalitetnija rakija. Sve bi to isto mogao postići i protoćni hladionik sa spiralnom cijevi ali bi onda dužina te cijevi morala biti neprimjereno velika i visina tabarke ne bi bila ni približna visini kazana. Cilindrićni hladionik visine 90 centimetara ima dodirnu površinu od cca. 18.000 kvadratnih centimetara u odnosu na već opisanih cca. 6.300 kod spiralne cijevi. Što znaći da bi tabarka sa spiralom trebala da bude gotovo tri puta veće visine a što bi bilo krajnje nepraktićno. Ako hoćete da realno sagledate ove tvrdnje molim Vas pokušajte postaviti gore zadane parametre na vlastitom kazanu (mislim da imate spiralu u hladioniku) pa ćete se i sami uvjeriti da je to neizvodljivo ili ako i budu djelimićno postavljeni negdje na drugom kazanu po redu pećenja onda će te sigurno imati gubitke na izlaznoj cijevi destilata.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 20. Septembar 2009, 16:10:50 » |
|
Ја немам паметна решења за овог бистрицу! Кукавички се повлачим, признајем.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 20. Septembar 2009, 16:16:29 » |
|
Moj argument je moje iskustvo sa jednom i sa drugom stvari,a ne pada mi napamet da se takmicim sa vama u dokazivanju teorija. Teorije prave ljudi koji tesko da su zalozili i jedan kazan a rakiju peku domacini,tako da nemojte da mi govorite da ljudi koji peku rakiju neznaju sta je bolje. A sto se tice zarade veca zarada je na spirali nego na aparatu,to bar nije velika matematika. Bakar + 2 sata rada ili bakar + 3-4 dana rada. Voleo bih da mi kazete da li ste ikada koristili aparat za destilaciju umesto spirale. Izvinjavam se svima zbog ovog prepucavanja.
Презонтије, ја се не препуцавам и било би ми жао ако се ви препуцавате. Ми разговарамо. Ја јесам дестилисао са проточним хладиоником и могу рећи да је то најбоље што сам икад видео. И пробао. Са овим вашим нисам али он је редак и није ни чудо што нисам. Поред хладионика са спиралом, и поред проточних, постоје још разне друге изведбе, па на крају и ова ваша. Овако са цртежа ја не видим зашто би ваша конструкција била револуционарна. Шта више не видим зашто би била боља од других, укључујући и онај спирални. А да ли сам потпалио некад неки казан нећу коментарисати.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 20. Septembar 2009, 16:20:55 » |
|
Ја немам паметна решења за овог бистрицу! Кукавички се повлачим, признајем.
Nemam namjeru izazvati sukobljavanje, samo iznosim svoje mišljenje sa argumentima. Inaće te cijenim od prvog mog kontakta sa tvojim tezama u "malo teorije o destilaciji", a namjera mi je kao i vjerovatno svima na ovom forumu ućestvovati, razmjeniti mišljenja i nešto naućiti od drugih a nešto i preispitati od svojih saznanja, pa mi se desi da shvatim da ćovjek može naućiti i od samog sebe.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 20. Septembar 2009, 16:32:58 » |
|
Ево нашао сам једну сличицу са четири најуобичајенија типа хладионика:  Ваш систем је под д) Најчешћи је први, спирала, због једноставности изведбе, следе га онај под ц), са дисковима и онај под б), са равним цевима (оба због боље могућности чићења. Ваш је најређи али га има, производи се. Битно у целој причи је да ниједан од ових типова, сам по себи, по својој конструкцији или принципу деловања, нема предност!!! Сви су они могући, и срећемо их у пракси, неке чешће неке мање често, али сви раде подједнако добро.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
prezontije
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 20. Septembar 2009, 16:41:10 » |
|
U Srbiji je veoma rasprostranjen aparat za destilaciju tako da nije revolucionaran. Nisam imao namere nikoga uvrediti,i ja zelim da razmenim iskustva sa drugim ljudima i da naucim jos nesto jer niko ne zna sve. Samo sam pokusao objasniti praktican deo posto teoriju postujem ali se ne drzim nje previse.i nisam mislio na vas kada sam rekao za ljude koji nisu zalozili ni jedan kazan vec na te cuvene pisce razne literature jer za to ne postoji sablon.Niko od nas ne stavlja isto voce u kominu,niti sorte, niti ima iste vremenske uslove,niti iste kazane za rakiju tako da to ne moze da se nauci kao tablica mnozenja vec se uci kroz praksu. Jos jednom se izvinjavam G-dinu Alambiku i ostalim forumasima ako sam preterao u diskusiji. Opet vam ponavljam prednost je u tome sto ima bolje hladjenje u odnosu na spiralu a to je veoma bitno kod mojih kazana jer od pocetka lozenja kazana do zavrsetka prodje 40-45 min s tim je i temperatura veca i zahteva bolje hladjenje jer ljudima koji peku veliku kolicinu bitno je da ispeku sto vise kazana dnevno. I da ovo vreme ne vazi za prvi kazan
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 20. Septembar 2009, 17:12:03 » |
|
Jos jednom se izvinjavam G-dinu Alambiku i ostalim forumasima ako sam preterao u diskusiji. Izvinjenje je kulturna gesta i to je uredu, ali ovaj put ne treba to da te zabrinjava jer ni blizu nisi pretjerao u diskusiji kako to Alambik inaće zna uraditi, nego treba da te zabrinjava ono što je vidljivo iz tvojih tekstova, ...to je veoma bitno kod mojih kazana jer od pocetka lozenja kazana do zavrsetka prodje 40-45 min s tim je i temperatura veca i zahteva bolje hladjenje... a što je Alambik jako dobro prokomentarisao. Ako imaš namjeru promovisati neki proizvod ili ideju onda neminovno moraš biti upoznat sa svim aspektima takvog tehnološkog rješenja kao i samom naćinu proizvodnje rakije bar u onoj mjeri da nećeš olako izgovoriti i prihvatiti stav da destilacija traje 45 minuta.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
prezontije
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 20. Septembar 2009, 17:20:23 » |
|
Ne razumem bistrice sta si time hteo reci.Sto se tice vremena iza toga stojim cvrsto i to nisam hteo pominjati jer cemo otici na drugu temu ali razjasnicu i to ako treba.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 20. Septembar 2009, 17:51:58 » |
|
Hoću da kažem da ako praviš tabarku i kondenzator (ne ulazim u kvalitet kazana) namjenjen za pećenje rakije gdje destilacija traje 45 minuta onda đaba truda, i ispada da Alambikova preporuka za Libigov kondenzator u ovoj varijanti itekako pije vode naprosto jer je jednostavnija i efikasnija (varijanta sa slike). 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
|
 |
« Odgovor #29 Poslato: 20. Septembar 2009, 19:08:28 » |
|
Malo mi je cudno da od momenta lozenja pa do kraja pecenja prodje 45min.Mislim da je ipak potrebno malo vise.Ja imam kazan sa takvim kondenzatorom,napravio ga je Pavle Cebic iz Valjeva(verovatno si cuo za njega,ako se bavis tim poslom) i pecenje jednog kazana od momenta lozenja do kraja protekne oko 2h.Naravno ovo vazi za prvi kazan,sledeci idu brze ali ne za 45 min.Ako mozes da malo objasnis.A diskusija nije prepucavanje i to je dobro,jer clanovi saznaju puno interesantnih detalja koji mozda ovako ne bi bili izneti.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|