Трифун
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Poslato: 19. Maj 2009, 20:12:36 » |
|
У мене је проблем што ми се ракија мути по додавању воде. Ракију сам пекао од пучаних шљива. Када сам препецао ставио сам исецкане дуње, да прекрију површ. После тога сам ракију лагеровао у храстовом бурету. На 62,3%, те ми је јачине. Када сам хтео да пробам после годину и по дана ракија је била бистра к'о поток. По додавању воде, да је сведем на меру почела је да се мути . Додавао сам дестиловану воду (галенски производ), воду која је прошла јоноизмењивач и реверзну осмосу, кондензат пречишћене паре али се увек јављало колоидно замућење, беличаста магла . Талог се стварао веома веома споро или никако. Саветовано ми је да филтрирам на хладно, али од свега за сада имам само кванитативне филтер хартије и замрзивач . Да ли постоји још нека опција да се замућење по додатку воде уклони ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 02. Septembar 2009, 23:21:01 » |
|
У мене је проблем што ми се ракија мути по додавању воде. Ракију сам пекао од пучаних шљива. Када сам препецао ставио сам исецкане дуње, да прекрију површ. После тога сам ракију лагеровао у храстовом бурету. На 62,3%, те ми је јачине. Када сам хтео да пробам после годину и по дана ракија је била бистра к'о поток. По додавању воде, да је сведем на меру почела је да се мути . Додавао сам дестиловану воду (галенски производ), воду која је прошла јоноизмењивач и реверзну осмосу, кондензат пречишћене паре али се увек јављало колоидно замућење, беличаста магла . Талог се стварао веома веома споро или никако. Саветовано ми је да филтрирам на хладно, али од свега за сада имам само кванитативне филтер хартије и замрзивач . Да ли постоји још нека опција да се замућење по додатку воде уклони ? Ја тек сад видим овај пост. Где ли је био пре!? Ако ништа не помаже, пробајте да је бистрите бентонитом. Постоје још неке приче са јајима, али прво ово, бентонит.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 03. Septembar 2009, 23:13:08 » |
|
Да ли постоји још нека опција да се замућење по додатку воде уклони ? Naravno: jos jedan prepek. Hm, sto vise citam ove diskusije o dodavanju vode u gotov destilat, to sam ubedjeniji u ispravnost moje doktrine da vodu ne treba dodavati u gotov destilat, vec ga prihvatiti sa jacinom koje i jeste. Sigurno nece doci ni do kakvog zamucenja ako se voda doda u meku rakiju, pa prepece, umesto da se dodaje u gotov prepek.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 04. Septembar 2009, 09:56:30 » |
|
Није исти резултат кад се водом разређује јак дестилат или кад се разреди сирова ракија па се дестилише. Али то знате.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 05. Septembar 2009, 22:27:28 » |
|
Naravno
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
fantastik
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 14. Septembar 2009, 12:19:47 » |
|
pozdrav, nedavno smo pekli rakiju vocnu kom je bio mesavina kajsije i kruske izaslo je otprilike 25 litara jacine 26 gradi e sad hteli smo da smanjimo na 18 dodali smo destilovanu vodu i dobili otprlike 31 litru, 18 gradi je bila ali je posle izvesnog vremena postala zamucena, sta treba uraditi i dali postoji nacin da se izbistri, hvala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 14. Septembar 2009, 16:51:48 » |
|
Stavi je u bure i pusti da malo odlezi.Posle nekog vremena izbistrice se sama.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 14. Septembar 2009, 17:00:15 » |
|
Можда хоће а можда и неће. Ја навијам за то да се избистри али није сигурно да хоће. Као прво, нисам прерачунавао али ми се чини мало 6 литара воде да се 25 литара разреди са 26 на 18 гради. Да ли тај рачун штима? Као друго, чак и ако се избистри, то је опет штета јер ће се, у ствари, највећи део етеричних уља, које сад праве ту белу завесу, исталожити на дно и ракија ће бити мање ароматична. Код ракија које су склоне замућивању, а код којих оћемо изражен сортни буке, не треба правити чист препек (обратити се кизи за даљња упутства).
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KrajnjiKorisnik
Neaktivni član
Van mreže
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 15. Septembar 2009, 21:50:48 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 16. Septembar 2009, 01:20:09 » |
|
TamoNekiCovece sto nas volis, pa sta je ovo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 16. Septembar 2009, 06:53:09 » |
|
Jedva sam procitao
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 16. Septembar 2009, 08:51:37 » |
|
јА БиХ реКао да је ОВО зоЗа или њЕГОв брат (један лик са форума писао је овако, ако нађем нешто од њега постоваћу на офтопику да видите).
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
fantastik
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 16. Septembar 2009, 10:44:58 » |
|
jel ovaj tamo neki covek namerno tako pise ili tovari, bdw hvala na savetima izgleda da samo prepek pomaze a bas je dobro radza ispala samo magla bela kvari sve pitka ,ukusna, samo prodje i onda duni vetre malo preko jetre
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KrajnjiKorisnik
Neaktivni član
Van mreže
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 16. Septembar 2009, 21:13:46 » |
|
ma mani kaKo pishem, probaj to sto je napisano pecem rakiju bash mlogo i obozavam je...a sinochke sam se malo i dobio..i josh neshto: od dobre rakije neMA "duni vetre preko yetre".. super vam je sajt,, tek sam odskoro ovde, imam utisak da chu sve forume ischiTATI..pozdrav!!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 17. Septembar 2009, 09:17:56 » |
|
Због доброг српског на овом форуму хоћу да приметим да наслов теме није баш најбољи. Мућење ракије није коректан српски језик за оно што се жели рећи. Да је наслов дао бистрица ја бих помислио да мисли на ракију мученицу, која се пекла и кроз цев потекла, па да је сад овде мучимо. Овако ми је јасно да се мисли на замућење али свеједно остајем при мишљењу да овак наслов и није баш најкоректнији српски.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|