alambik
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 17. Septembar 2009, 09:31:32 » |
|
Али ево да дам и одговор који сам имао намеру пре да напишем али нисам јер не говорим о томе шта сад радити кад се ракија већ замутила (а то је питао Трифун) него се односи на савет шта урадити да се шанса за замућивање максимално смањи. Дакле, ракија ос 62,5% и није претерано јака и морало би моћи да се разреди на 45% без замућивања. Треба је разређивати у неколико степени. Преферирам 3 пута. Први пут са 62,5% на 55%, па оставити неко време, рецимо месец дана, да стоји, па онда на 50%, па поново оставити да одлежи, и на крају на 45%. Ја сам нешто слично урадио са прошлогодишњом јабуком и сад ћу испричати потанко шта се догодило. Јабуку сам препекао са једним мањим делом свежег кома и добио ракију, ако се добро сећам, око 65% (имам тачно записано колико је била јака али да сад не тражим тај податак, није толико битно да ли је који степен више или ниже). Након неколико месеци лежања у храстовом бурету дошао ми један пријатељ који је навалио да му дам литру јабуковаче да понесе. Сва моја уверавања да та ракија није завршена и да ћу му дати неку другу, нису помогла и ја му дам једну литру тако јаке а он рече да ће је сам разредити. И разредио ју је дестилованом водом. У првом тренутку је остала бистра али се полако, у наредним сатима мутила, и на крају постала добро мутна! Ја сам преосталу ракију након неког времена разредио на 55% и ставио поново у буре а након месец-два поново је источио из бурета и разредио на 48%. На крају сам је дефинитвно разредио на 45%. Не сећам се да сам икад имао бистрију јабуковачу. Што каже Трифун као поток је! Пре неколико дана сам био код оног пријатеља и његова литра стоји још увек, слабо је пију јер је мутна, и неће ни да се избистри.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mimi
Neaktivni član
Van mreže
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 08. Oktobar 2009, 22:04:55 » |
|
Kad razredim rakiju destilovanom vodom zamuti se. Rakija od 77 % svedena na 39%. Rakija od 53% svedena na 39% nije mutna.Šta se dešava ? Da li je jaču rakiju potrebno postepeno razređivati?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 08. Oktobar 2009, 22:13:18 » |
|
Aman, 77% Meni ni najjaci prvenac nikad nije bio toliko jak. Ej, prvenac, a o rakiji da i ne govorimo. Najjaci prvenac sto sam ikad dobio je bio 30 gradi, dakle 75%. A njega, normalno, izdvajam. Takodje, aman, 39% Pa zar neko to naziva rakijom? To nema ni 16 gradi. Likeri se, ipak, prave malo drugacije. Sa 77% na 39%, pa to je vise nego duplo. Mnogo bre, mnogo...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows Vista Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 10. Oktobar 2009, 08:30:39 » |
|
Ja sam upravo peko rakiju od grozdjica (prezadovoljan sam razultatom).Sto se tice prvenca na slici mozete vidjeti moj prvrnac,samo malo ispod 80%.Srednja frakcija meni bude u prvoj litri i kusur po 73%.Neznam kako tebi neide tako jaka (valjda sto sam pocetnik u tom poslu) Takodjer izlazi bistra ko suza,a izlazi oko 11C pa tek pri kraju malo poraste.U kondenzatoru imam oko 70 L vode i nikad se neugrije da je moram doljevati.
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
kole111
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 11. Oktobar 2009, 13:36:18 » |
|
Pozdrav, i mucim muku sa mutnom rakijom. Ispeko sam cistu kajsijevacu oko 50 lit. prepeka jacine oko 65%.(sklonio sam prilikom pecenja kada je doslo do 40%). Stavio sam u tri posebna staklena balona. Posle mesec dana poceo sam je razblazivati destilovanom vodom postepeno i primetio sam da cim pocne padati na ispod 50% pocne da se muti. Sada je jacine 45% ali je mutna. Mozda gresim ali kao da imam osecaj da se ne sjedinjuju voda i alkohoh, nego kao da pijes i jacu rakiju i vodu zajedno. Proslo je dva meseca ali je i dalje mutna. Sta da radim, steta da propada?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 11. Oktobar 2009, 16:44:05 » |
|
Najčešći uzrok je tvrdo mijesana voda i nastalo pražnjenje demineralizacionog sistema i zamjenama jona (Ca i Mg-joni) nastaju istoimene soli (vidljive kao bijele pahulje) u uslovima manje koncentracije alkohola (negdje ispod 45 do 50 vol.%) Eliminiše se brzom, hladnom filtracijom nakon odgovarajuceg skladistenja (za kajsiju je to negdje od 0 do 5°C u trajanju od jedne do dvije sedmice), ako ne pomaže (a moralo bi) onda preostaje jedino redestilizacija. Lijevak s filtrirnim papirom pogodan je za manje količine rakije i za kućnu upotrebu. Najbolje je upotrijebiti papir čija veličina odgovara veličini lijevka i poželjno je filtrirni papir naborati, tako da ne prijanja u potpunosti na stijenku lijevka.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
kole111
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 11. Oktobar 2009, 17:41:34 » |
|
Nisam bas najbolje razumeo ovo strucno objasnjenje. Tvrdo mesana voda itd. (ja sam stavio destilovanu vodu iz apoteke, ako na to mislis ?). Ovo sto si rekao, znaci treba da stavim stakleni balon (od npr:20lit.) sa rakijom u zamrzivac (0-5 stepeni), i da stoji dve nedelje. Onda se izvadi i tako hladna presipa iz tog balona u drugi pomocu levka i papira (koji papir za filtriranje mislis). Neznam dali sam dobro ovo preveo pa molim za pomoc ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 11. Oktobar 2009, 18:10:44 » |
|
Papir za filtriranje koji možeš da nabaviš u apoteci, ako imaju veći izbor onda traži onaj manje propustan. Ostalo si dobro razumio. Drugi dio i nije toliko bitan osim što govori o tome da je pored kvaliteta vode (a bolja je ona demineralizirana od destilirane) na ovu pojavu utiće i naćin dodavanja vode (o ćemu možeš proćitati na ovom forumu), zbog kratkotrajnog stvaranja podkoncentracije alkohola na kritićnim mjestima, koja za rezultat bez obzira na kvalitet vode ima stvaranje navedenih soli iz razloga što se određene materije prisutne u jaće koncentrisanoj alkoholnoj smjesi nalaze u nerastvorljivom obliku a smanjenjem koncentracije alkohola ispod određene granice prelaze u rastvorljivi.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 11. Oktobar 2009, 21:05:31 » |
|
koja za rezultat bez obzira na kvalitet vode ima stvaranje navedenih soli iz razloga što se određene materije prisutne u jaće koncentrisanoj alkoholnoj smjesi nalaze u nerastvorljivom obliku a smanjenjem koncentracije alkohola ispod određene granice prelaze u rastvorljivi. Bistrice, ovo bi trebalo biti obrnuto i ako se ne varam vazi za zamucenja koja izazivaju etericna ulja. Posto je rastvorljivost et. ulja veca u alkoholu nego u vodi ne prave problem kada je koncentracija alkohola visoka. Kada se rakija razblazi tj. kada se smanji koncentracija alkohola onda im se smanji rastvorljivost i rakija se zamuti... Kole, uzmi malo rakije i zagrej je ali nemoj da prokljuca, sa povecanjem temperature raste i rastvorljivost pa ako se rakija izbistri onda su problem etericna ulja sto bi trebalo da znaci da si uhvatio vise trece frakcije (patoke) nego sto je trebalo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 11. Oktobar 2009, 21:57:27 » |
|
Kada je u pitanju mutnost rakije od eteričnih ulja odnosno prirodnih aroma prisutnih u voću koje kao takve dospijevaju u destilat (i koja nemaju nikakve veze sa patokom) onda se one prepoznaju iskljućivo kao masne kapljice i masnoća na površini destilata. Teški metali se prepoznaju kao obojena mutnost (na primjer zeleni bakrov acetat). A kalcijeve i magnezijeve soli kao što je već opisano su manje rastvorljive u alkoholnim otopinama nego u vodi što znaći da nije greška i nije obrnuto.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 11. Oktobar 2009, 22:08:29 » |
|
A kalcijeve i magnezijeve soli kao što je već opisano su manje rastvorljive u alkoholnim otopinama nego u vodi što znaći da nije greška i nije obrnuto. Bistrice, uz duzno postovanje ti moram reci da brkas neke osnovne pojmove... Da je gore napisano tacno rakija bi se bistrila dodavanjem vode a ne mutila!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 11. Oktobar 2009, 22:50:22 » |
|
Isto tako, uz dužno poštovanje, mislim da si ti negdje pogriješio a da bi preispitao stav pogledaj i ovdje: http://www.vinogradarstvo.com/index.php?s=411Jer po definiciji ukupnu tvrdoću vode ( UT ) čine sve soli kalcijuma i magnezijuma rastvorene u njoj. Ukupna tvrdoća se djeli na karbonatnu ( KT ) i nekarbonatnu ( NT ) tvrdoću. Karbonatnu tvrdoću čine bikarbonati kalcijuma i magnezijuma: Ca(HCO3)2 i Mg(HCO3)2. U mnogim tehnološkim procesima tvrdoća vode smeta, kod proizvodnje žestokih alkoholnih pića sa tvrdom vodom dolazi do pojave zamućenja i stvaranja taloga, pošto se soli koje čine tvrdoću vode ne rastvaraju u alkoholu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kole111
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 11. Oktobar 2009, 22:52:32 » |
|
- Probacu ovo sa hladjenjem ovih dana. Ako ne postignem nista onda bi trebalo verovatno svu tu rakiju ponovu prepeci. A na koliko se onda prekida pecenje, jel opet na nekih 40% ili, i dali u toj prepecenoj mutnoj rakiji koja se ponovo pece radi bistrenja ima patoke kada se pece i da li se i kod nje ostavlja onih 1-1,5 lit. na pocetku? - I jos nesto zamolio bih vas, kada se ta rakija ispece ona je manje aromaticna, pa ima li neki ekstrakt sa mirisom kajsije da se doda u rakiju da se dobije bolji miris ?? - I da li ce se ta dobijena rakija opet zamutiti kada se razblazuje
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 11. Oktobar 2009, 22:55:47 » |
|
Ponovno prepicanje je samo krajnja mjera. Do nje sigurno nece doci samo budi malo strpljiv.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kole111
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 11. Oktobar 2009, 22:57:37 » |
|
Cuo sam da se stavlja neka aroma da se dobije bolji miris na kajsiju ili vec na koje voce,
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|