08. Oktobar 2024, 21:38:24 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 16 17 [18]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Mućenje rakije  (Pročitano 231623 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
sremac67
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #255 Poslato: 28. Oktobar 2022, 08:24:12 »

Nisam do ove godine imao problem sa mućenjem rakije prilikom razblaživanja.
Ispekao sam Šljivu, Krušku i Kajsiju, Šljiva i Kruška su 69% dok je Kajsija na 68%.
Šljiva je spakovana u hrastovu burad a Kruška je u staklu.
Kod razblaživanja male količine za probu (1l) Šljivu i Krušku sam odjednom sa 69 spustio na 43 i sve je u redu dok se Kajsija zamutila, tako mutna stoji već 20-ak dana i ne vidim da će se izbistriti.
Sačuvana
Tebrazebra
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #256 Poslato: 30. Oktobar 2022, 23:13:59 »

Po pravilu se uvek spušta max po 5% uz mirovanje od 7 i više dana. I to tako što uz mešanje u tankom mlazu dodajete vodu u rakiju. Kad se padne ispod 50%, spušta se po 3% do željene jačine opet uz mirovanje. Pa harmonizacija minimalno 3 meseca.

Zamućenje je nekad neizbežno, ali pustite da hladne temperature i vreme to istalože. Ništa ne smeta da se rakija pije u takvom obliku. Ako to ne pomogne u krajnjoj nuždi filtrirati ohladjenu rakiju rakiju(3c-4c) što poroznijim filterom koji otklanja zamućenje, a ostavlja najviše arome. Svakako filtrirana rakija neće biti nalik onoj koja je ušla u filter već dosta osiromašena.
Sačuvana

Malo toga znam, a dosta toga bih želeo da naučim, a pritom nisam ni svestan koliko ne znam i koliko bih mogao da naučim.

Zato i pitam... Konstruktivno suprotstavljam mišljenja, a usput ponešto korisno naučim i deduktivno zaključim.
sremac67
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #257 Poslato: 31. Oktobar 2022, 12:42:39 »

Po pravilu se uvek spušta max po 5% uz mirovanje od 7 i više dana. I to tako što uz mešanje u tankom mlazu dodajete vodu u rakiju. Kad se padne ispod 50%, spušta se po 3% do željene jačine opet uz mirovanje. Pa harmonizacija minimalno 3 meseca.

Zamućenje je nekad neizbežno, ali pustite da hladne temperature i vreme to istalože. Ništa ne smeta da se rakija pije u takvom obliku. Ako to ne pomogne u krajnjoj nuždi filtrirati ohladjenu rakiju rakiju(3c-4c) što poroznijim filterom koji otklanja zamućenje, a ostavlja najviše arome. Svakako filtrirana rakija neće biti nalik onoj koja je ušla u filter već dosta osiromašena.

Hvala na odgovoru  Smiley
Sve što si napisao je tačno i tako radim, količina koju sam razblažio je za probu (1l) i dve su bez promene dok se Kajsija zamutila  Scratchhead

Sačuvana
Dormaks
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #258 Poslato: 22. Novembar 2022, 10:05:24 »

Kajsiju sam ispekao koja je bila malo mutna, posle sam to srce, prvenac i patoku sjedinio, dodao malo rosa vode da je smanjim, pa sa novim kljukom prepekao. Ostavio sam na jacini 55 stepeni. Koristio sam enzime, kvasce i hranu za kvasce.
Posle sam je smanjivao do 43 stepena sa Mideks destilovanom vodom iz 1 litar pakovanja i nije se zamutila.
Sada sam je smanjivao sa destilovanom vodom istog proizvodjaca iz 5 litara pakovanja i zamutila se na 44 stepena.
Sada je hladnije vreme nego ranije kada sam smanjivao, pa je i rakija hladnija, pre je bila preko 20 stepeni, a sada je ispod 20 stepeni.
Da li su tempertura rakije i destilovane mogli da uticu na zamucenost ili je u pitanju drugaciji kvalitet vode iako su obe od istog proizvodjaca, ali uzete u razlicito vreme.
Kako mogu da ovo izlecim najbezbolnije ?
Sačuvana
Dormaks
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #259 Poslato: 22. Novembar 2022, 11:51:40 »

Ranije mi je neki stari kazandzija pekao, on uvek dodaje jestivo ulje oko 2 decilitra u kazan jer se tada navodno ne muti rakija.
Da li to stvarno deluje ili je samo mit ?
Sačuvana
Stranice: 1 ... 16 17 [18]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 1.097 sekundi sa 21 upita.