06. Decembar 2024, 09:41:53 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 5   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Senzorno ocjenjivanje rakija.  (Pročitano 26920 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

unknown
Browser:
Firefox 68.0

« Poslato: 27. Oktobar 2019, 08:47:22 »

Juče je u Pančevu bilo veliko rakijsko takmičenje. Moje tri rakije su bile prisutne kao i moj ortak. Takmičio sam se sa Šljivom,Kajsijom i kruškom Kaluđerkom.Uzeh tri srebra, 17,33 šljiva, 17,65 kajsija, i 17,88 kruška.
Bioo je više od 170 proizvođača i preko 450 Uzoraka.Komisija Nikićević ,Vele Tešićć,Popović,Ivan Urošević

Kolko čujem organizacija je bila dobra,nagrade. Takođe ne mogu da ne budem zadovoljan sve moje rakije koje Su stare godinu dana.Ove nagrade mi daju elan Da učim više i da postignem još više kontrolisanih uslova.Nije fraza al ovo je moj uspeh koji sigurno ne bi osvojio bez vas.

Bilo bi dobro da James ili Tot napišu nešto više o ovom takmičenju vrednom svake pažnje
A i ako je još neko od kolega bio da podeli iskustvo.
Izvinjavam se na greškama u kucanju
Pečem krušku i kucam na telefonu.
Pozzz
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1 Poslato: 27. Oktobar 2019, 09:07:55 »

Bravo Goja. Cestitam.
Mozda i ja za 4-5 godina napravim tako nesto 
Svakako cu pokusati.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

unknown
Browser:
Firefox 68.0

« Odgovor #2 Poslato: 27. Oktobar 2019, 09:35:24 »

Hvala Ibrik
Ti si posvećen član ovog foruma i verujem da ćeš i ranije postići zapažene rezultate u rakijama.A tvoje vino bi voleo da probam  Grin
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #3 Poslato: 27. Oktobar 2019, 15:49:16 »

Čestitke Goja.  Smiley
Ovakve manifestacije bi prije svega trebale biti poticajne, stimulativne i edukativne za sve one koji ulaze u ovu priču tražeći svoje mjesto pod suncem rakijskog svijeta. Trebale bi bezrezervno promovisati njen puni kvalitet i utirati put njegovom nastanku.

Kako to na žalost često biva pored promocije svega i svačega, pa i vašara taštine, sve ono što bi trebalo promicati je suštinski ostalo u drugom planu. Osim na pustim riječima i deklarativno. Donedavno sam bio neko ko je učestvovao u radu grupe rakija i rakijaši iz razloga koje sam naveo pa neću baš o tome kako i zašto je sve bilo onako kako jeste, ali ne mogu ne spomenuti ono što je opšteg karaktera. Ono što je kontraproduktivno i potpuno neprimjereno za bilo koju manifestaciju pa u konačnici i sam kvalitet rakije. Naročito u vremenima koja dolaze.

Diletantski i bahat odnos ocjenjivača spram onog što su radili, i spram poruke koju su poslali onima koji prave ili bi pravili kvalitetne rakije, mogao bi se jednostavno opisati jednom narodnom: „Čega se pametan stidi, time se budala ponosi.“

Naime, hvale se ocjenjivači kako su rušili rekorde ocijenivši preko 130 rakija dnevno.
Da, samo još budala može pomisliti kako je to nešto čime se treba ponositi. Nema tu objektivnosti ni za lijeka. Nisu dva šmrka iznad čašice, i jedan liz pride, dovoljna za ocjenu nečijeg truda i brige o kvalitetu. Ta rakija bi se morala staviti u usta, raširiti po jeziku, propustiti kroz nos, pa u maloj količini i progutati, ako hoćemo da dopremo do njenog kvaliteta, ali se očito nije tako radilo jer za sve skupa naprosto nije bilo vremena. Niti to živ čovjek biološki može podnijeti, a da pri tom zadrži objektivnost opažaja. Ako bi se neko i sa 25 godina upustio u 130 poljubaca sa nježnim dodirom partnerovog jezika utrnulo bi mu sve, pa i on, a šta bi tek bilo sa nekim ko ima 67 godina. Nekim ko inače ne konzumira alkohol ni u mnogo blažem izdanju, u vinu, pa da mu umjesto nježnosti po jeziku i ustima još rovare nimalo nježni i iritantni alkoholi. E kad se već tako radi onda nikakvo čudo da ista rakija zapakovana u dvije različite flaše, pod različitim imenima, na istom takmičenju i od istih ocjenjivača  dobije istovremeno i veliku zlatnu i srebrnu medalju ocjenama, 18,50 i 17,75. Normalno da nisu ni svi rakijaši lakovjerne ovce i normalno da nisam jedini koji se sjetio ovako pomalo i lucidne provjere objektivnosti.  

Zbog neminovne iritacije osjetne papile na jeziku i receptori njuha u nosu to ne mogu podnijeti. Traže odmor za oporavak pa zato kod senzorskog ocjenjivanja maslinovog ulja koje u sebi nema naročito iritantnog alkohola pravila nalažu najviše 4 uzorka u jutarnjem ocjenjivanju, i 4 u popodnevnom, uz pauze između ocjene svakog uzorka. Normalno da i kod rakija isto tako postoje pravila i ograničavajuća su na maksimalno 30 uzoraka dnevno. Kod vina je taj broj i manji ali nećemo sada ulaziti u pravila. Ona u Nikicinom opisu izgledaju ovako:

Dakle sam Nikićević ovim svojim podvučenim tekstom tvrdi da je ovo ocjenjivanje rakija, kao i mnoga druga do  
sada, obavljeno na nezadovoljavajući način.  
A kad je ocjenjivanje nezadovoljavajuće kakve su onda ocjene? Objektivne i zadovoljavajuće. Grin

Sigurno da je među rakijama na ocjenjivanju bilo i onih izuzetno kvalitetnih, i onih koji su itekako zaslužili visoku ocjenu, a da li su je i dobili u pravoj mjeri jer nisu rakijaši repa bez korijena, pa da ne znaju prepoznati uticaj sorte i kvaliteta voća, kontrolisane fermentacije, kvalitetne destilacije, rakije koja nije hvatana na pitku jačinu, pa i poželjnih uslova dozrijevanja i sl.

Pored već očigledne neobjektivnosti žalosno je još i to što se takvim ocjenjivanjima direktno sprovodi i diskriminacija među rakijama i rakijašima. Na žalost nije glavni kriterijum promocija kvaliteta i kvalitetne tehnologije u određenoj kategoriji rakija pa nikakvo čudo da za pobjednika festivala bude proglašena rakija koja objektivno gledajući može i treba dobaciti jedino do srebrne medalje. Na stranu što ni ja ne sumnjam u kvalitet rakije stare 25 godina ali uvijek se treba sjetiti da postoji gradacija. Dobra, bolja i najbolja. Ona najbolja se postiže dugim odležavanjem nakon poštivanja svih uslova kvaliteta voća, prerade, fermentacije i destilacije. Ona dobra može i bez svega toga jer pričali smo već da se u takvim situacijama ne mora odvajati ni prvenac pa će rakija opet dobaciti jako daleko. Koliko je to daleko vidljivo je i na ovom pregledu kako treba dodjeljivati medalje ocjenjivanjem rakijama starijim od 20 godina, i ostale vezano za godine dozrijevanja.  
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=1134.msg27230;topicseen#msg27230
Nagrade za rakije starosti preko 20 godina
Velika Zlatna medalja           19,51-20,00
Zlatna medalja                    19,01-19,50  
Srebrna medalja                  18,51-19,00   
Brončana medalja                18,01-18,50   

Neminovno bi zbog objektivnosti bilo potrebno uvesti bar kod šljivovica kategorije rakija po godinama starosti, kako se ne bi dešavalo da tehnološki loše napravljena, prosječna ili ispodprosječna startna rakija, zbog godina nadvisi onu daleko kvalitetniju. Samo zbog toga što je ona mlađa.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 70.0

« Odgovor #4 Poslato: 27. Oktobar 2019, 17:38:25 »

Hvala bistrice
nazalost ubedljiv si
Kazem nazalost jer gde nositi rakiju i dobiti objektivnu ocenu.Ja sam zodovoljan svojom rakijom kao i moji prijatelji i kupci al opet neka provera nije na odmet.Ja jos nisam probao bolju kaludjerku i kajsiju od moje a gde god odem u kafanu ili neko drugo mesto trazim da probam.Kod sljive je vec drugacije pio sam i daleko bolje od moje.
Sta je tuje vazno je istrazivati i napredovati.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #5 Poslato: 27. Oktobar 2019, 17:55:11 »

20 i kusur godina jedno te ista praksa, i ovde nepoštedjena i ne bih komentarisala više od ovoga da nemam dodati za kajsiju koju sam još pre godinu dana i više probala.

Bila je to jedna od prvih voćnih rakija koju sam tad probala da mi je i sam dan ostao u sećanju vezan za njene očaravajuće mirise. Na nekoj temi sam je jednom rečenicom opisala, da ne ponavljam. Smiley Našla se na skupu i ja se mislim kako li se osećao svaki njen uludo utrošeni mililitar onako šabanski ocenjen?Verovatno kao da dodješ na guču sa violinom pa još ti traže da zatrubiš, da bi ti zalepili koju novčanicu, orden i mahali zastavom.  Grin

Naravno da nisam ni očekivala da će se to i desiti.  Smiley
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 70.0

« Odgovor #6 Poslato: 27. Oktobar 2019, 18:08:45 »

Prva ljubav zaborava nema.Pamtim i ja lepe stvari pre dvadeset godina.Al danas kad trazimo objektivnost za ulozeni tru bistrica je upravu kome verovati .... sve je to komercijalizovano i srebroljubci svuda oko nas.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 27. Oktobar 2019, 18:42:42 »

Pa sigurno ne Ujka Semu koji s postera okružen nacionalnim simbolima kaže I want you.

Njemu je samo stalo da eto tek malo dobije na značaju, malo na novcu,a sve pod okriljem i maskom dizanja kvaliteta rakije, a radi suprotno.Cirkus. Ali, zna Sem kako. Zato je i tako, kako je.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
lovranski
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #8 Poslato: 28. Oktobar 2019, 08:59:52 »

Tema rekao bi kao naručena. I ja obilazim lokalna natjecanja i rijetko budem zadovoljan viđenim i razinom znanja cijelih tih priča. Svjestan da su ocjene pre velike kao za moje tako i za druge rakije ne mogu razumjeti da rakije koje, moglo bi se reči sa manama (meni je mana kada rakija nije usklađena a nesklad dolazi od ne provođenja pravilne druge destilacije ili još bolje prekidanja prve na približnu pitku jakost 50% alk. Itd....), prolaze bolje od rakija koje su prošle takav proces da se ne mogu usporediti sa istima po okusu i ostalom.
Jednom su mi čak zamjerili da su rakije pre blage.....
Ista rakija dvije godine za redom ocijenjena prvo veliko zlato a druge godine zlato ali ispred nje drugu godinu 3 rakije gore opisane...
I šta ti preostaje...malo se požališ na forumu.... Smiley upališ kotao i probaš biti još pedantniji i napraviti još bolju rakiju.....u nadi da če je publika prepoznati
Sačuvana
jamsy69
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Увенуће шљива ранка, падај кишо без престанка

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #9 Poslato: 29. Oktobar 2019, 17:54:42 »

Obzirom da sam bio prisutan na Festivalu u Pančevu, hteo bih i ja da podelim moje utiske.
Pre svega da kažem da su moji motivi odlaska na Festival, s obzirom da nisam proizvođač, bili pre svega druženje i upoznavanje sa ljudima koje nisam u prilici često da sretnem iz dobro poznatih razloga. Zatim kao i svakom rakijskom zaljubljeniku želja mi je bila da probam neke dobre rakije Smiley i iskreno sam se radovao dolasku na Festival i aktivno učestvovao u njegovoj promociji koliko sam to mogao.
Sa ljudima sam se video, nekima i po prvi put. Probao sam i neke zaista vrhunske rakije, tako da bi se moglo reći da sam ja svoj cilj i ispunio. Ako dodam da sam i kolekciju obogatio sa par lepih flaša....
Da li je Festival ispunio svoj cilj ili ne, nije moje da komentarišem. Neka o tome govore organizatori i proizvođači. Meni je bilo drago što se videla jasna razlika između ovog Festivala i onog u Osečini na primer. Dok je Osečina najobičniji seoski vašar, na žalost, u Pančevu nije bilo prasića i jagnjića na ražnju, dima i preglasne muzike na sve strane tj svega samo ne dobre rakije ili kako se to reklamira "najveće smotre šljive i proizvoda od šljive u Srbiji". Organizatori u Pančevu su zaista pokušali da celokupno dešavanje podignu na jedan viši nivo. Nije bilo pečenja i narodnog veselja, ali je bilo skoro 500 uzoraka raznih rakija. Ljudi su se odazvali, "mali" rakijaši hobisti koji su hteli da se provere, da vide da li idu u pravom smeru i čemu treba da teže u budućnosti. To je po meni trebalo da bude glavna edukativna poruka Festivala. Ali na žalost, rekao bih da je na kraju Festival bio žrtva sopstvenog uspeha. Ako je više od 450 uzoraka uspeh, i nešto čime se Festival treba ponositi, (ja im želim da taj rekord i obore sledeće godine), onda se uspehom nikako ne može smatrati ocenjivanje tolikog broja uzoraka za tri-četiri dana. I još to sa ponosom isticati kao veliki uspeh ili oboren rekord. Pa nije to takmičenje ko će više uzoraka probati. Stručnoj komisiji valjda to ne bi trebalo da predstavlja cilj, već bi to trebalo da bude kvalitetno i objektivno ocenjivanje uzoraka koje su poslali ljudi od kojih pojedini od toga žive. Kojima je svaka reč izgovorena i upućena kao poruka, životno važna: gde su, gde greše a šta rade dobro, u kom smeru bi trebalo da idu i na koji način da poboljšaju svoje rakije.
Ja nisam rakijski stručnjak, u rakijskom svetu ja sam niko i ništa i to je činjenica! Ali dajem sebi za pravo, ako nikako drugačije onda kao najobičniji rakijski konzument ili budući klijent onih koji su svoje rakije doneli na ocenjivanje, kupac tih rakija, da postavim pitanje, ne dovodeći pri tom u sumnju ničiju sručnost jer za to nemam pravo: kako je moguće probati, senzorno oceniti, opisati, a ja bih dodao i ispoštovati svaki uzorak u koji je neko uložio godine života, rada, truda, kada se za četiri dana proba više od 450 uzoraka ili 137 uzoraka šljivovih prepečenica za samo jedan dan???!!! Gde je tu dodatna vrednost u smislu obrazovanja ljudi, unapređenja njihovog znanja, a samim tim i sveopšteg boljitka rakijske scene Srbije za čiju smo budućnost zabrinuti samo onda kada se pojavljujemo na televiziji? Kakvu vrednost može imati ocena za poslati uzorak ako je ona data nakon 10 sati rada sa njih još sto trideset i šest? U izveštaju biltenu sa Festivala piše da je komisija radila 10 sati (600min) dnevno. To bi za 137 ocenjenih šljivovica bilo oko 4,5 minuta po uzorku u radu bez prestanka. A gde su pisanje opisa, pauze za jelo, za odmor čula itd. Može neko biti iskusan koliko hoće, i da mu objektivno ne treba mnogo tj mnogo manje nego običnom smrtniku, da kaže, opiše šta je dobro a šta nije. Ali što je mnogo mnogo je pa i za najiskusnije. Jer ovde se ne traži crno-bela slika, ne može samo dobro i loše. Ovde se traži "spektar duginih boja" u ocenjivanju, tj detaljan opis šta je dobro a šta treba popraviti i na koji način, sa jasnim smernicama i savetima gde i kako dalje. Teško da se tako nešto može dobiti za četiri i po minuta....
Ostaviću proizvođačima da postave i sebi i drugima pitanje o objektivnosti i verodostojnosti dobijene ocene.

Na temi "rakije koje smo probali" ja bih o rakijama koje sam ja probao u Pančevu:
-prva rakija koje sam probao i dugo ih "jurio" Grin bila je Banatski Kalvados braće Margan iz Crepaje. Vrhunska rakija jabukovača dobijena kalvados tehnologijom od jabukobog soka, kupaža destilata starih od tri, pet i sedam godina od jonagold, greni smit i zlatnog delišesa ako sam dobro zapamtio. Žao mi je što nisam kupio više flaša, ali kontakt je uspostavljen. Svaka čast Thumb Mogao bih je uporediti sa jabukovačom destilerije Stara Pesma iz sela Pepelj za one koji znaju o kojoj rakiji je reč
-sledeća je bila šljivova prepečenica iz 2018 od šljive stenlej, destilerije iz Rumunije. Izuzetno loša rakija, siguran sam da osnovni postulati u poizvodnji nisu ispoštovani: pali i u mirisu i ukusu, bez trunke arome i punoće, tako reći "prazna" rakija koja bi se teško i kupažama i starenjem u najkvalitenijem buretu mogla popraviti
-zatim sam probao vrlo zanimljivu rakiju destilerije Moonshine So Fine tj u pitanju je ljuta papričica u rakiji koja bi ipak trebalo da se koristi kod pravljenja nekih soseva ili kao začin dok nije za "uobičajenu" konzumaciju, bar ne za mene. ali dobro mi je došla da sperem usta od one rumunke Grin
-pošto sam već poznat kao veliki kolekcionar, naravno da nisam mogao da odolim a da ne probam i da moju kolekciju ne ulepšam sa pobednicom festivala. Ljubazno sam zamolio pobednika da mi poredstavi svoju ljubimicu. Došli smo do gepeka automobila u kojima je bilo nekoliko plastičnih balona od 5-6 litara. Pitam da li je to pobednica, čovek kaže nije, "ali sve ti je to isto". Koja šljiva je u pitanju, "pa ranka i druge, sve su ti to kupaže tako je najbolje". U biltenu piše inače da je rakija iz 1999te dok vlasnik tvrdi da je iz 1994. Solidnog je kvaliteta, prijatne arome, blagog alkoholnog ataka na mirisu, dok je na ukusu blago sladunjava, bez paljenja, ali sa vrlo kratkim finišem. Čak je i relativno brzo "nestala" iz čašice koja nije bila baš najprikladnijeg oblika. Uzgred mala digresija, bilo je i onih, verovatno zaslužnih, koji su imali Riedelove tulip čaše za konjak iz kojih su mogli da degustiraju rakije, ali to nije tako bitno. Za "šampionku" je meni bila dovoljna i ona koju sam platio. Hteo sam da kupim flašu dve, da mogu da predstavim prijateljima a i sebi na miru pobednicu tako velikog rakijskog dešavanja. Ali avaj, nema na prodaju. Samo rakija iz balona i to na veliko tj ceo balon po 12 evra litar. I to rakije koja je sušta suprotnost pobednici: stara je "pa jedno sedam-osam godina nisam siguran", značajnog alkoholong ataka i na nos i na usnu duplju, oštra i neprijatna sa jasnim naznakama prisustva i prvenca i patoke; ostao sam bez želje da završim čašicu ili da kupim par flaša, a kamoli ceo balon
-trećeplasirana rakija dolazi takođe iz Knjaževca odakle je i pobednica: o njoj čak nemam želju ni da trošim reči ni vreme onih koji bi ovo čitali: rakija nedostojna da se nađe na podijumu bilo kakve manifestacije pa čak ni u nekoj lokalnoj varijanti; samo jedan detalj, nisam bio jedini koji je tu tekućinu prosuo kroz prozor jer je bilo neprijatno da se proguta, a i bilo je još rakija koje sam hteo da probam pa sam se zabrinuo za sopstvena čula Cool
-na sreću, bilo je tu i vrhunskih šljivovica gospode Ilije Rudića iz Borče i Zorana Radivojevića iz Krupnja; šljivovice iz Borče i Krupnja su zaista vrhunske rakije, tipične predstavnice od šljive Požegače iz 2000 i 1988 godine, rakije konjak tipa, izuzetne arome, punoće i harmoničnosti koja se prosto poigrava sa čulom ukusa i mirisa; dugotrajnog finiša i mirisa koji ostaje "zalepljen" za čašu dugo nakon degustacije; sve ono što daje Požegača u savršenom skladu sa hrastovim buretom; dva bisera Festivala
-moram takođe da istaknem dve rakije porodice Stanišić iz Pančeva: viljamovka i trešnjevača. Poznat sam kao ne baš veliki fan rakija od "ostalog" voća naročito od kruške Viljamovke koje mi sve liče jedna na drugu; sada mi se čini da bih rakiju gospodina Stanišića mogao prepoznati među hiljadu; neverovatne arome, punoće, harmonije i neke suptilne mirnoće ako tako mogu da kažem; naime čovek zaista ostane bez teksta već nakon prvog mirisa koji je fantastičan, ukus samo još više dopunjuje i potvrđuje takav utisak; neverovatno dugog finiša koji traje li traje, čovek oseti potrebu da zatvori oči i odluta u neko vreme kada je bio najsretniji i najzadovoljniji; zadovoljstvo zamenjuje tuga kada se čašica isprazni, ali zato ostaje miris u njoj koji vas prati kao najlepši parfem; jedno je sigurno, bolju rakiju od Viljamovke nisam probao u životu; jedva čekam decembar kada se nadam da ću dobiti jednu flašu ove fantastične rakije da mogu u njoj u miru da uživam; svaka Vam čast Stanišići
-za kraj sam ostavio rakiju Dekija Veljovića koji je bio gost Festivala tj nije učestvovao u takmičarskom delu; probao sam je zahvaljujući Dekijevoj ljubaznosti van konkurencije; i rakija je van konkurencije, šljivova prepečenica od Crvene Ranke, bela, mlada izuzetnog mirisa i ukusa, bila je pravi melem za moja čula jer sam je probao nakon "pobednice"; Deki mi je poklonio jednu flašu na čemu sam mu mnogo zahvalan; rekao mi je da će rakija verovatno ostati bela tj neće ići u bure-, rekao bih i ne treba, takvoj lepotici nije potrebna "pomoć" u životu, moći će ona to i sama, a majstoru Dekiju svaka čast, vrhunska rakija od moje omiljene sorte; i baš me briga što će neko da pomisli da sam subjektivan Grin Grin Grin kad budete probali videćete i sami; Deki je održao jedan lep govor u kome je predstavio svoj rad, svoje ideje i motivacije, želje za promovisanjem Crvene Ranke kraljice šljive i ponudio svoju pomoć svima koji to žele; činjenica da se pojavio na Festivalu dan pre krsne slave dovoljno govori o veličini ovog čoveka; o tome takođe govori i deo iz njegovog govora gde je pred svima rekao:"sve što znam i što sam naučio u ovom poslu naučio sam na forumu sve o vinu", nešto što je većina učesnika trebalo da kaže javno, ali su ipak rekli meni off the record....

Na kraju uz izvinjenje svima koji su morali da uzmu godišnji odmor da bi čitali ovaj tekst, hteo bih da kažem da je Festival u Pančevu ipak jedno lepo osveženje na našoj rakijskoj sceni tj ideja i način na koji je on zamišljen. Svakako da se može i mora bolje, ali zato bi Festival trebalo da živi i kada nadam se preboli sve dečije bolesti, preraste u ono što je siguran sam bila ideja vodilja organizatorima: poboljšanje i napredak srpske rakijske scene u svakom smislu i proizvođačkom i konzumentskom, pre svega kroz edukaciju ljudi. Kako čujem već je napravljen pozitivan iskorak u odnosu na prošlu godinu. Što bi rekao Ilija Malović u svom obraćanju prisutnima, "ako barem 10 procenata prisutnih hobista preraste u zvanične registrovane destilerije narednih godina, ideja Festivala je uspela". Da bi se to postiglo treba još puno da se radi i unapređuje. Inače, džaba smo krečili....

Sačuvana

"Rakija ti je, ako počem nijesi znao da ti kažem, jedno najpoštenije, najčistije i Bogom milosnim najblagoslovenije piće!"
Petar Kočić - Rakijo, majko, Srpski Književni Glasnik 1904 godina
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 70.0

« Odgovor #10 Poslato: 29. Oktobar 2019, 18:34:54 »

Bravo James ,posle ovog teksta ko da sam bio na festivalu.Mozda bi mogao da razmislis da krenes u ocenjivanje rakija.Nadam se da se nebi dugo pokvario i polakomio i da bi posteno sudio.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
jamsy69
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Увенуће шљива ранка, падај кишо без престанка

Mac OS X
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 29. Oktobar 2019, 18:42:43 »

Bravo James ,posle ovog teksta ko da sam bio na festivalu.Mozda bi mogao da razmislis da krenes u ocenjivanje rakija.Nadam se da se nebi dugo pokvario i polakomio i da bi posteno sudio.

Hvala Goja. Iskreno, rado bih se time bavio, ali bojim se da je to zatvoren klub za nas smrtnike....bar za sad
Sačuvana

"Rakija ti je, ako počem nijesi znao da ti kažem, jedno najpoštenije, najčistije i Bogom milosnim najblagoslovenije piće!"
Petar Kočić - Rakijo, majko, Srpski Književni Glasnik 1904 godina
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 70.0

« Odgovor #12 Poslato: 29. Oktobar 2019, 19:05:56 »

To je stvar odluke
Pa zar je moguce da 5,6 ljudi vlada u ovoj zemlji kod ocenjivanja rakije.
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #13 Poslato: 29. Oktobar 2019, 20:34:31 »

Ne 5-6 nego jedan. Ostalo su pratioci i podanici. Na žalost nije samo vladavina ocjenjivačkom scenom. U pitanju je nešto mnogo krupnije i pogubnije za rakiju kao takvu. Vladavina u trasiranju puta njenog kvaliteta. Zbog toga je i otvorena tema „Vjerovali ili ne, i ovako neki prave rakiju...“ i na njoj pišem sa puno argumenata, pa i puno žaoka, u nadi da ću još nekog ohrabriti da progovori. Rijetki su oni koji hoće javno govoriti o onom što misle, znaju i osjećaju. Pogotovo još ako je u pitanju nešto što se suprotstavlja formiranom, ustoličenom, „neupitnom“ i na svakom koraku prisutnom javnom mišljenju. Tako čovjek neminovno stiče neprijatelje.

Hvala ti jamsy69. Sa uživanjem sam ne čitao nego upijao tvoje utiske, opise i ocjene ovih rakija. Ne moram ih ni probati da bih znao kakve su. Kad čovjek svoje iskustvo, znanje i doživljaj prenese spontano, iskreno i uz sve to još ponudi na dlanu svoje emocije i svoja poimanja onda se nema šta misliti i razmišljati. Preostaje jedino pokušati ponoviti doživljaj i ljepotu opisanih trenutaka kojim su izložena ne samo čula nego i cjelokupno biće.  

Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #14 Poslato: 29. Oktobar 2019, 23:03:34 »

Da,to je uostalom i poenta posete takvim dešavanjima.
Kao i na salonima vina.Znaš šta tražiš,i šta ti najmanje treba. Smiley

Sačuvana

Čehov
Stranice: [1] 2 3 ... 5   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.033 sekundi sa 21 upita.