Da bi bilo jasnije. Ako se takva meka rakija hvata na 55 stepeni na kazanu bez kupole onda u nju uđe i patoka sa 8 stepeni na luli.
Ako se radi ono što ne treba, pa doda 10% vode, opet se ništa bitno ne može promijeniti. U takvu rakiju opet uđe patoka sa 13 stepeni alkohola na luli
Očigledno se radi o jačini 55% u prihvatnom sudu. Ali mi u tom slučaju pomenute vrednosti od 8 i 13 stepeni na luli apsolutno nisu jasne ?
Ja odavno ne silazim ispod 65 % u prihvatnom sudu ali ako me memorija služi još uvek mislim da pri onoj ,toliko puta po zlu pomenutoj, jačini od 50%u prihvatnoj posudi u tom trenutku na luli bude oko 30%?
Za ubrzano dozrijevanje su upotrebljene hrastove daščice dimenzija 10 x 20 x 100 mm...
E ovaj je deo potpuno nejasan ( zato mi i deluje kao trik pitanje
)
Prvo, ko bi se i zašto bavio takvom rabotom da prvo oskrnavi rakiju fermentacijom i neodvajanjem prvenca i nedovoljnim odvajanjem patoke da bi je potom tretirao filtriranim vazduhom u inox sudovima ??
Očito da je u pitanju neki eksperiment ( siguran sam da će na kraju uslediti i zaključak istog ) a pretpostavka , barem moja , je da onaj silni parket koji je dodat u periodu do zlatno žute boje sa ukusom i aromom koštica koje nisu uklonjene pri fermentaciji bi " prekrio " dobar deo prvenca i patoke.
Tu mi je dalje i nejasno pominjanje daščica hrasta u svojstvu ubrzanog starenja ?
Naravno da se radi o brlji u svim segmentima. Takva rakija bi zasigurno bila kisela zbog patoke, nearomatična zbog hladne filtracije, koliko bi bila smrdljiva ne mogu da procenim iz dva razloga. Prvo zato što sam imao prilike vrlo često da probam rakije sa nedovoljno odvojenog prvenca i taj ukus i miris prepoznajem ali se ne sećam da sam bio u prilici odnosno neprilici da probam rakiju kod koje je potpuno izostalo odvajanje prvenca pa mi je taj deo malo teži za razumevanje pa i za neki opis.
Takodje, mislim da sam upravo na ovom forumu pročitao odgovor na jedno pitanje ( mislim da je u pitanju bila jabuka ) gde je neko zaboravio da odvoji prvenac i tvoj odgovor da ne prepeca već ostavi tako što je , možda, u mojoj svesti bez iskustva sa takvim destilatom stvorilo sliku " podnošljivosti " takve situacije.
Čak mislim da bi takva rakija " na prvu " mogla da bude i vrlo dopadljiva bez obzira na sve evidentne mane.
Verovatno preteran zaključak
, " na prvu" je obično vizuelni doživljaj, zlatno žuta boja, potom ide miris u kom bi dominirao hrast i onaj osnovni miris šljive ( uz moja " očekivanja " da će prvenac biti onim zahvatima u drugom planu ) i na kraju ukus koji bi bio oštar, kiseo ali i u većem delu prijatan obzirom da se ipak radi o šljivi ( a u mojoj podsvesti zbog prvog dela priče o košticama i otvorenoj fermentaciji baš o crvenoj ranki
)
Elem, znam s'kim pričam
Možda sam baš zbog toga pomislio da si neki čudotvorac i da si onim zahvatima sa vazduhom, temperaturom i parketom uspeo od ..... da napraviš pitu