upravo sam dobio tonu i nesto jabuke, a uslovi za fermetaciju ravni nuli, sta bi ste vi radili u ovakvoj situaciji.
i deo koj se prirodno namece, sta raditi kad fermentacija stane usled jako niskih temperatura
mogao bi neko par reci o ovom da napise ako nije problem
Pocetkom ove godine, ili tacnije neposredno pred onaj period kada je temperatura dosla do -20C, isekao sam i bacio u bazen oko 9500kg-a jabuke. Bazen je betonski zasticeni epoksi smolom i zapremine oko 19000kg. Pojacao sam sa 3kg secera na 100kg jabuka. Secer sam rastvorio u bunarskoj vodi temperature oko 8C. dolio sam jos vode tako da je bila ukupna masa oko 11000kg. ubacio sam kvasac(predhodno aktiviran) za bela vina 1,5 kg, a cija je radna temperatura od plus 5 do 15C. Fermentacija je trajala oko 45 dana. Start fementacije je bio dva dana posle ubacivanja kvasaca. Prateci rad kvasaca, najveci zamah je bio prve dve nedelje gde je alkohol dosao na 3,8, posle toga je islo sporo ali u kontinuitetu. kada se fermentacija zavrsila alkohol je bio na visini 7,2, bez ostatka neprevrelog secera. Nisam koristio hranu za kvasce.
Armine, ovom dugackom pricom sam hteo da ti ilustrujem da je fermentacija moguca i u ovakvim uslovima, samo je potrebno da jabuku po mogucstvu ostavis da fermenise u jednom ili najvise dva suda, ja to tumacim zamahom kolicine mase gde se temperatura usled fermentacije podigne za neki stepen, a normalno i kvasac mora to da prati. normalno sudove za fermentaciju nemoj ostaviti napolju na mrazu vec u nekoj zasticenoj prostoriji. Kod mene je bazen ukopan, pod supom je, i povrsinki se malo razlikuje temperatura od spoljsnje.