03. Decembar 2024, 18:40:44 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Čuvanje kljuka  (Pročitano 38228 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #15 Poslato: 11. Decembar 2011, 19:40:38 »

Ja ne koristim nikakav iz prostog razloga sto ne pravim vocne rakije. Ako bi vec kupovao kupio bi digitalni, jednostavan je za upotrebu i bazdarenje.
Poruku sam procito i poslao ti odgovor Wink
U glavnom meniju foruma imas opciju "Moje poruke", tamo su i primljene i poslate poruke pa mozes procitati.
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #16 Poslato: 10. Decembar 2012, 17:46:45 »

upravo sam dobio tonu i nesto jabuke, a  uslovi za  fermetaciju ravni nuli, sta bi   ste vi  radili u  ovakvoj  situaciji.

i  deo  koj se prirodno  namece, sta raditi  kad fermentacija stane usled jako niskih  temperatura

mogao bi neko  par reci  o  ovom  da napise ako  nije  problem
Sačuvana

IMA TU NECEGA
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #17 Poslato: 10. Decembar 2012, 17:57:10 »

Koja je to temperatura? Ne misliš valjda na ovu vanjsku?
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 17.0

« Odgovor #18 Poslato: 10. Decembar 2012, 19:30:22 »

upravo sam dobio tonu i nesto jabuke, a  uslovi za  fermetaciju ravni nuli, sta bi   ste vi  radili u  ovakvoj  situaciji.

i  deo  koj se prirodno  namece, sta raditi  kad fermentacija stane usled jako niskih  temperatura

mogao bi neko  par reci  o  ovom  da napise ako  nije  problem

Pocetkom ove godine, ili tacnije neposredno pred onaj period kada je temperatura dosla do -20C, isekao sam i bacio u bazen oko 9500kg-a jabuke. Bazen je betonski zasticeni epoksi smolom i zapremine oko 19000kg. Pojacao sam sa 3kg secera na 100kg jabuka. Secer sam rastvorio u bunarskoj vodi temperature oko 8C. dolio sam jos vode tako da je bila ukupna masa oko 11000kg. ubacio sam kvasac(predhodno aktiviran) za bela vina 1,5 kg, a cija je radna temperatura od plus 5 do 15C. Fermentacija je trajala oko 45 dana. Start fementacije je bio dva dana posle ubacivanja kvasaca. Prateci rad kvasaca, najveci zamah je bio prve dve nedelje gde je alkohol dosao na 3,8, posle toga je islo sporo ali u kontinuitetu. kada se fermentacija zavrsila alkohol je bio na visini 7,2, bez ostatka neprevrelog secera. Nisam koristio hranu za kvasce.
Armine, ovom dugackom pricom sam hteo da ti ilustrujem da je fermentacija moguca i u ovakvim uslovima, samo je potrebno da jabuku po mogucstvu ostavis da fermenise u jednom ili najvise dva suda, ja to tumacim zamahom kolicine mase gde se temperatura usled fermentacije podigne za neki stepen, a normalno i kvasac mora to da prati. normalno sudove za fermentaciju nemoj ostaviti napolju na mrazu vec u nekoj zasticenoj prostoriji. Kod mene je bazen ukopan, pod supom je, i povrsinki se malo razlikuje temperatura od spoljsnje.

Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #19 Poslato: 10. Decembar 2012, 19:54:21 »

@armin1,
nemam ja puno iskustva u ovome ali citao po internetu pa onaku u prolaz mogu ti reci da postoje kvasci i za hladnu fermentaciju. Smiley
Jedan od njih je LT8 plus od Schliessmann-a.Dobar kvasac za sve voce. Snjime mozes staviti znaci i voce iz hladnjace na ukomljavanje a pri tome nemoras da zagrjejavas kominu,jer radi na temperaturi vec od 8 stepeni.Ima i drugih kvasca koji rade na 3 stepena nizu temperaturu( od +5 stepena).Za mogucu nizu temperaturu od 5 stepena nisam dosad cuo ni procitao.
Moras fermentaciju raditi u zatvorenoj prostorii i po potrebi zagrejes tu prostoriju. Ja sam palio cumbe na drva da podignem temperaturu. 
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #20 Poslato: 10. Decembar 2012, 20:56:45 »

pa mislim upravo na ove trenutne temperature. interesuje me kako da sacuvam voce koje bih eventualno ispasirao pa kad  doje lepo vreme da nastavim sa radom jer nemam prostor gde bih je sad ugrejao i pustio  da  odvri, vec sam koristio 1118 kvasac koj radi i na 6 stepeni iako prozvodjac preporucuje  bar 8, a ima ga i u enovitisu
Sačuvana

IMA TU NECEGA
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #21 Poslato: 10. Decembar 2012, 21:09:58 »

Jedino ozbiljno na što sam naišao (opet Tanner i Brunner), a vezano za ovu problematiku sa obrazloženjem najmanjeg mogućeg uticaja na kvalitet, je preporuka da se "konzerviranje" mora raditi prije fermentacije. Pasirani kljuk kome se pH spusti ispod 2,5, tačnije od 2.2 do 2.4 i drži se na temperaturi ispod 10 stepeni. Kada se ta temperatura ustali da neće padati ispod radne temperature kvasca, pH se podigne na 3.2 dodavanjem kaustične sode. Ostalo se radi kao u normalnim uslovima.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #22 Poslato: 10. Decembar 2012, 22:20:04 »

to bistrice majstore
Sačuvana

IMA TU NECEGA
duhovitiduh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Firefox 36.0

« Odgovor #23 Poslato: 08. Oktobar 2015, 11:57:55 »

Ovo sa spuštanjem pH pa onda podizanjem potseti me kako je kralj roka Elvis P. okončao. Da bi mogao da spava kljukao se tabletama za spavanje, pa onda tabletama da ostane budan. I tako u krug dok ga srčka nije izneverila.
Prvo baciš novac i vreme na spuštanje pH, pa onda na podizanje, i na kraju kupiš kvasac koji radi na niskim temperaturama.  Thumb
Put do pakla često je popločan dobrim namerama.
Sačuvana

Okreni, obrni, opet ti je donji deo leđa pozadi.
Turizmolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 92.0

« Odgovor #24 Poslato: 14. Septembar 2021, 19:10:55 »

Scratchhead a da vas pitam, da li kljuk treba zatvoriti ili ne?    dohfly Smiley

Grožđe izmuljano, nemam poklopac za bure (350kg/puno oko 60%),
da li da ga "zadihtujem" nekim najlonom i lastikom oko bureta, ili staviti
preko bureta materijal koji može da "diše" i pušta CO2 napolje (tipa neki čaršav)...

Sačuvana
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 92.0

« Odgovor #25 Poslato: 14. Septembar 2021, 21:40:19 »

Moraš to zatvoriti na bilo koji način. Moj prijedlog je najlon i neka traka. Napravi i neku improvizaciju za vrenjaču.
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
Turizmolog
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 92.0

« Odgovor #26 Poslato: 14. Septembar 2021, 22:37:47 »

Hvala ToniniThumb

Probaću i vrenjaču nekakako da postavim,
mada bure nema "original" poklopac,
da može da se kupi nešto bih i mogao da smislim,
ovako ne znam kako...
Sačuvana
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 92.0

« Odgovor #27 Poslato: 14. Septembar 2021, 22:47:45 »

Najlon preko bačve  i postavi gumu ispod najlona. Sve dobro zamotaj nekom trakom zatim tu gumu stavi u čašu sa vodom. To bi bilo dovoljno.
Nećeš moći namontirati vrenjaču.
To sam ja napravio prošle godine na bačvi od 220 litara. Sad sam nabavio sve sa poklopcima npo smiješnim cijenama.
Pozz
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.094 sekundi sa 21 upita.