06. Decembar 2024, 07:37:55 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dudovača  (Pročitano 64761 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 56

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #30 Poslato: 23. Novembar 2015, 17:59:11 »

Ambiciozno !! 1000 kg , ima da se natreseš dudova kao niko. Predlažem ti veliki najlon ispod duda i dugačka motka sa kukom za povlačenje i lagano trešenje grana. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
Mark 2
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 15. Jun 2017, 14:19:59 »

Pozdrav.Evo i ja trenutno skupljam dudove za rakiju.Radim to godinama imam kuci 2 duda beli(tacnije rozi) ogroman 10m visok i toliko sirok i crni manji.Dosad sam dodavao 2 kg secera na 100 kg,ove godine cu pokusati bez secera.Nadam se da nista nece skoditi mozda bude i bolja.
Isto tako prostrem najlon ali opet zbog velicine napada i na supu,kokosinjac...
Ostavim je uvek na 23 grada ,moze najmanje 22 jer pobeli ako je slabija.
Sačuvana
Prle1994
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 13. Jun 2021, 22:10:18 »

Pozdrav,
nigdje ne mogu naci koliko Ekslovih stepeni treba kljuk od duda da ima da bi bio spreman za pecenje..Ako ne zna bio bih zahvalan za informaciju.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 14. Jun 2021, 20:50:13 »

Princip je isti. Sve su ostalo nijanse.  Grin 
Mjeri dnevno i ako za par dana ne vidiš promjenu fermentacija je završena.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Fleksi123
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #34 Poslato: 23. Septembar 2021, 10:24:56 »

Napravio sam ovu godinu malo prepecenice od belog duda. Prepek sam izvadio na 70 %.
Posto je proslo 3 meseca planiram da je spustam ali sam primetio da se rakija brzo zamuti.
Dobio sam savjet da se dudova rakija muti ispod 51-52 % i da je to idealna jacina za spustanje
ako ne zelimo mutnu rakiju. Pa bi hteo da pitam dali postoji nacin da se rakija dovede do nekih 45 %
a da bi ostala bistra ili je normalno da dudovacu ostavimo na 52%.
Sačuvana
rajx
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #35 Poslato: 17. Decembar 2021, 08:12:18 »

Koliko sam upoznat, destilat se zamuti ako se razblazuje sa tvrdom vodom - cesmovaca/flasirane vode sa dosta suvog ostatka, reakcija sa visim alkoholima u destilatu.
Trebalo bi da ne dodje do mućenja ako se razblazuje za mekom vodom… npr rosa ili ledena najbolje ako imaš Rö filter.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #36 Poslato: 19. Decembar 2021, 11:14:15 »

Idu me asocijacije na stihove u zadnje vrijeme.  Grin
„Gdje raste sjeme zla što se sprema?
U tvome srcu kad pustiš ga da drijema.
U jednom trenu svima biće jasno,
 al’ tad će možda biti malo kasno.“

Nije iskonsko zlo ono koje jedino vodi u neuspjeh i propast. Oduvjek je vjerni saučesnik bilo površno znanje ili neznanje koje otvara prostor manipulaciji.

Pa da iznova rezimiramo i zamućenje destilata. Postoje dvije vrste zamućenja. Ono koje se dešava pod uticajem diletantizma i ono prirodno koje se u mnogim situacijama ne može izbjeći.

Samo još diletanti svode destilat na pitku jačinu tvrdom vodom, ne poštuju postupak miješanja i prave neke slične krupne pogreške tako da je ta priča, izvan okvira onih koji ništa ne žele i nisu u stanju spoznati, apsolutno suvišna.

Za one druge u pitanju su hidrofobne interakcije i promjene rastvorljivosti srednje i dugolančanih estera, njihovih kiselina, pa i nekih drugih jedinjenja koja se sa njima grupišu. Dakle, na te nakupine zamućenja se mogu „lijepiti“ i druge aromatske materije u zavisnosti od koncentracije etanola pa tako i viši alkoholi ali oni nikada ne mogu biti uzrok zamućenja. Jednostavan dokaz je vidljiv hemijskom analizom prije i nakon filtracije u kojem destilat više nema zamućenja. Tada u pravilu ima nešto malo veću koncentraciju viših alkohola.  
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.021 sekundi sa 21 upita.