16. Mart 2025, 19:20:30 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Proizvodnja soka  (Pročitano 65667 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
STRAHINJA
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 42

g

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Poslato: 15. Septembar 2009, 09:25:54 »

INTERESUJE ME DA LI NEKO ZNA KO PROIZVODI PRESE I MASINU ZA PASTERIZACIJU ZA PROIZVODNJU PRIRODNOG SOKA RECIMO OD JABUKE ILI DUNJE?
MISLIM DA BI TO MOGLO JAKO DOBRO DA PRODJE NA TRZISTU!

http://www.proizvodnjarakije.com/
Sačuvana

pravila su pravila......
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #1 Poslato: 16. Septembar 2009, 11:28:49 »

Pokusaj da nadjes nesto na ovim linkovima:

http://www.ipc-proinz.com/page-proizvodniprogram.htm
http://www.pigo-r.net/sr/index.php
http://www.pro-mont.co.rs/onama.htm
http://www.hromil.co.rs/
Sačuvana
STRAHINJA
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

g

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #2 Poslato: 17. Septembar 2009, 08:04:50 »

Pogledao sam malo ali ne mogu da nadjem ono sto mi odgovara!
Pricao sam sa jednim prijateljem pa mi je obecao da ce me odvesti kod coveka koji ima malu masinu za pasterizaciju jednostavne izrade koju neko pravi za 200-300e i sok puni u klasicne vinske litarske flase.
Posle takvog procesa pasterizacije taj sok moze da se cuva skoro godinu dana.
Ima staru presu za grozdje, blago iscedi voce, procedi ga kroz gazu i pasterizuje ga. To je lek!
Ja kad meljem dunju, posto imam secku za voce koja je dobro isitni, rukama sebi nacedim par litara soka, bude prva liga.
To nema sanse nigde da kupis.

Sačuvana

pravila su pravila......
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #3 Poslato: 17. Septembar 2009, 09:45:55 »

У праву сте, Страхиња. Мени је један воћар, пре пар година, кад сам био код њега, понудио сок од јабуке на тај начин направљен. Држао га је у подруму, у флашама, исцеђен из јабука и пастеризован. Да ли је био то такав тренутак, или шта ли је, углавном никад нисам ништа лепше пио!
Што се тиче пастеризације:
Ја нисам технолог (за разлику од диоде) али ја приручним средствима пастеризујем за властиту употребу сирупе које правимо. Сад ћу вам описати како па вам можда може помоћи.

Сируп ставим у лонац и под контролом термометра доведем га на 70-ак степени целзијуса.
У међувремну стаклене флаше оперем и тако мокре ставим у микроталасну рерну. Колика им буде температура не знам, али претпостављам око 100 степени. У обичној рерни загрејем чепове (то су они метални чепови који на средини имају тањи део који се, кад се чеп охлади, увуку и направи се вакум).
И сад једноставно, рукавицом вадим флаше из микротасне и сипам сипаћом кашиком у њих сок, заврнем чеп, и то је то!
Кад се флаше хладе чује се како чепови пуцкетају, то јест направи се вакум у флаши.
Последњи пут сам овако пастеризовао сируп цвета зове и трајао је две године. Колико дуго би трајао, не знам, али дакле 2 године најмање је проверено.
истина, сируп је доста сладак па се лакше чува, али мислим да би и исцеђени сок сигурно био добар годину дана.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #4 Poslato: 17. Septembar 2009, 12:49:50 »

Nisam slusao tehnologiju voca pa mi proizvodnja sokova nije bas bliska...
Uglavnom, za male kolicine se ne isplati nabavljati pasterizator pa ti preostaje jedino ovaj alambikov sistem.
Temperatura od 65-75oC u trajanju od 10 - 15 minuta unistavaju vecinu mezofilnih vegetativnih bakterija, kvasaca i plesni.
Efikasnost pasterizacije zavisi od vise fakrora - visine temperature, duzine njenog delovanja, vrste mikroorganizama, sastava okolnog medijuma (kolicina vode, secera, konzervansa ), pH vrednosti....
I jos jedna stvar, vreme se racuna od momenta kada sok postigne temperaturu pasterizacije a ne od momenta obacivanja flase u vodu zagrejanu na potrebnu temperatura.

Citat
Последњи пут сам овако пастеризовао сируп цвета зове и трајао је две године. Колико дуго би трајао, не знам, али дакле 2 године најмање је проверено.
истина, сируп је доста сладак па се лакше чува, али мислим да би и исцеђени сок сигурно био добар годину дана.

Za ovo nisam bas siguran. Sirup je pun secera koji dize osmotski protisak i ponasa se kao konzervans. Sok je sredina koja je pogodna za razvoj MO i pasterizacija ga moze sacuvati od kvarenja u periodu od tridesetak dana i to ako ga drzis na niskoj temperaturi. Ovo nisu provereni podaci vec moja pretpostavka. Ako hoces da ga cuvas duze moraces dodati neki konzervans....
Sačuvana
borob
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #5 Poslato: 01. Novembar 2009, 18:50:04 »

Dobra tema prijatelji!
  Zamislite koliko se jabuke baci ove godine!!!
  Pre dva dana sam bio u KG i po preporuci drugara oterao 200 kg jabuke, obicne , svih vrsta, potkupljene ispod drveta sa namerom da napravim sok!
   I zbilja, jedna secka ( mislim da se slicna koristi kod usitnjavanja secerne repe za potrebe ishrane stoke, mada kazu da to moze uraditi i secka za sitnjenje stabljika kukuruza), koja je malo preradjena to jest dodat joj je deo kao mali kos u koji se sipa jabuka, isitnjena jabuka upada u presu ( obicna vinska presa za presovanje grozdja) kojoj je za brze rukovanje umesto navoja za pritiskanje ugradjen hidraulicni klip!
   kada se napuni presa, vec dobijemo dobar deo soka, a pritiskanjem - presovanjem iscedimo ceo sok!  I to je to!!  Od 200 kg jabuke, iscedili smo oko 120 litara soka! Prvoklasnog, prelepog, prirodnog!!!
   A onda kuci, onako kako je vec neko opisao,prokuvavanjem do prvog prokljucavanja, samo u nedostatku staklenih flasa, mi smo koristili plasticne od koka -kole , imali malo problema , ali za sada uspesno!!!
    ovih dana teramo ponovo ali nesto vise jabuke!!  A zao mi sto sam propustio breskvu, visnju, kajsiju ,  ..............sve je to moglo da se iskoristi i .......... mozda bi se od toga moglo i ziveti!
   E sad, sve to moze da se napravi od prohroma, da bude zbilja lepo i da ispunjava uslove kako bi se napravila i neka komercijalna proizvodnja!    Ovaj u KG uzima 8 dinara po iscedjenom litru, 120 litara smo cedili oko 20-tak minuta, a bila je guzva i cekali smo na red !!  Zanimljivo zanimanje i veoma profitabilno!!  Do neke granice verovatno!!
Sačuvana
STRAHINJA
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

g

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #6 Poslato: 02. Novembar 2009, 07:28:40 »

Nista zdravije nema! Evo kod mene u okolini ima fabrika za proizvodnju organske hrane i pica, to Evropsko trziste trazi.http://www.zdravo.rs/
Imam svu potrebnu opremu i sirovinu , sem odgovarajuce prese tako da cu sledece godine da probam redom sve vrste soka pa cu napisati kakva sam iskustva imao. Ako neka zna nekog proizvodjaca presa kog bi mogao da kontaktiram neka slobodno pise. Iskustva u cedjenju soka su takodje od neprocenjive vrednosti pa slobodno pisite.
Sačuvana

pravila su pravila......
sapy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 59

Windows XP
Browser:

« Odgovor #7 Poslato: 02. Mart 2010, 18:36:57 »

zanima me jeli netko pravio sok od šljive,nigdje to nisam vidio za kupiti Scratchhead Scratchhead
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #8 Poslato: 02. Mart 2010, 21:29:34 »

ja se secam da sam kao klinac pio sok od sljiva koji je proizvodila srbijanka i od tih vremena nisam video da neko pravi sok od sljiva
Sačuvana

alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 Poslato: 02. Mart 2010, 21:49:45 »

I ja se sećam da sam nekad davno pio sok od šljiva a sad mogu da nađem samo ovo:

http://www.youtube.com/watch#playnext=1&playnext_from=TL&videos=pkV83QUl5gw&v=1PK-asN0_sM
Sačuvana
sapy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #10 Poslato: 02. Mart 2010, 22:30:44 »

prije dosta godina sam pio sok od šljive-Bosanka Doboj i strašno mi se svidio,pošto imam 1200 šljiva a u Hr su uveli novi zakon o rakijama palo mi na pamet praviti sok od šljive ali nemam pojma kako,svi rade jabuku?Huh?Huh?
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 Poslato: 02. Mart 2010, 23:16:28 »

Uzmite diodu u službu. On je diplomirani prehrambeni tehnolog. Morao bi znati kako ide tehnologija proizvodnje soka od žljiva.
Dogovorite se na procenat.
Ja bih sok istiskao presanjem i centrifugiranjem, potom ga istaližio (izbistrio) i onda pasterizovao.
Prirodnije ne može.
Sačuvana
sapy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #12 Poslato: 02. Mart 2010, 23:42:40 »

a čemu centrifugiranje?
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 Poslato: 03. Mart 2010, 00:15:50 »

Pa da se iscedi sve.
Ili možda ne treba? Nemam pojma.
Sad će dioda pa neka on to razjasni.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #14 Poslato: 03. Mart 2010, 11:08:05 »

Grin
Nisam slusao tehnologiju voca, to su slusae kolege sa konzervisane hrane a ja sam sa mikrobioloskih procesa. Moje tehnologije su vino, pivo, kvasci, alkohol, voda i prerada otpadnih voda...
Sapy, ako te bas zanima mogu se raspitati pa cu ti javiti osnovne korake u procesu prerade.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.049 sekundi sa 21 upita.