16. Maj 2025, 01:00:24 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Proizvodnja soka  (Pročitano 66288 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #15 Poslato: 03. Mart 2010, 16:28:59 »

Sam postupak proizvodnje soka je naizgled jednostavan, kao što je jednostavan i postupak za dobijanje vina ili rakije. Ali u stvarnosti to je jedan zaokružen i komplesan tehnološki postupak koji može rezultirati željenim ili tržišno poželjnim kvalitetom samo u situaciji duboke zaokupljenosti, ljubavi i cilja koji pred sebe postavlja onaj koji ga i vodi čitavo vrijeme. A to je čovjek sa svim svojim strpljenjem, znanjem i umiječem. Tako da ti odgovor na pitanje o samoj tehnološkoj šemi u stvari ne znači ništa. Pogledaj diodin odgovor: „Nisam slusao tehnologiju voca.“, i neka ti to bude smjernica u razmišljanju, jer ako se on tako olako ne upušta u pisanje o navedenj temi, onda ti sam odgovor indirektno šalje poruku da se ni ti ne bi trebao olako upustiti u proizvodnju. Da bi ti donekle približio ovo što je napisano, našao sam jedan link za proivodnju soka sličnog onom od šljive pa ga pročitaj, a tu ćeš pronači i odgovor na pitanje o centrifugiranju
http://www.tehnologijahrane.com/voce/vocni-sokovi/proizvodnja-bistrog-koncentrata-vocnog-soka-borovnice
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
sapy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 60

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #16 Poslato: 03. Mart 2010, 20:27:05 »

Grin
Nisam slusao tehnologiju voca, to su slusae kolege sa konzervisane hrane a ja sam sa mikrobioloskih procesa. Moje tehnologije su vino, pivo, kvasci, alkohol, voda i prerada otpadnih voda...
Sapy, ako te bas zanima mogu se raspitati pa cu ti javiti osnovne korake u procesu prerade.
ako vam nije problem želio bih znati bar osnovu,hvala unapred
Sačuvana
sapy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #17 Poslato: 03. Mart 2010, 20:31:21 »

Sam postupak proizvodnje soka je naizgled jednostavan, kao što je jednostavan i postupak za dobijanje vina ili rakije. Ali u stvarnosti to je jedan zaokružen i komplesan tehnološki postupak koji može rezultirati željenim ili tržišno poželjnim kvalitetom samo u situaciji duboke zaokupljenosti, ljubavi i cilja koji pred sebe postavlja onaj koji ga i vodi čitavo vrijeme. A to je čovjek sa svim svojim strpljenjem, znanjem i umiječem. Tako da ti odgovor na pitanje o samoj tehnološkoj šemi u stvari ne znači ništa. Pogledaj diodin odgovor: „Nisam slusao tehnologiju voca.“, i neka ti to bude smjernica u razmišljanju, jer ako se on tako olako ne upušta u pisanje o navedenj temi, onda ti sam odgovor indirektno šalje poruku da se ni ti ne bi trebao olako upustiti u proizvodnju. Da bi ti donekle približio ovo što je napisano, našao sam jedan link za proivodnju soka sličnog onom od šljive pa ga pročitaj, a tu ćeš pronači i odgovor na pitanje o centrifugiranju
http://www.tehnologijahrane.com/voce/vocni-sokovi/proizvodnja-bistrog-koncentrata-vocnog-soka-borovnice

bistrice hvala na linku,nisam ni mislio olako se upustiti,idem kod jednog jabukara da vidim kako on radi sa jabukom sokove,ima mali obrt za prozvodnju sokova od jabuke,nije neka velika investicija a koliko vidim dobro se prodaje
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #18 Poslato: 04. Mart 2010, 01:36:46 »

Raspitacu se pa cu javiti mada mi se cini da je ona sema, sa linkakoji je bistrica postavio, na neki nacin univerzalna...
Sačuvana
Komsic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.8

« Odgovor #19 Poslato: 04. Mart 2010, 09:40:13 »

Evo moje iskustvo sa pravljenjem soka:
Kupio  masinu za mljevenje voca , neku od MIO Osijek  , Presu vinogradarsku vec imam i inox posuduod 100 l
Voce oprao u vodi u koju sam stavio oko 200 g C vitamina . Neke ostecene jabuke ocistio nozem u tak oprano bacao na mljevenje.
Sve samljeveno u jednoj bacvi , dodao jos 200 gr C vitamina da mi ne posmedji sok  i nekakav dodatak , koristi se u vinarstvu , za bolje presanj. Tak ostavio 12 sati .
Sljedeci dan presanje i u ispresani sok dodao bentonit za bistrenje. nakon 12 sati sok bistar ko voda .
Uzeo posudu od 30 l , to mi bila najveca koj sam imao i u njoj  zagrijavao do 75 s C mi tako zagrijano drzao 5 min.
Istresem u inoxicu i ponovo !!!!
Sok predivnog izgleda i kvaliteta . sladora oko 12 %  .

E sad ono naaaaaajvaznije . U svemu tome nisam zadovoljan sa mlinom za voce. Naime , melje prilicno krupno , komada veliki i cm kubni .
Postoje na trzistu mlinovi  koji prave kasu ali najjeftiniji koji sam ja nasao je oko 600 E  a ja sam ovaj svoj platio 330 E .
I pitanje ima li neko da se bavi izradom takvih mlinova ?
I evo mislio postaviti i slicicu ali  bas ne vidim nacin pa ak moze nekonek mi posalje na PM kako postaviti atachment  na forum
Sačuvana
Maestro
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #20 Poslato: 04. Mart 2010, 10:41:49 »

Evo pogledajte i mašine za mlevenje i pasirke. Na fotografijama imate adresu web strane. Čini mi se da na sajtu ima i cenovnik!

Pozdrav  Thumb
Sačuvana

"Deli svoje znanje, to je način da budeš besmrtan"
sapy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #21 Poslato: 04. Mart 2010, 15:17:55 »

Evo moje iskustvo sa pravljenjem soka:
Kupio  masinu za mljevenje voca , neku od MIO Osijek  , Presu vinogradarsku vec imam i inox posuduod 100 l
Voce oprao u vodi u koju sam stavio oko 200 g C vitamina . Neke ostecene jabuke ocistio nozem u tak oprano bacao na mljevenje.
Sve samljeveno u jednoj bacvi , dodao jos 200 gr C vitamina da mi ne posmedji sok  i nekakav dodatak , koristi se u vinarstvu , za bolje presanj. Tak ostavio 12 sati .
Sljedeci dan presanje i u ispresani sok dodao bentonit za bistrenje. nakon 12 sati sok bistar ko voda .
Uzeo posudu od 30 l , to mi bila najveca koj sam imao i u njoj  zagrijavao do 75 s C mi tako zagrijano drzao 5 min.
Istresem u inoxicu i ponovo !!!!
Sok predivnog izgleda i kvaliteta . sladora oko 12 %  .

E sad ono naaaaaajvaznije . U svemu tome nisam zadovoljan sa mlinom za voce. Naime , melje prilicno krupno , komada veliki i cm kubni .
Postoje na trzistu mlinovi  koji prave kasu ali najjeftiniji koji sam ja nasao je oko 600 E  a ja sam ovaj svoj platio 330 E .
I pitanje ima li neko da se bavi izradom takvih mlinova ?
I evo mislio postaviti i slicicu ali  bas ne vidim nacin pa ak moze nekonek mi posalje na PM kako postaviti atachment  na forum
dali si razređivao sa vodom i koliko tako može stajati
Sačuvana
Komsic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.8

« Odgovor #22 Poslato: 09. Mart 2010, 11:21:36 »

Nikakvo razrjedjivanje ! Ugodno za piti  onakvo kakvo je iscjedjeno , bez dodataka icega !  Uglavnom prikupljao podatke iz nekih Njemackih knjiga  i kazu da je minimum godinu dana cuvanje  pa i do dvije  neki tvrde !!!
U mojoj kuci , cetveroclana obitelj , pored soka od kupine , ribizle i bazge ( zove ) popili smoga za mjesec i pol dana ( 100 litara !!!!! ).
Stvarno ukusan  , ne odoljiv  !
I kolio sam skuzio , Idared mi je ko nekakav balast , zlatni delises mi je dao slador a grany smith miris . super kombinacija .
Sačuvana
sapy
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #23 Poslato: 14. Mart 2010, 16:01:43 »

evo ja pravio sok od šljive :)bilo u zamrzivaču oko 3 kg za knedle pa sam maznio da žena ne sazna :Podvojio košticu i kožicu,pasirao na pasirku,dobio sam gusti sirup pregust i presladak,dodao istu količinu vode i zagrijao na 80 c i tako držao oko 5 min,ohladio i probao,fatazija od okusa,pektini ljepe usta a miriše cijela kuća.jedini je problem što brzo morate u wc,za probavu je kao i šljiva,još nisam probao filtrirati jer se sve popilo ali doći će bzo ranke Grin
Sačuvana
manijak
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #24 Poslato: 14. Jun 2012, 11:32:57 »

moze li mi neko reći, da li za proizvodnju soka treba da se nabavi licenca i da li treba da se certifikuje taj proizvod da bih se mogao izvlačiti na europsko tržište ili na tržište regiona.
Sačuvana
manijak
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #25 Poslato: 14. Jun 2012, 11:33:45 »

zanima me isto koliko se soka može dobiti nap. od 5 t jabuke
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #26 Poslato: 05. Jul 2012, 07:59:22 »

zanima me isto koliko se soka može dobiti nap. od 5 t jabuke
Jabuka sa cedjenjem i presovanjem moze da ima radman soka od 55%-70%
Sačuvana
happy star
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 48.0

« Odgovor #27 Poslato: 07. Oktobar 2018, 20:31:53 »

Ove cele godine voce ima izuzetno nisku cenu. Recimo cena jabuke trenutno kod nas je 5-8 din. Mnogi je ne beru, jer ne mogu da plate na tu cenu berace. Mislim da bi trebalo aktivirati ljude da prave taj vrlo zdravi sok, a ne da pijemo sokod od baza jabuke, koji se najvise uvozi.

Dajte da malo aktiviramo ovu temu i da napravimo tehnolosku semu proizvodnje zdravog i nadasve jeftinog soka.

Pozz
Sačuvana

"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"

Nikola Tesla
Stop
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #28 Poslato: 07. Oktobar 2018, 20:48:04 »

Thumb I meni ista stvar pade na pamet ovih dana dok sam  preradjivao jabuku za rakiju.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #29 Poslato: 07. Oktobar 2018, 21:58:54 »

Zavisi koji sok hoćete da proizvodite,da li matični ili pasterisani bistri voćni sok bez konzervanasa ili sirup o kojem ti happy pričaš a masovno se uvozi,a opet budi siguran da većina onih bistrih sokova su napravljeni upravo od ovog drugog.
Iz prostog razloga što proizvodnja ovog prvog nije nimalo naivna,i potrebna je dobra oprema i ceo tehnološki postupak je zahtjevan samim tim što je osjetljiv i nije zaštićen ni konzervansima niti osmotskim pritiskom koji stvara dodat šećer.

U suštini se sastoji od osnovnih operacija a to su,pranje,muljanje,blanširanje,tretman enzimom,ceđenje,centrifugiranje i punjenje u tank.
Sad je pitanje da li od ambalaže ideš na flaše,ili bag in box.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.04 sekundi sa 21 upita.