24. April 2025, 19:09:43 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 16   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija  (Pročitano 230493 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Poslato: 10. Maj 2008, 22:24:25 »

Reč rakija je arapskog porekla i potiče od reči „al-rak“, što u slobodnom prevodu znači znoj. U naše krajeve je stigla sa Turcima u 14. ili 15. veku. U početku je označavala piće arak koje se proizvodilo u Indoneziji, Maleziji i drugim dalekoistočnim zemljama, a dobijalo se destilacijom prevrelog soka ili vina specijalnih vrsta palmi.

Još u IV veku pre nove ere Aristotel je zapisao da bi morska voda kao i vino i druge tecnosti mogli da se pretvore u pijacu vodu kada bi se podvrgli procesu destilacije. Ovaj zakljucak ipak dugo posle nije korišcen sve do VIII ili IX veka nove ere kada su arapski alhemicari osmislili “alambike” koje su koristili za dobijanje osnova parfema. Ovi instrumenti takode su korišceni pri pokušajima tadašnjih alhemicara da od osnovnih metala (gvožda i olova) dobiju zlato.

Znanje o procesu destilacije brzo se širilo po Evropi i u mnogim zemljama zapocela je proizvodnja destilovanih alkoholnih pica koji su nazivani voda života. Otkrivanje pravog porekla odredenog alokoholnog pica nije nimalo lako pošto su recepti postali deo nacionalnog ponosa. U XV veku pocinje proizvodnja “nacionalnih pica” u zemljama Evrope i to džina u Engleskoj, šnapsa u Nemackoj, akvavita u Skandinaviji, vodke u Rusiji i Poljskoj, i RAKIJE na Balkanu.

U prvo vreme korišcena su u terapeutske, medicinske svrhe ali i za postizanje dobrog raspoloženja.
U Srbiji se rakija proizvodila od različitog voća, najčešće od šljive i to tek krajem 19. veka nakon unistenja vinograda filokserom i smanjene proizvodnje vina. Danas se u Srbiji proizvode rakije od različitog voća mada šljivovica i dalje ima primat...

JAČINA RAKIJE

Jačina rakije oređuje se po količini alkohola koji se izražava u zapreminskim delovima ili volumnim procentima, koji se obeležavaju kao %vol. Volumni procenat je broj litara čistog etanola (čistoće 100%) koji se nalazi u 100 l alkoholnog pića odnosno u vodeno alkoholnoj smeši koja to piće čini.
Ponekad se u svakodnvnom govoru jačina alkohola još uvek izražava u gradima. Preračunavanje se jednostavno može izvršiti pomoću jednakosti:

1 grad = 2.46 vol%

Najpraktičnije i najbrže jačina rakije se određuje pomoću alkohometra.

Preuzeto sa: www.rakiabar.com

Sačuvana
bata
Gost
« Odgovor #1 Poslato: 13. Maj 2008, 16:50:26 »

Jacina rakije moze da se odredjuje pomocu plamena, tacnije pomocu boje i jacine plamena koji se dobija sagorevanjem alkohola u rakiji. Primera radi ja prilikom destilacije ne koristim grad ili alkoholmetar vec koristim plamen i dok god ima plavicastu boju ja ostavljam rakiju da kaplje iz stabarke cim krece da menja boju na zutu ili crvenu prekidam destilaciju. I ovako ostavljena rakija kada se ohladi ima jacinu od 20,5 do 21 grad!
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #2 Poslato: 13. Maj 2008, 17:13:39 »

Citat
I ovako ostavljena rakija kada se ohladi ima jacinu od 20,5 do 21 grad!

To mu dodje oko 52% volumna sto je prilicno jako, pretpostavljam da kasnije razblazujes sa destilovanom vodom... Znaci li to onda da ne radis prepek nego prvi put prekidas destilaciju kad dodje do tih 20 - 21 grad?

Moram priznati da ranije nisam cuo za ovu metodu, kako to prakticno izvodis odnosno koliko cesto uzimas uzorak i palis ga?

Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #3 Poslato: 13. Maj 2008, 23:22:56 »

Pozdrav od dekija, evo i ja da se ukljucim u rad sa par fotografija moje destilerije i ambijenta sela Gledic

Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #4 Poslato: 13. Maj 2008, 23:43:18 »

deki ovo je odlicno, sto bi Memedovic rekao 100 % prirodno... Garant ovo selo nema vise od 100 stanovnika, barem sam ja stekao takav utisak... Nema veze sa proizvodnjom rakije ali moram da te pitam, ima li nekih terena za lov i ribolov u blizini, nesto mi se cini da ima...
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #5 Poslato: 14. Maj 2008, 23:43:18 »

blizu si, ali pre drugog svetstkog rata samo skola je imala 100 djaka, selo je poznato po sljivama i rakiji, a zaseok koji je na slikama zove se rakija. Inace je lovno podrucije i lov je dosta popularan medju stanovnicima i ljubiiteljima prirode
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #6 Poslato: 15. Maj 2008, 11:01:40 »

Rakija iz rakije  Grin

Nisam ni sumnjao da je lov popularan, vidi se na slikama da je priroda izmisljena...

Jesi li bio kod inspektora?
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #7 Poslato: 16. Maj 2008, 16:42:11 »

Naravno rakija iz rakije  Roll Eyes. To ce biti moj brend, pricu o tome kako je nastalo ime zaseoku Rakija poslacu za koji dan, vrlo je interesantna

Inspektora ne mogu da nadjem na poslu, kao non-stop su na terenu. Ima li sta za onu rejonizaciju vocarstva u Srbiji?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #8 Poslato: 16. Maj 2008, 16:53:30 »

Sta ce ljudi kad se ubijaju od posla pa su stalno na terenu  Grin
Sto se rejonizacije tice nista nisam saznao, potrudicu se jos da iskopam nesto, googlao sa u par navrata i nista korisno nisam izgooglao..
Sto se price o rakiji tice samo izvoli  8)
Sačuvana
Peđa
Gost
« Odgovor #9 Poslato: 25. Maj 2008, 02:58:11 »

činjenica je da takvih inspektora ima malo i da imaju veliki reon. Oni su dužni da obiđu svakog potencionalnog proizvođača i da na licu mesta vide svu opremu i objekte. To zaista traje dugo. Moj ti je savet da odeš rano ujutru u inspekciju ( oko 7h ) i da ih nahvataš dok su još tu.
Ja sam "moju" inspektorku nahvatao ujutru, stavio je u kola i odvezao da sve vidi, a onda je vratio u kancelariju. Jbg prevalio sam 200 km.
I još nešto, posle ćeš morati da joj nosiš uzorke proizvoda. Potrudi se da to bude ok, da te ne gnjavi.

I da, mogli bi da organizujemo neko lovačko, vinarsko, rakijski susret!  Smiley
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #10 Poslato: 25. Maj 2008, 09:23:21 »

ovaj trojni ( lovačko, vinarsko, rakijski) susret ti nije losa ideja
Sačuvana

dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #11 Poslato: 25. Maj 2008, 09:36:33 »

Ma kakvi losa, cak i da izbacis nesto opet ostaje odlicna kombinacija  Grin
Sačuvana
sablja
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #12 Poslato: 08. Jun 2008, 23:55:17 »

Cao vidim vodi se diskusija o RAKIJI. Inace pecem rakiju iz hobija ali mi fali kvalitetan gradomer [alkoholomer] dali neko zna de se moze kupiti u okolini SUBOTICE a damuje radne tempratura 20c Huh?Huh?Huh? Scratchhead
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #13 Poslato: 09. Jun 2008, 11:36:22 »

Pozdrav sablja

Pogledaj u poljoprivrednim apotekama ili trznim centrima tipa "Merkur", naci ces sigurno nesto..
Hrvatski INTOS i TLOS alkoholmetri su pouzdani pa pogledaj da li imaju njih..
Koje rakije peces tj. od kog voca?
Sačuvana
sablja
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.14

« Odgovor #14 Poslato: 09. Jun 2008, 22:23:09 »

Obiso sam dosta polj. apoteka ali sto se tice alkoholomera slabo su snabdeveni.Sa hrvackim nisam bas zadoviljan kao ni sa ruskim,imam par istih ali ne pokazuju jednako[douse ove sto imam nisu markirani].Nasi nisu losi ali im radna tem. 15c sto i nije bas naj bolje,obicno rakija iz hladnja izlazi ok 20c. Imo sam nemacki koji je bio odlican,nazalost razbiose.  U svakom slucaju hvala na savetu.
Pecem dosta rakije  poslednjih par godina,imam svoje kazane pa malo radim i usluzno.Najvise se pece visnja,kajsija,sljiva,jabuka,kruska,dunja,loza ima po malo duda,zove...
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 16   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.041 sekundi sa 21 upita.