Na 120 kg sam stavio 3kg šećera (savetovali su da stavim 6kg) a na ono od 200 kg sam stavio 5 kg.
Nemoj nikako stavljati šećer.
Nisam ništa bacao i terao sam dok na luli nije bilo oko 6 gradi tu sam prekinuo i ostatak bacio.
Drugi put hvataj do „kraja“, odnosno na 3-5 stepeni na luli(oko 2 grada)
Kad sam skupio 100 l meke koja je bila oko 15gradi krenuo sam u prepek.
Ovo je prejaka rakija za prepek. Trebala bi hvatanjem do „kraja“ biti od 25-30 stepeni (1 grad=približno 2,5 stepeni)
Prvih litar i nešto sam bacio i onda terao dok na luli nije bila na oko 14 gradi i tu prekinuo
U prepeku orijentaciono ide oko 1-1,5% prvenca, manju i tačnu količinu ćeš vremenom naučiti odvojiti probavanjem te rakije. Ovo 14 gradi na luli pa prekid hvatanja može da prođe kod dobre fermentacije, ali ako želiš vrhunske rezultate onda je to jako kasno prekidanje hvatanja rakije. U principu se to određuje probavanjem i nikada na različitoj jačini meke rakije i različitom kazanu ovo rezanje na luli neće biti isto. Zato se i preporučuje da se rakija hvata kada u posudi njena snaga bude najmanje 65 stepeni. Ovo tvoje stavljanje meke rakije od 37 stepeni, i dobivanje rakije od 64 stepena rezanjem na 35 stepeni na luli, ukazuje na netačno mjerenje u kombinaciji sa jako lošim kazanom.
a ostatak bacio.
Ne moraš da baciš nego ga skupi pa ako imaš dovoljnu količinu odvojeno prepeci i dobit ćeš rakiju doduše nižeg kvaliteta ali ipak upotrebljivu, naročito za neke likere i sl.
Rakija je u tom momentu bila na oko 26 gradi sa oko 3l destilovane vode spustio sam je na 22-23 grada sa savetom da će se "ukrtiti" i pasti na oko 20-21 grad
Za rakiju je jako korisno da odleži što više na svojoj maksimalnoj jačini, pa da se tek onda svodi na onu pitku.
potom sam ofarbao rakiju sa šljivinim drvetom (srce) i flaširao.
Meni je lično važniji okus nego boja, a ovakve intervencije mogu da osjetim i smetaju mi kod prave prirodne šljivovice.
Rakija je pečena u nekom prastarom kazanu i taj što mi je pekao uzima 1.5 l po kazanu ja sam imao neka 5.5 kazana i uzeo mi je 8 litara prepečenice jel to uredu čuo sam da se uzima manje.
Sve je stvar ponude, potražnje, i pojedinačnog „slučaja“.

Uobičajeni ušur je 1 litra rakije na kazan od 100 litara.
Planiram da čuvam rakiju u litarske flaše sa zatvaračem na lozu i da zalijem ceo zatvarač voskom jel to ok.
Tek nakon dozrijevanja, za koje ako radiš u staklu su bolje veće pleterke koje se ne pune do vrha nego se nešto ispod grla ostavlja manji prostorom za vazduh. Flaširanje ide nakon postepenog i konačnog svođenja na pitku jačinu.