dosljak
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #210 Poslato: 15. Jul 2014, 23:21:16 » |
|
Kom mi stoji u nekoj vrsti podruma gde je temperatura ujednacena pa vrenje ide uvek lepo nego nisam nikad pekao dzanariku pa me to zanimalo,da li se radi kao i vecina rakija ili je specificna(bas je puna vode,a i kiseline su me brinule),a najvise sam se pitao da li brzo prevri secer pa ako zakasnim dan ona predje u sirce,kao visnja sto me jednom zeznula...hvala bodo na odgovoru i uzdravlje
|
|
|
Sačuvana
|
ko ljudima sve veruje,prolazi rdjavo;ko nista ne veruje,jos gore.
|
|
|
tatkodvd
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #211 Poslato: 16. Jul 2014, 11:19:11 » |
|
Ja rednovno pečem od Džanarike pošto mi ostje meso (sok) kao nus produkt jer mi trebaju košpice za podlogu. Tako da imam čisto meso za kom bez košpice i kože. Rakija koja se dobije nema nikakvog okusa i arome, više liči na čist etanol.
dosljak@ samo vodi računa kad budeš pekao. Strogo tiha vatra i sipaj nekih 70-80% koma u kazan. Razlog diže se pjena i začas pokipi.
|
|
|
Sačuvana
|
Budimo dobri domaćini
|
|
|
dosljak
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #212 Poslato: 16. Jul 2014, 16:32:12 » |
|
Nema brige tatko,pecem na plin,ustelujem mlaz i pazim na sve....danas sam opuc'o jedan kazan kajsije(prvo bure od 120l),bilo je oko 100kg kajsije i dobio sam 20l meke proseka 39% a prekinuo sam na 12-13% i potrosio 5 kubika plina a kubik me kosta 47,2din sto znaci 250 din po kazanu a kajsije bile prezrele,same vade kospe cim padnu sa drveta Imam kazan od 200l bakarni pa cu tih 250kg dzane podeliti u dva kazana i hvala na savetima
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #213 Poslato: 16. Jul 2014, 19:20:41 » |
|
Na stranu malo jača "matematika", ali zašto hvataš tako jaku meku rakiju.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
dosljak
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #214 Poslato: 16. Jul 2014, 19:57:08 » |
|
Pa imam jos da pecem pa cu sve prepeci... Kako mislis tako jaku meku rakiju bistrice?.....sad si me zbunio... Krenula je sa 68% ali je brzo padala do 47-48% i onda je curila i curila i pooolaaako padala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #215 Poslato: 16. Jul 2014, 20:02:58 » |
|
Meka rakija se hvata, konkretno kod kajsije sve dok na luli ne krene nekih 5 stepeni ili 28 (25-28) u prihvatnoj posudi. Šta prije dođe. Na ovih 39% imaš ne samo gubitak na alkoholu nego i na aromama. P.S. Dodao si pa sam tek sada vidio, Šta ba krenulo sa 68%? Ima li u svemu tome nešto što nisi napisao. I ova jačina meke rakije u prvoj litri i ona "matematika", količina i jačine dobivene meke rakije govore da debelo ima.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
dosljak
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #216 Poslato: 16. Jul 2014, 20:35:24 » |
|
sad sam izmerio u podrumu opet i sad je 33 i nije 39,to je bilo danas oko 1-2h,pekao sam na dvoristu,kazan na suncu,i krenula mi prva kap posle 40min...prvo to sto je iscurelo sam izmerio i bilo je 68%(mada ne znam koliko je to merodavno,pretpostavljam da nije) ali je brzo padala do 48 a od tada polako i skupljao sam do 12 otprilike i ugasio plin...eto...cim si mi napisao prvo odma mi crv proradio jer znam da sigurno znas bolje sto se i pokazalo,opet...a nisam hvatao do 5% jer me mrzelo vise da se cvarim na suncu,neka mi oproste svi na forumu zbog toga
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #217 Poslato: 16. Jul 2014, 21:10:39 » |
|
Hajde, dobar si, naročito sa ovim zadnjim. Nešto od prvih kapi bi moglo imati neku jaču snagu ali ne toliku, ali se nikada ne mjeri ona nego prva litra pa i pola litre u zavisnosti od veličine kazana. Ovo 33 je već druga priča. Drugi put nemoj da ti smeta sunce, hvataj 27-28%. Moraš zbog aroma.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dosljak
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #218 Poslato: 16. Jul 2014, 21:20:42 » |
|
ma ustao pijan ali sam se vodio kao mamuran,ipak pivo nije rakija,dobro da sam ista i video,nego hvala za taj savet...iscitavao sam dosta tema po forumu ali se ne secam da sam to negde procitao...kako sam razumeo aroma ima najvise pri kraju ....i proslih godina prepecem kajsiju ali jako blag miris kajsije bude...savetovali me sve i svasta,nesto sam i probavao od toga ali sam na kraju podvukao-bez fantaziranja nego strogi cist prepek je najbolji a sto ne mirise na pekmez od kajsija me ne pogadja ni malo,bitno je da leci
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #219 Poslato: 16. Jul 2014, 21:31:57 » |
|
kako sam razumeo aroma ima najvise pri kraju Uvijek ih je više na početku nego na kraju, ali je to malo kompleksnija priča koju sam inače već pričao i različita je za prvu i drugu destilaciju. Suština je da se mora ići "do kraja" u prvoj destilaciji da bi se izvuklo sve što je bilo u voću i sve što je dobiveno u fermentaciji. Paralela sa cijeđenje limuna i kvalitetom limunade, na istu količinu vode. Sok najbolje curi na početku ali ga neće biti dovoljno za pravu limunadu ako se limun ne cijedi do kraja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shonepa
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 43
|
|
« Odgovor #220 Poslato: 09. Avgust 2014, 08:59:26 » |
|
Pozdrav, hocu da kupim neko voce da pravim rakiju. Koje je sada najpodobnije za to, uzimajuci u obzir i cenu? Hvala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #221 Poslato: 09. Avgust 2014, 11:06:05 » |
|
Kajsija je uglavnom prošla pa ti je inače a i sada „na redu“ šljiva. Kajsija za industrijsku preradu je bila cca. 0,20-0,25 EUR-a, a šljiva će biti 0,10-0,15. Nemoj na manjoj količini koju radiš za sebe gledati isključivo cijenu ako ćeš ganjati kvalitet rakije. Kupi od onih iz Osečine i sl., ako dovoze u tvoj kraj mađaricu (požegaču, bistricu) bez obzira što će vjerovatno biti oko 0,25-0,30 EUR-a, a možda i malo više. Zavisi šta se dešava sa njom ove godine u tom kraju, jer je prošle baš prerodila. Ako nemaš nje, ne znam koliko ti je dostupna i kojeg je kvaliteta aženka, za crvenu ranku sumnjam da ti je dostupna. Vrijeme je možda i na izmaku za čačansku lepoticu zavisi od regiona, jedino što je kod nje cijena može biti „problematična“ jer jako dobro i redovno po dosta dobroj cijeni ide za stonu upotrebu, ali ti je onda sigurno dostupna nešto manje kompleksna ali još uvijek dosta dobra čačanska rodna.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shonepa
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #222 Poslato: 09. Avgust 2014, 13:07:25 » |
|
Hvala Meni je najdostupniji potez od BGa do Smedereva. Oticicu do moje pijace sutrs rano ujutru i videti sta i odakle donose na gajbe . Znaci sljiva... Meni je jabuka intetesantna ,ali ona ce malo kasnije?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #223 Poslato: 23. Maj 2015, 00:26:02 » |
|
Jedna od novijih doktorskih disertacija na temu pravljenja rakije. Može poslužiti onima koji na jednom mjestu traže neku cjelovitiju sliku. Ima dosta toga kvalitetno ispričanog na pristupačan i razumljiv način za „široke narodne mase“ pa je to i najveća vrijednost ovog rada. Za sve one koji su u stanju izbjeći zamke pogrešnih stavova. Bilo bi puno kvalitetnije da se napravila ograda zbog katastrofalno loše izvedene destilacije, pa i fermentacije, a na osnovu prikazanih rezultata i hemijskog sastava više je nego upitan i vidljivo neujednačen kvalitet pojedinog voća. U svakom slučaju se moralo ići sa ogradom i obrazloženjem da naprosto nije bilo bolje mogućnosti zbog okolnosti i sa dostupnom opremom u eksperimentalnom i praktičnom dijelu, pa su tako dobiveni nepotpuni i na momente smiješni i neupotrebljivi rezultati same hemijske, pa kasnije i senzorske analize. https://drive.google.com/file/d/0BwerfQW7yai2V1RhY3RvaDFPRUU/view?usp=sharingAko je neko raspoložen za osvrt, diskusiju, komentar ili razrješenje neke dileme, tu sam.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shonepa
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #224 Poslato: 07. Jul 2015, 20:29:58 » |
|
Pozdrav ljudi, može li neki savet, za ovu sezonu obzirom da se mnogo razlikuje od prošle, kada je koje voće (kada će biti) najbolje za kvalitetnu rakiju? DA li breskvi već vreme? Jabuka kontam da neće skoro, a šljiva?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|