01. Novembar 2025, 16:15:17 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 11 12 [13] 14 15 16   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija  (Pročitano 234720 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
divlji pecarosh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.18

« Odgovor #180 Poslato: 21. Decembar 2011, 00:54:02 »

Grin
Ove jeseni sam destilisao 40-tak litara prepecene sljivovice od 50 stepeni koja je odstojala tri godine u hrastu, razlog je bio taj sto je to stric pekao pre tri godine i najverovatnije nije odvojio patoku kako treba i da bi bili sigurni u kvalitet destilisanja prepecemo ga opet Smiley
Dobili smo destilat jacine 72 stepena( koji opet reaguje sa dragim nam Quercus robur-om) i ja verujem krajnje specifican, najvise zbog toga sto je odlezao u hrastu pa je ponovo zavrsio u kazanu.
Zanima me vase teoretsko i jos bolje prakticno misljenje o kvalitetu ovakvog postupka i koje su mane a koje vrline kada se tri puta destilise?

Svako dobro
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0.1

« Odgovor #181 Poslato: 21. Decembar 2011, 09:03:10 »

Uhhhhhh divlji pecarosh-u, tri godine "ljute" u hrastu pa prepek? Huh? To je greh.
Jas stalno imam problem kad pečem "meku" ( 30 stepeni ), koja u mom kraju odležava i po 10, 15 godina u hrastu. Prosto mi je žao tu lepotu, ukus i miris da stavim u kazan i pretvorim u "parnjaču"
Citat
Dobili smo destilat jacine 72 stepena( koji opet reaguje sa dragim nam Quercus robur-om) i ja verujem krajnje specifican, najvise zbog toga sto je odlezao u hrastu pa je ponovo zavrsio u kazanu.
Da ima neke tajne u našem dragom Lužnjaku, IMA.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #182 Poslato: 21. Decembar 2011, 09:57:00 »

Sve zavisi koje su mane bile već prisutne kod destilata prije nego je stavljen na odležavanje u hrastovo bure, i kakvo je to bure i koliko je kroz ove tri godine djelovalo na njega, kao i od načina na koji si radio ovu treću destilaciju.
Priča sa jako puno faktora uticaja, ali kao što deki reče, kad sve sabereš i oduzmeš, bolje da to nisi radio.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0.1

« Odgovor #183 Poslato: 21. Decembar 2011, 10:11:21 »

Citat
Sve zavisi koje su mane bile već prisutne kod destilata prije nego je stavljen na odležavanje u hrastovo bure, i kakvo je to bure i koliko je kroz ove tri godine djelovalo na njega, kao i od načina na koji si radio ovu treću destilaciju.
Priča sa jako puno faktora uticaja
Ko zna šta je striko radio Scratchhead Scratchhead Scratchhead
Sačuvana
dosljak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #184 Poslato: 23. Decembar 2011, 15:37:23 »

Otac i ja smo kupili jesenas 900kg jabuka;on 600kg,ja 300kg.Jabuka je bilo desetak vrsta.Moj kom je stajao u kotlarnici gde je konstantno toplo a njegov kom je bio u podrumu gde je temperatura bila mnogo niza.Moj kom je zavrsio za oko 3 nedelje a njegov posle vise od mesec dana.Pekao sam u bakarnom kazanu od 100l a matori u prohromskom od 270l.E SAD: njegova rakija je mlecno bela,jacina prepeka je 63-64 stepena,ne smrdi,nije ni loseg ukusa Scratchhead ,ostavili smo je da se izbistri sama ali joj to ne pada na pamet,procedimo kroz gazu-opet mlecno bela dohfly Sta to moze biti? Da je prepece jos jednom u bakarnom kazanu ili.....ne znam,mada mislim da kazan nije bio dobro ociscen pre pecenja,matori ga je iznajmio,a i video sam da je jos u mekoj rakiji bilo neke prljavstine,kao onaj plavi kamen,bakar-oksid pa smo stavili krpu preko posude i na njoj se nakupilo taloga i taloga....sta uraditi da se izbistri?
Sačuvana

ko ljudima sve veruje,prolazi rdjavo;ko nista ne veruje,jos gore.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #185 Poslato: 23. Decembar 2011, 16:12:13 »

Uvijek je rješenje u pokušaju filtriranja na manjoj količini, ako ne ide onda destilacija. Normalno da je bolje raditi bakarnim kazanom. Filtracija se radi kroz filter papir, i to više puta.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
divlji pecarosh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.18

« Odgovor #186 Poslato: 28. Decembar 2011, 19:33:33 »

Rakija je bila jacine 53 stepena i nije imala neku narocitu manu, a sazrevala i starila je po Jus-u tj. po prof. Jovicu, ali preovladalo je misljenje da je proces destilacije mogao da bude bolji i opredelili smo se da je spustimo na 35 stepeni i po treci put destiliramo(dosta je na mene uticalo citanje o tehnologiji proizvodnje kalvadosa, pa ako Francuzima nije greh da vino destiliraju i prave konjak i kalvados, zasto bi bio problem Sumadincu da prepece ljutu sljivovicu whistlefly Cool
Ono sto me je iznenadilo je sledece, pre prvenca i Boga mi i prvih par minuta posto je poteklo je izlazila para u prilicnoj kolicini, toliko da je sistalo(pretpostavljam da je u rakiji bilo dosta lako isparljivih materia, podvlacim da je hladionik odlican)!?
Potegao sam ovu temu jer sam ocekivao da je neko vec nesto sicno radio, pa me zanimaju njegova zapazanja i zanima me sta teorija kaze, sta se gubi a sta se dobija trecom destilacijom?

Svako dobro
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #187 Poslato: 28. Decembar 2011, 21:17:00 »

To sa parom mi je sumnjivo. Ako lako ispari lako se i kondenzuje...
Je li tabarka bila puna i je li voda bila hladna?
Sačuvana
divlji pecarosh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.18

« Odgovor #188 Poslato: 28. Decembar 2011, 22:14:56 »

Kazem jos jednom hladionoik je tanjirastog oblika i nije u njemu problem. Cudno se ponasalo u pocetku, izlazio je gas neobicno obilno i onda je krenuo prvenac koji je bio hladan i gas!? nisam do kraja siguran sta se desavalo, kasnije je sve bilo normalno i nije bilo gubitaka alkohola

Svako dobro
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #189 Poslato: 28. Decembar 2011, 22:49:42 »

Suviše jako zagrijavanje, odnosno brza destilacija na početku. Prvenac mora izlaziti sporo, negdje oko pola sata, i nije zbog toga da spriječiš gubitak etanola nego da rasporediš  aromatske materije.
Sačuvana

imprezza
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #190 Poslato: 21. Februar 2012, 00:47:35 »

pitanje za pecu... imam 300l prepecenog domaceg vina. stajalo u novim hrastovim buradima preko 11 godina. otac je hteo od toga da pravi vinjak, ali on nije vise sa nama. hteo bih da zavrsim zapoceto. imas li neki savet s'obzirom da si radio/radis u navipu?! unapred zahvalan
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 75

Windows XP
Browser:
Firefox 10.0.2

« Odgovor #191 Poslato: 22. Februar 2012, 22:11:10 »

posle 11 godina starenja, vrlo je lako dobiti vrhunski konjak-vinjak. Bitno je da vinski destilat nije mnogo skinuo jačinu, pa se može desiti da polako pređe u alkoholno sirće, ili da je zbog duge ekstrakcije drvo "preuzelo" destilat pod svoje stvarajući tamno-braon gorku tečnost.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
atomac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

May the Dionis be With You!

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #192 Poslato: 10. Mart 2012, 15:08:26 »

pitanje za pecu... imam 300l prepecenog domaceg vina. stajalo u novim hrastovim buradima preko 11 godina.
Nova burad?
Koliko su bila nova i da li su bila ovinjena?
Po meni je 11 godina mnogo čak i za ovinjeno bure ako je novo, a pogubno ako je neovinjeno. Za duga odleževanja bolja su starija burad.
Kakvu boju ima destilat i kakvo je na ukusu?
Sačuvana
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #193 Poslato: 04. Oktobar 2012, 08:22:52 »

Pozdrav
prvi put sam ispekao rakiju.Do sada sam čitao slušao i raspitivao se o načinu pravljenja rakije.Želeo bi da opišem kako sam to uradio i da čujem vaše mišljenje.Napominjem da sve što sam uradio uradio sam po nečijem savetu selektujući one koji su mi se manje ili više svideli.Šljivu sam sa drveta tresao i samo na oko zdravu stavljao u plastična burad.Imao sam 3 plastična burad po 120 kg i jedno od 200 kg ova tri su bila do vrha puna a ovo od 200 negde do blizu vrha.Na 120 kg sam stavio 3kg šećera (savetovali su da stavim 6kg) a na ono od 200 kg sam stavio 5 kg.Prva džibra od 120 kg je stajala oko 30 dana a ostala manje.Zatim sam džibru sipao u kazan i krenula je meka rakija.Nisam ništa bacao i terao sam dok na luli nije bilo oko 6 gradi tu sam prekinuo i ostatak bacio.Kad sam skupio 100 l meke koja je bila oko 15gradi krenuo sam u prepek.Prvih litar i nešto sam bacio i onda terao dok na luli nije bila na oko 14 gradi i tu prekinuo a ostatak bacio.Rakija je u tom momentu bila na oko 26 gradi sa oko 3l destilovane vode spustio sam je na 22-23 grada sa savetom da će se "ukrtiti" i pasti na oko 20-21 grad potom sam ofarbao rakiju sa šljivinim drvetom (srce) i flaširao.Probao sam je i meni se čini da je odlična ali znam iz izskustva da joj je potrebno bar 5-6 meseci da bi bila dosta bolja.
Ja sam za prvi put zadovoljan ali rad sam da naučim više i u zavisnosti od mojih mogućnosti napravim što bolju rakiju.Rakija je pečena u nekom prastarom kazanu i taj što mi je pekao uzima 1.5 l po kazanu ja sam imao neka 5.5 kazana i uzeo mi je 8 litara prepečenice jel to uredu čuo sam da se uzima manje.Drvo se ne računa bilo je moje.Zaboravih da kažem džibra je bila od šljiva različitih bilo je i madžarke,ranke i čačanske rodne i td lokacija Majdan Rudnik.Planiram da čuvam rakiju u litarske flaše sa zatvaračem na lozu i da zalijem ceo zatvarač voskom jel to ok.
Svaki savet bi mi dobro došao hvala
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #194 Poslato: 04. Oktobar 2012, 10:31:44 »

Citat
Na 120 kg sam stavio 3kg šećera (savetovali su da stavim 6kg) a na ono od 200 kg sam stavio 5 kg.
Nemoj nikako stavljati šećer.
Citat
Nisam ništa bacao i terao sam dok na luli nije bilo oko 6 gradi tu sam prekinuo i ostatak bacio.
Drugi put hvataj do „kraja“, odnosno na 3-5 stepeni na luli(oko 2 grada)
Citat
Kad sam skupio 100 l meke koja je bila oko 15gradi krenuo sam u prepek.
Ovo je prejaka rakija za prepek. Trebala bi hvatanjem do „kraja“ biti od 25-30 stepeni (1 grad=približno 2,5 stepeni)
Citat
Prvih litar i nešto sam bacio i onda terao dok na luli nije bila na oko 14 gradi i tu prekinuo
U prepeku orijentaciono ide oko 1-1,5% prvenca, manju i tačnu količinu ćeš vremenom naučiti odvojiti probavanjem te rakije. Ovo 14 gradi na luli pa prekid hvatanja može da prođe kod dobre fermentacije, ali ako želiš vrhunske rezultate onda je to jako kasno prekidanje hvatanja rakije. U principu se to određuje probavanjem i nikada na različitoj jačini meke rakije i različitom kazanu ovo rezanje na luli neće biti isto. Zato se i preporučuje da se rakija hvata kada u posudi njena snaga bude najmanje 65 stepeni. Ovo tvoje stavljanje meke rakije od 37 stepeni, i dobivanje rakije od 64 stepena rezanjem na 35 stepeni na luli, ukazuje na netačno mjerenje u kombinaciji sa jako lošim kazanom.
Citat
a ostatak bacio.
Ne moraš da baciš nego ga skupi pa ako imaš dovoljnu količinu odvojeno prepeci i dobit ćeš rakiju doduše nižeg kvaliteta ali ipak upotrebljivu, naročito za neke likere i sl.
Citat
Rakija je u tom momentu bila na oko 26 gradi sa oko 3l destilovane vode spustio sam je na 22-23 grada sa savetom da će se "ukrtiti" i pasti na oko 20-21 grad
Za rakiju je jako korisno da odleži što više na svojoj maksimalnoj jačini, pa da se tek onda svodi na onu pitku.
Citat
potom sam ofarbao rakiju sa šljivinim drvetom (srce) i flaširao.
Meni je lično važniji okus nego boja, a ovakve intervencije mogu da osjetim i smetaju mi kod prave prirodne šljivovice.
Citat
Rakija je pečena u nekom prastarom kazanu i taj što mi je pekao uzima 1.5 l po kazanu ja sam imao neka 5.5 kazana i uzeo mi je 8 litara prepečenice jel to uredu čuo sam da se uzima manje.
Sve je stvar ponude, potražnje, i pojedinačnog „slučaja“.  Smiley Uobičajeni ušur je 1 litra rakije na kazan od 100 litara.
Citat
Planiram da čuvam rakiju u litarske flaše sa zatvaračem na lozu i da zalijem ceo zatvarač voskom jel to ok.
Tek nakon dozrijevanja, za koje ako radiš u staklu su bolje veće pleterke koje se ne pune do vrha nego se nešto ispod grla ostavlja manji prostorom za vazduh. Flaširanje ide nakon postepenog i konačnog svođenja na pitku jačinu.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 11 12 [13] 14 15 16   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.108 sekundi sa 22 upita.