Matej
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 50
|
 |
« Odgovor #30 Poslato: 05. Decembar 2009, 23:14:53 » |
|
teorijske preporuke svakako ne treba zanemarivati... ipak uvek sam se pitao kako to da se na pojedinim terenima dobijaju sjajna vina uz potpuno razlicit polozaj vinograda, kotline npr. koje su zasadjene i sa jedne i sa druge strane, ali i u najnizem dolinskom delu...
kod mene npr. upravo deo kotline koji se prostire pravcem zapad-istok daje najbolje rezultate iako bi po teoriji trebalo da bude drugacije.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 45
|
 |
« Odgovor #31 Poslato: 05. Decembar 2009, 23:16:10 » |
|
Zato je svako vino drugacije i nije bas uvek sve onako kao sto pise u knjizi.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cvele
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #32 Poslato: 06. Decembar 2009, 20:09:40 » |
|
Šta misliš da tu parcelu podeliš na dva dela-180x43+180x43?
|
|
|
Sačuvana
|
dok pijem-zdrav sam
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 45
|
 |
« Odgovor #33 Poslato: 06. Decembar 2009, 22:25:15 » |
|
Parcelu sam vec podelio posto za pocetak sadim 25-30a..Sirina ostaje ista bez obzira sto je podelim na pola.Sta si imao na umu?Pisi mozda bude interesantno.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gagidelija
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #34 Poslato: 29. Januar 2011, 16:01:56 » |
|
Ne znam da li je moje pitanje za ovu temu ali me interesuje sledece: imam 15 ari placa pa bih 10 ari iskoristio za vinograd a 5 za uzgajanje dunje.Da li je to pametno tj.da li ce dunja smetati lozi i obratno.Plac je sa nagibom pa bih u gornjem delu sadio lozu a u donjem delu dunju.Laik sam u svakom pogledu uzgajanja voca ali mlad sam pa bih hteo da probam neke stvari.Unapred hvala.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
FruitBoy
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
Starost: 36
|
 |
« Odgovor #35 Poslato: 31. Januar 2011, 21:29:19 » |
|
Ne bi trebalo da imaš frku što se tiče te kombinacije. Samo lepo pripremi zemljište, razmeri i peglaj sa sadnjom! 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Karadjordje
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #36 Poslato: 03. Februar 2011, 20:09:31 » |
|
Da to je dobra kombinacija !!!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shaykash
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #37 Poslato: 03. Februar 2011, 20:22:35 » |
|
Loza i dunje super kombinacija. Ja bih posadio i breskvu ali vinogradarsku.  Mmmmmmm, kakav miris a tek ukus 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dussan
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #38 Poslato: 28. Jun 2011, 16:08:02 » |
|
Imao sam tu nesrecu da mi je led potukao lozu. 90% lisne mase je unisteno, sta sada da radim i dali nesto i da radim u njemu, posto vinograd nije bas mlad ima oko 10-tak godina i nije mi za vadjenje.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 55
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #39 Poslato: 28. Jun 2011, 16:33:18 » |
|
u ovoj fazi ostaje ti samo jedno: oreži na dva-tri okca zelene lastare; oprskaj npr. Antracolom i Slavolom(može i neko Bakarno sredstvo + neki drugi biostimulator); probaj da do kraja vegetacije odgajiš lastare i sa njih poskidaj sve grozdiće ako se budu pojavili. poenta je formirati rodna okca i lastare za sledeću godinu. ako si dobro nađubrio lozu i ako bude kiše možda ćeš i uspeti do kraja vegetacije to i da uradiš mada nisi rekao o kojim se sortama radi. što se tiče ove godine zaboravi na rod, samo spašavaj vinograd. batali priču o zapercima i rodu na njima(ako je to zaista oštećenje od 90%)
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dussan
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #40 Poslato: 28. Jun 2011, 17:25:05 » |
|
Uglavnom imam stone sorte ( to je nasledjen manji vinograd u sklopu vikendice ) afus ali muskat hamburg julski muskat otelo i to je to, na njemu su ostali bukvalno samo lastari sa jako malo lista a i taj list je ostecen, nije mi do roda samo se bojim da se neosusi voleo bih da ga sacuvam za naredne godine zato sto sam vise emotivno vezan za njega nego ekonomski, koliko ja znam djubren nije sigurno 3--4 god dali bi sad pomoglo neko vestacko djubre i naravno zalivanje je obavezno, i jos jedno pitanje ako odradim sve kako si mi preporucio i pojave se novi lastari moze li se desiti da svi izmrznu na zimu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cvele
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
OS:  Java Platform Micro Edition Browser:  Opera 9.80 (Opera Mini 4.2.22228)
|
 |
« Odgovor #41 Poslato: 28. Jun 2011, 17:59:21 » |
|
Imao sam srecu da je list ostao citav, a grad je zakacio one grozdice sto su istrcali van... Kako je moglo da bude, ovo je sasvim Ok...
|
|
|
Sačuvana
|
dok pijem-zdrav sam
|
|
|
lozar
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 55
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #42 Poslato: 28. Jun 2011, 19:20:02 » |
|
Uglavnom imam stone sorte ( to je nasledjen manji vinograd u sklopu vikendice ) afus ali muskat hamburg julski muskat otelo i to je to, na njemu su ostali bukvalno samo lastari sa jako malo lista a i taj list je ostecen, nije mi do roda samo se bojim da se neosusi voleo bih da ga sacuvam za naredne godine zato sto sam vise emotivno vezan za njega nego ekonomski, koliko ja znam djubren nije sigurno 3--4 god dali bi sad pomoglo neko vestacko djubre i naravno zalivanje je obavezno, i jos jedno pitanje ako odradim sve kako si mi preporucio i pojave se novi lastari moze li se desiti da svi izmrznu na zimu.
to niko ne može da garantuje i ovo što ste pomenuli je vrlo moguće. vinova loza je živo biće i kako se ophodimo prema njoj tako nam i vraća. ostaje nam da se nadamo zajedno sa vama da će biti sve u redu. pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ivant
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #43 Poslato: 12. Mart 2012, 00:21:41 » |
|
apsolutni sam pocetnik i planiram da pazarim zemlju za novi vinograd do 100km od Bg-a, e sad moje osnovno pocetnicko pitanje, da li gledati severno ili juzno od Beograda, dakle Fruska Gora, Oplenac, Krnjevo, Smederevo ili nesto drugo?
sta vi predlazete, za koje mesto mislite da ima najvise potencijala uzimajuci sve aspekte proizvodnje dobrog vina u obzir?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: