14. Februar 2025, 16:30:45 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kiseline u širi i vinu  (Pročitano 53555 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
miroslav
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 41

Windows XP
Browser:
Safari

« Poslato: 06. Oktobar 2009, 13:29:58 »

Jedno pitanje za iskusne. Koliko ja znam, kada grozdje u startu ima manje secera npr. 16-17% po babou, to znaci i da u sebi sadrzi vise kiselina nego sto bi sadrzalo vino sa npr. 20-22% secera. Da li to znaci da ukoliko se doda secer, smanji sadrzaj kiselina ili ne. Konkretno, vranac je imao, oko 17, dodat je secer i ima sao je 19-20%, da li su te ukupne kiseline ostale iste? Pitam zato sto mi se cini da vino u pozadini malo kisi (zavrsena burna fermentacija). Malo se plasim za to, pa proveravam da li treba da stavim napamet kombinaciju za smanjenje kiselosti (bentonit, kreda, vinobran, u recepturi koja se na par mesta pojavljivala na sajtu) ili da cekam jos. Verovatno je za tacnost svega ovoga neophodna analiza, ali me interesuje opste misljenje, posto se radi o maloj kolicini. Usput, dobio se suv vranac sa bar 13% alkohola, sto je odlicno, ali me pomalo plasi posto je i proslogodisnji hamburg bio malo kiseo a takodje imao malo secera pa smo dodavali. Mislio sam da sam negde pogresio u pravljenju, ali posto sam se striktno drzao uputstva iz prirucnika i saveta sa sajta, mislim da nije do mene, nego da je to prosto tako. Naravno, pitam i da bi znao za sledeci put (sledece godine). Unapred hvala!
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #1 Poslato: 06. Oktobar 2009, 17:45:50 »

Kiseline se smanjuju na racun secera dok bobica dise odnosno dok se u njoj odvijaju biohemijski procesi. Cim uberes grozd i izmuljas ga ti procesi prestaju tako da kolicina kiselina i secera ostaje ista.
Ako dodas secer u kljuk/siru neces smanjiti kolicinu kiselina. Preciznije, ukupna kolicina kiselina ce ostati ista ali ce se njihova koncentracija neznatno smanjiti jer svaki dodati koligram secera povecava zapreminu sire za 0,6 litara.
Sto se tice skidanja kiselina u vinu, nemoj nista raditi napamet jer mozes napraviti vise stete nego koristi. U vinu se u toku cuvanja kiseline same smanjuju jer se vinska talozi kao stres a ako dodje do malolakticke fermentacije onda vino jos vise gubi "kiselost". Sacekaj da se vino stabilizuje pa odradi analize i ako je potrebno skini visak cistim kalcijom karbonatom a ne kredom...
Sačuvana
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 06. Oktobar 2009, 20:36:45 »

grozdje sa 17% secera je daleko od zrelog, grozdje se bere kada je odnos kiselina i secera u balansu a to je negde kada dostigne 21% secera a ima dovoljno kiselina da nebude tupo a i jos mnogo sto sta se desi u bobici od 17 do 21% secera sto nemozes ispraviti samo dodavanjem belog secera
Sačuvana

Vali
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #3 Poslato: 16. Novembar 2009, 11:40:48 »

kako se dodaju kiseline u vinu.cinimi se da u mom prokupcu nema dovoljno kiselina ili je to moja preuranjeno misljenje posto jeodvojeno od komine pre15 dana
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #4 Poslato: 16. Novembar 2009, 12:47:12 »

kako se dodaju kiseline u vinu.cinimi se da u mom prokupcu nema dovoljno kiselina ili je to moja preuranjeno misljenje posto jeodvojeno od komine pre15 dana

Da bi se dodala kiselina u vino potrebno je izvršiti anallizu vina. Inače postoji tema na forumu pa je treba pročitati.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #5 Poslato: 22. Novembar 2009, 10:03:22 »

Kiseline se popravljaju dodatkom vinske i limunske kiseline s tim sto se limunska dodaje toliko da ne predje 0,5 g/l. Vinska je gruba na ukusu pa treba sacekati odredjeni period da se vino harmonizuje... Kao sto darkok rece uradi analize pa na osnovu rezultata vidi sta i koliko trebas dodati.
Sačuvana
svetlopisac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 54

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #6 Poslato: 04. Mart 2010, 18:59:13 »

Kad je vec neko pomenuo malolakticku fermentaciju, na kojoj se temperaturi ona moze izazvati i koliki je vremenski period potreban da se ona na toj temperaturi zavrsi ?
Sačuvana
m_117
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 66

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #7 Poslato: 22. Januar 2011, 10:30:42 »

Da li neko poseduje tabele repernih vrednosti kiselina i slobodnog SO2 za određene sorte grožđa, odnosno vina?
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #8 Poslato: 03. Septembar 2011, 20:53:17 »

Danas sam izvršio kontrolu kiselina i šećera Crnog Burgundca. Šečer je 21 % a kiseline su 14,5 g/l. Interesuje me da li neko zna koliko dana treba , otprilike, da kiseline padnu ispod 12 g/l. Napominjem da je zbog suše otprilike 40% bobica smežurano , inače grožđe je zdravo bez trruleži. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
skabeta
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #9 Poslato: 03. Septembar 2011, 21:14:24 »

bodo, bas su visoke kiseline jesi li negde proverio rezultat.
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #10 Poslato: 04. Septembar 2011, 00:06:40 »

Jok , odokativno whistlefly Ma šalim se. Naravno da sam proverio. Reakcija sa Natrijum-hidroksidom i očitavanje iz tabela. Obično ne glupetam, a i odakle bi mi te informacije, sigurno nemam iskustvo za senzorno određivanje kiselina toliko precizno. Pozz.
Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 6.0.1

« Odgovor #11 Poslato: 06. Septembar 2011, 00:10:59 »

Jok , odokativno whistlefly Ma šalim se. Naravno da sam proverio. Reakcija sa Natrijum-hidroksidom i očitavanje iz tabela. Obično ne glupetam, a i odakle bi mi te informacije, sigurno nemam iskustvo za senzorno određivanje kiselina toliko precizno. Pozz.
Zbog dehidracije ti se koncentrirala kiselina i slador. Po meni to grozdje nije jos tehnoloski zrelo za branje buduci da je zbog procesa dehidracije bobe, doslo do ubrzanog porasta secera, ali ne i srazmjernog pada kiselina.
Sačuvana

lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 7.0

« Odgovor #12 Poslato: 07. Septembar 2011, 23:43:17 »

tu ima još jedan problem. pitanje je dokle će padati kiseline odnosno kolike će na kraju biti.
u sušnim godinama procenat kiselina se povećava u soku, odnosno niti procenat šećera raste kao što bi se očekivalo niti procenat kiiselina opada do očekivanog nivoa.
jednom sam slušao prof.Jovića koji je to objašnjavao borbom biljke protiv suše tj. za svaki izvor dragocene vode.
koliko sam razumeo u toku dugotrajnog perioda suše kada biljka dođe u "životnu" opasnost procesi disanja prevladavaju u odnosu na procese fotosinteze. jedan od izvora vode su šećeri u grožđanom soku kod kojih dolazi do razlaganja na kiseline i vodu koju biljka koristi pa se na taj način povećava sadržaj kiselina u soku.
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 6.0.1

« Odgovor #13 Poslato: 08. Septembar 2011, 00:10:17 »

Upravo tako. Zato se ne treba cuditi ako ce sadrzaj secera i kiselina u ovogodisnjem mostu biti vislji od prosjecnog jer je do povecane koncetracije jednog i drugog parametra doslo upravo zbog dehidracije boba.
Sačuvana

bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #14 Poslato: 15. Septembar 2011, 12:36:41 »

Hvala na pojašnjenju, opet sam naučio nešto novo. Grože berem u subotu kad skupim ekipu, a posle roštilj i vino od pre dve godine ili pivo ko kako voli. Javiću rezultate berbe.
Sačuvana

Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.04 sekundi sa 21 upita.