14. Februar 2025, 16:28:12 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kiseline u širi i vinu  (Pročitano 53554 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
atomac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

May the Dionis be With You!

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #30 Poslato: 02. Februar 2012, 17:39:33 »

Apsolutno se slažem.
Samo sam hteo da istaknem  da se i popravkom same šire može uticati na kvalitet finalnog proizvoda naročito ako uočimo da ima nedostataka.
Vino se naravno kao finalni proizvod uvek može doterati dozvoljenim enološkim sredstvima.
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #31 Poslato: 08. Septembar 2012, 18:46:52 »

Danas sam obrao Rajnski rizling, pri određivanj ukupnih kiselina u širi pomoću NaOH, desilo mi se nešto neočekivano, šira nije promenila boju bez obzira koliko sam NaOH dodavao. Pažljivijim osmatranje primetio sam blagu promenu ka smeđoj boji na 5gr/lit kiselina. Promena boje je bila možda za jednu nijansu ka smeđoj a trebala bi biti prema zelenoj boji ?! Napominjem da je šira pre toga treirana sa 10 gr. vinobrana na 100 litara , kao i sa pektolitičkim enzimom 2gr na 100 litara šire. Pitanje : Da li je neko imao sličan slučaj ? Da promena boje nije izostala zbog enzima ? ( zbog sumpora nije jer sam Crni Burgundac proveravao istim rastvorom isto nakon sumporisanja, jedino nisam dodavao enzime) Da nije zbog suše vino dobilo neku čudnu hemijsku strukturu, ne znam nisam pametan, za ovako nešto nisam još čuo. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #32 Poslato: 30. Septembar 2012, 19:19:59 »

Hoces reci da se boja nije promijenila niti kad si dodao do oznake za 10g/l? Shocked
Sačuvana

bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 15.0.1

« Odgovor #33 Poslato: 05. Oktobar 2012, 16:07:18 »

Da baš tako, boje se skoro nije promenila, šira je ostala iste žućkaste boje. E sad ne znam zašto se to desilo ali sam prelistavajući imajuću literaturu na jednom mestu našao i rešenje za taj problem. Naime u širu se dodaje indikator u vidu bromtinol plavo , fenolftalein ili nešto slično, samo je malo problem gde to nabaviti ali i to ću nekako izbunariti. Pozz.
Sačuvana

lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #34 Poslato: 05. Oktobar 2012, 20:58:07 »

Da baš tako, boje se skoro nije promenila, šira je ostala iste žućkaste boje. E sad ne znam zašto se to desilo ali sam prelistavajući imajuću literaturu na jednom mestu našao i rešenje za taj problem. Naime u širu se dodaje indikator u vidu bromtinol plavo , fenolftalein ili nešto slično, samo je malo problem gde to nabaviti ali i to ću nekako izbunariti. Pozz.
e al si nas...a ja mozgao par dana. Grin
probaj sa lakmus papirom, trebalo bi da je nešto dostupniji i jeftiniji.
Sačuvana
baradon
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 49.0

« Odgovor #35 Poslato: 11. Oktobar 2016, 15:53:12 »

javascript:void(0);Imam vino od prošle godine. Želeo bih da smanjim kiseline. Da li je moguće ubacivanjem plastičnih flaša sa zamrznutom vodom smanjiti kiseline?
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #36 Poslato: 12. Oktobar 2016, 17:25:37 »

Može , ali teško i dugo traje, zavisi koliko vina imaš. Ako je neka manja količina strpaj vino u zamrzivač, brže je.Pozz
Sačuvana

baradon
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 49.0

« Odgovor #37 Poslato: 12. Oktobar 2016, 21:18:30 »

Nije baš malo, bure od nekoliko hektolitara. Vino je od prošle godine. U podrumu temperatura ne pada ispod 5 stepeni, pa mi se čini da nije bilo dovoljno taloženja vinskih kiselina.
Prethodno vino sam pio tek posle dve godine. Takodje je imalo malo više kiselina u početku, ali se posle dve godine i nekoliko pretakanja samo popravilo.
Pitanje sam postavio jer bi ovo vino trebalo da se koristi sada, posle jedne godine. Mislio sam da bi uz pomoć leda moglo za neki mesec da se popravi.
Hvala na odgovoru.
Zaboravih da kažem da mi se ovo sa viškom kiselina javlja od kada koristim selekcionisane kvasce. Čini mi se da je bez njih bilo bolje, ali sam i ja hteo da primenim "bolju tehnologiju".!?
"bolju tehnologiju" mislio sam na savremeniju tehnologiju. Pozz.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #38 Poslato: 12. Oktobar 2016, 22:09:12 »

"Zakasnio si", samo godinu dana za primjenu "bolje tehnologije". Tartarati su se najvećim dijelom već istaložili, prirodno.
Smanjenje kiselina u vinu inače nije usmjereno na vinsku kiselinu, nego na jabučnu.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
baradon
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 49.0

« Odgovor #39 Poslato: 12. Oktobar 2016, 23:16:54 »

Izgleda da me nisi razumeo. Kad sam napisao "bolju tehnologiju" mislio sam na primenu selekcionisanih kvasaca.
Ako možeš da prokomentarišeš, kako se staro vino posle dve godine popravilo.
Da li imaš neki predlog za sadašnju situaciju. Radi se o merlou i kaberne sovinjonu. Hvala!
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 12. Oktobar 2016, 23:43:19 »

Ma razumjeli smo se dobro.
- Postoje kvasci koji bolje od drugih odgovaraju nekoj konkretnoj situaciji i zahtjevima, pa tako i oni koji dobrim dijelom utiču na razgradnju jabučne kiseline.
- Vino se popravlja dozrijevanjem.  Smiley
- Sačekaj dvije godine. Ni slučajno ne pokušavaj ništa drugačije nego što si do sada radio, jer ako pogriješiš bit će ti kriva savremenija tehnologija.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
baradon
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 49.0

« Odgovor #41 Poslato: 13. Oktobar 2016, 00:03:02 »

Hvala na brzom odgovoru. Kvasce sam kupio u "Revinu", a proizvedeni su u Južnoj Africi i namenjeni su crvenim vinima. U nazivu imaju Red... Prodavci su mi rekli da su dobri za merlo i kaberne.
Razmišljao sam i da nosim vino na analizu, ali je možda kasno. Inače vino piju samo prijatelji i proizvodjač. Pozz.
Sačuvana
man in black
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #42 Poslato: 07. Oktobar 2017, 19:55:17 »

Требам малу помоћ.
 Наиме, правим ружицу од кабернеа. Анализа показује шећер 23,6, киселине 4,2, а ph 3,58. Рекао бих да су куселине мале. Шта саветујете?
Sačuvana

Бог ти не даје увек оно шта хоћеш, али ти увек да оно шта ти треба.
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #43 Poslato: 25. Oktobar 2017, 18:16:38 »

Grožđe ti je malo prezrelo !!? Kupi vinsku kiselinu u Revinu ili sl.Moja preporuka je da dodaš oko 200gr/100l , od toga će ti u vinu ostati oko 1gr/l vina + na ovo navedeno !!?, iako je sve to relativno zbog uslova vrenja.Zbog visokog šećera pripremi se na otežan početak fermentacije i burnije vrenje sa većim temperaturam.Naročito što praviš ružicu, koju si već naravno skinuo sa pokožice, pa tada vrenje inače malo teže kreće. Iako Ph vrednost pokazuje zdravo grožđe  koje nije prezrelo, idealan Ph. Pozz.
Sačuvana

man in black
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #44 Poslato: 25. Oktobar 2017, 23:44:10 »

Хвала Бодо.
Додао сам око 1.6 /1л винске киселине по савету једног пријатеља, пошто ми нисам добио одговор раније. Надам се да ће све бити у реду, али видећу кад се заврши врење. Врење је је кренуло лепо. Додао сам ICV GRE квасац и храну за квасце. Сада се све стишало и лагано ври, а већ сам додао и други део хране.
Sačuvana

Бог ти не даје увек оно шта хоћеш, али ти увек да оно шта ти треба.
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.035 sekundi sa 21 upita.