kazanpasa
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows Vista Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Poslato: 02. April 2010, 22:29:32 » |
|
Otvaram ovu temu da pokazem od cega imam namjeru da pravim rakiju.Radi se o (vocu ili povrcu) koje se zove Tamarilo ili drvo paradajza,po okusu je slatkasto kiselo,bas kao domaci paradajz.Sadi se iz spice i jako brzo naraste tako da se vec iste godine imaju plodovi,ali pun prinos dadne u drugoj godini.Ja sam u dvoristu imao to stablo,ali sam mu nenamjerno ostetio zile pa se osusilo.Neki dan sam kod jedne babe uzeo nekoliko plodova pa cu iz njih uzeti sjemenke i uzgojiti si nekoljko stabala.Zelio bi da se oglase oni koji imaju iskustva u pravljenju rakije od Paradajza.Hvala
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 02. April 2010, 22:31:32 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 03. April 2010, 09:40:24 » |
|
Ako neko ima iskustva sa paradajzom, neka se javi, svakako, ali teško da će se neko javiti, kazanpašo. U Srbiji se rakija peče od šljive. Tačka. Onda može i neko drugo voće ako ga ima na pretek, a šljiva podbaci, pa da ne propadne. Ja se sećam kako sam se pre desetak godina gotovo prepirao sa jednim seljakom koji se žalio da ništa šljiva nema ove godine pa neće biti ni rakije a sav taj razgovor smo vodili pokraj nekoliko stabala jabuka koje su prerodile! Savijale se grane od ploda! Pa, reko, vidi koliko jabuka imaš, šta ne pečeš od jabuka. On me se sa nevericom pogleda ispod oka (merkajući da li ga zezam) pa kaže:"Ma nema tu ništa, kakva se i koliko se rakije tu može dobiti?"
Ima jedan čova u Kovilju. Taj je pravio rakiju od svačega. Pa i od kupusa. Ali ne verujem da je na ovom forumu. Inače, kao što znamo, vino se zaista može napraviti od svačega pa onda znači može i rakija. Sirovina ne mora čak ni da ima šećera, ni kiseline, ni soka, i uopšte ništa doli nekakve arome koju prenesemo u kominu i eto nam komine (vina) od toga.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 03. April 2010, 10:28:58 » |
|
Za tog covjeka iz Kovina znam,naso sam ga na internetu.Nijemi samo jasno sto na kraju kazete da nemora imati ni secera ,ni kiseline ,ni soka,a da se moze praviti komina za vino ili rakiju.Pa sta onda ima,ako nema nista sto treba?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 03. April 2010, 16:01:23 » |
|
Ja sam, po engleskoj recepturi, pravio vino od cveta maslačka i od cveta zove. Da sam to vino ispekao dobio bih rakiju od maslačka i zove. A šta ima maslačak i zova?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cip
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 66
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 03. April 2010, 17:00:20 » |
|
Citat alamik: U Srbiji se rakija peče od šljive. Tačka. Onda može i neko drugo voće ako ga ima na pretek, a šljiva podbaci, pa da ne propadne. Odgovor: apsolutno tacno. U sljivi ima svega dovoljno a secera je taman koliko treba. Seljak je uglavnom proizvodio rakiju za sebe i svoje prijatelje, a ako nesto preostane iznosio na trziste. Posteni seljak nije imao novaca za mutne radnje tipa kupovine secera i slicno... Receptura relativno jednostavna. Ali moramo priznati da se vremena menjaju i da se pojavljuju pojedinci koji pokusavaju da nadograde, obogate i inoviraju tradiciju... Sve promene podrzavam.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
poluamater
Mlađi član
Van mreže
Pol: