Budući da se osećam odgovornim za, kako neki nazvaše „klanje“ na forumu, vezano za problem razblaživanja alkoholnih pića-rakije, a videvši da se isto nastavlja i nakon mog povlačenja iz diskusije, osećam obavezu da bliže pojasnim svoj stav otome. Ovo pre svega shvatite kao neku vrstu izvinjenja a ne kao želju za nastavak „klanja“ jer mi zaista nije stalo da dokažem ko je u pravu, ni sada a nije bilo ni tokom pisanja predhodnih postova. Sama forma postova je takva da često nije moguće, a verovatno nije ni potrebno, pojasniti detalje svakog pojedinčnog stava jer prihvatanje istog nije ni na koji način obavezujuće za ostale članove foruma. Pa evo u najkraćem (ovo najkraće čudno zvuči u ovako velikom postu) mog kompletnijeg stava o tome.
Poznat mi anomalija kontrakcije ( ili ti sažimanja) vode i alkohola. Sam eksperiment sam i lično izvodio, sa špiritom i rakijom, a koristeći priručna sredstva (menzure) i uverio se da je pojava uočliva kod špitita dok kod rakije isti nisam uočio. Kažem uočio a ne ne postoji, jer je možda to posledica nesavršene opreme ili mog nedovoljno dobrog vida (ipak sam čovek u poznijim godinama). Adekvatno objašnjenje ove anomalije svakako postoji negde u teoriji fluida, ali verovatno to nije tako jednostavno tipa „veličina molekula“ ili „međumolekularnog razmaka“ , „kinetičkog kretanja molekula- toplote“ i sl, jer bi takva obješnjenja odmah povukla kontra pitanje a zašto se to ne pojavljuje kod drugih supstanci kao što su nafta i njeni derivati ili naprimer kod polimera. Po mom skromnom mišljenju verovatno da objašnjenje treba tražiti negde u činjenjici da su i alkohol i voda dobri hemijski rastvarači, a ne u fizičkoj veličini molekula, ali to zaista nije ni najmnje bitno za temu kojom se ovaj forum bavi. Uostalom zbog tog netipičnog ponašanja je pojav i nazvana anomalijom.
Sam problem određivanja jačine alkoholnih pića ( sadržaja alkohola u piću) je dosta komplikovan ali za svakodnevnu upotrebu su u potpunosti dobri alkoholomeri koji se nalaze na tržištu, jer zaista ni najosetljivije nebce ili jezik neće osetiti razliku od naprimer pola ili jednog procenta, a i da ga oseti to ni na koji način ne bi uticalo na opšti utisak u kvalitetu rakije.
E sada, smatrao sam, da moji postovi ni u jednom svom delu ne sadrže elemente vređanja ostalih članova foruma, ili kao što reče jedan od urednika ovog foruma elemente nedoličnog ponašanja, no pošto se oni tako doživljavaju, problem je verovatno negde u mom shvatanju, te se povlačim sa foruma (što verovatno i nije baš neki gubitak
) i predlažem da sve mije postove Peca obriše. Naravno ovo nije nikakva reakcija izazvana nekom ljutnjom, već naprotiv praktično rešenje za nesmetan nastavak rada foruma. Pa, forumaši, želim vam dug i uspešan rad.