10. Decembar 2024, 02:10:55 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Tehnologija i filosofija  (Pročitano 28876 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Don Julijan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 47

Don Julijan

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #15 Poslato: 20. Oktobar 2009, 16:55:30 »

Da, informacije su 100% tačne, kad se tiče malih i srednjih proizvođača vina.Posebnom uredbom, a na osnovu novog zakona biće regulisan status, i sigurno je da  malim i srednjim proizvođačima vina neće biti potreban u obavezi tehnolog. Normalno da će odgovarati za kvalitet i kvantitet svojih proizvoda, i moraće da imaju svoje pravno lice, a u smislu firme. To znači da neće moći proizvoljno da se flašira 100 litara vina uradi etiketa i izađe na pijac, kafane i prodavnice da se nudi (ovo sam uzeo kao uprošćen primer). Ovu informaciju sam dobio iz "vrha", a jedan od članova komisije je moj prijatelj i kolega Radovanović (mada sam ja samo tehničar, on je ing), komisije koja je uključena u izradu tih uredbi.

Hvala najlepše!
Sačuvana

Bog pića i piće Bogova!
vladan2009
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Odgovor #16 Poslato: 20. Oktobar 2009, 23:15:53 »

Peco50,iako sam protiv novog zakona o vinu i rakiji,kao i onih sto ih predlazu i usvajaju,skidam kapu tvom kraju i ljudima koji su napravili najbolji Srpski cabernet i da smo se u najboljem svetlu predstavili Ruskoj delegaciji na celu sa Medvedovim.Mogao bi Radovanovic da kaze i neku lepu rec o malim poizvodjacima rakija.Pozdrav.
Sačuvana
jerry
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #17 Poslato: 26. Oktobar 2009, 09:40:10 »

Podstaktnut tvrdnjom, iz teme o kazanima, da brza destilacija daje loš kvalitet rakije, molio bih da neko od poznvaoca procesa destilacije, da obrazloženje takve tvrdnje, a da ne bude tipa "što je brzo to je kuso". Naravna podrazumevam da hladionik ( kondezor, a u mom kraju tabarka) bude dovoljno kvalitetno konstruisan da može bez gubitaka "prihvatiti" povećanu količinu pare. Jasno mi je da proces kondezacije nije tako "linearan" (naprimer činjenica da led brže prelazi u paru nego tečnost), te je moguće da je i tvrdnja da "lagani proces" daje kvalitetniju rakiju tačan, ali bih želeo saznati objašnjenje te tvdnje.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #18 Poslato: 21. Novembar 2009, 11:59:37 »

"Vreme ce uciniti svoje",ne znam sta si hteo da kazes ovom recenicom?To sto sam mladji ne znaci i da sam manje upoznat sa ovom temom.Kada vam posedi kosa znaci da imate nekog zivotnog iskustva a ne u proizvodnji vina i rakije.Uostalom sam si rekao da nisi neki proizvodjac a ni potrosac vina i rakije.Pod pljuvanjem ne podrazumevam neslaganje sa mojim misljenjem vec,otvoreno podsmevanje ljudima koji pisu postove i sve si ih lepo nabrojao pod navodnicima.Jos si rekao da nemozes da prihvatis neke amaterske proizvodjace koji uz pomoc carobnih filtera i sl.prave neke superproizvode.Zasto sudis o tome ako te proizvode nisi probao?O tvom iskustvu u proizvodnji ne zelim da raspravljam ali se vidi koliko je na osnovu postova koje pises.
Sačuvana
jerry
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #19 Poslato: 21. Novembar 2009, 12:53:21 »

Sale, krenimo redom:
-Pod tvrdnjom "vreme će učiniti svoje" jasno je da mislim da ćeš kao mlad čovek vremenom doći do dodatnih spoznaja koje će sigurno učiniti da napreduješ u ovoj ( i ne samo u ovoj) oblasti. Nadam se da nisi od onih koji smatra da je naučio sve o ovoj oblasti (a i o životu) i da ti nikakvo novo znanje više nije potrebno, jer to bi bilo veoma loše po tebe. Takođe smatram da mladost ima pravo na isključivost, neumerenost pa i prenagljene zaključke.
-  Što se konkretnog posta na koju si reagovao tiče mislim da se slažeš da je litar (ili ti 1000 c3) jedinica mere za gabarit=zapremina=volumen  te da je 1000cm3 + 1000cm3 uvek jednako 2000cm3 nezavisno od materije kojom su c3, popunjeni, a ne zaboravi i jedan od osnovnih fizičkih postulata da su tečnosti nestišljive.
- Što se mojih postova tiče za koje tvrdiš da ismevam mišljenja drugih članova foruma, smatram da ih nisi pravilno razumeo jer nikoga ne ismevam ako kažem da do sad nije pronađen filter koji će izdvojiti metil alkohol od etil alkohola i da ako neko tvrdi da ga proizvodi i prodaje to predstavlja samo marketingški  potez a ne istinu.
- Moja tvrdnju da "nisam baš neki proizvođač ni potrošač derivata grožđa" shvati uslovno jer nisam definisao pojam "neki".
- I na kraju svaku diskusiju na bilo kom forumu nezavisno šta se u njoj iznosi (naravno bez vređanja na bilo kojoj osnovi) smatram veoma korisnom za forum jer bi u suprotnom forumi veoma brzo presajalli do postoje odnosno dolazilo bi do "samogašenja" zbog iscrpljenosti teme.
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #20 Poslato: 21. Novembar 2009, 13:21:24 »

Do sada nisam pratio ovu temu i jerry nisam bas uspeo da shvatim sta si hteo sa njom.
U svakom slucaju i na prvo citanje ostaje utisak kao da si neko ko sa pozicije kontrolora (vlasti)ukazuje na neka pravila i zakonitosti sto u nasoj zemlji haosa mnogima ne odgovara.
Sale iznenadio sam se ostrinom tvoih reci bez obzira sto si se osetio prozvanim.
Da si malo pratio yerryjeve postove video bi da je daleko od toga da ne zna o cemu pise.
To sto smatra da ima mesetarenja i svastarenja to je njegovo misljenje, (cak i da nije tacno, a tacno je).  
Isto tako treba razlikovati pojmove  "amaterski" i "amaterizam" bez obzira na njegovo pezorativno znacenje, sto imam utisak da je mozda cilj teme.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #21 Poslato: 21. Novembar 2009, 13:23:42 »

Naravno da ne mislim da sve znam,da tako mislim ne bih postavljao pitanja,samo glup covek moze misliti da sve zna kao i sto se samo budala nicega ne plasi.Teorijski 1+1jeste 2 ali kod alkohola u praksi se pokazuje drugacije.Nije bio naveden samo filter nego jos mnostvo stvari.Niste odgovorili na moje pitanje koliko rakije i vina proizvodite kako bi potkrepili cinjenicu da ste iskusni,jer vase tvrdnje i dalje zasnivate na teoriji.A diskusija je naravno uvek dobrodosla.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #22 Poslato: 21. Novembar 2009, 13:27:29 »

Nisam se osetio prozvanim jer o kolicini destilovane vode pri razblazivanju nisam skoro ni ucestvovao.Iznerviralo me je podsmevanje ljudima koji diskutuju,a pri tome imaju i prakticno iskustvo.I ne mogu dati prednost teoriji koja se ne dokazuje u praksi.
Sačuvana
pola pije pola sarcu daje
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 60

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #23 Poslato: 21. Novembar 2009, 13:45:19 »

jerry  , sta mi to u srbiji  proizvodimo profesionalno? i daje vrhunskog kvaliteta? mi smo seljacka zemlja, a nemamo , DOBAR SIR, DOBRU RAKIJU (obicno sve neka  brlja)  , DOBAR HLEB,....  beli luk i pasulj   uvozimo iz kine,, .. o kojoj ti proizvodnji pricas?  za vreme sankcija , da nam rumuni nisu   slali sibice  ,smrzli bi se nismo imali cime vatru da zapalimo..
sve sto imamo  su "BIZNISMENI"( kriminalci)....
ovde i jesmo  na forumu  , zato sto neznamo i da bi pitali druge!! a ne neko da   nam drzi predavanje o lepom ponasanju,,,posto ti izgleda sve znas , a nisma cuo nijedan dobar odgovor od tebe ,  pitam se dlai ti nas slucajno nezajebavas ?
Sačuvana
cvele
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #24 Poslato: 21. Novembar 2009, 14:48:18 »

Pola pije..., iskuluraj malo...
Sale, iskuliraj malo i ti...
Evo vam jednog primera od danas: Stric mi se pohvalio kako je kupio super vino, pitko od prokupca za 75din od jednog komšije i pozvao me da ga probam. Pošto znam dotičnog komšiju, nisam imao srca da kažem stricu o kakvom se vinu radi, samo sam mu rekao da sam ja svoje vino prodavao po 120din. Inače taj čuveni prokupac je sastava: prokupac 20% najviše, župljanka i smederevka ostalo i plod zove(bazovka) za boju.

Na forumu ima raznih ljudi sa različitim mišljenjima, one koje sam procenio da se nose mišlju da mnogo znaju ignorišem, a odgovaram jedino ako sam direktno prozvan.

Sale, kontaktirao bih te na pp ako se slažeš
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
jerry
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #25 Poslato: 21. Novembar 2009, 14:49:36 »

Zaboga,  pola...  o čemu to pričaš?  Kome i kada sam je to držao prediku o ponašanju. Ako pod predavanjm o ponašanju podrazumevaš moj osvrt ne tvoje pitanja koji je vinjak bolji, u kojem sam rekao da je najbolji onaj koji tebi najviše odgovara a koji sebi možeš priuštiti, onda si zaista u potpunosti pogrešno razumeo moj stav, jer sam ti ustvari reko da ne postoje merila kojim bi rekao da je neki vinjak bolji od drugog, a bez takvih ekzartnih mera moraš se osloniti na sopstveni ukus (ostalo je stvar marketinga).
A što se tiče ostalog u vezi sa  profesionalnom proizvodnjom ili tvojim impresijama da ja mislim da sve znam ili da nekog zajebavam zaista ne znam o čemu pišeš.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #26 Poslato: 21. Novembar 2009, 15:43:10 »

...te je moguće da je i tvrdnja da "lagani proces" daje kvalitetniju rakiju tačan, ali bih želeo saznati objašnjenje te tvdnje.

Sporom destilacijom stvara se više aldehida, estera i furfurola. (Lučić, 1986.)

Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #27 Poslato: 21. Novembar 2009, 16:05:51 »

Mislim da se ljudi sa ovog foruma ne bave takvim prevarama,to je moje misljenje ako gresim neka me neko ispravi.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #28 Poslato: 22. Novembar 2009, 00:01:25 »

Al ste se "potkačili", a zašto? Potkačite se stručno, tehnološki, i sve što je u skladu sa proizvodnjom "iluzija" (tako ja u šali zovem alkoholna pića), ali nemojte da se posvađate, pa nismo se još opili, pa iako jesmo hajdemo da se naučimo TOLERANCIJI. Molim Vas poštujte to!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #29 Poslato: 22. Novembar 2009, 09:00:59 »

Citat
Što se konkretnog posta na koju si reagovao tiče mislim da se slažeš da je litar (ili ti 1000 c3) jedinica mere za gabarit=zapremina=volumen  te da je 1000cm3 + 1000cm3 uvek jednako 2000cm3 nezavisno od materije kojom su c3, popunjeni, a ne zaboravi i jedan od osnovnih fizičkih postulata da su tečnosti nestišljive.

Jerry, kada su u pitanju alkohol i voda onda 1+1 nije jednako 2.
Kada se pomesaju litar alkohola i litar vode dobija se 1,92 litra smese i ta pojava je poznata kao kontrakcija zapremine. Alambik je to definisao kao sazimanje alkohola i vode i to nije prazna prica odnosno teroetski je utemeljena...
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.039 sekundi sa 22 upita.