12. Februar 2025, 15:50:17 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Deflegmatori, rektifikaciona kolona  (Pročitano 81173 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
vladan2009
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 50

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Poslato: 12. Oktobar 2009, 00:36:06 »

1.Tipovi deflegmatora
2.Koje rakije treba destilovati sa deflegmatorom a koje bez njega

1. Imam kazan od  300 l i za njega hocu da napravim deflegmator.Ideja mi je da napravim deflegmator sa
Rasigovim prstenovima.Da li neko ima neku sugestiju ili preporuku nekog drugog tipa deflegmatora

2.Konjak odnosno vinjak se destiluje bez deflegmatora.Zasto?
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #1 Poslato: 01. Decembar 2009, 09:01:58 »

1.Tipovi deflegmatora
2.Koje rakije treba destilovati sa deflegmatorom a koje bez njega

1. Imam kazan od  300 l i za njega hocu da napravim deflegmator.Ideja mi je da napravim deflegmator sa
Rasigovim prstenovima.Da li neko ima neku sugestiju ili preporuku nekog drugog tipa deflegmatora

2.Konjak odnosno vinjak se destiluje bez deflegmatora.Zasto?
  Dali ti ovo moze pomoci.Umjesto vodom rashladjuje vinom.Koje mu curi na vruce ploce i isparava,a zatim odlazi u spiralu (rashladjivanje pa onda u bure kao konjak.
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #2 Poslato: 01. Decembar 2009, 12:23:05 »

Лепо вам пише, казанпашо, да је то слика аламбика за армањак, а не за коњак.
Вино које се дестилише доводи се прво у табарку, уместо воде, и ту се оно мало загреје па тако угрејано прелева се преко разливних подова у самом котлу. И то је то.
За армањак је карактеристично, а то сам написао и у оном путопису из покрајине Армањак, да се дестилује на 50-55%. Ово значи да ако армаљак дестилишемо обичним лемпиком (а то и јесте оригинални начин, све ове новотарије нису старије од 10о година) пече се једнократно, не препиче се.
Зато армањак и јесте са више сортне карактеристике него коњак.

Традиционални аламбик за коњак је утолико другачији што пароводна цев пролази, на путу за хладионик, кроз један припремни казан у којем се налази вино за следећу дестилацију. На овај начин се то вино загреје на неких 55 степени целзијуса па кад се казан настави брже потече.
Иначе, коњак се дестилише у чистом препеку на јачину од 70-72%.

Иначе, овај казан за армањак, са слике, је континуирани, то јест кад се потпали стално се додаје нова комина (у овом случају вино) и стално одводи издестилисана џибра, све док не испечемо све што имамо.
Ја лично преферирам увек фазну дестилацију јер мислим да ју је нешто лакше држати под контролом него континуирану али данас велики произвођачи махом користе континуирану дестилацију.

Иначе, преливни подови нису исто што и дефлегматор, да не буде забуне. Преливне плоче, без обзира да ли је о континуираном или фазном дестилационом уређају реч, омогућавају ефекат који имамо код вишеструког препицања али сада једноструком дестилацијом, док је дефлегматор екстра хлађење паре из које се, дакле, кондензују вода и остале супстанце којима је тачка кључања виша од алкохола и враћања истих, или у казан код већине дестилационих уређаја са дефлегматором, или њихово одвајање ван казана, али и посебно од ракије, код дефлегматора какав видимо овде да се користи за јабуковачу, домаће производње, и који се налази између казана и хладионика.
Значи, горњи казан за армањак има преливне подове али нема дефлегматор.
Sačuvana
cafu
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 39

Bakarni delovi kazana prevrtaca

Windows XP
Browser:
Firefox 24.0

« Odgovor #3 Poslato: 24. Oktobar 2013, 17:06:11 »

Dali neko moze da postavi presek deflagmatora koji dolazi izmedju kazana i tabarke?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 24. Oktobar 2013, 18:28:26 »

Još prije je bila postavljena na forumu...
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,15.msg10901.html#msg10901
Nije problem da zbog naziva teme ide i ovdje...

Ako te nešto dodatno zanima oko izvedbe ili načina funkcionisanja slobodno pitaj...
Radi se o nečemu što je patentirano 1817 godine, i bilo u upotrebi jedan vremenski period kod proizvodnje alkohola iz baze od krompira i žitarica, zbog jeftinije proizvodnje. Inače se izum smatra pretečom rektifikacione kolone.
U „modernim“ kopijama se ama baš ništa nije promijenilo, osim što je onemogučeno da se kondenzat vraća u kazan u odnosu na original, na slici ispod.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Ajs
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #5 Poslato: 09. Mart 2014, 23:52:31 »

Pozdrav drustvo, ja sam nov na ovom forumu, iako sam pre par godina posecivao kao gost dok sam studirao.
Zelim da kazem da je forum izuzetno koristan.

Sticajem okolnosti od pre pola godine radim u fabrici za proizvodnju alkohola gde proizvodimo 98,5% anhidrovani i 96,2 % medicinski alkohol. Radim u destileriji kao samostalni destiler na kolonama, sto sirovinskim i rektifikacionim tako i na uredjaju za dehidrataciju. No, da ne duzim, ranije sam kod kuce pekao rakije i to me vrlo zanima sve vise, a narocito posle studija. Kod rakije mi je pre svega bitan kvalitet. U firmi imamo kolonu za odvajanje metanola, kao i deflagmatore, sto me posebno zanima. Za to sam uopste prvi put cuo i video u firmi, a smatram da nije tesko da se napravi, jer znam kako izgleda iznutra kao i princip rada, a i citao sam o tome dosta. A smatram i da je korisno kod pecenja rakije. Moje pitanje za one koji znaju da mi odgovore je: Koliko je uopste komplikovano da se napravi deflegmator, a da se ne daju silne pare kod fensi proizvodjaca??? Mislim da je vazan princip rada, a svako sminkanje je verovatno zbog cene.

Toliko za sada, pozdrav
Sačuvana
duhovitiduh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #6 Poslato: 10. Mart 2014, 13:35:15 »

Valja prvo razjasniti termine: rektifikaciona kolona i deflegmator. Deflegmator tj. parcijalni kondenzator nije isto što i rektifikaciona kolona. Pošto je tvoje pitanje vezano za deflegmator, evo par slika i linkova, opisnih i za proračun:
http://www.thermopedia.com/content/691/
http://www.scribd.com/doc/30677806/Deflegmator

Sačuvana

Okreni, obrni, opet ti je donji deo leđa pozadi.
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 10. Mart 2014, 23:14:06 »

jel moze malo pojasnjenje  prve slike. princip deflagmatora mi je jaasan (sredisnji deo fotke) kao i sama putanja alkoholne pare do   krajnjeg kondenzata, al mi nikako  ne ide u  glavu   sta  to  koje  greje  a koje hladi sa vodom. takodje me  buni i  cilindar pre ulaska u  kondenzator jer bas ne kapiram  cemu  sluzi osim da  se  u njega eventualno ubace neke  mirisne  travke ili  tako nesto.  da se  razumemo ne  palim  se na  ovo  al  zelim  da poznajem  proces  rada. ima toliko  vec ispisano  o  deflagmatoru  da ne moram  da navodim  razloge zasto dvostruka  destilacija
Sačuvana

IMA TU NECEGA
duhovitiduh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #8 Poslato: 22. Mart 2014, 14:25:05 »

Armin1-e, ne mogu da ti odgovorim na ono što se direktno tiče kvaliteta rakije primenom ovih uređaja, ali ti mogu dati odgovor vezan za opšti princip. Pošto je ovde u pitanju čista fizika, potsetiću te da svaka tečnost ima svoju temperaturu ključanja pri određenom pritisku, te se tako ponašaju i pare tih tečnosti - u većoj ili manjoj meri isparavaju pri određenom pritisku na zadatoj temperaturi.  Pošto je pri destilaciji prisutno preko 1000 jedinjenja, od kojih možda 20-tak značajnih za kvalitet rakije, onda se tečnost koja ključa ponaša u skladu sa jedinjenjima sa najvećim udelom. Konačno, da bi se određena jedinjenja u što većoj meri eliminisala, pribegava se prinudnom hlađenju tih para, pri čemu se ne sme zaboraviti da idealna separacija ne postoji, nego se deflegmatorom kao i rektifikacionom kolonom pre toga u određenoj meri separišu željena jedinjenja. Ono što si ovde već pročitao mnogo puta, je da ovakvim načinom destilacije dolazi do izdvajanja i poželjnih jedinjenja u većoj meri nego kod klasičnog prepeka u alambiku. Dakle, svaka od kolona kao i sam deflegmator služi da uradi "prepek", pa koliko takvih uslovno rečeno prepeka, toliko i separacija pojedinih jedinjenja pri čemu se dešavaju i nepoželjne separacije koje se tolerišu zbog efikasnosti rada, čitaj vremena i novca  Smiley  Money, money, money, must be funny, in the rich man's world!  Cheesy
Sačuvana

armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #9 Poslato: 22. Mart 2014, 20:01:06 »

sve to  stoji sto  si  napisao  druze, nego ne  znam puteve hladne i  tople  vode kao  ni  koje  su  temperature  gde, to je ono  sto mene  interesuje  Laugh
Sačuvana

IMA TU NECEGA
duhovitiduh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #10 Poslato: 24. Mart 2014, 22:57:29 »

Iskreno, teško da će se neko udubljivati u ono što i sam neće nikada da koristi. Da bi dobio odgovor koji je validan, smatram da to možeš da dobiješ pre svega kod proizvođača opreme, a da je sve ostalo puko pogađanje, naklapanje i pretpostavljanje. Ne verujem da neko ko ovakvu opremu ne koristi ima interesa da se udubljuje, kada znamo prednosti i mane u odnosu na ono što najveći broj forumaša ovde koristi uspešno. Možda je pravi put kao što sam predložio da se raspitaš kod dobavljača opreme http://www.adt.rs/, zatim da se raspitaš gde možeš da vidiš njihove destilacione uređaje u radu i na kraju možda sam proizvođač.
Evo, skačem sebi u usta, pa ipak odgovoram. Cilindar između rektifikacione kolone i tabarke tj. hladnjaka pretpostavljam da služi pri sakupljanju prvenca, posle čega se zatvaranjem i otvaranjem odgovarajućih ventila alkoholna isparenja usmeravaju u tabarku gde se sakuplja "prepek" tj. rakija. Na ovakav način ostvaruje se oštriji rez gde se rakija od prvenca razdvaja bez "preklapanja" i ostataka, čime se dobija čistija rakija. Sve je ovo razmišljanje "na glas". ... evo, smejem se sebi na iskušenju!
Za pred kraj, cela ta aparatura kontroliše se preko programa tj. softvera koji je sastavni njen deo, te se procedure i željeni kvalitet menjaju po unapred programiranim protokolima rada (zatvaranje i otvaranje ventila, kontrola temperature rashladnog fluida itd.) Dakle, odgovor koji zavisi od toliko mnogo parametara, teško da možeš da očekuješ.
A sada za kraj, evo uporedi Mercedesa i zaprežna kola. Prvi radi vrhunski ali ne može bez struje i benzina, dok drugi radi na travu i seno.
Holstein: http://www.youtube.com/watch?v=iRjraipDFWI
Alambik: http://www.youtube.com/watch?v=phcbhHAkHEo
Sačuvana

armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 25. Mart 2014, 20:57:16 »

OK drug  u pravu  si  sto sam bespotrebno   navaljivao   da  dobijem  takve informacije. Thumb s  druge  strane stvarno bih  voleo  videti  jedno  takvo  postrojenje u  radu ako  nista drugo  ono  da  zadovoljim  znatizelju.  Scratchhead jedino sto me  muci je  poredba izmedju  mercedesa i  zapreznh kola,pa nisu  nasi  kazani  tako  losi samo  sto ne  rade na  struju  whistlefly
Sačuvana

IMA TU NECEGA
duhovitiduh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #12 Poslato: 27. Mart 2014, 23:49:21 »

Da li je neko rekao da su loši?  Scratchhead
Mislim da si dobro shvatio, ne vredi se češati tamo gde ne svrbi. Smatram da prvo valja savladati osnove, pa se onda baviti nadogradnjom. Kuća se od temelja gradi.
Moj početak rada na destilaciji rakija biće u organizovanju, praćenju i beleženju rezultata kvaliteta rakija, utroška energenata i vremena, bez primene deflegmatora i kolona. Danas mi je stigao kazan!
Mislim da bi bilo interesantno pozabaviti se poređenjem energetske efikasnosti između klasičnog prepeka i kolone. Ali ne na način rekla-kazala nego adekvatnom metodom merenja potrošnje energenta i vremena. Znamo da je primena kolone efikasnija i energetski i vremenski, ali je pitanje koliko? Tačan podatak bi razvejao mnoge nedoumice i zablude, a dotle ostaje da pretpostavljamo i licitiramo umesto da izmerimo.
Kvalitet je na strani klasičnog prepeka, utrošak energije i vremena na koloni.
Kada se odlučiš za tehnologiju postoji način da se ona unapredi.
Evo jednog interesantnog pitanja - kako iskoristiti toplotu od zagrejane vode u tabarci na efikasan način? Da li se otklanjanjem ovog energetskog gubitka može klasičan prepek približiti koloni po efikasnosti?
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #13 Poslato: 29. Mart 2014, 01:07:14 »

Citat
Pošto je ovde u pitanju čista fizika, potsetiću te da svaka tečnost ima svoju temperaturu ključanja pri određenom pritisku, te se tako ponašaju i pare tih tečnosti - u većoj ili manjoj meri isparavaju pri određenom pritisku na zadatoj temperaturi....  Pošto je pri destilaciji prisutno preko 1000 jedinjenja, od kojih možda 20-tak značajnih za kvalitet rakije, onda se tečnost koja ključa ponaša u skladu sa jedinjenjima sa najvećim udelom.
I kako sada preko gore banalizovanog individualnog doživljaja čiste fizike objasniti da na primjer jedan etilni ester kaprilne kiseline, koji ima tačku ključanja na 208°C, koji je inače u kljuku prisutan sa jako malih udjelom, u komovici sa nekih 100 mg/L a.a., bude najviše zastupljen u prvencu.

Armin, nije u pitanju vodeno hlađenje nego vazdušno. Radi se o vrsti deflegmatora, za dodatnu djelimičnu kondenzaciju, nakon što pare prođu deflegmator koji se hladi vodom. Samo što se ovaj put flegma-kondenzat ne vraća na vrh kolone nego na niži pod, ili se baca. Takav deflegmator kao i svi ostali služi za umanjenje teže isparljivih jedinjenja. Može dodatno da posluži, specijalnom konstrukcijom bakarne rešetke koja je najvjerovatnije ovdje u pitanju, i kao separator za isparljive višemasne kiseline, i cijanide u smislu smanjenja etil karbamata kod koštičavog voća.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #14 Poslato: 29. Mart 2014, 20:10:37 »

ma ovo  ja moram  da  vidim  uzivo i tackak
Sačuvana

IMA TU NECEGA
Stranice: [1] 2 3 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.048 sekundi sa 21 upita.