angel
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
|
|
« Poslato: 12. Oktobar 2009, 23:09:15 » |
|
Ove godine sam odlucio da pravim vinjak imam recept za dobar vinjak u grozdovom destilatu 68-69 stupnjeva vec duze vreme sam stavio hrastov(dabov)cips da ekstrahira na trzistu u makedoniji nema puno izbora aroma i bonifikatora dali neko zna za proverenu vinjak cognac aromu i bonifikatore za congnac prije mnogo godina to su nabavjivali iz italije iz neke fabrike u trstu ali danas ne mogu pronaci tu fabriku na internetu molim za pomoc ako neko ima nekakve informacije te firme ili drugih proverenih aroma druge firme pozdrav iz makedonije
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 13. Oktobar 2009, 17:14:58 » |
|
Ako imaš mogućnost-opciju, ja ću ti poslati gratis bonifikator za vinjak-konjak, pošto sam pored auto-puta Niš-Bgd, lako mi je da izađem do njega, a tvoje je da mi javiš koliku količinu vinjaka obrađuješ i ko može da ti donese!
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
vladan2009
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 50
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 13. Oktobar 2009, 20:59:24 » |
|
Da li mozes nesto vise da kazes o bonifikatoru?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
angel
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 14. Oktobar 2009, 02:15:23 » |
|
imam 100l sazrelog destilata sa 69stepena alkohola to bih spustio na 40stepena destiliranom vodom i dobio bih negde 170litara spremnih za pripremu vinjaka po mom receptu koristi se konjak aroma i bonifikator za konjak plus dodatnih stvari bonifikator firme iz trsta nosio je naziv NARDEN sifra AD42321 to je sifra te firme svi ostali proizvodzaci imaju svoje sifre na sajtu sam nasao firmu Eterika iz trstenika i oni imaju neke arome ima i Etol Celje koje sam probao na mali uzorak i nisam zadovoljan ps:recept je onaj isti koji je radio Lozar Veles za Veleski vinjak koji se vise duze vreme ne proizvodi a puno Ljudi prosto zudi za taj vinjak
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tdragickica
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 53
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 26. Oktobar 2009, 15:41:33 » |
|
Da li zeliz da sa nama podelis taj recept za vinjak?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ivan Camus
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 09. Novembar 2009, 16:37:50 » |
|
Vinjak - konjak daaaa Jedno pitanje u vezi kupovine vinjaka. Da li je bolji ( a pod tim mislim na sve parametre ) vinjak Rubin 5 ili Navipov Stari vinjak XO 8 god.star. Po cenovnom parametru su tu negde u istom rangu, ali mene interesuju i drugi atributi Od konjaka sam pio Camus, Courvoisier, Bisquit , pa bih presao na cenovno pristupacniji vinjak. pozzz.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 55
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 10. Novembar 2009, 12:42:17 » |
|
Nadam se da ce ti Peca odgovoriti na to pitanje, jer... ipak Krnjevo je Krnjevo
Pozdrav i dobrodosao
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ivan Camus
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 10. Novembar 2009, 16:45:09 » |
|
Hvala, cekamo Pecu drzavnog majstora
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ivan Camus
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 13. Novembar 2009, 17:12:50 » |
|
Jedno pitanje u vezi kupovine vinjaka. Da li je bolji ( a pod tim mislim na sve parametre ) vinjak - Rubin 5, ili, Navipov Stari vinjak XO 8 god.star. Po cenovnom parametru su tu negde u istom rangu, ali mene interesuju i drugi atributi. Neke preporuke, stavovi, misljenja,
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
jerry
Mlađi član
Van mreže
Pol:
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 13. Novembar 2009, 17:32:48 » |
|
Ivane, Ivane, zaista neobično pitanje, jer je sasvim logično da je bolji onaj vinjak koji tebi više odgovara, naravno ako ga konzumiraš iz razloga što ti isti "leži", no ako ga konzumiraš da bi ispao "laf u društvu", pazi se da ne ispadneš .... u društvu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ivan Camus
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 13. Novembar 2009, 19:28:49 » |
|
Ivane, Ivane, zaista neobično pitanje, jer je sasvim logično da je bolji onaj vinjak koji tebi više odgovara, naravno ako ga konzumiraš iz razloga što ti isti "leži", no ako ga konzumiraš da bi ispao "laf u društvu", pazi se da ne ispadneš .... u društvu.
Smatram da nije neobično pitanje. Ovde nije reč o mom ličnom stavu, ”da li pijem vinjak koji mi “leži”, ili ne. Moj subjektivni stav je opšte neutralnosti! Sigurno je da stav po pitanju omiljenog vinjaka nisam doneo - A priori, niti po slobodnom nahođenju tuđih mišljenja i stavova, još manje “ da bi ispao laf u društvu ”. Pitanje je objektivno i krajnje dobronamerno – Koji je vinjak bolji ? Logična prezumpcija je da kupovina sledi prirodni tok -bolje- stvari. Drugi parametri nisu od važnosti !!!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
strashni
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 41
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 29. Novembar 2009, 18:53:10 » |
|
ajde da ovako postavim pitanje posto neki pisu da imaju recept za vinjak a ne napisu koji - da li recept za vinjak podrazumeva sorte vinove loze koje se koriste za isti i njihova srazmera ili nesto drugo
|
|
|
Sačuvana
|
Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 29. Novembar 2009, 22:56:08 » |
|
Vinjak kod nas u Francuskoj konjak, je proizvod dobijen od vinskog destilata. Ova tema mi je promakla a to je moja ljubav broj 1 kod jakih alkoholnih pića, i po proizvodnji, a i po konzumiranju(30 godina sam proveo na proizvodnji vinjaka, kao osnovno radno mesto), i naučih se, između ostalog, i da ga lepo pijem. Kako ide proizvodnja: Počinje destilacijom vina preko frakcione destilerije. Od kojih vina peći destilat? Prvenstveno od vina koja imaju harmoničan ukus, u smislu odnosa kiselina i alkohola, gde ulogu neigra boja vina. Važno je da vina nemaju nikakav strani miris i za klasiku da nisu muskatna. vina za destilaciju moraju biti zrela, bistra i sa minimalnim sadržajem sumpora. preporučena jačina dobijenog destilata je od 67 do 75% alkohola. Dalji postupak je razlivanje svežeg vinskog destilata u hrastovu burad zapremine od 250 do 500 litara. Proces starenja traje od 3 godine pa do 12 godina. to je po prirodnom procesu dobijanja vinjaka. Recimo da su 3 godine starenja prošle, vinski destilat izlivamo-vadimo iz buradi u sudove za razblaživanje i dalju obradu za finalizaciju. Sledeća operacija je skidanje jačine na približno željenu sa destilovanom vodom. Posle tri godine starenja prirodnim putem jačina se obično svela na 57-60% alkohola i količina je manja za oko 25%, pošto burad stoje napolju izložena svim atmosverskim pogodama i nepogodama. Posle skidanja jačine dodaje se boja (karamel ili kuler),(jer se razblaživanjem izgubi boja). Sledća operacija je nadomeštanje praznine na ukusu koja nastaje razblaživanjem destilovanom vodom, obično se dodaje glicerin ili šećer u količini 1-2 grama po jednom litru, a u zavisnosti dali ima praznine na ukusu, ali najčešće ima potrebe jer od 65% do 40% alkohola dosta se toga razvodnilo. I na kraju dolazi finiš: dodaje se bonifikator, ili specijalni začin, koji se proizvodi po proizvođačkoj specifikaciji i od prirodnih je sastojaka. Kad se sve to izmeša, vinjak se još homogenizuje(sjedinjava i stabilizuje) još minimum 3 meseca, pa potom ide na filtere i u boce! To je priča kako treba da se radi da bi se dobio najbolji kvalitet. Dalje u sledećem postu......
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 30. Novembar 2009, 00:11:29 » |
|
Da počnem od zadnje rečenice:To je priča kako treba da se radi da bi se dobio najbolji kvalitet. A kako se najčešće radi: počeću odavde; dobili smo destilat od vina jačine, recimo 72% alkohola. U specijalne zatvorene, bateriski povezane, sudove ređaju se hrastove letvice debljine oko 2-4 milimetra i različite dužine, a u zavisnosti od dužine trupaca koje sitnimo.Normalno te letvice prvo idu na ovinjavanje, potapanjem u vodu najmanje 24 časa. Imamo recimo 5 prohromska tanka zapremine po 50000 litara, koji su termički izolovani, njih do vrha napunimo sa hrastovim letvama i zatvorimo. Svi tankovi imaju u podu spiralnu cev kroz koju prolazi zagrejana vodena para. Svi su povezani preko cevi po sistemu ulaz u prvi odozdo, pa kad se prvi napuni, izlaz odozgo, preko druge cevi destilat ide u drugi odozdo i tako redom.. do kraja gde se prihvata destilat koji je prošao kroz sva pet tanka.Svi tankovi se zagrevaju vodenom parom, gde ukupna zagrejanost neprelazi 45 stepena celzijusova. Prolaz je 15-20 litara na čas. Šta se pri tome dešava? Sirovi vinski destilat ulazi u tankove napunjene sa hrastovim letvicama, pri tom blago zagrejan, i sporim prolazom omogućava maksimalno izvlačenje iz hrastovine, sve ono što je potrebno dobrom vinjaku, pri tom negubi jačinu i količinu kao u buradima na otvorenom placu. Nema te firme trenutno koja bi za minimalno 3 godine otpisala 1/3 vinskog destilata i 25% njegove jačine, a da bi se 1 litar vinjaka prodavao oko 400 do 500 dinara. Jer da bi se dobio jedan litar vinjaka potrebno je 5-7 litara vina, što znači 10-14 kilograma grožđa, pa sve to čekati tri godine sa gubitkom od 30%, a da nepričamo o angažovanim sredstvima koja će biti umrtvljena za taj period, troškovima radne snage, kupljenog ili proizvedenog grožđa itd...
I umalo da zaboravim: posle prolaska kroz tankove sa hrastovinom proces finalizacije je isti kao kod destilata izvađenog iz buradi.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
strashni
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 41
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 30. Novembar 2009, 11:09:01 » |
|
Covece, ziva enciklopedija... Bogami cu ja da spakujem moje vince pa put pod noge, pa kod Pece50 na casicu razgovora, ako hoce da me primi, nije Krnjevo daleko, i plus jednu debelu svesku za hvatanje beleski... Hvala na detaljnom odgovoru, dogodine pravim vinjak, cisto iz meraka
|
|
|
Sačuvana
|
Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
|
|
|
|