Pozdrav sima, nov sam na forumu, hteo bi da se oprobam u proizvodnji dzina, kao hobi, za sopstveno konzumiranje (i sa prijateljima jel). Krenuo sam polako da se "edukujem" putem interneta, obzirom da sam se upustio u ovo pre nedelju dana, znaci da sam totalni laik u celoj prici, osim nekoliko odgledanih video klipova na YT i procitane jedne knjige, nemam nekog konkretnog znanja, ali ok, idem polako pa dokle doguram.
Sa druge strane, umem da pijem

, uglavnom rakije, vinjak, vodke, od nedavno i dzin, inace pravim crno vino, isto kao hobi, bude nekih 130l godisnje, nista veliko, tako da neke osnove oko alkohola imam

.
Sto se tice dzina, planiram da se bakcem oko njega u kucnoj izvedbi, bukvlano hobi, male kolicine, mislim da bi mi kazan od nekih 20-30l na plin za eksperimentisanja bio dovoljan (vidim ima da se kupe za 300-400e).
E sad razmisljam se oko "sirovine" koju bi koristio kao bazu za proces destilacije, obzirom da nemam uslove da sam proizvodim npr. vodku kao osnovu, ceo taj proces oko komine bi preskocio. Da li bi umesto kupovine gotove vodke, a kako bi imao sto nize troskove proizvodnje, mogao da korstim etanol 96%, koji bi dalje mesao sa klekom i ostalim biljkama, pa dalje na destilaciju u kazan? Da li ja kao fizicko lice smem da kupim takav etanol, tj. da li ga ima u slobodnoj prodaji, naravno u manjim kolicinama, tipa 10-20 litara? koliko vidim 1l etanola se prodaje za cca 300din dok bi me neka vodka kostala minimum 600-700din, ipak je razlika u ceni dupla, e sad nisam siguran da li je to taj etanol koji moze da se gura za dzin tj. za ispijanje?
Sto se tice kleke, korijandera, i drugih botanika koje ulaze u osnovni sastav dzina, gde njih kupovati, da li su to sezonske biljke ili ih ima tokom cele godine u nabavci? Moraju li biti sveze (osim bobica kleke koje se koriste osusene jel?) ili mogu i odstojale da se stavljaju u smesu za dobijanje dzina?
Eto par pitanja za pocetak, bice ih garant jos...

Pozdrav iz NS-a...